Seeking computer doesn't show on home network in W11.


Wisewiz

Speaks Ancient Geek
Power User
VIP
Local time
6:33 AM
Posts
841
Location
Ontario, Canada
OS
11 Pro 21H2 (22000.652)
Four PCs on my home network. Call them 1, 2, 3, 4. In W11, clicking Network icon on 1 shows 2, 3, 4, no 1. On W10, Network icon always brought up 1 first, then 2, 3, 4. All four in the window.

From PC 2, I see 1, 3, 4, but no 2. Etc.

I never had a use for the network link to the computer I was using at the time, but it was always there in W10.

Is this universal for W11, or just my network? Does the computer you're using at the moment show itself in your network window?
 
Windows Build/Version
11Pro 258

My Computers

System One System Two

  • OS
    11 Pro 21H2 (22000.652)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Lenovo ThinkCentre M920S SFF
    CPU
    i5-8400 @ 2.80MHz
    Motherboard
    Lenovo
    Memory
    16GB DDR4 @ 2666MHz
    Graphics Card(s)
    Intel HD 630 Graphics onboard
    Sound Card
    Realtek HD Audio
    Monitor(s) Displays
    LG E2442
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    2 x Samsung 870 EVO SSD
    Case
    Lenovo SFF
    Keyboard
    Microsoft Wired 600
    Mouse
    LogiTech M510 wireless
    Internet Speed
    Fast (for satellite!)
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    Malwarebytes Premium & Defender (working together beautifully!)
  • Operating System
    11 Pro 21H2 (22000.318)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Lenovo ThinkCentre M910S SFF
    CPU
    i7-7700 @ 3.60MHz
    Motherboard
    Lenovo
    Memory
    16GB DDR4 @ 2400MHz
    Graphics card(s)
    Intel HD 630 Graphics onboard
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio onboard
    Monitor(s) Displays
    LG FULL HD (1920x1080@59Hz)
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    2 x Samsung 870 EVO SSD
    Mouse
    LogiTech M510 wireless
    Keyboard
    Microsoft 600 wired
    Internet Speed
    Fast (for satellite!)
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    Malwarebytes Premium and MS Defender

Quandary

Active member
Member
VIP
Local time
6:33 AM
Posts
183
OS
Windows 11
Run the command "netcfg -d" from an elevated command prompt on each one. Shut them all down, and then reboot them all.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    HP / Spectre x360 Convertible 13
    CPU
    i5-8250U
    Motherboard
    83B9 56.50
    Memory
    8GB
    Graphics Card(s)
    Intel(R) UHD Graphics 620
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio(SST)
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    Toshiba 256GB SSD
    Internet Speed
    500Mbps
    Browser
    Firefox, Edge
    Antivirus
    Windows Defender

TigerTom

The tiger's loose
Member
VIP
Local time
12:33 PM
Posts
110
Location
German Expat in Italy
OS
W10 Enterprise LTSC
Is this universal for W11, or just my network? Does the computer you're using at the moment show itself in your network window?
Having a local network mixed with W7, W10 and W11 devices I have given up long time ago on what is displayed (or not displayed) under "Network". I have installed shortcuts to all machines instead, which work perfectly.

Before, I had tried myriads of things to have the Network list consistently displayed, but to no avail.
Things I tried were static network routes, IPv4, IPv6, starting/stopping various Windows network discovery services, keeping all PCs on the same subnet or router, commmon workgroup name, etc ect but nothing really did the trick.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    W10 Enterprise LTSC
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    custom
    CPU
    i7-2700K
    Motherboard
    Gigabyte GA-P67A-D3-B3
    Memory
    24GB
    Graphics Card(s)
    MSI GeForce RTX2060 Super
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    Samsung curved
    Screen Resolution
    FHD
    Hard Drives
    Samsung EVO870 SSD 1TB
    Seagate Barracuda HDD 8TB
    PSU
    be quiet 550W
    Case
    CoolerMaster
    Cooling
    be quiet PURE ROCK SLIM BK008
    Keyboard
    KLIM Domination k852
    Mouse
    Logitech standard cordless
    Internet Speed
    10/1 DSL (the fastest line speed available here...)
    Browser
    Mozilla FF 91.2.0esr
    Antivirus
    Defender
    Other Info
    W10 GUI heavily modified with Stardock Blinds "7 for 10" skin and Startmenu.
    No MS Account and no MS apps.
    I upgraded to W10 only for gaming purposes, otherwise I'd kept my beloved W7 Ultimate x64
  • Operating System
    W11 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    custom
    CPU
    Intel Core i5-2500
    Motherboard
    Gigabyte PH67A-D3-B3
    Memory
    4GB
    Graphics card(s)
    MSI Geforce 1050Ti
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    FujitsuSiemens 19"
    Screen Resolution
    1280x1024 (oldschool 4:3)
    Hard Drives
    Samsung EVO850 SSD 250GB + Samsung 1TB HDD
    PSU
    be quiet 550W
    Case
    Mars MCNW ATX Gaming
    Cooling
    be quiet PURE ROCK SLIM BK008
    Mouse
    oldschool Dell optical wired
    Keyboard
    Dell German 102
    Internet Speed
    slow DSL, 10/1Mbps, but thats the best offer here
    Browser
    Mozilla 91.2.0esr
    Antivirus
    Defender
    Other Info
    This is an older PC for testing new OS,
    Furthermore: 4 Dell/HP laptops on Win7 Ultimate x64, used for NAS, Media server, browsing, workshop and sound studio

Wisewiz

Speaks Ancient Geek
Power User
VIP
Thread Starter
Local time
6:33 AM
Posts
841
Location
Ontario, Canada
OS
11 Pro 21H2 (22000.652)
Having a local network mixed with W7, W10 and W11 devices I have given up long time ago on what is displayed (or not displayed) under "Network". I have installed shortcuts to all machines instead, which work perfectly.
Yeah, they're the answer I've been using for about a year now, and you're right: they just work.

But my question stands: does 11 by default 11 not show the computer you're using when it shows the members of the LAN?
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    11 Pro 21H2 (22000.652)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Lenovo ThinkCentre M920S SFF
    CPU
    i5-8400 @ 2.80MHz
    Motherboard
    Lenovo
    Memory
    16GB DDR4 @ 2666MHz
    Graphics Card(s)
    Intel HD 630 Graphics onboard
    Sound Card
    Realtek HD Audio
    Monitor(s) Displays
    LG E2442
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    2 x Samsung 870 EVO SSD
    Case
    Lenovo SFF
    Keyboard
    Microsoft Wired 600
    Mouse
    LogiTech M510 wireless
    Internet Speed
    Fast (for satellite!)
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    Malwarebytes Premium & Defender (working together beautifully!)
  • Operating System
    11 Pro 21H2 (22000.318)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Lenovo ThinkCentre M910S SFF
    CPU
    i7-7700 @ 3.60MHz
    Motherboard
    Lenovo
    Memory
    16GB DDR4 @ 2400MHz
    Graphics card(s)
    Intel HD 630 Graphics onboard
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio onboard
    Monitor(s) Displays
    LG FULL HD (1920x1080@59Hz)
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    2 x Samsung 870 EVO SSD
    Mouse
    LogiTech M510 wireless
    Keyboard
    Microsoft 600 wired
    Internet Speed
    Fast (for satellite!)
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    Malwarebytes Premium and MS Defender

Wisewiz

Speaks Ancient Geek
Power User
VIP
Thread Starter
Local time
6:33 AM
Posts
841
Location
Ontario, Canada
OS
11 Pro 21H2 (22000.652)
Run the command "netcfg -d" from an elevated command prompt on each one. Shut them all down, and then reboot them all.
I'd like to get an answer to my question first, before I do that. I'm trying to find out whether W11 has a new default behavior with regard to displaying the members of a LAN. W10 displays all members (when it works, which is not even close to always) by default.

Thanks for the suggestion. I will try it, but later.

Dan
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    11 Pro 21H2 (22000.652)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Lenovo ThinkCentre M920S SFF
    CPU
    i5-8400 @ 2.80MHz
    Motherboard
    Lenovo
    Memory
    16GB DDR4 @ 2666MHz
    Graphics Card(s)
    Intel HD 630 Graphics onboard
    Sound Card
    Realtek HD Audio
    Monitor(s) Displays
    LG E2442
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    2 x Samsung 870 EVO SSD
    Case
    Lenovo SFF
    Keyboard
    Microsoft Wired 600
    Mouse
    LogiTech M510 wireless
    Internet Speed
    Fast (for satellite!)
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    Malwarebytes Premium & Defender (working together beautifully!)
  • Operating System
    11 Pro 21H2 (22000.318)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Lenovo ThinkCentre M910S SFF
    CPU
    i7-7700 @ 3.60MHz
    Motherboard
    Lenovo
    Memory
    16GB DDR4 @ 2400MHz
    Graphics card(s)
    Intel HD 630 Graphics onboard
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio onboard
    Monitor(s) Displays
    LG FULL HD (1920x1080@59Hz)
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    2 x Samsung 870 EVO SSD
    Mouse
    LogiTech M510 wireless
    Keyboard
    Microsoft 600 wired
    Internet Speed
    Fast (for satellite!)
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    Malwarebytes Premium and MS Defender

clam1952

Well-known member
Power User
VIP
Local time
11:33 AM
Posts
453
Location
Crewe, Cheshire, UK
OS
Windows 11 22H2 OS Build 22621.160
Yeah, they're the answer I've been using for about a year now, and you're right: they just work.

But my question stands: does 11 by default 11 not show the computer you're using when it shows the members of the LAN?
Appears to be random, yesterday it showed this PC, Router, Smart TV and the other 3 PCs on the Lan today it's showing only the other PCs and not this one and nothing else, I've been using shortcuts to PCs on each of them ever since Win10 messed up networking, works perfectly 100% of the time. 2 PCs on 10 2 on 11, it doesn't appear to be an OS specific problem. If I fire up a Win10 PC first that's the one that doesn't show itself in Networking, If I start Win11 first that's the one with itself missing.
Having spent hours trying to sort this out, I have now given up and stick to what works as in shortcuts.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 22H2 OS Build 22621.160
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self Build
    CPU
    AMD Ryzen 7 3800X
    Motherboard
    Asus PRIME B350-PLUS
    Memory
    16GB Corsair Vengeance LPX DDR4 @3000Mhz
    Graphics Card(s)
    ASUS - GeForce RTX 3070 Ti 8 GB TUF GAMING OC
    Sound Card
    On Board Realtec
    Monitor(s) Displays
    Acer KA241
    Screen Resolution
    1920 x 1080 @60Hz
    Hard Drives
    240GB PNY CS900 SSD - OS
    2 x 1TB Crucial MX500 SSD
    1 x 500GB Crucial MX300 SSD
    2TB Seagate ST2000DM001-1ER164
    2TB Seagate ST2000DM008-2FR102
    4TB Seagate ST4000DM000-1F2168
    PSU
    750 Watt Corsair TX750 Plus
    Case
    Cooler Master 690 III
    Cooling
    Akasa AK98 5 Case Fans
    Keyboard
    Logitech K270 - wireless
    Mouse
    Logitech - M185 wireless
    Internet Speed
    BT Fibre 75 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    Use hardware KVM to switch monitors on three PCs and software (input director) to use mouse and keyboard on all 4 PCs.
  • Operating System
    Windows 11 Pro 22H2 build 22161.105
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell Inspiron 3881 - modified with SFX PSU fitted internally
    CPU
    Intel i5 - 10400
    Motherboard
    Dell 032w55 version A00
    Memory
    16GB of HyperX Fury @ 2133 Mhz
    Graphics card(s)
    EVGA 6GB GTX 1060.
    Sound Card
    Builtin
    Monitor(s) Displays
    ACER KA241
    Screen Resolution
    1920x 1080 @60Hz
    Hard Drives
    256GB SK hynix NVMe
    1TB Western Digital WD10EZEX-75WN4A1
    PSU
    Modular 450 Watt Corsair SF450 Platinum ( Mod to replace the Dell 265 Watt PSU)
    Case
    Inspiron Small Desktop
    Cooling
    Dell stock cooler
    Mouse
    Dell
    Keyboard
    Dell
    Internet Speed
    BT Fibre 75 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    Use hardware KVM to switch monitors on three PCs and software (input director) to use mouse and keyboard on all 4 PCs.

Wisewiz

Speaks Ancient Geek
Power User
VIP
Thread Starter
Local time
6:33 AM
Posts
841
Location
Ontario, Canada
OS
11 Pro 21H2 (22000.652)
Appears to be random, .., I've been using shortcuts to PCs on each of them ever since Win10 messed up networking, works perfectly 100% of the time. ... it doesn't appear to be an OS specific problem. ... Having spent hours trying to sort this out, I have now given up and stick to what works as in shortcuts.
Thanks for that info, and YES, I depend on shortcuts, because they WORK. I can go directly to a shared folder on a PC that doesn't show in the Network window, and drag a file from my working machine to that folder window, and it's THERE instantly. Never fails. If I try to move or copy a file or folder to another member of the LAN and it doesn't show up in the Copy To/Move To dialog, I just shortcut to the missing PC and drag. Easy-peasy.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    11 Pro 21H2 (22000.652)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Lenovo ThinkCentre M920S SFF
    CPU
    i5-8400 @ 2.80MHz
    Motherboard
    Lenovo
    Memory
    16GB DDR4 @ 2666MHz
    Graphics Card(s)
    Intel HD 630 Graphics onboard
    Sound Card
    Realtek HD Audio
    Monitor(s) Displays
    LG E2442
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    2 x Samsung 870 EVO SSD
    Case
    Lenovo SFF
    Keyboard
    Microsoft Wired 600
    Mouse
    LogiTech M510 wireless
    Internet Speed
    Fast (for satellite!)
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    Malwarebytes Premium & Defender (working together beautifully!)
  • Operating System
    11 Pro 21H2 (22000.318)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Lenovo ThinkCentre M910S SFF
    CPU
    i7-7700 @ 3.60MHz
    Motherboard
    Lenovo
    Memory
    16GB DDR4 @ 2400MHz
    Graphics card(s)
    Intel HD 630 Graphics onboard
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio onboard
    Monitor(s) Displays
    LG FULL HD (1920x1080@59Hz)
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    2 x Samsung 870 EVO SSD
    Mouse
    LogiTech M510 wireless
    Keyboard
    Microsoft 600 wired
    Internet Speed
    Fast (for satellite!)
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    Malwarebytes Premium and MS Defender

TigerTom

The tiger's loose
Member
VIP
Local time
12:33 PM
Posts
110
Location
German Expat in Italy
OS
W10 Enterprise LTSC
ppears to be random, yesterday it showed this PC, Router, Smart TV and the other 3 PCs on the Lan today it's showing only the other PCs and not this one and nothing else
I remember from my tests that Routers, Printers or any other non-Win devices were only shown under Network if they by themselves had IPv6 enabled. Since I don´t want them to appear in the list, I disabled IPv6 in their respective web interfaces and poof they are gone - one thing less to worry about.

However that would't explain why they appear and disappear on your PC within a day.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    W10 Enterprise LTSC
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    custom
    CPU
    i7-2700K
    Motherboard
    Gigabyte GA-P67A-D3-B3
    Memory
    24GB
    Graphics Card(s)
    MSI GeForce RTX2060 Super
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    Samsung curved
    Screen Resolution
    FHD
    Hard Drives
    Samsung EVO870 SSD 1TB
    Seagate Barracuda HDD 8TB
    PSU
    be quiet 550W
    Case
    CoolerMaster
    Cooling
    be quiet PURE ROCK SLIM BK008
    Keyboard
    KLIM Domination k852
    Mouse
    Logitech standard cordless
    Internet Speed
    10/1 DSL (the fastest line speed available here...)
    Browser
    Mozilla FF 91.2.0esr
    Antivirus
    Defender
    Other Info
    W10 GUI heavily modified with Stardock Blinds "7 for 10" skin and Startmenu.
    No MS Account and no MS apps.
    I upgraded to W10 only for gaming purposes, otherwise I'd kept my beloved W7 Ultimate x64
  • Operating System
    W11 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    custom
    CPU
    Intel Core i5-2500
    Motherboard
    Gigabyte PH67A-D3-B3
    Memory
    4GB
    Graphics card(s)
    MSI Geforce 1050Ti
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    FujitsuSiemens 19"
    Screen Resolution
    1280x1024 (oldschool 4:3)
    Hard Drives
    Samsung EVO850 SSD 250GB + Samsung 1TB HDD
    PSU
    be quiet 550W
    Case
    Mars MCNW ATX Gaming
    Cooling
    be quiet PURE ROCK SLIM BK008
    Mouse
    oldschool Dell optical wired
    Keyboard
    Dell German 102
    Internet Speed
    slow DSL, 10/1Mbps, but thats the best offer here
    Browser
    Mozilla 91.2.0esr
    Antivirus
    Defender
    Other Info
    This is an older PC for testing new OS,
    Furthermore: 4 Dell/HP laptops on Win7 Ultimate x64, used for NAS, Media server, browsing, workshop and sound studio
Top Bottom