Solved ERROR DPC_WATCHDOG_VIOLATION (133) - whenever I open an Android emulator


jhonnysss

Member
Local time
4:58 AM
Posts
17
OS
Windows 11
Whenever I start any Android emulator, it simply gives a blue screen and shows the DPC_WATCHDOG_VIOLATION error message either upon opening or during use. I will leave a file for you to review.
 
Windows Build/Version
10.0.22631 build 22631

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD Ryzen 5 5600X 6-Core Processor, 3701 Mhz, 6 Core(s)
    Motherboard
    B450M Steel Legend - ASRock
    Memory
    SPECTRIX D50 DDR4 2x16GB
    Graphics Card(s)
    RTX 3070
The log files were in a foreign language and could not be scanned.

Please use English as the default language so that log files can be scanned and read.









Please perform the following steps: (in sequence)


1) Run Tuneup plus > post a share link






2) Move the page file from D: to C: and reboot



3) Run Tuneup plus again > post a share link
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    HP
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i7-4800MQ CPU @ 2.70GHz
    Motherboard
    Product : 190A Version : KBC Version 94.56
    Memory
    16 GB Total: Manufacturer : Samsung MemoryType : DDR3 FormFactor : SODIMM Capacity : 8GB Speed : 1600
    Graphics Card(s)
    NVIDIA Quadro K3100M; Intel(R) HD Graphics 4600
    Sound Card
    IDT High Definition Audio CODEC; PNP Device ID HDAUDIO\FUNC_01&VEN_111D&DEV_76E0
    Hard Drives
    Model Hitachi HTS727575A9E364
    Antivirus
    Microsoft Defender
    Other Info
    Mobile Workstation
Fill in the full system specs so we also know what hardware we are working with here. I'm particular interested in what display you have.

Does the Watchdog BSOD mention any particular dll or sys file?

High Refresh rate display? 144-165Hz and beyond? Also is Variable Refresh Rate enabled in Windows settings and G-Sync enabled in nVidia CPL?
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 build 10.0.22631.3296 (Release Channel) / Linux Mint 21.3 Cinnamon
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Lenovo A485
    CPU
    Ryzen 7 2700U Pro
    Motherboard
    Lenovo (WiFi/BT module upgraded to Intel Wireless-AC-9260)
    Memory
    32GB
    Graphics Card(s)
    iGPU Vega 10
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    14" FHD (built-in) + 14" Lenovo Thinkvision M14t (touch+pen) + 32" Asus PB328
    Screen Resolution
    FHD + FHD + 1440p
    Hard Drives
    Intel 660p m.2 nVME PCIe3.0 x2 512GB
    PSU
    65W
    Keyboard
    Thinkpad / Logitech MX Keys
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Internet Speed
    600/300Mbit
    Browser
    Edge (Chromium)
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    SecureBoot: Enabled
    TPM2.0: Enabled
    AMD-V: Enabled
  • Operating System
    Windows 11 Pro 23H2 build 10.0.22631.3296(Release Preview Channel)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    i7-7700k @4.8GHz
    Motherboard
    Asus PRIME Z270-A
    Memory
    32GB 2x16GB 2133MHz CL15
    Graphics card(s)
    EVGA GTX1080Ti FTW 11GB
    Sound Card
    Integrated
    Monitor(s) Displays
    32" 10-bit Asus PB328Q
    Screen Resolution
    WQHD 2560x1440
    Hard Drives
    512GB ADATA SX8000NP NVMe PCIe Gen 3 x4
    PSU
    850W
    Case
    Fractal Design Define 7
    Cooling
    Noctua NH-D15 chromax.black
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Keyboard
    Logitech MX Keys
    Internet Speed
    600/300Mbit
    Browser
    Edge (Cromium)
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    AC WiFi Card
The log files were in a foreign language and could not be scanned.

Please use English as the default language so that log files can be scanned and read.









Please perform the following steps: (in sequence)


1) Run Tuneup plus > post a share link






2) Move the page file from D: to C: and reboot



3) Run Tuneup plus again > post a share link
Sorry for the file in another language, I believe these are correct now!
 

Attachments

  • Tuneup.log
    4 KB · Views: 1
  • JHONNY-(2024-04-02_16-08-58).zip
    2 MB · Views: 1

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD Ryzen 5 5600X 6-Core Processor, 3701 Mhz, 6 Core(s)
    Motherboard
    B450M Steel Legend - ASRock
    Memory
    SPECTRIX D50 DDR4 2x16GB
    Graphics Card(s)
    RTX 3070
Fill in the full system specs so we also know what hardware we are working with here. I'm particular interested in what display you have.

Does the Watchdog BSOD mention any particular dll or sys file?

High Refresh rate display? 144-165Hz and beyond? Also is Variable Refresh Rate enabled in Windows settings and G-Sync enabled in nVidia CPL?
I have 2 monitors and they are both 144hz, G-Sync is enabled
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD Ryzen 5 5600X 6-Core Processor, 3701 Mhz, 6 Core(s)
    Motherboard
    B450M Steel Legend - ASRock
    Memory
    SPECTRIX D50 DDR4 2x16GB
    Graphics Card(s)
    RTX 3070
I have 2 monitors and they are both 144hz, G-Sync is enabled
Could you please try to disable G-Sync and also run your emulator on its own, meaning you have all browsers and any other apps closed before testing.

Does this make a difference?
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 build 10.0.22631.3296 (Release Channel) / Linux Mint 21.3 Cinnamon
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Lenovo A485
    CPU
    Ryzen 7 2700U Pro
    Motherboard
    Lenovo (WiFi/BT module upgraded to Intel Wireless-AC-9260)
    Memory
    32GB
    Graphics Card(s)
    iGPU Vega 10
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    14" FHD (built-in) + 14" Lenovo Thinkvision M14t (touch+pen) + 32" Asus PB328
    Screen Resolution
    FHD + FHD + 1440p
    Hard Drives
    Intel 660p m.2 nVME PCIe3.0 x2 512GB
    PSU
    65W
    Keyboard
    Thinkpad / Logitech MX Keys
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Internet Speed
    600/300Mbit
    Browser
    Edge (Chromium)
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    SecureBoot: Enabled
    TPM2.0: Enabled
    AMD-V: Enabled
  • Operating System
    Windows 11 Pro 23H2 build 10.0.22631.3296(Release Preview Channel)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    i7-7700k @4.8GHz
    Motherboard
    Asus PRIME Z270-A
    Memory
    32GB 2x16GB 2133MHz CL15
    Graphics card(s)
    EVGA GTX1080Ti FTW 11GB
    Sound Card
    Integrated
    Monitor(s) Displays
    32" 10-bit Asus PB328Q
    Screen Resolution
    WQHD 2560x1440
    Hard Drives
    512GB ADATA SX8000NP NVMe PCIe Gen 3 x4
    PSU
    850W
    Case
    Fractal Design Define 7
    Cooling
    Noctua NH-D15 chromax.black
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Keyboard
    Logitech MX Keys
    Internet Speed
    600/300Mbit
    Browser
    Edge (Cromium)
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    AC WiFi Card
Could you please try to disable G-Sync and also run your emulator on its own, meaning you have all browsers and any other apps closed before testing.

Does this make a difference?
I turned off G-Sync, but it didn't make a difference. I then opened only the emulator, which ran for 40 minutes. However, during that time, the emulator kept freezing several times, causing the mouse cursor to slow down. After the 40 minutes, it still resulted in a blue screen.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD Ryzen 5 5600X 6-Core Processor, 3701 Mhz, 6 Core(s)
    Motherboard
    B450M Steel Legend - ASRock
    Memory
    SPECTRIX D50 DDR4 2x16GB
    Graphics Card(s)
    RTX 3070
This is really strange and very specific. I can run heavy games with the browser and Discord open, but I can't use any Android emulator. It's driving me crazy.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD Ryzen 5 5600X 6-Core Processor, 3701 Mhz, 6 Core(s)
    Motherboard
    B450M Steel Legend - ASRock
    Memory
    SPECTRIX D50 DDR4 2x16GB
    Graphics Card(s)
    RTX 3070
Which Android Emulators are you running?
Is your BIOS the latest?
Is your AMD Chipset driver the latest?

Have you tried different Chipset driver versions?
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 build 10.0.22631.3296 (Release Channel) / Linux Mint 21.3 Cinnamon
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Lenovo A485
    CPU
    Ryzen 7 2700U Pro
    Motherboard
    Lenovo (WiFi/BT module upgraded to Intel Wireless-AC-9260)
    Memory
    32GB
    Graphics Card(s)
    iGPU Vega 10
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    14" FHD (built-in) + 14" Lenovo Thinkvision M14t (touch+pen) + 32" Asus PB328
    Screen Resolution
    FHD + FHD + 1440p
    Hard Drives
    Intel 660p m.2 nVME PCIe3.0 x2 512GB
    PSU
    65W
    Keyboard
    Thinkpad / Logitech MX Keys
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Internet Speed
    600/300Mbit
    Browser
    Edge (Chromium)
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    SecureBoot: Enabled
    TPM2.0: Enabled
    AMD-V: Enabled
  • Operating System
    Windows 11 Pro 23H2 build 10.0.22631.3296(Release Preview Channel)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    i7-7700k @4.8GHz
    Motherboard
    Asus PRIME Z270-A
    Memory
    32GB 2x16GB 2133MHz CL15
    Graphics card(s)
    EVGA GTX1080Ti FTW 11GB
    Sound Card
    Integrated
    Monitor(s) Displays
    32" 10-bit Asus PB328Q
    Screen Resolution
    WQHD 2560x1440
    Hard Drives
    512GB ADATA SX8000NP NVMe PCIe Gen 3 x4
    PSU
    850W
    Case
    Fractal Design Define 7
    Cooling
    Noctua NH-D15 chromax.black
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Keyboard
    Logitech MX Keys
    Internet Speed
    600/300Mbit
    Browser
    Edge (Cromium)
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    AC WiFi Card
Which Android Emulators are you running?
Is your BIOS the latest?
Is your AMD Chipset driver the latest?

Have you tried different Chipset driver versions?
1 - mumuplayer , bluestacks , ldplayer
2 - yes my bios is updated
3 - yes and nothing has changed
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD Ryzen 5 5600X 6-Core Processor, 3701 Mhz, 6 Core(s)
    Motherboard
    B450M Steel Legend - ASRock
    Memory
    SPECTRIX D50 DDR4 2x16GB
    Graphics Card(s)
    RTX 3070
I just tested the Nox Player emulator and it gave a blue screen when starting the program. the same happens with LDPlayer
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD Ryzen 5 5600X 6-Core Processor, 3701 Mhz, 6 Core(s)
    Motherboard
    B450M Steel Legend - ASRock
    Memory
    SPECTRIX D50 DDR4 2x16GB
    Graphics Card(s)
    RTX 3070
Do you use Hyper-V for anything?
Have you enabled Windows Hypervisor Platform?

Have you tried launching the emulator after typing the following in elevated Command Prompt and rebooting?
Code:
bcdedit /set hypervisorlaunchtype off
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 build 10.0.22631.3296 (Release Channel) / Linux Mint 21.3 Cinnamon
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Lenovo A485
    CPU
    Ryzen 7 2700U Pro
    Motherboard
    Lenovo (WiFi/BT module upgraded to Intel Wireless-AC-9260)
    Memory
    32GB
    Graphics Card(s)
    iGPU Vega 10
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    14" FHD (built-in) + 14" Lenovo Thinkvision M14t (touch+pen) + 32" Asus PB328
    Screen Resolution
    FHD + FHD + 1440p
    Hard Drives
    Intel 660p m.2 nVME PCIe3.0 x2 512GB
    PSU
    65W
    Keyboard
    Thinkpad / Logitech MX Keys
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Internet Speed
    600/300Mbit
    Browser
    Edge (Chromium)
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    SecureBoot: Enabled
    TPM2.0: Enabled
    AMD-V: Enabled
  • Operating System
    Windows 11 Pro 23H2 build 10.0.22631.3296(Release Preview Channel)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    i7-7700k @4.8GHz
    Motherboard
    Asus PRIME Z270-A
    Memory
    32GB 2x16GB 2133MHz CL15
    Graphics card(s)
    EVGA GTX1080Ti FTW 11GB
    Sound Card
    Integrated
    Monitor(s) Displays
    32" 10-bit Asus PB328Q
    Screen Resolution
    WQHD 2560x1440
    Hard Drives
    512GB ADATA SX8000NP NVMe PCIe Gen 3 x4
    PSU
    850W
    Case
    Fractal Design Define 7
    Cooling
    Noctua NH-D15 chromax.black
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Keyboard
    Logitech MX Keys
    Internet Speed
    600/300Mbit
    Browser
    Edge (Cromium)
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    AC WiFi Card
Do you use Hyper-V for anything?
Have you enabled Windows Hypervisor Platform?

Have you tried launching the emulator after typing the following in elevated Command Prompt and rebooting?
Code:
bcdedit /set hypervisorlaunchtype off
I did everything you said but it still gives a blue screen
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD Ryzen 5 5600X 6-Core Processor, 3701 Mhz, 6 Core(s)
    Motherboard
    B450M Steel Legend - ASRock
    Memory
    SPECTRIX D50 DDR4 2x16GB
    Graphics Card(s)
    RTX 3070
1) The BIOS Version/Date American Megatrends Inc. P4.30, 2/25/2022


Upgrade the BIOS: 4.30 > 4.6 (most up to date non-beta BIOS)






2) Uninstall third party software driver installers or driver booster software



3) Perform Windows and defender updates



4) Open device manager > click view > click show hidden devices > expand all rows > look for any row displaying a yellow triangle with black exclamation mark or unknown device

Unknown USB Device (Device Descriptor Request Failed) USB\VID_0000&PID_0002\6&3AF0F9CE&0&12 43





5) Post images or share links displaying disk management:




6) Run disk par info > post a share link






7) Post a new V2 share link into the newest post after completing all of the above steps
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    HP
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i7-4800MQ CPU @ 2.70GHz
    Motherboard
    Product : 190A Version : KBC Version 94.56
    Memory
    16 GB Total: Manufacturer : Samsung MemoryType : DDR3 FormFactor : SODIMM Capacity : 8GB Speed : 1600
    Graphics Card(s)
    NVIDIA Quadro K3100M; Intel(R) HD Graphics 4600
    Sound Card
    IDT High Definition Audio CODEC; PNP Device ID HDAUDIO\FUNC_01&VEN_111D&DEV_76E0
    Hard Drives
    Model Hitachi HTS727575A9E364
    Antivirus
    Microsoft Defender
    Other Info
    Mobile Workstation
Dang it...I knew something was off...

...have been mobile bound so haven't had the time or patience to read the log collector data.

Thanks @zbook for checking it out properly.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 build 10.0.22631.3296 (Release Channel) / Linux Mint 21.3 Cinnamon
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Lenovo A485
    CPU
    Ryzen 7 2700U Pro
    Motherboard
    Lenovo (WiFi/BT module upgraded to Intel Wireless-AC-9260)
    Memory
    32GB
    Graphics Card(s)
    iGPU Vega 10
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    14" FHD (built-in) + 14" Lenovo Thinkvision M14t (touch+pen) + 32" Asus PB328
    Screen Resolution
    FHD + FHD + 1440p
    Hard Drives
    Intel 660p m.2 nVME PCIe3.0 x2 512GB
    PSU
    65W
    Keyboard
    Thinkpad / Logitech MX Keys
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Internet Speed
    600/300Mbit
    Browser
    Edge (Chromium)
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    SecureBoot: Enabled
    TPM2.0: Enabled
    AMD-V: Enabled
  • Operating System
    Windows 11 Pro 23H2 build 10.0.22631.3296(Release Preview Channel)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    i7-7700k @4.8GHz
    Motherboard
    Asus PRIME Z270-A
    Memory
    32GB 2x16GB 2133MHz CL15
    Graphics card(s)
    EVGA GTX1080Ti FTW 11GB
    Sound Card
    Integrated
    Monitor(s) Displays
    32" 10-bit Asus PB328Q
    Screen Resolution
    WQHD 2560x1440
    Hard Drives
    512GB ADATA SX8000NP NVMe PCIe Gen 3 x4
    PSU
    850W
    Case
    Fractal Design Define 7
    Cooling
    Noctua NH-D15 chromax.black
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Keyboard
    Logitech MX Keys
    Internet Speed
    600/300Mbit
    Browser
    Edge (Cromium)
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    AC WiFi Card
1) The BIOS Version/Date American Megatrends Inc. P4.30, 2/25/2022


Upgrade the BIOS: 4.30 > 4.6 (most up to date non-beta BIOS)






2) Uninstall third party software driver installers or driver booster software



3) Perform Windows and defender updates



4) Open device manager > click view > click show hidden devices > expand all rows > look for any row displaying a yellow triangle with black exclamation mark or unknown device

Unknown USB Device (Device Descriptor Request Failed) USB\VID_0000&PID_0002\6&3AF0F9CE&0&12 43





5) Post images or share links displaying disk management:




6) Run disk par info > post a share link






7) Post a new V2 share link into the newest post after completing all of the above steps
i did everything you said but i didn't test the emulator should i test it? and send the v2 again

FILE V2
 

Attachments

  • DiskParInfo.log
    12 KB · Views: 1
  • 1712236098371.png
    1712236098371.png
    18 KB · Views: 2

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD Ryzen 5 5600X 6-Core Processor, 3701 Mhz, 6 Core(s)
    Motherboard
    B450M Steel Legend - ASRock
    Memory
    SPECTRIX D50 DDR4 2x16GB
    Graphics Card(s)
    RTX 3070
I did the test and again the screen was blue
If it's useful, here's the new V2 after the screen turns blue

FILE V2
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD Ryzen 5 5600X 6-Core Processor, 3701 Mhz, 6 Core(s)
    Motherboard
    B450M Steel Legend - ASRock
    Memory
    SPECTRIX D50 DDR4 2x16GB
    Graphics Card(s)
    RTX 3070
Uninstall and reinstall the Nvidia GPU drivers using DDU / Nvidia website.

There may be additional BSOD.

For new BSOD post a new V2 share link into the newest post.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    HP
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i7-4800MQ CPU @ 2.70GHz
    Motherboard
    Product : 190A Version : KBC Version 94.56
    Memory
    16 GB Total: Manufacturer : Samsung MemoryType : DDR3 FormFactor : SODIMM Capacity : 8GB Speed : 1600
    Graphics Card(s)
    NVIDIA Quadro K3100M; Intel(R) HD Graphics 4600
    Sound Card
    IDT High Definition Audio CODEC; PNP Device ID HDAUDIO\FUNC_01&VEN_111D&DEV_76E0
    Hard Drives
    Model Hitachi HTS727575A9E364
    Antivirus
    Microsoft Defender
    Other Info
    Mobile Workstation
Uninstall and reinstall the Nvidia GPU drivers using DDU / Nvidia website.

There may be additional BSOD.

For new BSOD post a new V2 share link into the newest post.
After following your suggestion, I conducted a 2.5-hour test with the emulator running alongside other programs like Discord, and for the first time, I did not encounter the blue screen issue. I initially tested it for a shorter duration due to time constraints, but today I ran another 1-hour test with multiple browsers and Discord open, and still no blue screen! I am truly grateful for your assistance and guidance. I am pleased with the progress and will continue running tests. I will provide an update on whether the issue has been resolved.

Note: the monitors are currently set to 60Hz. I opted not to change this setting out of caution. Should I switch back to 144Hz or maintain the current configuration?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD Ryzen 5 5600X 6-Core Processor, 3701 Mhz, 6 Core(s)
    Motherboard
    B450M Steel Legend - ASRock
    Memory
    SPECTRIX D50 DDR4 2x16GB
    Graphics Card(s)
    RTX 3070
In another few days post a new V2 share link.

If there are no major findings then that will conclude the troubleshooting.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    HP
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i7-4800MQ CPU @ 2.70GHz
    Motherboard
    Product : 190A Version : KBC Version 94.56
    Memory
    16 GB Total: Manufacturer : Samsung MemoryType : DDR3 FormFactor : SODIMM Capacity : 8GB Speed : 1600
    Graphics Card(s)
    NVIDIA Quadro K3100M; Intel(R) HD Graphics 4600
    Sound Card
    IDT High Definition Audio CODEC; PNP Device ID HDAUDIO\FUNC_01&VEN_111D&DEV_76E0
    Hard Drives
    Model Hitachi HTS727575A9E364
    Antivirus
    Microsoft Defender
    Other Info
    Mobile Workstation
Back
Top Bottom