Solved Explorer.exe crash when right clicking files

ivanosky

Member
Local time
5:25 PM
Posts
14
Hi everyone, I've been having an issue on Windows 11. My explorer.exe is crashing when right clicking files. On the Event Viewer it's showing these errors:

Code:
Faulting application name: explorer.exe, version: 10.0.22000.100, time stamp: 0x85616926
Faulting module name: MrmCoreR.dll, version: 10.0.22000.1, time stamp: 0x0705688c
Exception code: 0xc0000006
Fault offset: 0x0000000000014367
Faulting process id: 0x42ac
Faulting application start time: 0x01d789b2419f5f58
Faulting application path: C:\WINDOWS\explorer.exe
Faulting module path: C:\Windows\System32\MrmCoreR.dll
Report Id: 7aee1f07-2356-439c-89f9-2a990658c75b
Faulting package full name:
Faulting package-relative application ID:

And

Code:
Windows cannot access the file C:\Program Files\WindowsApps\Microsoft.WindowsStore_22107.1401.4.0_neutral_split.scale-100_8wekyb3d8bbwe\resources.pri for one of the following reasons: there is a problem with the network connection, the disk that the file is stored on, or the storage drivers installed on this computer; or the disk is missing. Windows closed the program Windows Explorer because of this error.


Program: Windows Explorer
File: C:\Program Files\WindowsApps\Microsoft.WindowsStore_22107.1401.4.0_neutral_split.scale-100_8wekyb3d8bbwe\resources.pri


The error value is listed in the Additional Data section.
User Action
1. Open the file again. This situation might be a temporary problem that corrects itself when the program runs again.
2. If the file still cannot be accessed and
    - It is on the network, your network administrator should verify that there is not a problem with the network and that the server can be contacted.
    - It is on a removable disk, for example, a floppy disk or CD-ROM, verify that the disk is fully inserted into the computer.
3. Check and repair the file system by running CHKDSK. To run CHKDSK, click Start, click Run, type CMD, and then click OK. At the command prompt, type CHKDSK /F, and then press ENTER.
4. If the problem persists, restore the file from a backup copy.
5. Determine whether other files on the same disk can be opened. If not, the disk might be damaged. If it is a hard disk, contact your administrator or computer hardware vendor for further assistance.


Additional Data
Error value: C0000242
Disk type: 3

I already did a sfc/scannow and dism online cleanup-image restorehealth, Repair, Reset and Reinstalled the Windows Store, and a CHDSK /F, but it's still happening. Has anyone experienced a similar issue?
 
Windows Build/Version
Windows 11 22000.100

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 10 Home x64
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    DELL
    CPU
    Intel Core i5 6300HQ
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GTX 960M
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Crucial MX500 CT250MX500SSD4 250 GB M.2 SSD
    Seagate ST1000LM014-1EJ164 1TB HDD
    Internet Speed
    30 Mb/s
    Browser
    Microsoft Edge
    Antivirus
    Windows Defender

johnlgalt

Antidisestablishmentarianistentarianist
Power User
VIP
Local time
4:25 PM
Posts
1,922
Location
3rd Rock
Can you run the Photos app? when searching for Microsoft.WindowsStore_22107.1401.4.0_neutral_split.scale-100_8wekyb3d8bbwe I found this online: Activation of app Microsoft.Windows.Photos_8wekyb3d8bbwe!App failed with error: The remote procedure call failed. See the Microsoft-Windows-TWinUI/Operational log for additional information.

The reply from Ender315 has a long list of steps to follow, and although it is in relation to other apps (Photos and Calc) not working, it might actually help you since the error is the same except with the different version number in the middle (yours has 22107.1401.4.0 and the post has 11602.1.26.0.

Although the very last post in that thread also says something about an unknown user account (which I doubt).
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10 Pro X64
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HomeBrew
    CPU
    AMD Ryzen 9 3950X
    Motherboard
    MSI MEG X570 GODLIKE
    Memory
    4 * Corsair Vengeance 32 GB 3600 MHz
    Graphics Card(s)
    eVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0 (04G-P4-3979-KB)
    Sound Card
    Realtek® ALC1220 Codec
    Monitor(s) Displays
    2 * Lenovo LT2323pwA Widescreeen
    Screen Resolution
    2* 1920*1080
    Hard Drives
    3x Sabrent Rocket PCIe Gen4 NVMe M.2 1 TB SSD (SB-ROCKET-NVMe4-1TB)
    SanDisk Ultra SDSSDHII-960G-G25 960 GB SATA III SSD
    Crucial MX100 CT256MX100SSD1 256GB SATA III SSD
    2 * Seagate Barracuda 7200.12 ST31000528AS 1TB 7200 RPM --> RAID1
    PSU
    PC Power & Cooling’s Silencer Series 1050 Watt, 80 Plus Platinum
    Case
    Fractal Design Define 7 XL Dark ATX Full Tower Case
  • Operating System
    Windows 10 x64 Pro build 21H1
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell Latitude E5470
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i5-6300U CPU @ 2.40GHz, 2501 Mhz, 2 Core(s), 4 Logical Processor(s)
    Motherboard
    Dell
    Memory
    16 GB
    Graphics card(s)
    Intel(R) HD Graphics 520
    Sound Card
    Intel(R) HD Graphics 520 + RealTek Audio
    Monitor(s) Displays
    Dell laptop display 15"
    Screen Resolution
    1920 * 1080
    Hard Drives
    Toshiba 128GB M.2 22300 drive
    INTEL Cherryvill 520 Series SSDSC2CW180A 180 GB SATA III SSD
    PSU
    Dell
    Case
    Dell
    Cooling
    Dell
    Mouse
    Logitech MX Master (shared) | Dell TouchPad
    Keyboard
    Dell
    Internet Speed
    AT&T LightSpeed Gigabit Duplex
    Browser
    Edge Chromium | Chrome | Firefox Nightly | Brave
    Antivirus
    Defender + MB4

ivanosky

Member
Thread Starter
Local time
5:25 PM
Posts
14
I can run the Photos app.
The problem seems to be that the C:\Program Files\WindowsApps\Microsoft.WindowsStore_22107.1401.4.0_neutral_split.scale-100_8wekyb3d8bbwe\resources.pri got corrupted somehow. I tried opening it with Notepad++ and it wouldn't open and when I tried to copy it to the Desktop I got this error the specified buffer contains ill-formed data.
I can open and copy the same file that exists on the Microsoft.WindowsStore_22107.1401.4.0_neutral_split.scale-125_8wekyb3d8bbwe folder
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 10 Home x64
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    DELL
    CPU
    Intel Core i5 6300HQ
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GTX 960M
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Crucial MX500 CT250MX500SSD4 250 GB M.2 SSD
    Seagate ST1000LM014-1EJ164 1TB HDD
    Internet Speed
    30 Mb/s
    Browser
    Microsoft Edge
    Antivirus
    Windows Defender

johnlgalt

Antidisestablishmentarianistentarianist
Power User
VIP
Local time
4:25 PM
Posts
1,922
Location
3rd Rock
So nothing in that long post could apply? Darn.

Not sure why it is corrupted on your end.

Maybe check and see if there is an update for the Windows Store that might fix it?
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10 Pro X64
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HomeBrew
    CPU
    AMD Ryzen 9 3950X
    Motherboard
    MSI MEG X570 GODLIKE
    Memory
    4 * Corsair Vengeance 32 GB 3600 MHz
    Graphics Card(s)
    eVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0 (04G-P4-3979-KB)
    Sound Card
    Realtek® ALC1220 Codec
    Monitor(s) Displays
    2 * Lenovo LT2323pwA Widescreeen
    Screen Resolution
    2* 1920*1080
    Hard Drives
    3x Sabrent Rocket PCIe Gen4 NVMe M.2 1 TB SSD (SB-ROCKET-NVMe4-1TB)
    SanDisk Ultra SDSSDHII-960G-G25 960 GB SATA III SSD
    Crucial MX100 CT256MX100SSD1 256GB SATA III SSD
    2 * Seagate Barracuda 7200.12 ST31000528AS 1TB 7200 RPM --> RAID1
    PSU
    PC Power & Cooling’s Silencer Series 1050 Watt, 80 Plus Platinum
    Case
    Fractal Design Define 7 XL Dark ATX Full Tower Case
  • Operating System
    Windows 10 x64 Pro build 21H1
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell Latitude E5470
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i5-6300U CPU @ 2.40GHz, 2501 Mhz, 2 Core(s), 4 Logical Processor(s)
    Motherboard
    Dell
    Memory
    16 GB
    Graphics card(s)
    Intel(R) HD Graphics 520
    Sound Card
    Intel(R) HD Graphics 520 + RealTek Audio
    Monitor(s) Displays
    Dell laptop display 15"
    Screen Resolution
    1920 * 1080
    Hard Drives
    Toshiba 128GB M.2 22300 drive
    INTEL Cherryvill 520 Series SSDSC2CW180A 180 GB SATA III SSD
    PSU
    Dell
    Case
    Dell
    Cooling
    Dell
    Mouse
    Logitech MX Master (shared) | Dell TouchPad
    Keyboard
    Dell
    Internet Speed
    AT&T LightSpeed Gigabit Duplex
    Browser
    Edge Chromium | Chrome | Firefox Nightly | Brave
    Antivirus
    Defender + MB4

BunnyJ

Python Programmer
Power User
VIP
Local time
4:25 PM
Posts
2,688
Location
Oak Ridge, TN(The Secret City)
Did you update to 11 from 10 or did you do a clean instillation? Just a stab in the dark but somehow files got corrupted and I would do a clean instillation. When I did an upgrade to 11 from 10 odd things happened and when I did a clean instillation everything was fine and just worked.

HTH
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 11 Home 22000.258
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Banna Junior 6K - E Series
    CPU
    AMD Ryze 3 3200G
    Motherboard
    ASUS Prime B350M-E
    Memory
    Crucial Ballistix Sport LT 2666 MHz DDR4 - 16GB
    Graphics Card(s)
    GeForce GTX TITAN X 12GB
    Sound Card
    On motherboard
    Monitor(s) Displays
    Viotek 32" Curved, ViewSonic 27"
    Screen Resolution
    1080P
    Hard Drives
    Primary Samsung 256 SSD
    PSU
    EVGA BQ 700w 80+ Bronze
    Case
    NZXT 510
    Cooling
    Stock AMD cooler
    Keyboard
    Corsair
    Mouse
    Amazon Generic with Cord
    Internet Speed
    Download: 240.78 mbps Upload: 12.02 mbps Ping: 15ms
    Browser
    Firefox and Edge
    Antivirus
    Defender

Almighty1

Active member
Member
VIP
Local time
1:25 PM
Posts
398
Location
San Francisco, California USA
@ivanosky - See my post #29 in this thread which should fix your problem:
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows XP/7/8/8.1/10/11, Linux, Android, FreeBSD Unix
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell XPS 15 9570
    CPU
    Intel® Core™ i7-8750H 8th Gen Processor 2.2Ghz up to 4.1Ghz
    Motherboard
    Dell XPS 15 9570
    Memory
    32GB using 2x16GB modules
    Graphics Card(s)
    Intel UHD 630 & NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti with 4GB DDR5
    Sound Card
    Realtek ALC3266-CG
    Monitor(s) Displays
    15.6" 4K Touch UltraHD 3840x2160 made by Sharp
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    Toshiba KXG60ZNV1T02 NVMe 1024GB/1TB SSD
    PSU
    Dell XPS 15 9570
    Case
    Dell XPS 15 9570
    Cooling
    Stock
    Keyboard
    Stock
    Mouse
    SwitftPoint ProPoint
    Internet Speed
    Comcast/XFinity 1.44Gbps/42.5Mbps
    Browser
    Microsoft EDGE (Chromium based) & Google Chrome
    Antivirus
    Windows Defender that came with Windows

Fabler2

Well-known member
Member
VIP
Local time
9:25 PM
Posts
579
A handy tool for troubleshooting the context menu is Nirsoft's ShellxView. It shows what is on the menu as highlighted. You can enable or disable shell extensions to troubleshoot. Worth a look.

ShellExView - Shell Extension Manager For Windows
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Win 10 Home
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    ASUS VivoBook
    CPU
    AMD Ryzen 7 3700U with Radeon Vega Mobile Gfx
    Motherboard
    ASUSTeK COMPUTER INC. X509DA (FP5)
    Memory
    12GB
    Graphics Card(s)
    RX Vega 10 Graphics
    Monitor(s) Displays
    Generic PnP Monitor (1920x1080@60Hz)
    Screen Resolution
    1920x1080@60Hz
    Hard Drives
    INTEL SSD 660p 512GB NVMe
    Internet Speed
    25 Mbps
    Browser
    Edge
    Antivirus
    Defender
  • Operating System
    Windows 11
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    ACER
    CPU
    AMD Ryzen 7 5800H / 3.2 GHz
    Motherboard
    CZ Scala_CAS (FP6)
    Memory
    16 GB (2 x 8 GB) DDR4 SDRAM 3200 MHz
    Graphics card(s)
    NVIDIA GeForce RTX 3060 6 GB GDDR6 SDRAM
    Sound Card
    Realtek Audio. NVIDIA High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    15.6" LED backlight 1920 x 1080 (Full HD) 144 Hz
    Screen Resolution
    1920 x 1080 (Full HD)
    Hard Drives
    1.024 TB SSD M.2 2280 - Samsung
    PSU
    180 Watt, 19.5 V
    Mouse
    Logitech
    Internet Speed
    25 Mbps
    Browser
    Edge
    Antivirus
    Defender

ivanosky

Member
Thread Starter
Local time
5:25 PM
Posts
14
Did you update to 11 from 10 or did you do a clean instillation? Just a stab in the dark but somehow files got corrupted and I would do a clean instillation. When I did an upgrade to 11 from 10 odd things happened and when I did a clean instillation everything was fine and just worked.

HTH
I upgraded through the Insider Beta Program, so not a clean installation
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 10 Home x64
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    DELL
    CPU
    Intel Core i5 6300HQ
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GTX 960M
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Crucial MX500 CT250MX500SSD4 250 GB M.2 SSD
    Seagate ST1000LM014-1EJ164 1TB HDD
    Internet Speed
    30 Mb/s
    Browser
    Microsoft Edge
    Antivirus
    Windows Defender

ivanosky

Member
Thread Starter
Local time
5:25 PM
Posts
14
A handy tool for troubleshooting the context menu is Nirsoft's ShellxView. It shows what is on the menu as highlighted. You can enable or disable shell extensions to troubleshoot. Worth a look.

ShellExView - Shell Extension Manager For Windows
I don't think that'll work. It crashes when trying to show the new Windows 11 context menu. The old context menu works fine by using Shift+F10
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 10 Home x64
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    DELL
    CPU
    Intel Core i5 6300HQ
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GTX 960M
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Crucial MX500 CT250MX500SSD4 250 GB M.2 SSD
    Seagate ST1000LM014-1EJ164 1TB HDD
    Internet Speed
    30 Mb/s
    Browser
    Microsoft Edge
    Antivirus
    Windows Defender

ivanosky

Member
Thread Starter
Local time
5:25 PM
Posts
14
@ivanosky - See my post #29 in this thread which should fix your problem:
That version is different (newer) than the one I have installed, will it be ok, not cause any issues?

Also, the link is invalid or expired
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 10 Home x64
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    DELL
    CPU
    Intel Core i5 6300HQ
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GTX 960M
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Crucial MX500 CT250MX500SSD4 250 GB M.2 SSD
    Seagate ST1000LM014-1EJ164 1TB HDD
    Internet Speed
    30 Mb/s
    Browser
    Microsoft Edge
    Antivirus
    Windows Defender

Almighty1

Active member
Member
VIP
Local time
1:25 PM
Posts
398
Location
San Francisco, California USA
That version is different (newer) than the one I have installed, will it be ok, not cause any issues?
As long as the version is at the same or newer, it won't cause issues because you will be upgraded to it anyways automatically, that's why you do the manual command at the end to install it into the system.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows XP/7/8/8.1/10/11, Linux, Android, FreeBSD Unix
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell XPS 15 9570
    CPU
    Intel® Core™ i7-8750H 8th Gen Processor 2.2Ghz up to 4.1Ghz
    Motherboard
    Dell XPS 15 9570
    Memory
    32GB using 2x16GB modules
    Graphics Card(s)
    Intel UHD 630 & NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti with 4GB DDR5
    Sound Card
    Realtek ALC3266-CG
    Monitor(s) Displays
    15.6" 4K Touch UltraHD 3840x2160 made by Sharp
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    Toshiba KXG60ZNV1T02 NVMe 1024GB/1TB SSD
    PSU
    Dell XPS 15 9570
    Case
    Dell XPS 15 9570
    Cooling
    Stock
    Keyboard
    Stock
    Mouse
    SwitftPoint ProPoint
    Internet Speed
    Comcast/XFinity 1.44Gbps/42.5Mbps
    Browser
    Microsoft EDGE (Chromium based) & Google Chrome
    Antivirus
    Windows Defender that came with Windows

ivanosky

Member
Thread Starter
Local time
5:25 PM
Posts
14
As long as the version is at the same or newer, it won't cause issues because you will be upgraded to it anyways automatically, that's why you do the manual command at the end to install it into the system.
Ok, but the link is invalid or expired.

Can you upload it again? And thanks for the help
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 10 Home x64
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    DELL
    CPU
    Intel Core i5 6300HQ
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GTX 960M
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Crucial MX500 CT250MX500SSD4 250 GB M.2 SSD
    Seagate ST1000LM014-1EJ164 1TB HDD
    Internet Speed
    30 Mb/s
    Browser
    Microsoft Edge
    Antivirus
    Windows Defender

Almighty1

Active member
Member
VIP
Local time
1:25 PM
Posts
398
Location
San Francisco, California USA
Ok, but the link is invalid or expired.

Can you upload it again? And thanks for the help
I would if you can give me somewhere to upload it to as I was trying to avoid the mirror sharing sites but check post #29 in a few minutes...
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows XP/7/8/8.1/10/11, Linux, Android, FreeBSD Unix
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell XPS 15 9570
    CPU
    Intel® Core™ i7-8750H 8th Gen Processor 2.2Ghz up to 4.1Ghz
    Motherboard
    Dell XPS 15 9570
    Memory
    32GB using 2x16GB modules
    Graphics Card(s)
    Intel UHD 630 & NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti with 4GB DDR5
    Sound Card
    Realtek ALC3266-CG
    Monitor(s) Displays
    15.6" 4K Touch UltraHD 3840x2160 made by Sharp
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    Toshiba KXG60ZNV1T02 NVMe 1024GB/1TB SSD
    PSU
    Dell XPS 15 9570
    Case
    Dell XPS 15 9570
    Cooling
    Stock
    Keyboard
    Stock
    Mouse
    SwitftPoint ProPoint
    Internet Speed
    Comcast/XFinity 1.44Gbps/42.5Mbps
    Browser
    Microsoft EDGE (Chromium based) & Google Chrome
    Antivirus
    Windows Defender that came with Windows

ivanosky

Member
Thread Starter
Local time
5:25 PM
Posts
14
I got this error. I only copied the 22107.1401.6.0 related folders and not the 22107.1401.4.0 folders. The split.scale-100 folder was not present among the folders you provided. I'm guessing it has to do with the machine's dpi scaling.

Code:
Add-AppxPackage : Deployment failed with HRESULT: 0x80073CF3, Package failed updates, dependency or conflict
validation.
Deployment Register operation with target volume C: on Package
Microsoft.WindowsStore_22107.1401.6.0_x64__8wekyb3d8bbwe from:  (AppxManifest.xml)  failed with error 0x80073CF3. See
http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=235160 for help diagnosing app deployment issues.
NOTE: For additional information, look for [ActivityId] 1e17d71a-8a2d-0000-2c98-1f1e2d8ad701 in the Event Log or use
the command line Get-AppPackageLog -ActivityID 1e17d71a-8a2d-0000-2c98-1f1e2d8ad701
At line:1 char:1
+ Add-AppxPackage -register "C:\Program Files\WindowsApps\Microsoft.Win ...
+ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    + CategoryInfo          : WriteError: (C:\Program File...ppxManifest.xml:String) [Add-AppxPackage], IOException
    + FullyQualifiedErrorId : DeploymentError,Microsoft.Windows.Appx.PackageManager.Commands.AddAppxPackageCommand

I also tried the new build that came out today, but it didn't fix it. Weirdly, another account on the PC doesn't have the issue.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 10 Home x64
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    DELL
    CPU
    Intel Core i5 6300HQ
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GTX 960M
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Crucial MX500 CT250MX500SSD4 250 GB M.2 SSD
    Seagate ST1000LM014-1EJ164 1TB HDD
    Internet Speed
    30 Mb/s
    Browser
    Microsoft Edge
    Antivirus
    Windows Defender

ivanosky

Member
Thread Starter
Local time
5:25 PM
Posts
14
It seems like it was caused by this file system error that was corrected by using CHKDSK:

Code:
A corruption was found in a file system index structure.  The file reference number is 0x12000000118ba3.  The name of the file is "\Program Files\WindowsApps\Microsoft.WindowsStore_22107.1401.4.0_neutral_split.scale-100_8wekyb3d8bbwe".  The corrupted index attribute is ":$I30:$INDEX_ALLOCATION".

Can someone upload the resources.pri file in the folder Microsoft.WindowsStore_22107.1401.4.0_neutral_split.scale-100_8wekyb3d8bbwe?

In the mean time I'll try installing Windows 11 on a VM and copying the file from there.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 10 Home x64
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    DELL
    CPU
    Intel Core i5 6300HQ
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GTX 960M
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Crucial MX500 CT250MX500SSD4 250 GB M.2 SSD
    Seagate ST1000LM014-1EJ164 1TB HDD
    Internet Speed
    30 Mb/s
    Browser
    Microsoft Edge
    Antivirus
    Windows Defender

Almighty1

Active member
Member
VIP
Local time
1:25 PM
Posts
398
Location
San Francisco, California USA
I got this error. I only copied the 22107.1401.6.0 related folders and not the 22107.1401.4.0 folders. The split.scale-100 folder was not present among the folders you provided. I'm guessing it has to do with the machine's dpi scaling.

Code:
Add-AppxPackage : Deployment failed with HRESULT: 0x80073CF3, Package failed updates, dependency or conflict
validation.
Deployment Register operation with target volume C: on Package
Microsoft.WindowsStore_22107.1401.6.0_x64__8wekyb3d8bbwe from:  (AppxManifest.xml)  failed with error 0x80073CF3. See
http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=235160 for help diagnosing app deployment issues.
NOTE: For additional information, look for [ActivityId] 1e17d71a-8a2d-0000-2c98-1f1e2d8ad701 in the Event Log or use
the command line Get-AppPackageLog -ActivityID 1e17d71a-8a2d-0000-2c98-1f1e2d8ad701
At line:1 char:1
+ Add-AppxPackage -register "C:\Program Files\WindowsApps\Microsoft.Win ...
+ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    + CategoryInfo          : WriteError: (C:\Program File...ppxManifest.xml:String) [Add-AppxPackage], IOException
    + FullyQualifiedErrorId : DeploymentError,Microsoft.Windows.Appx.PackageManager.Commands.AddAppxPackageCommand

I also tried the new build that came out today, but it didn't fix it. Weirdly, another account on the PC doesn't have the issue.
You have to copy everything as it depends on the older versions for some reason. Never realize that the folders were not the same, oh well. Store itself doesn't come with Windows 11 which was why some people had the Win10 versions. Are you able to open Windows store at all? If you can, then just update it from there.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows XP/7/8/8.1/10/11, Linux, Android, FreeBSD Unix
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell XPS 15 9570
    CPU
    Intel® Core™ i7-8750H 8th Gen Processor 2.2Ghz up to 4.1Ghz
    Motherboard
    Dell XPS 15 9570
    Memory
    32GB using 2x16GB modules
    Graphics Card(s)
    Intel UHD 630 & NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti with 4GB DDR5
    Sound Card
    Realtek ALC3266-CG
    Monitor(s) Displays
    15.6" 4K Touch UltraHD 3840x2160 made by Sharp
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    Toshiba KXG60ZNV1T02 NVMe 1024GB/1TB SSD
    PSU
    Dell XPS 15 9570
    Case
    Dell XPS 15 9570
    Cooling
    Stock
    Keyboard
    Stock
    Mouse
    SwitftPoint ProPoint
    Internet Speed
    Comcast/XFinity 1.44Gbps/42.5Mbps
    Browser
    Microsoft EDGE (Chromium based) & Google Chrome
    Antivirus
    Windows Defender that came with Windows

ivanosky

Member
Thread Starter
Local time
5:25 PM
Posts
14
I managed to fix it. I downloaded the Store .msixbundle file using Microsoft Store - Generation Project (v1.2.1) [by @rgadguard & mkuba50]

Then I uninstalled the Windows Store with this Powershell command: Get-AppxPackage *windowsstore* | Remove-AppxPackage
And installed it with this one: Add-AppxPackage Microsoft.WindowsStore_22107.1401.4.0_neutral_~_8wekyb3d8bbwe.Msixbundle

Now it doesn't crash when right clicking files on the explorer
 
Last edited:

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 10 Home x64
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    DELL
    CPU
    Intel Core i5 6300HQ
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GTX 960M
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Crucial MX500 CT250MX500SSD4 250 GB M.2 SSD
    Seagate ST1000LM014-1EJ164 1TB HDD
    Internet Speed
    30 Mb/s
    Browser
    Microsoft Edge
    Antivirus
    Windows Defender
Top Bottom