Solved Outlook 2021 Server Address different in Outlook then the Mail app in the Control Panel


Spunk

Member
Local time
8:12 AM
Posts
46
OS
Windows 11 Pro 64 bit 21H2
Windows 11 Vs 22H2 OS build 22621.436
Microsoft Office 2021, ATT internet, Email address

When I open Outlook 2021 on the PC I do not get any new Emails.
In Outlook, I go to File/Email Accounts, select the only account and click Repair, Click the Advanced Options, Put a check in the box Let Me Repair my account manually, then click the Repair button.
The Incoming Mail Server setting is pop.yahoo.com
The Outgoing Mail Server setting is smtp.mail.yahoo.com
If I go to Control Panel/Mail (Microsoft Outlook) app
The Incoming Mail Server settings are Inbound.att.net
The Outbound Mail Server Settings are Outbound.att.net all other settings are the same. Which are the recommended settings from ATT.
If I go back to Outlook Repair and I try to change the settings to the Mail app settings, it will Repair It will apply and save. When I open Repair again the settings go back to Pop and SMTP previous settings.
The Test message gets sent and received fine after Repairing, applying and saving
If I go to the ATT.net mail browser Email, I will see unsent Spam and maybe one Email that did not get sent, and the Test messages that were sent to Outlook desktop.
It is not a big deal, because this is not my main Email address, but I just wonder why the settings in Outlook will not save
 
Windows Build/Version
11 Vs 22H2 OS build 22621.436

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro 64 bit 21H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Gigabyte Z390 UD
    CPU
    Intel Core i7 77000 3.60
    Motherboard
    Gigabyte Z390 UD
    Memory
    16 GB
    Graphics Card(s)
    nVidia GEForce RTX 2060 Super
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    Two 27" Dell 4K monitors
    Screen Resolution
    3840 x 2160
    Hard Drives
    M.2 NVME SSD, 500 GB; Two 2TB Mechanical HDD's
    PSU
    850w PSU
    Case
    Cyberpower PC
    Cooling
    Water cooled
    Keyboard
    Backlit Cyberpower gamiong keyboard
    Mouse
    Backlit Cyberpower gaming mouse
    Internet Speed
    1 GB mbps
    Browser
    Brave
    Antivirus
    Windows Security

glasskuter

Well-known member
Pro User
VIP
Local time
10:12 AM
Posts
2,578
Location
The Lone Star State of Texas
OS
Windows 11 Pro 22H2 22621.608

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 22H2 22621.608
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell Optiplex 7080
    CPU
    i9-10900 10 core 20 threads
    Motherboard
    DELL 0J37VM
    Memory
    32 gb
    Graphics Card(s)
    none-Intel UHD Graphics 630
    Sound Card
    Integrated Realtek
    Monitor(s) Displays
    Benq 27
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    256 m.2 2230-256+1 tb hdd
    PSU
    500w
    Case
    MT
    Cooling
    Dell Premium
    Keyboard
    Logitech wired
    Mouse
    Logitech wireless
    Internet Speed
    so slow I'm too embarrassed to tell
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Defender+MWB Premium
  • Operating System
    Windows 10 Pro 21H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell Optiplex 9020
    CPU
    i7-4770
    Memory
    24 gb
    Monitor(s) Displays
    Benq 27
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    256 gb Toshiba BG4 M.2 NVE SSB and 1 tb hdd
    PSU
    500w
    Case
    MT
    Cooling
    Dell factory
    Mouse
    Logitech wireless
    Keyboard
    Logitech wired
    Internet Speed
    still not telling
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Defender+MWB Premium

Spunk

Member
Thread Starter
Local time
8:12 AM
Posts
46
OS
Windows 11 Pro 64 bit 21H2
@glassutter as stated, I setup my Email settings exactly as the link states for ATT.net, and it kept Reverting back to the POP and SMTP settings in the Outlook app automatically, while keeping those settings in the Mail app in Control Panel.

I created a new Outlook profile on another computer. It Defaulted to the POP and SMTP settings as the previous computer automatically. I typed in the Inbound, Outbound Server settings instead and typed in my ATT password, It rejected the Email Address, Server settings and Password. I logged into ATT.net Webmail with the same Email Address and Password, it logged in fine. I went back to original computer and into the Mail app in Control Panel reset the Server settings back to Default in Outlook POP and SMTP settings and it saved, it sent and received the test Email. I'm not sure why the Mail app and Outlook had different settings but apparently, Outlook didn't like it. Now both have the same setting. Which is NOT the settings listed in the link in post #2
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro 64 bit 21H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Gigabyte Z390 UD
    CPU
    Intel Core i7 77000 3.60
    Motherboard
    Gigabyte Z390 UD
    Memory
    16 GB
    Graphics Card(s)
    nVidia GEForce RTX 2060 Super
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    Two 27" Dell 4K monitors
    Screen Resolution
    3840 x 2160
    Hard Drives
    M.2 NVME SSD, 500 GB; Two 2TB Mechanical HDD's
    PSU
    850w PSU
    Case
    Cyberpower PC
    Cooling
    Water cooled
    Keyboard
    Backlit Cyberpower gamiong keyboard
    Mouse
    Backlit Cyberpower gaming mouse
    Internet Speed
    1 GB mbps
    Browser
    Brave
    Antivirus
    Windows Security

glasskuter

Well-known member
Pro User
VIP
Local time
10:12 AM
Posts
2,578
Location
The Lone Star State of Texas
OS
Windows 11 Pro 22H2 22621.608
:oops: Beats me. That came directly from ATT. Sorry.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 22H2 22621.608
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell Optiplex 7080
    CPU
    i9-10900 10 core 20 threads
    Motherboard
    DELL 0J37VM
    Memory
    32 gb
    Graphics Card(s)
    none-Intel UHD Graphics 630
    Sound Card
    Integrated Realtek
    Monitor(s) Displays
    Benq 27
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    256 m.2 2230-256+1 tb hdd
    PSU
    500w
    Case
    MT
    Cooling
    Dell Premium
    Keyboard
    Logitech wired
    Mouse
    Logitech wireless
    Internet Speed
    so slow I'm too embarrassed to tell
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Defender+MWB Premium
  • Operating System
    Windows 10 Pro 21H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell Optiplex 9020
    CPU
    i7-4770
    Memory
    24 gb
    Monitor(s) Displays
    Benq 27
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    256 gb Toshiba BG4 M.2 NVE SSB and 1 tb hdd
    PSU
    500w
    Case
    MT
    Cooling
    Dell factory
    Mouse
    Logitech wireless
    Keyboard
    Logitech wired
    Internet Speed
    still not telling
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Defender+MWB Premium

Spunk

Member
Thread Starter
Local time
8:12 AM
Posts
46
OS
Windows 11 Pro 64 bit 21H2
IDK either, but I set it up the way it wants itself to be and it works. Even though it is not the way ATT recommends it.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro 64 bit 21H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Gigabyte Z390 UD
    CPU
    Intel Core i7 77000 3.60
    Motherboard
    Gigabyte Z390 UD
    Memory
    16 GB
    Graphics Card(s)
    nVidia GEForce RTX 2060 Super
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    Two 27" Dell 4K monitors
    Screen Resolution
    3840 x 2160
    Hard Drives
    M.2 NVME SSD, 500 GB; Two 2TB Mechanical HDD's
    PSU
    850w PSU
    Case
    Cyberpower PC
    Cooling
    Water cooled
    Keyboard
    Backlit Cyberpower gamiong keyboard
    Mouse
    Backlit Cyberpower gaming mouse
    Internet Speed
    1 GB mbps
    Browser
    Brave
    Antivirus
    Windows Security
Top Bottom