OpenShell consumes a lot of memory and lags


Anixx

Well-known member
Member
VIP
Local time
3:35 PM
Posts
450
OS
Windows 11
I have the following problem. I use ExplorerPatcher with OpenShell.

At some point I noticed that the start menu sometimes opens with a delay of several seconds.
At this moment the memory consumption of explorer.exe process rises from about 20 MB to 400 MB.

Recently this became even worse: the memory consumption is always high at about 312 MB.

When exiting OpenShell, the memory consumtion of explorer.exe instantly drops to 20-30 MB, more than tenfold.

I have a similar system installed on the same computer with all visually the same, also EP and OS.
There is no such problem on that system: the explorer.exe consumes 20 MB memory,
regardless of how often you click the start button and there is no delay.

How can I solve this problem?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
Have you attempted to remove both apps (I suggest using Revo uninstaller so it will clean out any remaining registry entries) Then restart, With both apps gone, check if there is a delay in your start. Also check memory use.
Re-install the apps, checking after each install how it affects your memory use and start menu.

I do not use either of those apps, but I do use Start 11 and Winaero Tweaker portable. Start11 and its service use .7 mb.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 22631.3880
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell Optiplex 7080
    CPU
    i9-10900 10 core 20 threads
    Motherboard
    DELL 0J37VM
    Memory
    32 gb
    Graphics Card(s)
    none-Intel UHD Graphics 630
    Sound Card
    Integrated Realtek
    Monitor(s) Displays
    Benq 27
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1tb Solidigm m.2 nvme+256gb SKHynix m.2 nvme /External +512gb Samsung m.2 sata+1tb Kingston m2.nvme
    PSU
    500w
    Case
    MT
    Cooling
    Dell Premium
    Keyboard
    Logitech wired
    Mouse
    Logitech wireless
    Internet Speed
    so slow I'm too embarrassed to tell
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Defender+MWB Premium
  • Operating System
    Windows 10 Pro 22H2 19045.3930
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell Optiplex 9020
    CPU
    i7-4770
    Memory
    24 gb
    Monitor(s) Displays
    Benq 27
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    256 gb Toshiba BG4 M.2 NVE SSB and 1 tb hdd
    PSU
    500w
    Case
    MT
    Cooling
    Dell factory
    Mouse
    Logitech wireless
    Keyboard
    Logitech wired
    Internet Speed
    still not telling
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Defender+MWB Premium

Latest Support Threads

Back
Top Bottom