Solved Cloned SSD will not boot computer


In some cases the clone might be OK but not boot. Check your Disk Manager. Is the partition set to active (bootable)? Set it to active. You can also remove the old disk, boot with Windows USB and select Repair. If you see a list of options, select Repair Startup, otherwise it is done automatically. This should check the boot files and if necessary reinstall the Windows Bootloader and mark the disk active (bootable). On next restart you should be able to boot into the new SSD without any issues.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 (build 22631.3880)
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Acer Extensa 5630EZ
    CPU
    Mobile DualCore Intel Core 2 Duo T7250, 2000 MHz
    Motherboard
    Acer Extensa 5630
    Memory
    4GB
    Graphics Card(s)
    Mobile Intel(R) GMA 4500M (Mobile 4 series)
    Sound Card
    Realtek ALC268 @ Intel 82801IB ICH9 - High Definition Audio Controller
    Monitor(s) Displays
    1
    Screen Resolution
    1280x800
    Hard Drives
    Samsung SSD 850 EVO 250GB SATA Device (250 GB, SATA-III)
    Internet Speed
    VDSL 50 Mbps
    Browser
    MICROSOFT EDGE
    Antivirus
    WINDOWS DEFENDER
    Other Info
    Legacy MBR installation, no TPM, no Secure Boot, no WDDM 2.0 graphics drivers, cannot get more unsupported ;) This is only my test laptop. I had installed Windows 11 here before upgrading my main PC. For my main PC I use everyday see my 2nd system specs.
  • Operating System
    Windows 11 Pro v23H2 (build 22631.3880)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom-built PC
    CPU
    Intel Core-i7 3770 3.40GHz s1155 (3rd generation)
    Motherboard
    Asus P8H61 s1155 ATX
    Memory
    2x Kingston Hyper-X Blu 8GB DDR3-1600
    Graphics card(s)
    Gainward NE5105T018G1-1070F (nVidia GeForce GTX 1050Ti 4GB GDDR5)
    Sound Card
    Realtek HD audio (ALC887)
    Monitor(s) Displays
    Sony Bravia KDL-19L4000 19" LCD TV via VGA
    Screen Resolution
    1440x900 32-bit 60Hz
    Hard Drives
    WD Blue SA510 2.5 1000GB SSD as system disk, Western Digital Caviar Purple 4TB SATA III (WD40PURZ) as second
    PSU
    Thermaltake Litepower RGB 550W Full Wired
    Case
    SUPERCASE MIDI-TOWER
    Cooling
    Deepcool Gamma Archer CPU cooler, 1x 8cm fan at the back
    Mouse
    Sunnyline OptiEye PS/2
    Keyboard
    Mitsumi 101-key PS/2
    Internet Speed
    100Mbps
    Browser
    Microsoft Edge, Mozilla Firefox
    Antivirus
    Microsoft Windows Defender
    Other Info
    Legacy BIOS (MBR) installation, no TPM, no Secure Boot, WDDM 3.0 graphics drivers, WEI score 7.4
You must press F9 a couple of times at first screen when you switch on the computer.
Incorrect. As the user manual clearly states, the correct procedure is to just press and hold the key, not press it a couple of times.
If you are too slow it doesn't work.
Correct. That's why the user manual also states, also very clearly, that it has to be done immediately.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    11 Home
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Asus TUF Gaming F16 (2024)
    CPU
    i7 13650HX
    Memory
    16GB DDR5
    Graphics Card(s)
    GeForce RTX 4060 Mobile
    Sound Card
    Eastern Electric MiniMax DAC Supreme; Emotiva UMC-200; Astell & Kern AK240
    Monitor(s) Displays
    Sony Bravia XR-55X90J
    Screen Resolution
    3840×2160
    Hard Drives
    512GB SSD internal
    37TB external
    PSU
    Li-ion
    Cooling
    2× Arc Flow Fans, 4× exhaust vents, 5× heatpipes
    Keyboard
    Logitech K800
    Mouse
    Logitech G402
    Internet Speed
    20Mbit/s up, 250Mbit/s down
    Browser
    FF
  • Operating System
    11 Home
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Medion S15450
    CPU
    i5 1135G7
    Memory
    16GB DDR4
    Graphics card(s)
    Intel Iris Xe
    Sound Card
    Eastern Electric MiniMax DAC Supreme; Emotiva UMC-200; Astell & Kern AK240
    Monitor(s) Displays
    Sony Bravia XR-55X90J
    Screen Resolution
    3840×2160
    Hard Drives
    2TB SSD internal
    37TB external
    PSU
    Li-ion
    Mouse
    Logitech G402
    Keyboard
    Logitech K800
    Internet Speed
    20Mbit/s up, 250Mbit/s down
    Browser
    FF
I said to press the key a couple of times because the CPU might be busy and ignore the keypress if you do it once. Some computers are too slow to send data to screen upon switch on that by the time you see something is too late. That's why you have to press F9 for boot priority as soon as you switch it on. Don't wait for the screen. That's also why you have to press the key at least twice because depending on the stage of initialization (aka POST - Power On Self Test), the first keypress might be ignored (not registered). Been there done that thousand times.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 (build 22631.3880)
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Acer Extensa 5630EZ
    CPU
    Mobile DualCore Intel Core 2 Duo T7250, 2000 MHz
    Motherboard
    Acer Extensa 5630
    Memory
    4GB
    Graphics Card(s)
    Mobile Intel(R) GMA 4500M (Mobile 4 series)
    Sound Card
    Realtek ALC268 @ Intel 82801IB ICH9 - High Definition Audio Controller
    Monitor(s) Displays
    1
    Screen Resolution
    1280x800
    Hard Drives
    Samsung SSD 850 EVO 250GB SATA Device (250 GB, SATA-III)
    Internet Speed
    VDSL 50 Mbps
    Browser
    MICROSOFT EDGE
    Antivirus
    WINDOWS DEFENDER
    Other Info
    Legacy MBR installation, no TPM, no Secure Boot, no WDDM 2.0 graphics drivers, cannot get more unsupported ;) This is only my test laptop. I had installed Windows 11 here before upgrading my main PC. For my main PC I use everyday see my 2nd system specs.
  • Operating System
    Windows 11 Pro v23H2 (build 22631.3880)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom-built PC
    CPU
    Intel Core-i7 3770 3.40GHz s1155 (3rd generation)
    Motherboard
    Asus P8H61 s1155 ATX
    Memory
    2x Kingston Hyper-X Blu 8GB DDR3-1600
    Graphics card(s)
    Gainward NE5105T018G1-1070F (nVidia GeForce GTX 1050Ti 4GB GDDR5)
    Sound Card
    Realtek HD audio (ALC887)
    Monitor(s) Displays
    Sony Bravia KDL-19L4000 19" LCD TV via VGA
    Screen Resolution
    1440x900 32-bit 60Hz
    Hard Drives
    WD Blue SA510 2.5 1000GB SSD as system disk, Western Digital Caviar Purple 4TB SATA III (WD40PURZ) as second
    PSU
    Thermaltake Litepower RGB 550W Full Wired
    Case
    SUPERCASE MIDI-TOWER
    Cooling
    Deepcool Gamma Archer CPU cooler, 1x 8cm fan at the back
    Mouse
    Sunnyline OptiEye PS/2
    Keyboard
    Mitsumi 101-key PS/2
    Internet Speed
    100Mbps
    Browser
    Microsoft Edge, Mozilla Firefox
    Antivirus
    Microsoft Windows Defender
    Other Info
    Legacy BIOS (MBR) installation, no TPM, no Secure Boot, WDDM 3.0 graphics drivers, WEI score 7.4
I said to press the key a couple of times because the CPU might be busy and ignore the keypress if you do it once. Some computers are too slow to send data to screen upon switch on that by the time you see something is too late. That's why you have to press F9 for boot priority as soon as you switch it on. Don't wait for the screen. That's also why you have to press the key at least twice because depending on the stage of initialization (aka POST - Power On Self Test), the first keypress might be ignored (not registered). Been there done that thousand times.
Like the user manual suggests, the HP does not have the problem that you describe. This problem is so old, in fact the vast majority of manufacturers already fixed it many, many years ago, like, way more than 8 years ago.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    11 Home
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Asus TUF Gaming F16 (2024)
    CPU
    i7 13650HX
    Memory
    16GB DDR5
    Graphics Card(s)
    GeForce RTX 4060 Mobile
    Sound Card
    Eastern Electric MiniMax DAC Supreme; Emotiva UMC-200; Astell & Kern AK240
    Monitor(s) Displays
    Sony Bravia XR-55X90J
    Screen Resolution
    3840×2160
    Hard Drives
    512GB SSD internal
    37TB external
    PSU
    Li-ion
    Cooling
    2× Arc Flow Fans, 4× exhaust vents, 5× heatpipes
    Keyboard
    Logitech K800
    Mouse
    Logitech G402
    Internet Speed
    20Mbit/s up, 250Mbit/s down
    Browser
    FF
  • Operating System
    11 Home
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Medion S15450
    CPU
    i5 1135G7
    Memory
    16GB DDR4
    Graphics card(s)
    Intel Iris Xe
    Sound Card
    Eastern Electric MiniMax DAC Supreme; Emotiva UMC-200; Astell & Kern AK240
    Monitor(s) Displays
    Sony Bravia XR-55X90J
    Screen Resolution
    3840×2160
    Hard Drives
    2TB SSD internal
    37TB external
    PSU
    Li-ion
    Mouse
    Logitech G402
    Keyboard
    Logitech K800
    Internet Speed
    20Mbit/s up, 250Mbit/s down
    Browser
    FF
It doesn't harm to know what to do if your computer has this bug. "I am getting older always learning", as we say in Greek. Many of us have computers over 10 years old.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 (build 22631.3880)
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Acer Extensa 5630EZ
    CPU
    Mobile DualCore Intel Core 2 Duo T7250, 2000 MHz
    Motherboard
    Acer Extensa 5630
    Memory
    4GB
    Graphics Card(s)
    Mobile Intel(R) GMA 4500M (Mobile 4 series)
    Sound Card
    Realtek ALC268 @ Intel 82801IB ICH9 - High Definition Audio Controller
    Monitor(s) Displays
    1
    Screen Resolution
    1280x800
    Hard Drives
    Samsung SSD 850 EVO 250GB SATA Device (250 GB, SATA-III)
    Internet Speed
    VDSL 50 Mbps
    Browser
    MICROSOFT EDGE
    Antivirus
    WINDOWS DEFENDER
    Other Info
    Legacy MBR installation, no TPM, no Secure Boot, no WDDM 2.0 graphics drivers, cannot get more unsupported ;) This is only my test laptop. I had installed Windows 11 here before upgrading my main PC. For my main PC I use everyday see my 2nd system specs.
  • Operating System
    Windows 11 Pro v23H2 (build 22631.3880)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom-built PC
    CPU
    Intel Core-i7 3770 3.40GHz s1155 (3rd generation)
    Motherboard
    Asus P8H61 s1155 ATX
    Memory
    2x Kingston Hyper-X Blu 8GB DDR3-1600
    Graphics card(s)
    Gainward NE5105T018G1-1070F (nVidia GeForce GTX 1050Ti 4GB GDDR5)
    Sound Card
    Realtek HD audio (ALC887)
    Monitor(s) Displays
    Sony Bravia KDL-19L4000 19" LCD TV via VGA
    Screen Resolution
    1440x900 32-bit 60Hz
    Hard Drives
    WD Blue SA510 2.5 1000GB SSD as system disk, Western Digital Caviar Purple 4TB SATA III (WD40PURZ) as second
    PSU
    Thermaltake Litepower RGB 550W Full Wired
    Case
    SUPERCASE MIDI-TOWER
    Cooling
    Deepcool Gamma Archer CPU cooler, 1x 8cm fan at the back
    Mouse
    Sunnyline OptiEye PS/2
    Keyboard
    Mitsumi 101-key PS/2
    Internet Speed
    100Mbps
    Browser
    Microsoft Edge, Mozilla Firefox
    Antivirus
    Microsoft Windows Defender
    Other Info
    Legacy BIOS (MBR) installation, no TPM, no Secure Boot, WDDM 3.0 graphics drivers, WEI score 7.4
Try selecting Windows Boot Manager

It is only showing one, so presumably it is the original kingston disk.
Yep, that's the Kingston disk. If the Crucial SSD is connected at all, the system will not boot. I can't even get into Safe Mode at those times. I have the Crucial SSD plugged into a USB slot at the moment so Disk Manager can pull it up.

I have run Check Disk on the Crucial drive, but no errors were detected.
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HP 260-p026
    CPU
    Intel core i3-6100T
    Memory
    16GB
    Hard Drives
    Kingston SA400S37240G (Internal)
What if you only leave the Crucial connected at the first SATA and remove the Kingston? Does it boot? Do you see Windows Bootloader on the list if you press F9 to get to the Boot Menu? If not either the disk is not bootable (not marked active or boot files missing) or the clone failed. In the first case you can Repair Windows as I described in my older post. This will add the missing boot files and mark the partition active (bootable).
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 (build 22631.3880)
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Acer Extensa 5630EZ
    CPU
    Mobile DualCore Intel Core 2 Duo T7250, 2000 MHz
    Motherboard
    Acer Extensa 5630
    Memory
    4GB
    Graphics Card(s)
    Mobile Intel(R) GMA 4500M (Mobile 4 series)
    Sound Card
    Realtek ALC268 @ Intel 82801IB ICH9 - High Definition Audio Controller
    Monitor(s) Displays
    1
    Screen Resolution
    1280x800
    Hard Drives
    Samsung SSD 850 EVO 250GB SATA Device (250 GB, SATA-III)
    Internet Speed
    VDSL 50 Mbps
    Browser
    MICROSOFT EDGE
    Antivirus
    WINDOWS DEFENDER
    Other Info
    Legacy MBR installation, no TPM, no Secure Boot, no WDDM 2.0 graphics drivers, cannot get more unsupported ;) This is only my test laptop. I had installed Windows 11 here before upgrading my main PC. For my main PC I use everyday see my 2nd system specs.
  • Operating System
    Windows 11 Pro v23H2 (build 22631.3880)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom-built PC
    CPU
    Intel Core-i7 3770 3.40GHz s1155 (3rd generation)
    Motherboard
    Asus P8H61 s1155 ATX
    Memory
    2x Kingston Hyper-X Blu 8GB DDR3-1600
    Graphics card(s)
    Gainward NE5105T018G1-1070F (nVidia GeForce GTX 1050Ti 4GB GDDR5)
    Sound Card
    Realtek HD audio (ALC887)
    Monitor(s) Displays
    Sony Bravia KDL-19L4000 19" LCD TV via VGA
    Screen Resolution
    1440x900 32-bit 60Hz
    Hard Drives
    WD Blue SA510 2.5 1000GB SSD as system disk, Western Digital Caviar Purple 4TB SATA III (WD40PURZ) as second
    PSU
    Thermaltake Litepower RGB 550W Full Wired
    Case
    SUPERCASE MIDI-TOWER
    Cooling
    Deepcool Gamma Archer CPU cooler, 1x 8cm fan at the back
    Mouse
    Sunnyline OptiEye PS/2
    Keyboard
    Mitsumi 101-key PS/2
    Internet Speed
    100Mbps
    Browser
    Microsoft Edge, Mozilla Firefox
    Antivirus
    Microsoft Windows Defender
    Other Info
    Legacy BIOS (MBR) installation, no TPM, no Secure Boot, WDDM 3.0 graphics drivers, WEI score 7.4

My Computers

System One System Two

  • OS
    11 Home
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Asus TUF Gaming F16 (2024)
    CPU
    i7 13650HX
    Memory
    16GB DDR5
    Graphics Card(s)
    GeForce RTX 4060 Mobile
    Sound Card
    Eastern Electric MiniMax DAC Supreme; Emotiva UMC-200; Astell & Kern AK240
    Monitor(s) Displays
    Sony Bravia XR-55X90J
    Screen Resolution
    3840×2160
    Hard Drives
    512GB SSD internal
    37TB external
    PSU
    Li-ion
    Cooling
    2× Arc Flow Fans, 4× exhaust vents, 5× heatpipes
    Keyboard
    Logitech K800
    Mouse
    Logitech G402
    Internet Speed
    20Mbit/s up, 250Mbit/s down
    Browser
    FF
  • Operating System
    11 Home
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Medion S15450
    CPU
    i5 1135G7
    Memory
    16GB DDR4
    Graphics card(s)
    Intel Iris Xe
    Sound Card
    Eastern Electric MiniMax DAC Supreme; Emotiva UMC-200; Astell & Kern AK240
    Monitor(s) Displays
    Sony Bravia XR-55X90J
    Screen Resolution
    3840×2160
    Hard Drives
    2TB SSD internal
    37TB external
    PSU
    Li-ion
    Mouse
    Logitech G402
    Keyboard
    Logitech K800
    Internet Speed
    20Mbit/s up, 250Mbit/s down
    Browser
    FF
I did that - booted, pressing F9 repeatedly. The boot menu didn't come up - I just got a black screen with some info in the upper left and an instruction to press ESC to launch the boot menu. Pressing ESC didn't do anything.

One thing at a time.
Remove the Kingston and Install the Crucial on same place were the Kingston was. Install the Kingston on the caddy.
Then boot and press F9 to launch the boot menu. Select to boot from the Kingston.
Clone the Kingston into the Crucial.
Shutdown, remove the Kingston and, on BIOS select the Crucial as main drive. Save BIOS settings.
Boot from the kingston.
Report
Did you remove the kinston drive and replaced with the Crucial drive?
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 7 HP 64 - Windows 11 Pro - Lubuntu
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    custom build
    CPU
    i5 6600K - 800MHz to 4400MHz
    Motherboard
    GA-Z170-HD3P
    Memory
    4+4G GSkill DDR4 3000
    Graphics Card(s)
    IG - Intel 530
    Monitor(s) Displays
    Samsung 226BW
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    (1) -1 SM951 – 128GB M.2 AHCI PCIe SSD drive for Win 11
    (2) -1 WD SATA 3 - 1T for Data
    (3) -1 WD SATA 3 - 1T for backup
    (4) -1 BX500 SSD - 128G for Windows 7 and Lubuntu
    PSU
    Thermaltake 450W TR2 gold
    Keyboard
    Old and good Chicony mechanical keyboard
    Mouse
    Logitech mX performance - 9 buttons (had to disable some)
    Internet Speed
    500 Mb/s
    Browser
    Firefox 64
  • Operating System
    Windows 7 Pro
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Asus Q550LF
    CPU
    i7-4500U 800- 3000MHz
    Motherboard
    Asus Q550LF
    Memory
    (4+4)G DDR3 1600
    Graphics card(s)
    IG intel 4400 + NVIDIA GeForce GT 745M
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    LG Display LP156WF4-SPH1
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    BX500 120G SSD for Windows and programs
    & 1T HDD for data
    Internet Speed
    350 Mb/s
    Browser
    Firefox 64
If the drive is not marked active (bootable), it doesn't show in the Boot Menu list. For UEFI mode the drive must also be in GPT mode, not MBR, otherwise you have to enable CSM (Legacy mode) in BIOS to get legacy entries.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 (build 22631.3880)
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Acer Extensa 5630EZ
    CPU
    Mobile DualCore Intel Core 2 Duo T7250, 2000 MHz
    Motherboard
    Acer Extensa 5630
    Memory
    4GB
    Graphics Card(s)
    Mobile Intel(R) GMA 4500M (Mobile 4 series)
    Sound Card
    Realtek ALC268 @ Intel 82801IB ICH9 - High Definition Audio Controller
    Monitor(s) Displays
    1
    Screen Resolution
    1280x800
    Hard Drives
    Samsung SSD 850 EVO 250GB SATA Device (250 GB, SATA-III)
    Internet Speed
    VDSL 50 Mbps
    Browser
    MICROSOFT EDGE
    Antivirus
    WINDOWS DEFENDER
    Other Info
    Legacy MBR installation, no TPM, no Secure Boot, no WDDM 2.0 graphics drivers, cannot get more unsupported ;) This is only my test laptop. I had installed Windows 11 here before upgrading my main PC. For my main PC I use everyday see my 2nd system specs.
  • Operating System
    Windows 11 Pro v23H2 (build 22631.3880)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom-built PC
    CPU
    Intel Core-i7 3770 3.40GHz s1155 (3rd generation)
    Motherboard
    Asus P8H61 s1155 ATX
    Memory
    2x Kingston Hyper-X Blu 8GB DDR3-1600
    Graphics card(s)
    Gainward NE5105T018G1-1070F (nVidia GeForce GTX 1050Ti 4GB GDDR5)
    Sound Card
    Realtek HD audio (ALC887)
    Monitor(s) Displays
    Sony Bravia KDL-19L4000 19" LCD TV via VGA
    Screen Resolution
    1440x900 32-bit 60Hz
    Hard Drives
    WD Blue SA510 2.5 1000GB SSD as system disk, Western Digital Caviar Purple 4TB SATA III (WD40PURZ) as second
    PSU
    Thermaltake Litepower RGB 550W Full Wired
    Case
    SUPERCASE MIDI-TOWER
    Cooling
    Deepcool Gamma Archer CPU cooler, 1x 8cm fan at the back
    Mouse
    Sunnyline OptiEye PS/2
    Keyboard
    Mitsumi 101-key PS/2
    Internet Speed
    100Mbps
    Browser
    Microsoft Edge, Mozilla Firefox
    Antivirus
    Microsoft Windows Defender
    Other Info
    Legacy BIOS (MBR) installation, no TPM, no Secure Boot, WDDM 3.0 graphics drivers, WEI score 7.4
Did you remove the kinston drive and replaced with the Crucial drive?
Yes, several times. I just finished re-cloning the Crucial drive with Acronis, but I get the same results.
If the drive is not marked active (bootable), it doesn't show in the Boot Menu list. For UEFI mode the drive must also be in GPT mode, not MBR, otherwise you have to enable CSM (Legacy mode) in BIOS to get legacy entries.
It is GPT, I checked that. I am unable to set it up in the Boot Menu since when the Crucial drive is installed, the system will not come up at all. It will show on the file tree if I have it connected by USB, but I can't do anything with it. I have run Check Disk and there are no bad sectors. But if it is installed in either bay, either by itself or along with the Kingston SSD, the computer will not boot. Pressing F9 during booting with the Crucial drive installed just results in the black screen and unresponsive keyboard.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HP 260-p026
    CPU
    Intel core i3-6100T
    Memory
    16GB
    Hard Drives
    Kingston SA400S37240G (Internal)
I connected the Crucial drive via USB, restarted, and pulled up BIOS. This is what I'm seeing - the J Micron is the Crucial SSD. The Kingston drive isn't even shown.

boot 1.jpg

So I went ahead and selected the JMicron and pressed enter, and after a few seconds when it looked like the system was going to boot up ("pinwheel" turning below the HP emblem), I got this...

boot 2.jpg

The computer re-booted from the Kingston drive even though the JMicron was still attached.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HP 260-p026
    CPU
    Intel core i3-6100T
    Memory
    16GB
    Hard Drives
    Kingston SA400S37240G (Internal)
I connected the Crucial drive via USB, restarted, and pulled up BIOS. This is what I'm seeing - the J Micron is the Crucial SSD. The Kingston drive isn't even shown.

View attachment 99505

So I went ahead and selected the JMicron and pressed enter, and after a few seconds when it looked like the system was going to boot up ("pinwheel" turning below the HP emblem), I got this...

The computer re-booted from the Kingston drive even though the JMicron was still attached.
As I already wrote, Windows doesn't boot on a USB device (Windows rules). The Kingston is shown as Windows Boot manager.

Replace the Kingston with the Crucial and it should boot or install the Crucial on an SATA port (internally) and disconnect the power or SATA cable from the Kinston.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 7 HP 64 - Windows 11 Pro - Lubuntu
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    custom build
    CPU
    i5 6600K - 800MHz to 4400MHz
    Motherboard
    GA-Z170-HD3P
    Memory
    4+4G GSkill DDR4 3000
    Graphics Card(s)
    IG - Intel 530
    Monitor(s) Displays
    Samsung 226BW
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    (1) -1 SM951 – 128GB M.2 AHCI PCIe SSD drive for Win 11
    (2) -1 WD SATA 3 - 1T for Data
    (3) -1 WD SATA 3 - 1T for backup
    (4) -1 BX500 SSD - 128G for Windows 7 and Lubuntu
    PSU
    Thermaltake 450W TR2 gold
    Keyboard
    Old and good Chicony mechanical keyboard
    Mouse
    Logitech mX performance - 9 buttons (had to disable some)
    Internet Speed
    500 Mb/s
    Browser
    Firefox 64
  • Operating System
    Windows 7 Pro
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Asus Q550LF
    CPU
    i7-4500U 800- 3000MHz
    Motherboard
    Asus Q550LF
    Memory
    (4+4)G DDR3 1600
    Graphics card(s)
    IG intel 4400 + NVIDIA GeForce GT 745M
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    LG Display LP156WF4-SPH1
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    BX500 120G SSD for Windows and programs
    & 1T HDD for data
    Internet Speed
    350 Mb/s
    Browser
    Firefox 64
As I already wrote, Windows doesn't boot on a USB device (Windows rules). The Kingston is shown as Windows Boot manager.

Replace the Kingston with the Crucial and it should boot or install the Crucial on an SATA port (internally) and disconnect the power or SATA cable from the Kinston.
OK, thanks. I was trying the USB boot just for the heck of it. I had replaced the Kingston with the Crucial in the 600 SATA port earlier, but the computer simply displayed the HP emblem without the "pinwheel" below it. I waited several minutes just in case something was initializing, but the system did not boot. When I try to pull up BIOS with just the Crucial drive in the SATA 600 port, all I get is the unresponsive monochrome screen I posted about earlier.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HP 260-p026
    CPU
    Intel core i3-6100T
    Memory
    16GB
    Hard Drives
    Kingston SA400S37240G (Internal)
OK, thanks. I was trying the USB boot just for the heck of it. I had replaced the Kingston with the Crucial in the 600 SATA port earlier, but the computer simply displayed the HP emblem without the "pinwheel" below it. I waited several minutes just in case something was initializing, but the system did not boot. When I try to pull up BIOS with just the Crucial drive in the SATA 600 port, all I get is the unresponsive monochrome screen I posted about earlier.
From my past experiences, If the drive doesn't show as a boot drive in the BIOS then it's not bootable.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Canary Channel
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    PowerSpec B746
    CPU
    Intel Core i7-10700K
    Motherboard
    ASRock Z490 Phantom Gaming 4/ax
    Memory
    16GB (8GB PC4-19200 DDR4 SDRAM x2)
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTX 1050 TI
    Sound Card
    Realtek Audio
    Monitor(s) Displays
    Samsung SAM0A87 Samsung SAM0D32
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    NVMe WDC WDS100T2B0C-00PXH0 1TB
    Samsung SSD 860 EVO 1TB
    PSU
    750 Watts (62.5A)
    Case
    PowerSpec/Lian Li ATX 205
    Keyboard
    Logitech K270
    Mouse
    Logitech M185
    Browser
    Microsoft Edge and Firefox
    Antivirus
    ESET Internet Security
  • Operating System
    Windows 11 Canary Channel
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    PowerSpec G156
    CPU
    Intel Core i5-8400 CPU @ 2.80GHz
    Motherboard
    AsusTeK Prime B360M-S
    Memory
    16 MB DDR 4-2666
    Monitor(s) Displays
    23" Speptre HDMI 75Hz
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Samsung 970 EVO 500GB NVMe
    Mouse
    Logitek M185
    Keyboard
    Logitek K270
    Browser
    Firefox, Edge and Edge Canary
    Antivirus
    Windows Defender
From my past experiences, If the drive doesn't show as a boot drive in the BIOS then it's not bootable.
This one sure doesn't seem to be. I've cloned it and re-cloned it several times with Acronis, Macrium and Active@, all of which are supposed to produce an exact, bootable copy. I've scanned the SSD three or four times - no bad sectors showing. Disk management shows it as healthy and online, but the system doesn't seem to know that.

I've been online with Crucial two or three times - they haven't been able to help me although they did try. I've also posted in the HP community - no luck there either.

I'm at my wits' end with it.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HP 260-p026
    CPU
    Intel core i3-6100T
    Memory
    16GB
    Hard Drives
    Kingston SA400S37240G (Internal)
It must be some incompatibility between the Crucial and your computer. It happens occasionally. To be on the safe side I would replace the Crucial with another brand, if possible. You can use the Crucial as secondary disk or on another computer. I have seen some old laptops and a few desktops being incompatible with certain brands of SSD. Some of them can detect the disk if you change from AHCI to IDE or "compatible" (if there is such option in BIOS), but then you can use MBR only. Best is if you can replace with another brand.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 (build 22631.3880)
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Acer Extensa 5630EZ
    CPU
    Mobile DualCore Intel Core 2 Duo T7250, 2000 MHz
    Motherboard
    Acer Extensa 5630
    Memory
    4GB
    Graphics Card(s)
    Mobile Intel(R) GMA 4500M (Mobile 4 series)
    Sound Card
    Realtek ALC268 @ Intel 82801IB ICH9 - High Definition Audio Controller
    Monitor(s) Displays
    1
    Screen Resolution
    1280x800
    Hard Drives
    Samsung SSD 850 EVO 250GB SATA Device (250 GB, SATA-III)
    Internet Speed
    VDSL 50 Mbps
    Browser
    MICROSOFT EDGE
    Antivirus
    WINDOWS DEFENDER
    Other Info
    Legacy MBR installation, no TPM, no Secure Boot, no WDDM 2.0 graphics drivers, cannot get more unsupported ;) This is only my test laptop. I had installed Windows 11 here before upgrading my main PC. For my main PC I use everyday see my 2nd system specs.
  • Operating System
    Windows 11 Pro v23H2 (build 22631.3880)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom-built PC
    CPU
    Intel Core-i7 3770 3.40GHz s1155 (3rd generation)
    Motherboard
    Asus P8H61 s1155 ATX
    Memory
    2x Kingston Hyper-X Blu 8GB DDR3-1600
    Graphics card(s)
    Gainward NE5105T018G1-1070F (nVidia GeForce GTX 1050Ti 4GB GDDR5)
    Sound Card
    Realtek HD audio (ALC887)
    Monitor(s) Displays
    Sony Bravia KDL-19L4000 19" LCD TV via VGA
    Screen Resolution
    1440x900 32-bit 60Hz
    Hard Drives
    WD Blue SA510 2.5 1000GB SSD as system disk, Western Digital Caviar Purple 4TB SATA III (WD40PURZ) as second
    PSU
    Thermaltake Litepower RGB 550W Full Wired
    Case
    SUPERCASE MIDI-TOWER
    Cooling
    Deepcool Gamma Archer CPU cooler, 1x 8cm fan at the back
    Mouse
    Sunnyline OptiEye PS/2
    Keyboard
    Mitsumi 101-key PS/2
    Internet Speed
    100Mbps
    Browser
    Microsoft Edge, Mozilla Firefox
    Antivirus
    Microsoft Windows Defender
    Other Info
    Legacy BIOS (MBR) installation, no TPM, no Secure Boot, WDDM 3.0 graphics drivers, WEI score 7.4
I connected the Crucial drive via USB, restarted, and pulled up BIOS. This is what I'm seeing - the J Micron is the Crucial SSD. The Kingston drive isn't even shown.

View attachment 99505

So I went ahead and selected the JMicron and pressed enter, and after a few seconds when it looked like the system was going to boot up ("pinwheel" turning below the HP emblem), I got this...

View attachment 99506

The computer re-booted from the Kingston drive even though the JMicron was still attached.
This is what's called progress. See: How to Fix an INACCESSIBLE BOOT DEVICE BSOD in Windows 11 or 10
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    11 Home
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Asus TUF Gaming F16 (2024)
    CPU
    i7 13650HX
    Memory
    16GB DDR5
    Graphics Card(s)
    GeForce RTX 4060 Mobile
    Sound Card
    Eastern Electric MiniMax DAC Supreme; Emotiva UMC-200; Astell & Kern AK240
    Monitor(s) Displays
    Sony Bravia XR-55X90J
    Screen Resolution
    3840×2160
    Hard Drives
    512GB SSD internal
    37TB external
    PSU
    Li-ion
    Cooling
    2× Arc Flow Fans, 4× exhaust vents, 5× heatpipes
    Keyboard
    Logitech K800
    Mouse
    Logitech G402
    Internet Speed
    20Mbit/s up, 250Mbit/s down
    Browser
    FF
  • Operating System
    11 Home
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Medion S15450
    CPU
    i5 1135G7
    Memory
    16GB DDR4
    Graphics card(s)
    Intel Iris Xe
    Sound Card
    Eastern Electric MiniMax DAC Supreme; Emotiva UMC-200; Astell & Kern AK240
    Monitor(s) Displays
    Sony Bravia XR-55X90J
    Screen Resolution
    3840×2160
    Hard Drives
    2TB SSD internal
    37TB external
    PSU
    Li-ion
    Mouse
    Logitech G402
    Keyboard
    Logitech K800
    Internet Speed
    20Mbit/s up, 250Mbit/s down
    Browser
    FF
After it boots in Windows from the Kingston SSD, see if Crucial Storage Executive is able to detect the Crucial SSD through the USB connection. Crucial Storage Executive Tool | Firmware Download
If yes, try using Storage Executive to upgrade its firmware. If it reports that the latest firmware has already been installed, then that's good. Else [if it turns out that the Crucial SSD's firmware cannot be upgraded through the USB connection], you might want to temporarily connect the Crucial SSD to the SATA port of another PC by using a SATA connection (not USB) because, then, it should be possible (if needed) to upgrade the firmware of the Crucial SSD by using Storage Executive still after all. If you do that, you can also use Storage Executive to check again if nothing seems to be wrong with the Crucial SSD.

If you already tried every possible suggestion and it turns out in the end that the only way to be able to use the Crucial SSD is through the USB connection, then, as an alternative choice to using it merely as a secondary disk (i.e. an alternative choice to using it as just a data disk as opposed to using it to store the EFI system partition, or ESP, and the Windows system partition, and etc. on it like you normally would), you could maybe consider to use it to run Windows on it in "portable mode", like this: How to Run Windows 11 on a USB Drive (and Take it With You)
 
Last edited:

My Computers

System One System Two

  • OS
    11 Home
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Asus TUF Gaming F16 (2024)
    CPU
    i7 13650HX
    Memory
    16GB DDR5
    Graphics Card(s)
    GeForce RTX 4060 Mobile
    Sound Card
    Eastern Electric MiniMax DAC Supreme; Emotiva UMC-200; Astell & Kern AK240
    Monitor(s) Displays
    Sony Bravia XR-55X90J
    Screen Resolution
    3840×2160
    Hard Drives
    512GB SSD internal
    37TB external
    PSU
    Li-ion
    Cooling
    2× Arc Flow Fans, 4× exhaust vents, 5× heatpipes
    Keyboard
    Logitech K800
    Mouse
    Logitech G402
    Internet Speed
    20Mbit/s up, 250Mbit/s down
    Browser
    FF
  • Operating System
    11 Home
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Medion S15450
    CPU
    i5 1135G7
    Memory
    16GB DDR4
    Graphics card(s)
    Intel Iris Xe
    Sound Card
    Eastern Electric MiniMax DAC Supreme; Emotiva UMC-200; Astell & Kern AK240
    Monitor(s) Displays
    Sony Bravia XR-55X90J
    Screen Resolution
    3840×2160
    Hard Drives
    2TB SSD internal
    37TB external
    PSU
    Li-ion
    Mouse
    Logitech G402
    Keyboard
    Logitech K800
    Internet Speed
    20Mbit/s up, 250Mbit/s down
    Browser
    FF

Latest Tutorials

Back
Top Bottom