W11 21H2 22000.282 cannot download anything from web sites


jimbo45

Well-known member
Power User
VIP
Local time
1:45 AM
Posts
2,284
Location
Hafnarfjörður IS
OS
Windows XP,7,10,11 Linux Arch Linux
Hi folks
Weird error now

Cannot download from any websites currently

get all sorts of error messages like this when using firefox.:

Screenshot 2021-10-24 102151.png
When using Edge the download bombs out half way through with "Download failed -- Network error".

Unless I find a solution this build is back to the bin !!!!.

Cheers
jimbo
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows XP,7,10,11 Linux Arch Linux
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    2 X Intel i7

PleasureBot

Member
Local time
5:45 PM
Posts
3
OS
Windows 11
Complete shot in the dark here, but is your Webview 2 runtime up to date?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD Ryzen 7 5800X
    Motherboard
    GIGABYTE X570 AORUS ELITE
    Memory
    Crucial Ballistix 3600 MHz 2x8GB
    Graphics Card(s)
    EVGA RTX 3070 FTW3 ULTRA GAMING
    Monitor(s) Displays
    LG 27GL83A 27'' UltraGear™ QHD IPS 1ms
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    SAMSUNG 970 EVO PLUS M.2 1TB
    PSU
    650w
    Mouse
    Logitech Pro Superlight
    Internet Speed
    Fiber
    Browser
    Microsoft Edge

jimbo45

Well-known member
Power User
VIP
Thread Starter
Local time
1:45 AM
Posts
2,284
Location
Hafnarfjörður IS
OS
Windows XP,7,10,11 Linux Arch Linux
Complete shot in the dark here, but is your Webview 2 runtime up to date?
That's for Edge I think -- BTW I've totally (while testing) disabled Windows Defender.

I'll give it a go though.

Cheers
jimbo
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows XP,7,10,11 Linux Arch Linux
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    2 X Intel i7

Mark Phelps

Well-known member
Member
VIP
Local time
8:45 PM
Posts
225
OS
Windows 11
I ran into a similar problem recently with both Edge and Opera -- but it's slightly different because they NOW, refuse to save certain downloads. This has been really frustrating because I use Edge to download the Windows Update files from this forum and only recently had them refused.

I have worked around this by changing the download options to always prompt me -- and this gives the the option to force the files being saved.

I know it's not the same issue, but maybe something is afoot in these browsers that they are forcing new security rules onto us.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom built
    CPU
    Ryzen 5600X
    Motherboard
    ASRock Steel Legend
    Memory
    16GB
    Graphics Card(s)
    EVGA GT 710
    Sound Card
    None
    Monitor(s) Displays
    23",24", 19" - flat panels
    Screen Resolution
    1920x1200
    Hard Drives
    None - only M.2 SATA and NVMe drives
    PSU
    750W
    Case
    Antec
    Cooling
    stock Wraith cooler
    Keyboard
    Corsair gaming
    Mouse
    Logitech M720
    Internet Speed
    1Gb

FreeBooter

Well-known member
Power User
VIP
Local time
4:45 AM
Posts
1,064
Location
Adana
OS
Windows 11
Can you please download file from Microsoft Edge to see if it's Temp file permission problem.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HP Pavilion
    CPU
    AMD Ryzen 7 5700G
    Motherboard
    Erica6
    Memory
    Micron Technology DDR4-3200 16GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce RTX 3060
    Sound Card
    Realtek ALC671
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster U28E590
    Screen Resolution
    3840 x 2160
    Hard Drives
    SAMSUNG MZVLQ1T0HALB-000H1

RFS

Well-known member
Member
VIP
Local time
1:45 AM
Posts
283
Location
Derbyshire, UK
OS
Windows 11 Home
Have you tried turning off Windows Smartscreen?

Settings -> Privacy & Security -> Windows Security -> App & Browser Control -> Reputation-based security
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Home
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self-build
    CPU
    Intel I3-10100
    Motherboard
    MSI H410M-PRO
    Memory
    16 GB
    Graphics Card(s)
    Nvidia GT 1030
    Sound Card
    Motherboard default
    Monitor(s) Displays
    Philips 27 inch
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Samsung EVO 970 NVMe SSD 256 Gb
    Samsung QVO 870 SATA SSD 2 Tb
    PSU
    ATX 450W
    Keyboard
    Logitech
    Mouse
    Logitech Wireless
    Internet Speed
    930 Mb down / 120 Mb up
    Browser
    Edge
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    Microsoft Office 2021 Plus
  • Operating System
    Windows 11 Home
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self-build
    CPU
    Intel i3-8100
    Motherboard
    Gigabyte Z370 D3
    Memory
    16 Gb
    Graphics card(s)
    Nvidia GT 720
    Sound Card
    Motherboard default
    Monitor(s) Displays
    Philips 27-inch
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Samsung 960 NVMe SSD 256 Gb
    Seagate 2 Tb HDD
    PSU
    ATX 450W
    Mouse
    Logitech Wireless
    Keyboard
    Microsoft
    Internet Speed
    930 Mb down / 120 Mb up
    Browser
    Edge
    Antivirus
    Windows Defender

jimbo45

Well-known member
Power User
VIP
Thread Starter
Local time
1:45 AM
Posts
2,284
Location
Hafnarfjörður IS
OS
Windows XP,7,10,11 Linux Arch Linux
Have you tried turning off Windows Smartscreen?

Settings -> Privacy & Security -> Windows Security -> App & Browser Control -> Reputation-based security
Hi folks
Fixed the problem -- just used Macrium 8 to take an image of a working W11 Virtual Machine (from within the Virtual machine), then restored to the laptop where I had the problem, used "Fix Windows boot problems" and the "deploy image to new hardware" and all working fine now. I couldn't be bothered with doing the whole update thing from W10 again.

If you don't have the paid version of Macrium (and it works on V7 too) simply do the Fix boot problems -- then boot the machine and go down all the "unknown device" or other hardware flagged in device manager -->update driver-->scan this pc and point to a previous Macrium image (W10 will do) and choose directory windows->system32->DRIVERSTORE and check the "include sub directories"

Easy way for anybody running VM's to to V2P or Virtual to Physical conversions.

I'd recommend though the paid version of Macrium V8 for anybody messing around with VM's - also good for P2V or converting Physical machine to a Virtual machine as well -- that one's easy - just restore to a VM defined with just blank Virtual disks and do the "fix boot problems" and you are done !!

Anyway problem (thankfully) solved.

Cheers
jimbo
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows XP,7,10,11 Linux Arch Linux
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    2 X Intel i7
Top Bottom