Solved Photo app up and died...sorta


Patsy1011

Active member
Member
Local time
12:25 PM
Posts
227
OS
11
Funny thing - I'm sure there is no connection, but my Lenovo warranty ran out 2 days ago. Coincidentally, my photo app stopped working 2 days ago.:oops: I like this little app for a lot of reasons. I download images from my camera to the desktop - go to the photo app and it used to open - no problem. Now it won't open. I tried the "repair" gizmo but no deal. Should I uninstall? Thanks.
 
Windows Build/Version
23h2

My Computer

System One

  • OS
    11
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Lenovo Ideapad
    CPU
    13th Gen Intel(R) Core(TM) i5-1335U 1.30 GHz
    Memory
    8 gb
    Screen Resolution
    1900x1200
    Hard Drives
    500 gb ssd
Patsy, what photo app? Windows Photo App?

IMG_4621.jpeg

Which repair gizmo? This one?




If Photos App:

Go to Settings > Privacy & security look for “Pictures
Make sure that Pictures library access and Let apps access your pictures library are on.

Also if Photos App try the following:

  • Open search on your PC and type CMD, right click on CMD and “Open as admin”
  • Click on the following command
SFC /scannow
  • Reboot your PC when finished.
After reboot:
  • Right click on CMD and “Open as admin”
  • Click on the following command so it copies to your clipboard and paste it into the CMD window:
DISM /online /cleanup-image /restorehealth
  • Press enter and be patient.
(Post Edited)
 
Last edited:

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 Build: 22631.3880
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Sin-built
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i7-4770K CPU @ 3.50GHz (4th Gen?)
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus VI Formula
    Memory
    32.0 GB of I forget and the box is in storage.
    Graphics Card(s)
    Gigabyte nVidia GeForce GTX 1660 Super OC 6GB
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    4 x LG 23MP75 1 x 24" LG M38H 1 x 32" LF6300 TV Monitor 1 x Wacom Pro 22" Tablet
    Screen Resolution
    All over the place
    Hard Drives
    2 x WD something Something 8TB HDD's / 2 x WD something Something 4TB HDD's / 1 x EVO 1TB SSD / 2 x QVO 1TB SSD's / 1 x EVO 250 GB SSD / 2 x QVO 1TB (External Hub) / 1 x EVO 1TB (Portable Backup Case)
    PSU
    Silverstone 1500
    Case
    NZXT Phantom 820 Full-Tower Case
    Cooling
    Noctua NH-D15 Elite Class Dual Tower CPU Cooler / 6 x EziDIY 120mm / 2 x Corsair 140mm somethings / 1 x 140mm Thermaltake something / 2 x 200mm Corsair.
    Keyboard
    Corsair K95 / Logitech diNovo Edge Wireless
    Mouse
    Logitech G402 / G502 / Mx Masters / MX Air Cordless
    Internet Speed
    100/40Mbps
    Browser
    All sorts
    Antivirus
    Kaspersky Premium
    Other Info
    I’m on a horse.
  • Operating System
    Windows 11 Pro 22621.2215
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    LENOVO Yoga 7i EVO OLED 14" Touchscreen i5 12 Core 16GB/512GB
    CPU
    Intel Core 12th Gen i5-1240P Processor (1.7 - 4.4GHz)
    Memory
    16GB LPDDR5 RAM
    Graphics card(s)
    Graphics processor is an Intel Iris Xe
    Sound Card
    optimized with Dolby Atmos®
    Screen Resolution
    QHD 2880 x 1800 OLED
    Hard Drives
    M.2 512GB
    Other Info
    …still on a horse.
Also…

What is “Sorta”? It opens but your camera can’t connect?
Try a different usb port
Try a different cable

Connect your camera
Check settings, type “AUTOPLAY” in the search box at the top of the Settings window.
Select Autoplay and check that everything looks OK in there.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 Build: 22631.3880
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Sin-built
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i7-4770K CPU @ 3.50GHz (4th Gen?)
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus VI Formula
    Memory
    32.0 GB of I forget and the box is in storage.
    Graphics Card(s)
    Gigabyte nVidia GeForce GTX 1660 Super OC 6GB
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    4 x LG 23MP75 1 x 24" LG M38H 1 x 32" LF6300 TV Monitor 1 x Wacom Pro 22" Tablet
    Screen Resolution
    All over the place
    Hard Drives
    2 x WD something Something 8TB HDD's / 2 x WD something Something 4TB HDD's / 1 x EVO 1TB SSD / 2 x QVO 1TB SSD's / 1 x EVO 250 GB SSD / 2 x QVO 1TB (External Hub) / 1 x EVO 1TB (Portable Backup Case)
    PSU
    Silverstone 1500
    Case
    NZXT Phantom 820 Full-Tower Case
    Cooling
    Noctua NH-D15 Elite Class Dual Tower CPU Cooler / 6 x EziDIY 120mm / 2 x Corsair 140mm somethings / 1 x 140mm Thermaltake something / 2 x 200mm Corsair.
    Keyboard
    Corsair K95 / Logitech diNovo Edge Wireless
    Mouse
    Logitech G402 / G502 / Mx Masters / MX Air Cordless
    Internet Speed
    100/40Mbps
    Browser
    All sorts
    Antivirus
    Kaspersky Premium
    Other Info
    I’m on a horse.
  • Operating System
    Windows 11 Pro 22621.2215
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    LENOVO Yoga 7i EVO OLED 14" Touchscreen i5 12 Core 16GB/512GB
    CPU
    Intel Core 12th Gen i5-1240P Processor (1.7 - 4.4GHz)
    Memory
    16GB LPDDR5 RAM
    Graphics card(s)
    Graphics processor is an Intel Iris Xe
    Sound Card
    optimized with Dolby Atmos®
    Screen Resolution
    QHD 2880 x 1800 OLED
    Hard Drives
    M.2 512GB
    Other Info
    …still on a horse.
Got through all up to the CMD part. Will to that tomorrow - all the rest to that point checked out and were ok. As in settings you recommend. Sorta just meant if I try the repair and then REBOOT it works. I don't want to have to go through that every time I use it. The camera settings are fine. Be back tomorrow - thanks so much. I will give a helpful tomorrow when I figure out where the LIKE button is...
 

My Computer

System One

  • OS
    11
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Lenovo Ideapad
    CPU
    13th Gen Intel(R) Core(TM) i5-1335U 1.30 GHz
    Memory
    8 gb
    Screen Resolution
    1900x1200
    Hard Drives
    500 gb ssd
I will give a helpful tomorrow when I figure out where the LIKE button is...

No need to worry about that, I am more concerned that you’re having some grief over this isue than I am about gaining points.

Regards 🙏
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 Build: 22631.3880
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Sin-built
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i7-4770K CPU @ 3.50GHz (4th Gen?)
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus VI Formula
    Memory
    32.0 GB of I forget and the box is in storage.
    Graphics Card(s)
    Gigabyte nVidia GeForce GTX 1660 Super OC 6GB
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    4 x LG 23MP75 1 x 24" LG M38H 1 x 32" LF6300 TV Monitor 1 x Wacom Pro 22" Tablet
    Screen Resolution
    All over the place
    Hard Drives
    2 x WD something Something 8TB HDD's / 2 x WD something Something 4TB HDD's / 1 x EVO 1TB SSD / 2 x QVO 1TB SSD's / 1 x EVO 250 GB SSD / 2 x QVO 1TB (External Hub) / 1 x EVO 1TB (Portable Backup Case)
    PSU
    Silverstone 1500
    Case
    NZXT Phantom 820 Full-Tower Case
    Cooling
    Noctua NH-D15 Elite Class Dual Tower CPU Cooler / 6 x EziDIY 120mm / 2 x Corsair 140mm somethings / 1 x 140mm Thermaltake something / 2 x 200mm Corsair.
    Keyboard
    Corsair K95 / Logitech diNovo Edge Wireless
    Mouse
    Logitech G402 / G502 / Mx Masters / MX Air Cordless
    Internet Speed
    100/40Mbps
    Browser
    All sorts
    Antivirus
    Kaspersky Premium
    Other Info
    I’m on a horse.
  • Operating System
    Windows 11 Pro 22621.2215
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    LENOVO Yoga 7i EVO OLED 14" Touchscreen i5 12 Core 16GB/512GB
    CPU
    Intel Core 12th Gen i5-1240P Processor (1.7 - 4.4GHz)
    Memory
    16GB LPDDR5 RAM
    Graphics card(s)
    Graphics processor is an Intel Iris Xe
    Sound Card
    optimized with Dolby Atmos®
    Screen Resolution
    QHD 2880 x 1800 OLED
    Hard Drives
    M.2 512GB
    Other Info
    …still on a horse.
You are helpful and nice...as of this morning it was working - I will not pursue the cmd process unless it goes down again. Once again, thanks very much.
 

My Computer

System One

  • OS
    11
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Lenovo Ideapad
    CPU
    13th Gen Intel(R) Core(TM) i5-1335U 1.30 GHz
    Memory
    8 gb
    Screen Resolution
    1900x1200
    Hard Drives
    500 gb ssd
Hello - I'm back - the photo app was working and then it wasn't -- as in today. I downloaded a few images off of the camera - clicked on one to open and nothing. I came back to do the cmd thing and I think I screwed up. I opened cmd - pasted the line as indicated. It was at about 63% and I moved the window - it stopped and then stayed stopped. I closed the window and tried the paste thing into CMD again but no deal. If I reboot and start over, will that clear out the mess I made. Thanks.
p.s. I successfully did the sfc scannow item before this last instruction that you indicated.
 

My Computer

System One

  • OS
    11
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Lenovo Ideapad
    CPU
    13th Gen Intel(R) Core(TM) i5-1335U 1.30 GHz
    Memory
    8 gb
    Screen Resolution
    1900x1200
    Hard Drives
    500 gb ssd
Hello Patsy, :alien:

There's a known issue below for the Photos app you might check to see if related.

Photos app might fail to start when BlockNonAdminUserInstall is enabled
This issue might be observed after device updates the Photos app to version 2024.11050.29009.0 from the Microsoft store

 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro for Workstations
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom self build
    CPU
    Intel i7-8700K 5 GHz
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus XI Formula Z390
    Memory
    64 GB (4x16GB) G.SKILL TridentZ RGB DDR4 3600 MHz (F4-3600C18D-32GTZR)
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING (11GB GDDR5X)
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    2 x Samsung Odyssey G75 27"
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1TB Samsung 990 PRO M.2,
    4TB Samsung 990 PRO M.2,
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    Seasonic Prime Titanium 850W
    Case
    Thermaltake Core P3 wall mounted
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Mouse
    Logitech MX Master 3
    Internet Speed
    1 Gbps Download and 35 Mbps Upload
    Browser
    Google Chrome
    Antivirus
    Microsoft Defender and Malwarebytes Premium
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Galaxy S23 Plus phone
  • Operating System
    Windows 11 Pro
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Surface Laptop Copilot+ PC
    CPU
    Snapdragon X Elite (12 core) 3.42 GHz
    Memory
    16 GB LPDDR5x-7467 MHz
    Monitor(s) Displays
    15" HDR
    Screen Resolution
    2496 x 1664
    Hard Drives
    1 TB SSD
    Internet Speed
    Wi-Fi 7 and Bluetooth 5.4
    Browser
    Chrome and Edge
    Antivirus
    Windows Defender
If I reboot and start over, will that clear out the mess I made.

It’s fine that the command stopped, no mess was made, Patsy.

Hopefully something in the links that Brink posted will shed some light.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 Build: 22631.3880
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Sin-built
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i7-4770K CPU @ 3.50GHz (4th Gen?)
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus VI Formula
    Memory
    32.0 GB of I forget and the box is in storage.
    Graphics Card(s)
    Gigabyte nVidia GeForce GTX 1660 Super OC 6GB
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    4 x LG 23MP75 1 x 24" LG M38H 1 x 32" LF6300 TV Monitor 1 x Wacom Pro 22" Tablet
    Screen Resolution
    All over the place
    Hard Drives
    2 x WD something Something 8TB HDD's / 2 x WD something Something 4TB HDD's / 1 x EVO 1TB SSD / 2 x QVO 1TB SSD's / 1 x EVO 250 GB SSD / 2 x QVO 1TB (External Hub) / 1 x EVO 1TB (Portable Backup Case)
    PSU
    Silverstone 1500
    Case
    NZXT Phantom 820 Full-Tower Case
    Cooling
    Noctua NH-D15 Elite Class Dual Tower CPU Cooler / 6 x EziDIY 120mm / 2 x Corsair 140mm somethings / 1 x 140mm Thermaltake something / 2 x 200mm Corsair.
    Keyboard
    Corsair K95 / Logitech diNovo Edge Wireless
    Mouse
    Logitech G402 / G502 / Mx Masters / MX Air Cordless
    Internet Speed
    100/40Mbps
    Browser
    All sorts
    Antivirus
    Kaspersky Premium
    Other Info
    I’m on a horse.
  • Operating System
    Windows 11 Pro 22621.2215
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    LENOVO Yoga 7i EVO OLED 14" Touchscreen i5 12 Core 16GB/512GB
    CPU
    Intel Core 12th Gen i5-1240P Processor (1.7 - 4.4GHz)
    Memory
    16GB LPDDR5 RAM
    Graphics card(s)
    Graphics processor is an Intel Iris Xe
    Sound Card
    optimized with Dolby Atmos®
    Screen Resolution
    QHD 2880 x 1800 OLED
    Hard Drives
    M.2 512GB
    Other Info
    …still on a horse.
Thanks Brink - I will check it out. And a note of ok from antspants. Appreciated.
 

My Computer

System One

  • OS
    11
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Lenovo Ideapad
    CPU
    13th Gen Intel(R) Core(TM) i5-1335U 1.30 GHz
    Memory
    8 gb
    Screen Resolution
    1900x1200
    Hard Drives
    500 gb ssd
Checked out the link you sent regarding issues with the photo app. Does not apply - do not have that "block non-admin user installed. I am going to go back and do the cmd process and let it run through without touching anything!! Thanks very much again.
 

My Computer

System One

  • OS
    11
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Lenovo Ideapad
    CPU
    13th Gen Intel(R) Core(TM) i5-1335U 1.30 GHz
    Memory
    8 gb
    Screen Resolution
    1900x1200
    Hard Drives
    500 gb ssd
P.S. Seems to be working fine this morning. and late yesterday. Miracles do happen!!!
 

My Computer

System One

  • OS
    11
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Lenovo Ideapad
    CPU
    13th Gen Intel(R) Core(TM) i5-1335U 1.30 GHz
    Memory
    8 gb
    Screen Resolution
    1900x1200
    Hard Drives
    500 gb ssd
Update to "app working fine" of Jun 29...NOT! It has failed numerous times. Whenever I put my SD card with my images - and offload them - it is not happy and doesn't recognize or open the image. If I go to the App file and tell the Photo app to repair or reset, it works. I really don't feel like going thru that every time. Can I -- should I -- uninstall it? If I do, where do I find it again to reinstall. Thanks.
 

My Computer

System One

  • OS
    11
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Lenovo Ideapad
    CPU
    13th Gen Intel(R) Core(TM) i5-1335U 1.30 GHz
    Memory
    8 gb
    Screen Resolution
    1900x1200
    Hard Drives
    500 gb ssd

Latest Tutorials

Back
Top Bottom