Boot up issue


paul_53

Member
Local time
2:07 PM
Posts
16
OS
Windows 11
I'm having a strange issue when the system boots. Most of the time it's fine, MB flash screen quickly followed by the sign in screen. Sometimes however it starts up (I have a Turtle Beach Velocity one Flighstick) that lights up, then lights go off and back on, I then hear the windows tune but the screen stays black. I then have to keep turning the pc off and back on to get it to boot properly, sometimes this involves pressing the delete key, loading MB settings up then simply closing and Hey Presto. Odd thing is I know if its going to boot okay because the lights on the joystick just come on once. Thankfully its not regular but it is a bit of a pain.

Any ideas please

Current version of Windows is 23H2 Build 22631. 3527
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom built
    CPU
    AMD Ryzen 7 78003xd
    Motherboard
    MSI Pro B650M-A
    Memory
    DDR 5 6000mhz 32gb
    Graphics Card(s)
    RTX 4070 12gb
    Hard Drives
    2 x name drives
    Browser
    Edge
    Antivirus
    Total AV
@paul_53


Anytime I get a black screen, for whatever reason... I reseat the RAM, first thing.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Win 11 Home ♦♦♦22631.3737 ♦♦♦♦♦♦♦23H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot® [May 2020]
    CPU
    AMD Ryzen 7 3700X
    Motherboard
    Asus Pro WS X570-ACE (BIOS 4702)
    Memory
    G.Skill (F4-3200C14D-16GTZKW)
    Graphics Card(s)
    EVGA RTX 2070 (08G-P4-2171-KR)
    Sound Card
    Realtek ALC1220P / ALC S1220A
    Monitor(s) Displays
    Dell U3011 30"
    Screen Resolution
    2560 x 1600
    Hard Drives
    2x Samsung 860 EVO 500GB,
    WD 4TB Black FZBX - SATA III,
    WD 8TB Black FZBX - SATA III,
    DRW-24B1ST CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling 750W Quad EPS12V
    Case
    Cooler Master ATCS 840 Tower
    Cooling
    CM Hyper 212 EVO (push/pull)
    Keyboard
    Ducky DK9008 Shine II Blue LED
    Mouse
    Logitech Optical M-100
    Internet Speed
    300/300
    Browser
    Firefox (latest)
    Antivirus
    Bitdefender Internet Security
    Other Info
    Speakers: Klipsch Pro Media 2.1
  • Operating System
    Windows XP Pro 32bit w/SP3
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot® (not in use)
    CPU
    AMD Athlon 64 X2 5000+ (OC'd @ 3.2Ghz)
    Motherboard
    ASUS M2N32-SLI Deluxe Wireless Edition
    Memory
    TWIN2X2048-6400C4DHX (2 x 1GB, DDR2 800)
    Graphics card(s)
    EVGA 256-P2-N758-TR GeForce 8600GT SSC
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    ViewSonic G90FB Black 19" Professional (CRT)
    Screen Resolution
    up to 2048 x 1536
    Hard Drives
    WD 36GB 10,000rpm Raptor SATA
    Seagate 80GB 7200rpm SATA
    Lite-On LTR-52246S CD/RW
    Lite-On LH-18A1P CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling Silencer 750 Quad EPS12V
    Case
    Generic Beige case, 80mm fans
    Cooling
    ZALMAN 9500A 92mm CPU Cooler
    Mouse
    Logitech Optical M-BT96a
    Keyboard
    Logitech Classic Keybooard 200
    Internet Speed
    300/300
    Browser
    Firefox 3.x ??
    Antivirus
    Symantec (Norton)
    Other Info
    Still assembled, still runs. Haven't turned it on for 13 years?
@paul_53


Anytime I get a black screen, for whatever reason... I reseat the RAM, first thing.
Yes, reseat it, BUT, only after you clean and polish the gold edge connectors. Dirty or corrupted edge connectors have caused many sticks of ram to test BAD. I've been doing this myself, since the DIMM was first invented.

In extreme cases, I've even washed the ram with soap & water, and SAVED hundreds of sticks of ram in the process.

Cheers Mate!
TM :cool:
PS: If all else fails, doing a clean install should fix the problem.
 

My Computer

System One

  • OS
    Win-11/Pro/64, Optimum 11 V5, 23H2 22631.3374
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Home Made w/Gigabyte mobo/DX-10
    CPU
    AMD FX 6350 Six Core
    Motherboard
    Gigabyte, DX-10, GA-78LMT-USB3
    Memory
    Crucial, 16 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDEA GeForce 210, 1GB DDR3 Ram.
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    24" Acer
    Screen Resolution
    1280x800
    Hard Drives
    Crucial SSD 500GB, SanDisk 126GB SSD, Toshiba 1TB HD
    PSU
    EVGA 500 W.
    Case
    Pac Man, Mid Tower
    Cooling
    AMD/OEM
    Keyboard
    101 key, Backlit/ Mechanical Switches/
    Mouse
    Logitech USB Wireless M310
    Internet Speed
    Hughes Net speed varies with the weather
    Browser
    Firefox 64x
    Antivirus
    Windows Defender, Super Anti Spyware
    Other Info
    Given to me as DEAD, and irreparable.
    Rebuilt with Gigabyte mobo, AMD cpu, 16GB ram and 500GB Crucial SSD.
only after you clean and polish the gold edge connectors


In the Service, we used to clean ALL edge connectors with pencil erasers.
Worked great at getting the tarnish off. ^^
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Win 11 Home ♦♦♦22631.3737 ♦♦♦♦♦♦♦23H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot® [May 2020]
    CPU
    AMD Ryzen 7 3700X
    Motherboard
    Asus Pro WS X570-ACE (BIOS 4702)
    Memory
    G.Skill (F4-3200C14D-16GTZKW)
    Graphics Card(s)
    EVGA RTX 2070 (08G-P4-2171-KR)
    Sound Card
    Realtek ALC1220P / ALC S1220A
    Monitor(s) Displays
    Dell U3011 30"
    Screen Resolution
    2560 x 1600
    Hard Drives
    2x Samsung 860 EVO 500GB,
    WD 4TB Black FZBX - SATA III,
    WD 8TB Black FZBX - SATA III,
    DRW-24B1ST CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling 750W Quad EPS12V
    Case
    Cooler Master ATCS 840 Tower
    Cooling
    CM Hyper 212 EVO (push/pull)
    Keyboard
    Ducky DK9008 Shine II Blue LED
    Mouse
    Logitech Optical M-100
    Internet Speed
    300/300
    Browser
    Firefox (latest)
    Antivirus
    Bitdefender Internet Security
    Other Info
    Speakers: Klipsch Pro Media 2.1
  • Operating System
    Windows XP Pro 32bit w/SP3
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot® (not in use)
    CPU
    AMD Athlon 64 X2 5000+ (OC'd @ 3.2Ghz)
    Motherboard
    ASUS M2N32-SLI Deluxe Wireless Edition
    Memory
    TWIN2X2048-6400C4DHX (2 x 1GB, DDR2 800)
    Graphics card(s)
    EVGA 256-P2-N758-TR GeForce 8600GT SSC
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    ViewSonic G90FB Black 19" Professional (CRT)
    Screen Resolution
    up to 2048 x 1536
    Hard Drives
    WD 36GB 10,000rpm Raptor SATA
    Seagate 80GB 7200rpm SATA
    Lite-On LTR-52246S CD/RW
    Lite-On LH-18A1P CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling Silencer 750 Quad EPS12V
    Case
    Generic Beige case, 80mm fans
    Cooling
    ZALMAN 9500A 92mm CPU Cooler
    Mouse
    Logitech Optical M-BT96a
    Keyboard
    Logitech Classic Keybooard 200
    Internet Speed
    300/300
    Browser
    Firefox 3.x ??
    Antivirus
    Symantec (Norton)
    Other Info
    Still assembled, still runs. Haven't turned it on for 13 years?

Latest Support Threads

Back
Top Bottom