Connection speed mystery


tinmar49

Active member
Member
Local time
12:14 AM
Posts
287
Location
UK
OS
W11 pro beta
I get my internet as part of a tv/phone/ internet package from Virgin fibre. The speed I pay for is their 200 Mbit and I have been used to getting about 215 or thereabouts. For the last few weeks the pc than gets used the most, my beta one has been getting about 90 Mbits. The whole lot is hardwired with cat6, from the router, up into a bedroom and into a powered 6 way splitter and 2 go through into my computer room. WiFi is switched off as I am wary of its security in a built up area.
By chance, I happened to check the internet speeds on the new build pc on the other side of the room and to my surprise, the speeds were 220/21. The cables are separate, so I found a length of spare cable to reach across the room and the higher speed was running on the beta machine. It was back to the lower speed as soon as I reconnected the original cable. I did try swopping about the connections to the splitter and that didn't make any difference. So the individual wire was to blame for the slow speed.
I have just unwound 20 feet of new cable and was about to fit the first end on before feeding it through the wall, when I thought I would have one last try for speed. By magic, it is back obove 200 without doing anything new.
I have just rerun the test and got 224 Mbits which is a new record for me.
o_O
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    W11 pro beta
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Athlon 3000G
    Motherboard
    Asrock A320M-HDV r4.0
    Memory
    16Gb Crucial DDR4 2400
    Graphics Card(s)
    onboard cpu
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    AOC 27
    Screen Resolution
    2560-1440
    Hard Drives
    WD black SN750 M2 500Gb
    PSU
    500W Seasonic core 80+gold non modular
    Case
    Fractal Design Define R2
    Cooling
    front 2 x 120mm rear 100mm stock psu
    Internet Speed
    100/10
    Browser
    Firefox and edge
    Antivirus
    Windows Security and free Malwarebytes
  • Operating System
    W11 pro 64
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    homebuilt
    CPU
    Ryzen 3200G
    Motherboard
    MSI B450M PRO-VDH
    Memory
    2 x 8Gb Corsair Vengeance LPX 3000 DDR4
    Graphics card(s)
    onboard cpu
    Sound Card
    motherboard
    Monitor(s) Displays
    LG
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    WD Black M2 SN750 500Gb
    PSU
    Be Quiet 400 semi modular 80+gold
    Case
    Coolermaster Silencio 650
    Cooling
    140mm front, 120 rear Akasa Vegas Chroma AM
    Internet Speed
    100/10
    Browser
    edge/Firefox
    Antivirus
    WD plus Malwarebytes free

The-Hive

The First Three Star Guru
Guru
VIP
Local time
12:14 AM
Posts
11,314
Location
Wiltshire UK
OS
Windows 11 Pro
How many joiners/splitters in the original cable I wonder, each one will have a negative impact. Some companies do like you turning on and off the router and if you do it will start searching different speeds to find the best.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Alienware Area 51m R2
    CPU
    10th Gen Core i9 10900K
    Memory
    32GB
    Graphics Card(s)
    Geforce RTX 2080 Super
    Sound Card
    Nvidia HD
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    C: Samsung 2TB P981A
    D: Samsung 2TB 970 Evo
    Case
    Dark side of the moon
    Mouse
    Alienware AW610M
    Browser
    Chrome and Firefox
    Antivirus
    Norton
    Other Info
    Killer E3000 Ethernet Controller
    Killer AX1650i Wi-Fi Network Adaptor
    Alienware Z01G Graphic Amplifier
    Tobii Eye Tracker
  • Operating System
    Dual Boot Windows 11 Pro / Windows 11 Pro Dev build
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell Inspiron 3501
    CPU
    11th Gen i-7 2.80 gb
    Memory
    16Gb
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    512Gb SSD
    WD 2GB EXT
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    Norton

tinmar49

Active member
Member
Thread Starter
Local time
12:14 AM
Posts
287
Location
UK
OS
W11 pro beta
The cable is one piece and not being kinked or crushed, and I have unplugged both ends more than once to make sure it is not a poor connection. I had turned the router off and back on to reset it last week without any difference. Until this accidental result, I was also about to take my laptop downstairs and connect it to the router with 6 feet of cable to make sure of the speed before complaining to Virgin, that won't be necessary now.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    W11 pro beta
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Athlon 3000G
    Motherboard
    Asrock A320M-HDV r4.0
    Memory
    16Gb Crucial DDR4 2400
    Graphics Card(s)
    onboard cpu
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    AOC 27
    Screen Resolution
    2560-1440
    Hard Drives
    WD black SN750 M2 500Gb
    PSU
    500W Seasonic core 80+gold non modular
    Case
    Fractal Design Define R2
    Cooling
    front 2 x 120mm rear 100mm stock psu
    Internet Speed
    100/10
    Browser
    Firefox and edge
    Antivirus
    Windows Security and free Malwarebytes
  • Operating System
    W11 pro 64
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    homebuilt
    CPU
    Ryzen 3200G
    Motherboard
    MSI B450M PRO-VDH
    Memory
    2 x 8Gb Corsair Vengeance LPX 3000 DDR4
    Graphics card(s)
    onboard cpu
    Sound Card
    motherboard
    Monitor(s) Displays
    LG
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    WD Black M2 SN750 500Gb
    PSU
    Be Quiet 400 semi modular 80+gold
    Case
    Coolermaster Silencio 650
    Cooling
    140mm front, 120 rear Akasa Vegas Chroma AM
    Internet Speed
    100/10
    Browser
    edge/Firefox
    Antivirus
    WD plus Malwarebytes free

Latest Tutorials

Top Bottom