SysTray shows web browser accessed video popup


idgat

Active member
Member
VIP
Local time
8:23 PM
Posts
184
Location
Newcastle NSW AUS
OS
Windows 11
Whenever I play a video embedded from a web site e.g. YouTube, on normal mouse click on certain SysTray icons, the popup window from certain SysTray icons shows this video access.

Clipboard01.jpg

Happens with
- wifi icon
- sound (speaker) icon
- laptop battery icon

Browsers affected
- Brave
- Opera
- MS Edge

But not with Firefox ???

Can this be disabled?

EDIT : It doesn't disappear when the browser is closed. Stays until the next instance or reboot

Win 11 Build 22000.708.0
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HP
    CPU
    Intel i5-9400
    Memory
    8GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GT730
    Monitor(s) Displays
    Samsung 32"
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    2 x 1TB SSDs
    Internet Speed
    Classic Australian w.a.p.
    Antivirus
    KIS

Ghot

Well-known member
Pro User
VIP
Local time
6:23 AM
Posts
3,138
Location
PA, USA
OS
Win 11 Home ♦♦♦22000.778
Don't know if this will help, but...

Only browser I have installed is Firefox (EDGE is also uninstalled)
I have as much of Notifications and Focus Assist disabled as possible.

I have never seen that behavior you describe.

/edit
I'm now on Windows 11 if there is anything you want me to check.
I watched part of a video on youtube. Stopped the video, and clicked on speaker icon in systray.
All I see is speaker things.

In Settings > Notifications everything is OFF. Same with Focus Assist.
 
Last edited:

My Computers

System One System Two

  • OS
    Win 11 Home ♦♦♦22000.778
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot® [May 2020]
    CPU
    AMD Ryzen 7 3700X
    Motherboard
    Asus Pro WS X570-ACE
    Memory
    G.Skill (F4-3200C14D-16GTZKW)
    Graphics Card(s)
    EVGA RTX 2070 (08G-P4-2171-KR)
    Sound Card
    (onboard) Realtek ALC1220P / ALC S1220A
    Monitor(s) Displays
    Dell U3011 30"
    Screen Resolution
    2560 x 1600
    Hard Drives
    2x Samsung 860 EVO 500GB,
    WD 4TB Black FZBX - SATA III,
    WD 8TB Black FZBX - SATA III,
    LG GH22LS30 CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling 750W Quad EPS12V
    Case
    COOLER MASTER ATCS 840 Full Tower
    Cooling
    CM Hyper 212 EVO (push/pull)
    Keyboard
    Ducky DK9008 Shine II Blue LED
    Mouse
    Logitech Optical M-100
    Internet Speed
    100/100
    Browser
    Firefox (latest)
    Antivirus
    Bitdefender Internet Security (latest)
    Other Info
    Speakers: Klipsch Pro Media 2.1
  • Operating System
    Windows XP Pro 32bit w/SP3
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot®
    CPU
    AMD Athlon 64 X2 5000+ (OC'd @ 3.2Ghz)
    Motherboard
    ASUS M2N32-SLI Deluxe Wireless Edition
    Memory
    TWIN2X2048-6400C4DHX (2 x 1GB, DDR2 800)
    Graphics card(s)
    EVGA 256-P2-N758-TR GeForce 8600GT SSC
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    ViewSonic G90FB Black 19" Professional (CRT)
    Screen Resolution
    up to 2048 x 1536
    Hard Drives
    WD 36GB 10,000rpm Raptor SATA
    Seagate 80GB 7200rpm SATA
    Lite-On LTR-52246S CD/RW
    Lite-On LH-18A1P CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling Silencer 750 Quad EPS12V
    Case
    Generic Beige case, 80mm fans
    Cooling
    ZALMAN 9500A 92mm CPU Cooler
    Mouse
    Logitech Optical M-BT96a
    Keyboard
    Logitech Classic Keybooard 200
    Internet Speed
    100/100
    Browser
    Firefox 3.x ??
    Antivirus
    Symantec (Norton)
    Other Info
    Still assembled, still runs. Haven't turned it on for 13 years?

    http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?183088-5000-B-E-on-M2N32-SLI-Dlx-Overclocked&p=2891724#post2891724

idgat

Active member
Member
VIP
Thread Starter
Local time
8:23 PM
Posts
184
Location
Newcastle NSW AUS
OS
Windows 11
In Settings > Notifications everything is OFF. Same with Focus Assist.
Tks for this. All Focus Assist cr4p was always all turned off.

Absolute minimum Notifications (Kaspersky a/v) only turned on.

Turned off Kaspersky, but left general Notifications options turned on. no change

Disabled/Off general Notifications (kills everything, whether individual slide switched on/off) .... Bingo. My web browsing video activity gone.

EDIT Well, that lasted all of 5 minutes. Back with a vengeance even though ALL notification and focus assist options are off. D4mn.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HP
    CPU
    Intel i5-9400
    Memory
    8GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GT730
    Monitor(s) Displays
    Samsung 32"
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    2 x 1TB SSDs
    Internet Speed
    Classic Australian w.a.p.
    Antivirus
    KIS

Ghot

Well-known member
Pro User
VIP
Local time
6:23 AM
Posts
3,138
Location
PA, USA
OS
Win 11 Home ♦♦♦22000.778
I'm thinking it has something to do with EDGE.





 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Win 11 Home ♦♦♦22000.778
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot® [May 2020]
    CPU
    AMD Ryzen 7 3700X
    Motherboard
    Asus Pro WS X570-ACE
    Memory
    G.Skill (F4-3200C14D-16GTZKW)
    Graphics Card(s)
    EVGA RTX 2070 (08G-P4-2171-KR)
    Sound Card
    (onboard) Realtek ALC1220P / ALC S1220A
    Monitor(s) Displays
    Dell U3011 30"
    Screen Resolution
    2560 x 1600
    Hard Drives
    2x Samsung 860 EVO 500GB,
    WD 4TB Black FZBX - SATA III,
    WD 8TB Black FZBX - SATA III,
    LG GH22LS30 CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling 750W Quad EPS12V
    Case
    COOLER MASTER ATCS 840 Full Tower
    Cooling
    CM Hyper 212 EVO (push/pull)
    Keyboard
    Ducky DK9008 Shine II Blue LED
    Mouse
    Logitech Optical M-100
    Internet Speed
    100/100
    Browser
    Firefox (latest)
    Antivirus
    Bitdefender Internet Security (latest)
    Other Info
    Speakers: Klipsch Pro Media 2.1
  • Operating System
    Windows XP Pro 32bit w/SP3
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot®
    CPU
    AMD Athlon 64 X2 5000+ (OC'd @ 3.2Ghz)
    Motherboard
    ASUS M2N32-SLI Deluxe Wireless Edition
    Memory
    TWIN2X2048-6400C4DHX (2 x 1GB, DDR2 800)
    Graphics card(s)
    EVGA 256-P2-N758-TR GeForce 8600GT SSC
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    ViewSonic G90FB Black 19" Professional (CRT)
    Screen Resolution
    up to 2048 x 1536
    Hard Drives
    WD 36GB 10,000rpm Raptor SATA
    Seagate 80GB 7200rpm SATA
    Lite-On LTR-52246S CD/RW
    Lite-On LH-18A1P CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling Silencer 750 Quad EPS12V
    Case
    Generic Beige case, 80mm fans
    Cooling
    ZALMAN 9500A 92mm CPU Cooler
    Mouse
    Logitech Optical M-BT96a
    Keyboard
    Logitech Classic Keybooard 200
    Internet Speed
    100/100
    Browser
    Firefox 3.x ??
    Antivirus
    Symantec (Norton)
    Other Info
    Still assembled, still runs. Haven't turned it on for 13 years?

    http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?183088-5000-B-E-on-M2N32-SLI-Dlx-Overclocked&p=2891724#post2891724

Fabler2

Well-known member
Power User
VIP
Local time
11:23 AM
Posts
1,559
OS
Win 11 Pro & Dev.
It's the OSD and is normal.

1654835831098.png


Clicking on the Home button on YT removes it.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Win 11 Pro & Dev.
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    ASUS VivoBook
    CPU
    AMD Ryzen 7 3700U with Radeon Vega Mobile Gfx
    Motherboard
    ASUSTeK COMPUTER INC. X509DA (FP5)
    Memory
    12GB
    Graphics Card(s)
    RX Vega 10 Graphics
    Monitor(s) Displays
    Generic PnP Monitor (1920x1080@60Hz)
    Screen Resolution
    1920x1080@60Hz
    Hard Drives
    INTEL SSD 660p 512GB NVMe
    Internet Speed
    25 Mbps
    Browser
    Edge
    Antivirus
    Defender
  • Operating System
    Windows 11
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    ACER
    CPU
    AMD Ryzen 7 5800H / 3.2 GHz
    Motherboard
    CZ Scala_CAS (FP6)
    Memory
    16 GB (2 x 8 GB) DDR4 SDRAM 3200 MHz
    Graphics card(s)
    NVIDIA GeForce RTX 3060 6 GB GDDR6 SDRAM
    Sound Card
    Realtek Audio. NVIDIA High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    15.6" LED backlight 1920 x 1080 (Full HD) 144 Hz
    Screen Resolution
    1920 x 1080 (Full HD)
    Hard Drives
    1.024 TB SSD M.2 2280 - Samsung
    PSU
    180 Watt, 19.5 V
    Mouse
    Logitech
    Internet Speed
    25 Mbps
    Browser
    Edge
    Antivirus
    Defender

idgat

Active member
Member
VIP
Thread Starter
Local time
8:23 PM
Posts
184
Location
Newcastle NSW AUS
OS
Windows 11
It's the OSD and is normal

Clicking on the Home button on YT removes it.
Clicking on the Home button gets rid of it sometimes, or just returns to the entry thumbnail selection of videos. Even if, not permanent, comes back again.

Can't sat I'm enamoured by calling this "normal"; not "normal" with Firefox in W11.

And it's not just YT, it's many (all?) other (similar) video sites, and for any video embedded in a website (e.g. media news websites).
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HP
    CPU
    Intel i5-9400
    Memory
    8GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GT730
    Monitor(s) Displays
    Samsung 32"
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    2 x 1TB SSDs
    Internet Speed
    Classic Australian w.a.p.
    Antivirus
    KIS

Fabler2

Well-known member
Power User
VIP
Local time
11:23 AM
Posts
1,559
OS
Win 11 Pro & Dev.
Firefox isn't chrome based.
I use it often when playing background music and have other tab(s) open doing other things. Yes it's normal and useful for basic controls.

EDIT: tried it with Firefox and it works but without an image.
You need to stop the video and then click the home button otherwise the mini player will keep playing.

1654843568110.png
 
Last edited:

My Computers

System One System Two

  • OS
    Win 11 Pro & Dev.
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    ASUS VivoBook
    CPU
    AMD Ryzen 7 3700U with Radeon Vega Mobile Gfx
    Motherboard
    ASUSTeK COMPUTER INC. X509DA (FP5)
    Memory
    12GB
    Graphics Card(s)
    RX Vega 10 Graphics
    Monitor(s) Displays
    Generic PnP Monitor (1920x1080@60Hz)
    Screen Resolution
    1920x1080@60Hz
    Hard Drives
    INTEL SSD 660p 512GB NVMe
    Internet Speed
    25 Mbps
    Browser
    Edge
    Antivirus
    Defender
  • Operating System
    Windows 11
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    ACER
    CPU
    AMD Ryzen 7 5800H / 3.2 GHz
    Motherboard
    CZ Scala_CAS (FP6)
    Memory
    16 GB (2 x 8 GB) DDR4 SDRAM 3200 MHz
    Graphics card(s)
    NVIDIA GeForce RTX 3060 6 GB GDDR6 SDRAM
    Sound Card
    Realtek Audio. NVIDIA High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    15.6" LED backlight 1920 x 1080 (Full HD) 144 Hz
    Screen Resolution
    1920 x 1080 (Full HD)
    Hard Drives
    1.024 TB SSD M.2 2280 - Samsung
    PSU
    180 Watt, 19.5 V
    Mouse
    Logitech
    Internet Speed
    25 Mbps
    Browser
    Edge
    Antivirus
    Defender

idgat

Active member
Member
VIP
Thread Starter
Local time
8:23 PM
Posts
184
Location
Newcastle NSW AUS
OS
Windows 11
Firefox isn't chrome based.
I use it often when playing background music and have other tab(s) open doing other things. Yes it's normal and useful for basic controls.

EDIT: tried it with Firefox and it works but without an image.
You need to stop the video and then click the home button otherwise the mini player will keep playing.

Ah ha, so it has its origins in chromium based browsers, hence Brave, Opera, Edge. Tks for those details
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HP
    CPU
    Intel i5-9400
    Memory
    8GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GT730
    Monitor(s) Displays
    Samsung 32"
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    2 x 1TB SSDs
    Internet Speed
    Classic Australian w.a.p.
    Antivirus
    KIS

Fabler2

Well-known member
Power User
VIP
Local time
11:23 AM
Posts
1,559
OS
Win 11 Pro & Dev.
Ah ha, so it has its origins in chrome based browsers, hence Brave, Opera, Edge. Tks for those details
May be someone will come up with a 'fix' to disable it for you. Personally I quite like it.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Win 11 Pro & Dev.
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    ASUS VivoBook
    CPU
    AMD Ryzen 7 3700U with Radeon Vega Mobile Gfx
    Motherboard
    ASUSTeK COMPUTER INC. X509DA (FP5)
    Memory
    12GB
    Graphics Card(s)
    RX Vega 10 Graphics
    Monitor(s) Displays
    Generic PnP Monitor (1920x1080@60Hz)
    Screen Resolution
    1920x1080@60Hz
    Hard Drives
    INTEL SSD 660p 512GB NVMe
    Internet Speed
    25 Mbps
    Browser
    Edge
    Antivirus
    Defender
  • Operating System
    Windows 11
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    ACER
    CPU
    AMD Ryzen 7 5800H / 3.2 GHz
    Motherboard
    CZ Scala_CAS (FP6)
    Memory
    16 GB (2 x 8 GB) DDR4 SDRAM 3200 MHz
    Graphics card(s)
    NVIDIA GeForce RTX 3060 6 GB GDDR6 SDRAM
    Sound Card
    Realtek Audio. NVIDIA High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    15.6" LED backlight 1920 x 1080 (Full HD) 144 Hz
    Screen Resolution
    1920 x 1080 (Full HD)
    Hard Drives
    1.024 TB SSD M.2 2280 - Samsung
    PSU
    180 Watt, 19.5 V
    Mouse
    Logitech
    Internet Speed
    25 Mbps
    Browser
    Edge
    Antivirus
    Defender

Scott

Active member
Member
Local time
12:23 AM
Posts
189
Location
Maui, HI
OS
Win 11 Pro 22000.778

My Computer

System One

  • OS
    Win 11 Pro 22000.778
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Home Built
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i7-8700 CPU @ 3.20GHz
    Motherboard
    ASUS Prime Z370-P II
    Memory
    CORSAIR Vengeance LPX 8GB DDR4 3000 (x4)
    Graphics Card(s)
    EVGA GeForce RTX 3050 XC Black Gaming
    Sound Card
    Creative Labs PCIe Sound Blaster X-Fi Titanium (dan_k drivers)
    Monitor(s) Displays
    ASUS TUF Gaming 27" WQHD
    Screen Resolution
    2560 x 1440
    Hard Drives
    SAMSUNG 970 EVO 1TB NVMe (x2)
    SAMSUNG 870 EVO 2TB SATA III (x2)
    SAMSUNG 870 EVO 250GB SATA III
    PSU
    CORSAIR HX Series HX750
    Case
    Antec Dark Phantom DP502 FLUX
    Cooling
    Corsair Hydro Series H60 AIO
    Keyboard
    Logitech MK 320
    Mouse
    Logitech MX 1000 Laser
    Internet Speed
    200Mbs
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Winows Security
    Other Info
    UEFI, Secure Boot, TPM 2.0
    MR 8 HE

badcrc

Member
Local time
11:23 AM
Posts
24
OS
Windows 11 Pro
I've got a vague memory of fixing this unwanted popup panel in the past by going to edge://flags/ and disabling some keys with 'media' in the text.

Then there was an update and the panel reappeared. I looked for the media keys, but they had been removed and I couldn't repeat the fix.

Since the panel shows when adjusting the audio volume, one consolation is that in the next major update audio level can be changed by hovering the mouse cursor over the speaker icon and rolling the mouse wheel - the popup panel is still there, but you don't have to see it :).

I upgraded using an insider iso and now have this audio mouse wheel function.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Ryzen 3700X
    Motherboard
    Rog Strix X570-F
    Memory
    32GB
    Graphics Card(s)
    GTX 1650
    Sound Card
    Soundblaster Z
    Monitor(s) Displays
    3 * 27"
    Screen Resolution
    3 * 1080p
    Hard Drives
    EVO 860 1TB
    3 * Seagate 4TB
    PSU
    EVGA 550W

Scott

Active member
Member
Local time
12:23 AM
Posts
189
Location
Maui, HI
OS
Win 11 Pro 22000.778
Since the panel shows when adjusting the audio volume, one consolation is that in the next major update audio level can be changed by hovering the mouse cursor over the speaker icon and rolling the mouse wheel - the popup panel is still there, but you don't have to see it :).

Interesting. I've never seen it before this thread, as I only adjust volume using my keyboard.
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 11 Pro 22000.778
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Home Built
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i7-8700 CPU @ 3.20GHz
    Motherboard
    ASUS Prime Z370-P II
    Memory
    CORSAIR Vengeance LPX 8GB DDR4 3000 (x4)
    Graphics Card(s)
    EVGA GeForce RTX 3050 XC Black Gaming
    Sound Card
    Creative Labs PCIe Sound Blaster X-Fi Titanium (dan_k drivers)
    Monitor(s) Displays
    ASUS TUF Gaming 27" WQHD
    Screen Resolution
    2560 x 1440
    Hard Drives
    SAMSUNG 970 EVO 1TB NVMe (x2)
    SAMSUNG 870 EVO 2TB SATA III (x2)
    SAMSUNG 870 EVO 250GB SATA III
    PSU
    CORSAIR HX Series HX750
    Case
    Antec Dark Phantom DP502 FLUX
    Cooling
    Corsair Hydro Series H60 AIO
    Keyboard
    Logitech MK 320
    Mouse
    Logitech MX 1000 Laser
    Internet Speed
    200Mbs
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Winows Security
    Other Info
    UEFI, Secure Boot, TPM 2.0
    MR 8 HE

das10

Member
Local time
11:23 AM
Posts
26
OS
Windows 11
badcrc; On my PC, if in Edge I go to the URL edge://flags and disable "Hardware Media Key Handling", then that popup doesn't appear over the systray. On Chrome, the URL is Chrome://flags.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    custom
    CPU
    intel i7-8700 (non-K)
    Motherboard
    Asus Z370 TUF Gaming
    Memory
    32Gb
    Graphics Card(s)
    On-board Intel iGPU
    Sound Card
    On-board Realtek
    Hard Drives
    Samsung_SSD_850_EVO
    PSU
    Corsair Rm850X
    Cooling
    All air

Edwin

♦ ♦
Pro User
VIP
Local time
6:23 AM
Posts
4,073
OS
Windows 10
It pretty much takes the place of the old OSD...

0002696.png

problem is, it's buried in the sys-tray and won't pop up with mouse media controls, so it's kinda useless!

0001143.png

... you only get this with mouse controls...

0001144.png
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 10
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    ASUS ROG Strix
  • Operating System
    Windows 11
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    ASUS VivoBook

badcrc

Member
Local time
11:23 AM
Posts
24
OS
Windows 11 Pro
badcrc; On my PC, if in Edge I go to the URL edge://flags and disable "Hardware Media Key Handling", then that popup doesn't appear over the systray. On Chrome, the URL is Chrome://flags.

Son of a diddly - that seems to have fixed it.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Ryzen 3700X
    Motherboard
    Rog Strix X570-F
    Memory
    32GB
    Graphics Card(s)
    GTX 1650
    Sound Card
    Soundblaster Z
    Monitor(s) Displays
    3 * 27"
    Screen Resolution
    3 * 1080p
    Hard Drives
    EVO 860 1TB
    3 * Seagate 4TB
    PSU
    EVGA 550W
Top Bottom