Solved Soundcard works in dedicated audio DAW Software (Cubase) - but not with windows apps.


MYSTA

Member
Local time
3:48 PM
Posts
23
OS
Windows 10 and 11 Pro (Win 11 unable to reinstall due to latest MS issue)
Just hit a wall and can't resolve. Tried troubleshooting with the usual YouTube vids after reinstalling drivers for both fireface and firewire.

Summary:

  • Everything had been running fine for months until a reboot tonight.
  • Windows 11 latest updates - device manager both firewire interface and fireface 800 working and properties all good no issues, yellow exclamation marks etc.
  • Everything has been working until a recent reboot and I'd changed sample settings to 48 from 44khz in the rme properties page. (Tried changing back - rebooting etc no joy).
  • Run any windows native app and no sound. As fireface is not showing as a windows device, it also doesn't show in preferences for any apps.
  • Checked sound devices and only the motherboard interface is showing (Digital Audio SPDiF).
  • I cannot get the rme fireface to show in device manage as under audio input/outputs and only the digital audio SPDiF shows up.
  • System devices can see RME Fireface 800 under Bluetooth & devices > Devices - green icon - just cant seem to do anything with it.
  • All wires connected and every light showing as it should be on the fireface unit.
  • Windows audio input and output troubleshooter does nothing and of course cant see the fireface anyhow!
  • I cannot see any windows updates that have installed since when working (rebooted yesterday) that would impact it as predates the reboot when working.

HOWEVER (Which is the good news)
Windows 11 running Cubase 12.0.30 - launch Cubase and sound playback absolutely fine.

Run any native app ie chrome, edge, foosbar, spotify etc no sound. No options in system tray aside from the spdif out.

Anyone help please (will post on the usual windows forum also and come back to help).

Really odd.
 
Windows Build/Version
Edition Windows 11 Pro Version 21H2 Installed on ‎18/‎04/‎2022 OS build 22000.739 Experience Windows Feature Experience Pack 1000.22000.739.0

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 and 11 Pro (Win 11 unable to reinstall due to latest MS issue)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Scan.co.uk Custom Build
    CPU
    i7820x 4.6ghz (Currently stock speed not overclocked)
    Motherboard
    Asus x299a
    Memory
    32GB Corsair DDR4 3000 Vengeance LPX
    Graphics Card(s)
    GTX1050Ti WINDFORCE OC 4GB
    Sound Card
    RME Fireface 800
    Monitor(s) Displays
    Dell U2412M and HP E24 G4
    Screen Resolution
    1920x1200 + 1920x1080
    Hard Drives
    TOSHIBA HDWE140 3 TB
    Western Digital Elements 4TB
    Western Digital Elements 10TB
    Samsung SSD 970 PRO 1TB
    Samsung SSD 850 PRO 512GB
    Seagate ST2000DX002-2DV164
    Western Digital WD30EZRX-00D8PB0
    Seagate ST2000DX002-2DV164
    PSU
    750W Seasonic Focus Gold PSU
    Case
    Fractal Design Define R4
    Cooling
    Airflow
    Keyboard
    HP
    Mouse
    Logitech G5020
    Internet Speed
    250mbp/s

MYSTA

Member
Thread Starter
Local time
3:48 PM
Posts
23
OS
Windows 10 and 11 Pro (Win 11 unable to reinstall due to latest MS issue)
After going aronud in circles and if anyone else stumbles on this thread with the same issue - my solution:
Goto Device Manager
Removed all sound devices by uninstalling drivers and NOT ticking the remove drivers from the system.
Reboot without reinstalling.
Voila - it all comes back.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 and 11 Pro (Win 11 unable to reinstall due to latest MS issue)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Scan.co.uk Custom Build
    CPU
    i7820x 4.6ghz (Currently stock speed not overclocked)
    Motherboard
    Asus x299a
    Memory
    32GB Corsair DDR4 3000 Vengeance LPX
    Graphics Card(s)
    GTX1050Ti WINDFORCE OC 4GB
    Sound Card
    RME Fireface 800
    Monitor(s) Displays
    Dell U2412M and HP E24 G4
    Screen Resolution
    1920x1200 + 1920x1080
    Hard Drives
    TOSHIBA HDWE140 3 TB
    Western Digital Elements 4TB
    Western Digital Elements 10TB
    Samsung SSD 970 PRO 1TB
    Samsung SSD 850 PRO 512GB
    Seagate ST2000DX002-2DV164
    Western Digital WD30EZRX-00D8PB0
    Seagate ST2000DX002-2DV164
    PSU
    750W Seasonic Focus Gold PSU
    Case
    Fractal Design Define R4
    Cooling
    Airflow
    Keyboard
    HP
    Mouse
    Logitech G5020
    Internet Speed
    250mbp/s

fireberd

Beach Observer
Member
VIP
Local time
10:48 AM
Posts
172
Location
Tampa Florida
OS
Windows 11 Pro
That's one of the standard audio troubleshooting things. Uninstall/reinstall the device.

I use Cakewalk and Studio One 4.6 for my DAW's.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    My Build
    CPU
    i9 9900K
    Motherboard
    Gigabyte Z390 Designare
    Memory
    16GB Corsair Vengeance RGB DDR
    Graphics Card(s)
    MSI AMD Radeon RX5500 XT
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    27" Dell S2719dgb
    Screen Resolution
    2560X1440
    Hard Drives
    Samsung 980 1TB M.2 2280 NVMe for Win 11 Production/Recording
    Samsung EVO SSD for Win 11 Insider
    2TB conventional drive for recording projects and backup
    PSU
    Thermatake Modular 750
    Case
    BeQuiet Pure Base 600
    Cooling
    Corsair H80i V2
    Keyboard
    Microsoft wireless
    Mouse
    Microsoft wireless
    Internet Speed
    100+ Mb/sec
    Browser
    Edge
    Antivirus
    Defender and Malwarebytes
    Other Info
    Cakewalk by Bandlab and Presonus Studio One 4.6 Pro recording programs. MOTU recording interface

MYSTA

Member
Thread Starter
Local time
3:48 PM
Posts
23
OS
Windows 10 and 11 Pro (Win 11 unable to reinstall due to latest MS issue)
That's one of the standard audio troubleshooting things. Uninstall/reinstall the device.

I use Cakewalk and Studio One 4.6 for my DAW's.
Yes thanks Id actually uninstalled the RME and reinstalled - to expand a little I have other interfaces e Virus TI/Maschine and the onboard Nvidia GFX HDMI sound output - all of which had vanished. Effectively from my end it appears the unsintallation of all leaving the drivers in place on the system - the drivers reinstalled themselves successfully on the reboot without me doing a thing. Which was great. Thanks for the confirmation - appreciate.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 and 11 Pro (Win 11 unable to reinstall due to latest MS issue)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Scan.co.uk Custom Build
    CPU
    i7820x 4.6ghz (Currently stock speed not overclocked)
    Motherboard
    Asus x299a
    Memory
    32GB Corsair DDR4 3000 Vengeance LPX
    Graphics Card(s)
    GTX1050Ti WINDFORCE OC 4GB
    Sound Card
    RME Fireface 800
    Monitor(s) Displays
    Dell U2412M and HP E24 G4
    Screen Resolution
    1920x1200 + 1920x1080
    Hard Drives
    TOSHIBA HDWE140 3 TB
    Western Digital Elements 4TB
    Western Digital Elements 10TB
    Samsung SSD 970 PRO 1TB
    Samsung SSD 850 PRO 512GB
    Seagate ST2000DX002-2DV164
    Western Digital WD30EZRX-00D8PB0
    Seagate ST2000DX002-2DV164
    PSU
    750W Seasonic Focus Gold PSU
    Case
    Fractal Design Define R4
    Cooling
    Airflow
    Keyboard
    HP
    Mouse
    Logitech G5020
    Internet Speed
    250mbp/s
Top Bottom