WD not working after update from W10 system

jimbo45

Well-known member
Power User
VIP
Local time
2:26 AM
Posts
782
Location
Hafnarfjörður IS
Hi folks
After running update from W10 system to W11 I can't do anything with Windows defender -- it seems to be running but can't access it

Rel :
Screenshot 2021-10-23 215507.png

WD action :

Screenshot 2021-10-23 215414.png


Then nothing found in the store !!


Any solutions anybody

Cheers
jimbo
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows XP,7,10,11 Linux Arch Linux
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    2 X Intel i7

BunnyJ

Python Programmer
Pro User
VIP
Local time
9:26 PM
Posts
3,519
Location
Oak Ridge, TN(The Secret City)
I found this and I don't know if it still works but heck.. give it a shot

From powershell.. as administrator run
Get-AppxPackage Microsoft.SecHealthUI -AllUsers | Reset-AppxPackage
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 11 Home 21H2 22509.1011
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Banna Junior 7K - X Series
    CPU
    Ryzen 7 2700X
    Motherboard
    Asus Crosshair VII Hero, X470
    Memory
    Gskill 32GB, 16GBX2 PC3000
    Graphics Card(s)
    GeForce GTX TITAN X 12GB
    Sound Card
    Realtek (R) Audio
    Monitor(s) Displays
    Viotek 32" Curved, ViewSonic 27"
    Screen Resolution
    1080P
    Hard Drives
    Primary Samsung 256 SSD
    PSU
    EVGA BQ 700w 80+ Bronze
    Case
    NZXT 510
    Cooling
    Stock AMD cooler
    Keyboard
    Corsair
    Mouse
    Amazon Generic with Cord
    Internet Speed
    Download: 350.50 mbps Upload: 12.02 mbps Ping: 15ms
    Browser
    Firefox and Edge
    Antivirus
    MS - Defender

Bree

Well-known member
Power User
VIP
Local time
2:26 AM
Posts
1,268
Location
S/E England, UK
Hi folks
After running update from W10 system to W11 I can't do anything with Windows defender -- it seems to be running but can't access it....
.....Any solutions anybody
Was the machine you upgraded a supported device for W11? Or did you need to use workarounds to get it to upgrade?

I've had issues in WD when upgrading using the hybrid W10 install media with a W11 install.wim. Mainly Windows Security when it did open was completely blank. Defender could be shown to be running normally though by testing with the EICAR test file.

1625413078393-png.1906


Each time, a subsequent in-place upgrade using a W11 ISO and the 'delete appraiseres.dll' workaround fixed the issue.
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 11 Home
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Acer Aspire 3 A315-23
    CPU
    AMD Athlon Silver 3050U
    Memory
    8GB
    Graphics Card(s)
    Radeon Graphics
    Monitor(s) Displays
    laptop screen
    Screen Resolution
    1366x768 native resolution, up to 2560x1440 with Radeon Virtual Super Resolution
    Hard Drives
    1TB HDD
    Browser
    Edge, Firefox
    Antivirus
    Defender
    Other Info
    fully 'Windows 11 ready' laptop. Windows 10 C: partition migrated from my old unsupported 'main machine' then upgraded to 11. A test migration ran Insider builds for 2 months. When 11 was released on 5th October it was re-imaged back to 10 and was offered the upgrade in Windows Update on 20th October.


    My SYSTEM THREE is a Dell Latitude 5410, i7-10610U, 32GB RAM, 512GB ssd, Windows 11 Pro.
  • Operating System
    Windows 11 Pro
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell Lattitude E4310
    CPU
    i5 M 520
    Motherboard
    0T6M8G
    Memory
    4GB
    Screen Resolution
    1366x768
    Hard Drives
    500GB HDD
    Browser
    Firefox, Edge
    Antivirus
    Defender
    Other Info
    unsupported machine: Legacy bios, MBR, TPM 1.2, upgraded from W10 to W11 using W10/W11 hybrid install media workaround.


    My SYSTEM THREE is a Dell Latitude 5410, i7-10610U, 32GB RAM, 512GB ssd, Windows 11 Pro.

jimbo45

Well-known member
Power User
VIP
Thread Starter
Local time
2:26 AM
Posts
782
Location
Hafnarfjörður IS
Was the machine you upgraded a supported device for W11? Or did you need to use workarounds to get it to upgrade?

I've had issues in WD when upgrading using the hybrid W10 install media with a W11 install.wim. Mainly Windows Security when it did open was completely blank. Defender could be shown to be running normally though by testing with the EICAR test file.

1625413078393-png.1906


Each time, a subsequent in-place upgrade using a W11 ISO and the 'delete appraiseres.dll' workaround fixed the issue.
Hi there

Thanks for suggestions

I got round the problem -- I just did a Macrium backup of a VMWare W11 build on another machine, restored via Macrium 8 to a physical laptop, run the fix boot problems and redploy to new hardware and it's all fine !!!

I can't be bothered with running the updates again from W10 and re0installing. Bonus also is that I now have Office 2021 LTSC installed as well.

That Macrium 8 is well worth paying for -- makes a doddle out of converting Virtual machines back to physical ones again !!! (and the other way around too if needs be).

Bedtime now

cheers
jimbo
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows XP,7,10,11 Linux Arch Linux
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    2 X Intel i7
Top Bottom