Solved Displayport Monitor not being recognized at Startup - Sometimes


TVeblen

Well-known member
Member
VIP
Local time
12:07 AM
Posts
285
OS
Windows 11 Pro 23H2
I have a LG 27GL850 Monitor that I connect to the PC using a Displayport cable. Everything work fine, except:

I have to remember to turn the monitor on before I startup (boot) the PC. If the PC passes the POST and the monitor is not up and running then neither the BIOS or Windows can use the monitor. I have to reset the PC in order to get the monitor working. (This never was the case with my monitors hooked up with HDMI).

Turning the monitor off and back on again does nothing.
Unplugging and replugging the DP cable does nothing.
The monitor remains black.

I could leave the monitor in low power standby, but I'd like to know what's going on and correct the problem if possible.
Any ideas?
 
Windows Build/Version
23H2 - 22631.3155

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self Built
    CPU
    Intel i7-13700K
    Motherboard
    MSI PRO Z790-A WiFi
    Memory
    Corsair Vengence 5600 - 32GB
    Graphics Card(s)
    MSI RTX3060 Ventus 2x 12GB
    Sound Card
    On board - Realtek ALC4080
    Monitor(s) Displays
    LG 27GL850
    Screen Resolution
    2560 x 1440
    Hard Drives
    WD Black SN850X Nvme - 1TB
    WD Black 6TB HDD 256MB cache CMR
    WD Black 6TB HDD 128MB cache CMR
    PSU
    Corsair RM850x
    Case
    Fractal Design - Define 7
    Cooling
    Deepcool AK400
    Keyboard
    MS KC0405
    Mouse
    MS Model 1113 / MS Wireless Mobile Mouse 3500
    Internet Speed
    940 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Windows Security
    Other Info
    I have a Case Speaker!
    I have a Blueray Disk drive!
  • Operating System
    Windows 10 Pro 22H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self Built
    CPU
    i7-9700K
    Motherboard
    Asus Prime Z390-A
    Memory
    Corsair Vengence 32GB
    Graphics card(s)
    EVGA GTX1060
    Sound Card
    On Board
    Monitor(s) Displays
    Acer 27"
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    WD Black Nvme 500GB
    Toshiba X300 5TB
    PSU
    Corsair RM850x
    Case
    Antec P101 Silent
    Cooling
    CoolerMaster Hyper T4
    Mouse
    Logitec M-U0007
    Keyboard
    MS KC0405
    Internet Speed
    940 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Avast!
    Other Info
    I have a Case Speaker!
At a guess, if the PC can’t detect a monitor at boot, there’s a problem; This is where standby mode is important, it needs the power standby to say “Hey, we have contact”.

I think it’s normal behaviour for a Displayport connection that the monitor must be on when you boot the computer for windows to recognise an active Displayport and send a signal. When you turn off the monitor Windows disables Displayport until you reboot. I think…
Otherwise you’d have to try detect it in Display settings after turning it on? I’d sooner keep low power standby on for boot detection.
 
Last edited:

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 Build: 22631.3593
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Sin-built
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i7-4770K CPU @ 3.50GHz (4th Gen?)
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus VI Formula
    Memory
    32.0 GB of I forget and the box is in storage.
    Graphics Card(s)
    Gigabyte nVidia GeForce GTX 1660 Super OC 6GB
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    4 x LG 23MP75 1 x 24" LG M38H 1 x 32" LF6300 TV Monitor 1 x Wacom Pro 22" Tablet
    Screen Resolution
    All over the place
    Hard Drives
    2 x WD something Something 8TB HDD's / 2 x WD something Something 4TB HDD's / 1 x EVO 1TB SSD / 2 x QVO 1TB SSD's / 1 x EVO 250 GB SSD / 2 x QVO 1TB (External Hub) / 1 x EVO 1TB (Portable Backup Case)
    PSU
    Silverstone 1500
    Case
    NZXT Phantom 820 Full-Tower Case
    Cooling
    Noctua NH-D15 Elite Class Dual Tower CPU Cooler / 6 x EziDIY 120mm / 2 x Corsair 140mm somethings / 1 x 140mm Thermaltake something / 2 x 200mm Corsair.
    Keyboard
    Corsair K95 / Logitech diNovo Edge Wireless
    Mouse
    Logitech G402 / G502 / Mx Masters / MX Air Cordless
    Internet Speed
    100/40Mbps
    Browser
    All sorts
    Antivirus
    Kaspersky Premium
    Other Info
    I’m on a horse.
  • Operating System
    Windows 11 Pro 22621.2215
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    LENOVO Yoga 7i EVO OLED 14" Touchscreen i5 12 Core 16GB/512GB
    CPU
    Intel Core 12th Gen i5-1240P Processor (1.7 - 4.4GHz)
    Memory
    16GB LPDDR5 RAM
    Graphics card(s)
    Graphics processor is an Intel Iris Xe
    Sound Card
    optimized with Dolby Atmos®
    Screen Resolution
    QHD 2880 x 1800 OLED
    Hard Drives
    M.2 512GB
    Other Info
    …still on a horse.
I tried and found that It doesn´t happen in my case, Lenovo desktop and Dell monitor connected by DP. The monitor works if I turn it on after the POST. Normally I don´t do this, I leave the monitor in standby mode.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10

My Computer

System One

  • OS
    Win 7/10/11
    Computer type
    PC/Desktop
    Other Info
    I'm a computer enthusiast so have quite a few systems that I run. More like an advanced hobby.
At a guess, if the PC can’t detect a monitor at boot, there’s a problem; This is where standby mode is important, it needs the power standby to say “Hey, we have contact”.

I think it’s normal behaviour for a Displayport connection that the monitor must be on when you boot the computer for windows to recognise an active Displayport and send a signal. When you turn off the monitor Windows disables Displayport until you reboot. I think…
Otherwise you’d have to try detect it in Display settings after turning it on? I’d sooner keep low power standby on for boot detection.
Yeah, that's the funny thing - It's hard to get to settings when you don't have a monitor!
Low power standby is workaround.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self Built
    CPU
    Intel i7-13700K
    Motherboard
    MSI PRO Z790-A WiFi
    Memory
    Corsair Vengence 5600 - 32GB
    Graphics Card(s)
    MSI RTX3060 Ventus 2x 12GB
    Sound Card
    On board - Realtek ALC4080
    Monitor(s) Displays
    LG 27GL850
    Screen Resolution
    2560 x 1440
    Hard Drives
    WD Black SN850X Nvme - 1TB
    WD Black 6TB HDD 256MB cache CMR
    WD Black 6TB HDD 128MB cache CMR
    PSU
    Corsair RM850x
    Case
    Fractal Design - Define 7
    Cooling
    Deepcool AK400
    Keyboard
    MS KC0405
    Mouse
    MS Model 1113 / MS Wireless Mobile Mouse 3500
    Internet Speed
    940 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Windows Security
    Other Info
    I have a Case Speaker!
    I have a Blueray Disk drive!
  • Operating System
    Windows 10 Pro 22H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self Built
    CPU
    i7-9700K
    Motherboard
    Asus Prime Z390-A
    Memory
    Corsair Vengence 32GB
    Graphics card(s)
    EVGA GTX1060
    Sound Card
    On Board
    Monitor(s) Displays
    Acer 27"
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    WD Black Nvme 500GB
    Toshiba X300 5TB
    PSU
    Corsair RM850x
    Case
    Antec P101 Silent
    Cooling
    CoolerMaster Hyper T4
    Mouse
    Logitec M-U0007
    Keyboard
    MS KC0405
    Internet Speed
    940 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Avast!
    Other Info
    I have a Case Speaker!
I'm not sure that applies to my symptoms.

"Without the update, systems that are connected to a DisplayPort monitor using DisplayID could experience blank screens on boot until the OS loads. This update should only be applied if blank screens are occurring on boot."

My monitor stays black even after Windows loads.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self Built
    CPU
    Intel i7-13700K
    Motherboard
    MSI PRO Z790-A WiFi
    Memory
    Corsair Vengence 5600 - 32GB
    Graphics Card(s)
    MSI RTX3060 Ventus 2x 12GB
    Sound Card
    On board - Realtek ALC4080
    Monitor(s) Displays
    LG 27GL850
    Screen Resolution
    2560 x 1440
    Hard Drives
    WD Black SN850X Nvme - 1TB
    WD Black 6TB HDD 256MB cache CMR
    WD Black 6TB HDD 128MB cache CMR
    PSU
    Corsair RM850x
    Case
    Fractal Design - Define 7
    Cooling
    Deepcool AK400
    Keyboard
    MS KC0405
    Mouse
    MS Model 1113 / MS Wireless Mobile Mouse 3500
    Internet Speed
    940 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Windows Security
    Other Info
    I have a Case Speaker!
    I have a Blueray Disk drive!
  • Operating System
    Windows 10 Pro 22H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self Built
    CPU
    i7-9700K
    Motherboard
    Asus Prime Z390-A
    Memory
    Corsair Vengence 32GB
    Graphics card(s)
    EVGA GTX1060
    Sound Card
    On Board
    Monitor(s) Displays
    Acer 27"
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    WD Black Nvme 500GB
    Toshiba X300 5TB
    PSU
    Corsair RM850x
    Case
    Antec P101 Silent
    Cooling
    CoolerMaster Hyper T4
    Mouse
    Logitec M-U0007
    Keyboard
    MS KC0405
    Internet Speed
    940 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Avast!
    Other Info
    I have a Case Speaker!
I tried and found that It doesn´t happen in my case, Lenovo desktop and Dell monitor connected by DP. The monitor works if I turn it on after the POST. Normally I don´t do this, I leave the monitor in standby mode.
That is helpful. It means that it is probably not the Displayport connection itself. I'm wondering if it could be the monitor or it's settings.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self Built
    CPU
    Intel i7-13700K
    Motherboard
    MSI PRO Z790-A WiFi
    Memory
    Corsair Vengence 5600 - 32GB
    Graphics Card(s)
    MSI RTX3060 Ventus 2x 12GB
    Sound Card
    On board - Realtek ALC4080
    Monitor(s) Displays
    LG 27GL850
    Screen Resolution
    2560 x 1440
    Hard Drives
    WD Black SN850X Nvme - 1TB
    WD Black 6TB HDD 256MB cache CMR
    WD Black 6TB HDD 128MB cache CMR
    PSU
    Corsair RM850x
    Case
    Fractal Design - Define 7
    Cooling
    Deepcool AK400
    Keyboard
    MS KC0405
    Mouse
    MS Model 1113 / MS Wireless Mobile Mouse 3500
    Internet Speed
    940 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Windows Security
    Other Info
    I have a Case Speaker!
    I have a Blueray Disk drive!
  • Operating System
    Windows 10 Pro 22H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self Built
    CPU
    i7-9700K
    Motherboard
    Asus Prime Z390-A
    Memory
    Corsair Vengence 32GB
    Graphics card(s)
    EVGA GTX1060
    Sound Card
    On Board
    Monitor(s) Displays
    Acer 27"
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    WD Black Nvme 500GB
    Toshiba X300 5TB
    PSU
    Corsair RM850x
    Case
    Antec P101 Silent
    Cooling
    CoolerMaster Hyper T4
    Mouse
    Logitec M-U0007
    Keyboard
    MS KC0405
    Internet Speed
    940 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Avast!
    Other Info
    I have a Case Speaker!
Yeah, that's the funny thing - It's hard to get to settings when you don't have a monitor!
Low power standby is workaround.
Are there any updates for your BIOS? Not that it mentions that there is a Displayport adjustment, are you running either of these?

PRO Z790-A WIFI
Stable
AMI BIOS 7E07vA920 24-01-19

Or beta
AMI BIOS 7E07vAA1(Beta version) 2024-02-22
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 Build: 22631.3593
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Sin-built
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i7-4770K CPU @ 3.50GHz (4th Gen?)
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus VI Formula
    Memory
    32.0 GB of I forget and the box is in storage.
    Graphics Card(s)
    Gigabyte nVidia GeForce GTX 1660 Super OC 6GB
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    4 x LG 23MP75 1 x 24" LG M38H 1 x 32" LF6300 TV Monitor 1 x Wacom Pro 22" Tablet
    Screen Resolution
    All over the place
    Hard Drives
    2 x WD something Something 8TB HDD's / 2 x WD something Something 4TB HDD's / 1 x EVO 1TB SSD / 2 x QVO 1TB SSD's / 1 x EVO 250 GB SSD / 2 x QVO 1TB (External Hub) / 1 x EVO 1TB (Portable Backup Case)
    PSU
    Silverstone 1500
    Case
    NZXT Phantom 820 Full-Tower Case
    Cooling
    Noctua NH-D15 Elite Class Dual Tower CPU Cooler / 6 x EziDIY 120mm / 2 x Corsair 140mm somethings / 1 x 140mm Thermaltake something / 2 x 200mm Corsair.
    Keyboard
    Corsair K95 / Logitech diNovo Edge Wireless
    Mouse
    Logitech G402 / G502 / Mx Masters / MX Air Cordless
    Internet Speed
    100/40Mbps
    Browser
    All sorts
    Antivirus
    Kaspersky Premium
    Other Info
    I’m on a horse.
  • Operating System
    Windows 11 Pro 22621.2215
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    LENOVO Yoga 7i EVO OLED 14" Touchscreen i5 12 Core 16GB/512GB
    CPU
    Intel Core 12th Gen i5-1240P Processor (1.7 - 4.4GHz)
    Memory
    16GB LPDDR5 RAM
    Graphics card(s)
    Graphics processor is an Intel Iris Xe
    Sound Card
    optimized with Dolby Atmos®
    Screen Resolution
    QHD 2880 x 1800 OLED
    Hard Drives
    M.2 512GB
    Other Info
    …still on a horse.
I am on 7E07vA8
There may be a newer one now but I haven't checked.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self Built
    CPU
    Intel i7-13700K
    Motherboard
    MSI PRO Z790-A WiFi
    Memory
    Corsair Vengence 5600 - 32GB
    Graphics Card(s)
    MSI RTX3060 Ventus 2x 12GB
    Sound Card
    On board - Realtek ALC4080
    Monitor(s) Displays
    LG 27GL850
    Screen Resolution
    2560 x 1440
    Hard Drives
    WD Black SN850X Nvme - 1TB
    WD Black 6TB HDD 256MB cache CMR
    WD Black 6TB HDD 128MB cache CMR
    PSU
    Corsair RM850x
    Case
    Fractal Design - Define 7
    Cooling
    Deepcool AK400
    Keyboard
    MS KC0405
    Mouse
    MS Model 1113 / MS Wireless Mobile Mouse 3500
    Internet Speed
    940 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Windows Security
    Other Info
    I have a Case Speaker!
    I have a Blueray Disk drive!
  • Operating System
    Windows 10 Pro 22H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self Built
    CPU
    i7-9700K
    Motherboard
    Asus Prime Z390-A
    Memory
    Corsair Vengence 32GB
    Graphics card(s)
    EVGA GTX1060
    Sound Card
    On Board
    Monitor(s) Displays
    Acer 27"
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    WD Black Nvme 500GB
    Toshiba X300 5TB
    PSU
    Corsair RM850x
    Case
    Antec P101 Silent
    Cooling
    CoolerMaster Hyper T4
    Mouse
    Logitec M-U0007
    Keyboard
    MS KC0405
    Internet Speed
    940 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Avast!
    Other Info
    I have a Case Speaker!
Ah. I see those now.
I will do an update this weekend.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self Built
    CPU
    Intel i7-13700K
    Motherboard
    MSI PRO Z790-A WiFi
    Memory
    Corsair Vengence 5600 - 32GB
    Graphics Card(s)
    MSI RTX3060 Ventus 2x 12GB
    Sound Card
    On board - Realtek ALC4080
    Monitor(s) Displays
    LG 27GL850
    Screen Resolution
    2560 x 1440
    Hard Drives
    WD Black SN850X Nvme - 1TB
    WD Black 6TB HDD 256MB cache CMR
    WD Black 6TB HDD 128MB cache CMR
    PSU
    Corsair RM850x
    Case
    Fractal Design - Define 7
    Cooling
    Deepcool AK400
    Keyboard
    MS KC0405
    Mouse
    MS Model 1113 / MS Wireless Mobile Mouse 3500
    Internet Speed
    940 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Windows Security
    Other Info
    I have a Case Speaker!
    I have a Blueray Disk drive!
  • Operating System
    Windows 10 Pro 22H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self Built
    CPU
    i7-9700K
    Motherboard
    Asus Prime Z390-A
    Memory
    Corsair Vengence 32GB
    Graphics card(s)
    EVGA GTX1060
    Sound Card
    On Board
    Monitor(s) Displays
    Acer 27"
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    WD Black Nvme 500GB
    Toshiba X300 5TB
    PSU
    Corsair RM850x
    Case
    Antec P101 Silent
    Cooling
    CoolerMaster Hyper T4
    Mouse
    Logitec M-U0007
    Keyboard
    MS KC0405
    Internet Speed
    940 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Avast!
    Other Info
    I have a Case Speaker!
@TVeblen


I had a similar problem with an EVGA 2070 vid card.
In my case it turned out to be "which" display port connector on the vid card, I had connected to my DELL monitor.

000000 VID Card.png


EVGA premium tech support explained that the vid card BIOS was coded to give priority to certain connectors on the vid card.
On my vid card... HDMI had the highest priority. So when I booted the computer, the LG TV (hooked up via HDMI) acted as the primary monitor, no matter whether I set the DELL to primary or not. This occurred whether the LG TV was powered on or not.

When I explained the problem to EVGA premium support... the guy said... turn on the TV. I did, and lo and behold, there was my "screen", functioning as it should be.

The solution in my case was to connect the DELL (via display port) to the connector shown with the GREEN dot.
After doing that, the DELL (set to be the primary), obeyed the Nvidia control panel setting, and all was well.
You'll have to try each of your vid card display port connectors, to see if one of them... solves the problem.

In other words, that Nvidia firmware update "may" solve your problem.
I would try the different vid card display port connectors, looking for the one that allows your LG monitor to... come on, whether it's powered on or not.

Side note... the date on the NVIDIA GPU Firmware Update Tool, is about a year after I had the problem.
This seems about right. It could easily take that long to prove the problem exists, and to then code a solution.

Flashing the vid card BIOS is dangerous. So exhaust all other options, first.

 
Last edited:

My Computers

System One System Two

  • OS
    Win 11 Home ♦♦♦22631.3737 ♦♦♦♦♦♦♦23H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot® [May 2020]
    CPU
    AMD Ryzen 7 3700X
    Motherboard
    Asus Pro WS X570-ACE (BIOS 4702)
    Memory
    G.Skill (F4-3200C14D-16GTZKW)
    Graphics Card(s)
    EVGA RTX 2070 (08G-P4-2171-KR)
    Sound Card
    Realtek ALC1220P / ALC S1220A
    Monitor(s) Displays
    Dell U3011 30"
    Screen Resolution
    2560 x 1600
    Hard Drives
    2x Samsung 860 EVO 500GB,
    WD 4TB Black FZBX - SATA III,
    WD 8TB Black FZBX - SATA III,
    DRW-24B1ST CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling 750W Quad EPS12V
    Case
    Cooler Master ATCS 840 Tower
    Cooling
    CM Hyper 212 EVO (push/pull)
    Keyboard
    Ducky DK9008 Shine II Blue LED
    Mouse
    Logitech Optical M-100
    Internet Speed
    300/300
    Browser
    Firefox (latest)
    Antivirus
    Bitdefender Internet Security
    Other Info
    Speakers: Klipsch Pro Media 2.1
  • Operating System
    Windows XP Pro 32bit w/SP3
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot® (not in use)
    CPU
    AMD Athlon 64 X2 5000+ (OC'd @ 3.2Ghz)
    Motherboard
    ASUS M2N32-SLI Deluxe Wireless Edition
    Memory
    TWIN2X2048-6400C4DHX (2 x 1GB, DDR2 800)
    Graphics card(s)
    EVGA 256-P2-N758-TR GeForce 8600GT SSC
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    ViewSonic G90FB Black 19" Professional (CRT)
    Screen Resolution
    up to 2048 x 1536
    Hard Drives
    WD 36GB 10,000rpm Raptor SATA
    Seagate 80GB 7200rpm SATA
    Lite-On LTR-52246S CD/RW
    Lite-On LH-18A1P CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling Silencer 750 Quad EPS12V
    Case
    Generic Beige case, 80mm fans
    Cooling
    ZALMAN 9500A 92mm CPU Cooler
    Mouse
    Logitech Optical M-BT96a
    Keyboard
    Logitech Classic Keybooard 200
    Internet Speed
    300/300
    Browser
    Firefox 3.x ??
    Antivirus
    Symantec (Norton)
    Other Info
    Still assembled, still runs. Haven't turned it on for 13 years?
I'll try the different ports. Can't hurt!

This is my card (MSI GTX 3060 Ventus)
Screenshot 2024-03-06 212621.jpg

No indications on the card.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self Built
    CPU
    Intel i7-13700K
    Motherboard
    MSI PRO Z790-A WiFi
    Memory
    Corsair Vengence 5600 - 32GB
    Graphics Card(s)
    MSI RTX3060 Ventus 2x 12GB
    Sound Card
    On board - Realtek ALC4080
    Monitor(s) Displays
    LG 27GL850
    Screen Resolution
    2560 x 1440
    Hard Drives
    WD Black SN850X Nvme - 1TB
    WD Black 6TB HDD 256MB cache CMR
    WD Black 6TB HDD 128MB cache CMR
    PSU
    Corsair RM850x
    Case
    Fractal Design - Define 7
    Cooling
    Deepcool AK400
    Keyboard
    MS KC0405
    Mouse
    MS Model 1113 / MS Wireless Mobile Mouse 3500
    Internet Speed
    940 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Windows Security
    Other Info
    I have a Case Speaker!
    I have a Blueray Disk drive!
  • Operating System
    Windows 10 Pro 22H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self Built
    CPU
    i7-9700K
    Motherboard
    Asus Prime Z390-A
    Memory
    Corsair Vengence 32GB
    Graphics card(s)
    EVGA GTX1060
    Sound Card
    On Board
    Monitor(s) Displays
    Acer 27"
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    WD Black Nvme 500GB
    Toshiba X300 5TB
    PSU
    Corsair RM850x
    Case
    Antec P101 Silent
    Cooling
    CoolerMaster Hyper T4
    Mouse
    Logitec M-U0007
    Keyboard
    MS KC0405
    Internet Speed
    940 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Avast!
    Other Info
    I have a Case Speaker!
I'll try the firmware too. I just have limited time to do so until the weekend.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self Built
    CPU
    Intel i7-13700K
    Motherboard
    MSI PRO Z790-A WiFi
    Memory
    Corsair Vengence 5600 - 32GB
    Graphics Card(s)
    MSI RTX3060 Ventus 2x 12GB
    Sound Card
    On board - Realtek ALC4080
    Monitor(s) Displays
    LG 27GL850
    Screen Resolution
    2560 x 1440
    Hard Drives
    WD Black SN850X Nvme - 1TB
    WD Black 6TB HDD 256MB cache CMR
    WD Black 6TB HDD 128MB cache CMR
    PSU
    Corsair RM850x
    Case
    Fractal Design - Define 7
    Cooling
    Deepcool AK400
    Keyboard
    MS KC0405
    Mouse
    MS Model 1113 / MS Wireless Mobile Mouse 3500
    Internet Speed
    940 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Windows Security
    Other Info
    I have a Case Speaker!
    I have a Blueray Disk drive!
  • Operating System
    Windows 10 Pro 22H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self Built
    CPU
    i7-9700K
    Motherboard
    Asus Prime Z390-A
    Memory
    Corsair Vengence 32GB
    Graphics card(s)
    EVGA GTX1060
    Sound Card
    On Board
    Monitor(s) Displays
    Acer 27"
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    WD Black Nvme 500GB
    Toshiba X300 5TB
    PSU
    Corsair RM850x
    Case
    Antec P101 Silent
    Cooling
    CoolerMaster Hyper T4
    Mouse
    Logitec M-U0007
    Keyboard
    MS KC0405
    Internet Speed
    940 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Avast!
    Other Info
    I have a Case Speaker!
Also, I just had a look, all 4 out of 6 of my monitors using DP’s come to life after turning them back on after boot. I also variated Displayport inputs, it had no impact. I have 3 DP’s on my card, one on my Motherboard.The other 2 are using HDMI
This makes my original post redundant I suppose.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 Build: 22631.3593
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Sin-built
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i7-4770K CPU @ 3.50GHz (4th Gen?)
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus VI Formula
    Memory
    32.0 GB of I forget and the box is in storage.
    Graphics Card(s)
    Gigabyte nVidia GeForce GTX 1660 Super OC 6GB
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    4 x LG 23MP75 1 x 24" LG M38H 1 x 32" LF6300 TV Monitor 1 x Wacom Pro 22" Tablet
    Screen Resolution
    All over the place
    Hard Drives
    2 x WD something Something 8TB HDD's / 2 x WD something Something 4TB HDD's / 1 x EVO 1TB SSD / 2 x QVO 1TB SSD's / 1 x EVO 250 GB SSD / 2 x QVO 1TB (External Hub) / 1 x EVO 1TB (Portable Backup Case)
    PSU
    Silverstone 1500
    Case
    NZXT Phantom 820 Full-Tower Case
    Cooling
    Noctua NH-D15 Elite Class Dual Tower CPU Cooler / 6 x EziDIY 120mm / 2 x Corsair 140mm somethings / 1 x 140mm Thermaltake something / 2 x 200mm Corsair.
    Keyboard
    Corsair K95 / Logitech diNovo Edge Wireless
    Mouse
    Logitech G402 / G502 / Mx Masters / MX Air Cordless
    Internet Speed
    100/40Mbps
    Browser
    All sorts
    Antivirus
    Kaspersky Premium
    Other Info
    I’m on a horse.
  • Operating System
    Windows 11 Pro 22621.2215
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    LENOVO Yoga 7i EVO OLED 14" Touchscreen i5 12 Core 16GB/512GB
    CPU
    Intel Core 12th Gen i5-1240P Processor (1.7 - 4.4GHz)
    Memory
    16GB LPDDR5 RAM
    Graphics card(s)
    Graphics processor is an Intel Iris Xe
    Sound Card
    optimized with Dolby Atmos®
    Screen Resolution
    QHD 2880 x 1800 OLED
    Hard Drives
    M.2 512GB
    Other Info
    …still on a horse.
I'll try the different ports. Can't hurt!

This is my card (MSI GTX 3060 Ventus)
View attachment 89395

No indications on the card.



There's no indicators on MY card either. I put those dots on a pic of my vid card... with an image editor.
I did that, just to make it easier to explain. :-)
You have to TRY the various display port connectors on the vid card. Do this BEFORE you attempt the vid card BIOS update.



Summary...

1. With the LG TV hdmi cable removed from the vid card, all display port connectors work fine.
2. With the LG TV hdmi cable hooked to the vid card, only the display port with the GREEN dot, functions normally.
3. With the LG TV hdmi cable hooked to the vid card, the BLUE dot display port connectors, only function properly for a secondary display. AND, they may indeed, have the same problem you are having.

The "point" of all this... is that the vid card BIOS is coded to give certain vid card connectors... priority.
YOU have to figure out which is the "correct" display port connector to use for your LG monitor.

I say again...

Flashing the vid card BIOS is dangerous. So exhaust all other options, first.



It more dangerous than flashing the motherboard BIOS, because Windows will be running when you do it. !!!!
And if Win 11 has taught us anything, it's that Windows can do whatever it wants... whenever it wants. ^^

And if the vid card BIOS flash fails... you "might" have bricked the vid card. !!

Now if you have lots of money to burn... then no worries. But vid cards aren't cheap.



============================================================================





Really short version...
Never flash a vid card BIOS unless you have lots of money AND have already tried everything else.
 
Last edited:

My Computers

System One System Two

  • OS
    Win 11 Home ♦♦♦22631.3737 ♦♦♦♦♦♦♦23H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot® [May 2020]
    CPU
    AMD Ryzen 7 3700X
    Motherboard
    Asus Pro WS X570-ACE (BIOS 4702)
    Memory
    G.Skill (F4-3200C14D-16GTZKW)
    Graphics Card(s)
    EVGA RTX 2070 (08G-P4-2171-KR)
    Sound Card
    Realtek ALC1220P / ALC S1220A
    Monitor(s) Displays
    Dell U3011 30"
    Screen Resolution
    2560 x 1600
    Hard Drives
    2x Samsung 860 EVO 500GB,
    WD 4TB Black FZBX - SATA III,
    WD 8TB Black FZBX - SATA III,
    DRW-24B1ST CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling 750W Quad EPS12V
    Case
    Cooler Master ATCS 840 Tower
    Cooling
    CM Hyper 212 EVO (push/pull)
    Keyboard
    Ducky DK9008 Shine II Blue LED
    Mouse
    Logitech Optical M-100
    Internet Speed
    300/300
    Browser
    Firefox (latest)
    Antivirus
    Bitdefender Internet Security
    Other Info
    Speakers: Klipsch Pro Media 2.1
  • Operating System
    Windows XP Pro 32bit w/SP3
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot® (not in use)
    CPU
    AMD Athlon 64 X2 5000+ (OC'd @ 3.2Ghz)
    Motherboard
    ASUS M2N32-SLI Deluxe Wireless Edition
    Memory
    TWIN2X2048-6400C4DHX (2 x 1GB, DDR2 800)
    Graphics card(s)
    EVGA 256-P2-N758-TR GeForce 8600GT SSC
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    ViewSonic G90FB Black 19" Professional (CRT)
    Screen Resolution
    up to 2048 x 1536
    Hard Drives
    WD 36GB 10,000rpm Raptor SATA
    Seagate 80GB 7200rpm SATA
    Lite-On LTR-52246S CD/RW
    Lite-On LH-18A1P CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling Silencer 750 Quad EPS12V
    Case
    Generic Beige case, 80mm fans
    Cooling
    ZALMAN 9500A 92mm CPU Cooler
    Mouse
    Logitech Optical M-BT96a
    Keyboard
    Logitech Classic Keybooard 200
    Internet Speed
    300/300
    Browser
    Firefox 3.x ??
    Antivirus
    Symantec (Norton)
    Other Info
    Still assembled, still runs. Haven't turned it on for 13 years?
Understood.
And couldn't agree more.

It seems like this is a simple error. One that should be correctable in a BIOS or monitor setting.
It's like if the monitor is not detected at post - and I have been just quick enough to get it on after starting the PC - then it does not exist to the system. It's a matter of a second early or a second late makes the difference.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self Built
    CPU
    Intel i7-13700K
    Motherboard
    MSI PRO Z790-A WiFi
    Memory
    Corsair Vengence 5600 - 32GB
    Graphics Card(s)
    MSI RTX3060 Ventus 2x 12GB
    Sound Card
    On board - Realtek ALC4080
    Monitor(s) Displays
    LG 27GL850
    Screen Resolution
    2560 x 1440
    Hard Drives
    WD Black SN850X Nvme - 1TB
    WD Black 6TB HDD 256MB cache CMR
    WD Black 6TB HDD 128MB cache CMR
    PSU
    Corsair RM850x
    Case
    Fractal Design - Define 7
    Cooling
    Deepcool AK400
    Keyboard
    MS KC0405
    Mouse
    MS Model 1113 / MS Wireless Mobile Mouse 3500
    Internet Speed
    940 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Windows Security
    Other Info
    I have a Case Speaker!
    I have a Blueray Disk drive!
  • Operating System
    Windows 10 Pro 22H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self Built
    CPU
    i7-9700K
    Motherboard
    Asus Prime Z390-A
    Memory
    Corsair Vengence 32GB
    Graphics card(s)
    EVGA GTX1060
    Sound Card
    On Board
    Monitor(s) Displays
    Acer 27"
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    WD Black Nvme 500GB
    Toshiba X300 5TB
    PSU
    Corsair RM850x
    Case
    Antec P101 Silent
    Cooling
    CoolerMaster Hyper T4
    Mouse
    Logitec M-U0007
    Keyboard
    MS KC0405
    Internet Speed
    940 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Avast!
    Other Info
    I have a Case Speaker!
An update
It seems to be working now (after one test boot).

Unfortunately I broke my own rule and did 3 system changes before testing - so it will be hard to determine which thing did it.

I updated to BIOS A9
I updated my Nvidia graphics driver to v551.76
I enabled G-Sync in the Nvidia Control Panel for my G-Sync compatible monitor.

I will update again after a few more days (tests)
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self Built
    CPU
    Intel i7-13700K
    Motherboard
    MSI PRO Z790-A WiFi
    Memory
    Corsair Vengence 5600 - 32GB
    Graphics Card(s)
    MSI RTX3060 Ventus 2x 12GB
    Sound Card
    On board - Realtek ALC4080
    Monitor(s) Displays
    LG 27GL850
    Screen Resolution
    2560 x 1440
    Hard Drives
    WD Black SN850X Nvme - 1TB
    WD Black 6TB HDD 256MB cache CMR
    WD Black 6TB HDD 128MB cache CMR
    PSU
    Corsair RM850x
    Case
    Fractal Design - Define 7
    Cooling
    Deepcool AK400
    Keyboard
    MS KC0405
    Mouse
    MS Model 1113 / MS Wireless Mobile Mouse 3500
    Internet Speed
    940 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Windows Security
    Other Info
    I have a Case Speaker!
    I have a Blueray Disk drive!
  • Operating System
    Windows 10 Pro 22H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self Built
    CPU
    i7-9700K
    Motherboard
    Asus Prime Z390-A
    Memory
    Corsair Vengence 32GB
    Graphics card(s)
    EVGA GTX1060
    Sound Card
    On Board
    Monitor(s) Displays
    Acer 27"
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    WD Black Nvme 500GB
    Toshiba X300 5TB
    PSU
    Corsair RM850x
    Case
    Antec P101 Silent
    Cooling
    CoolerMaster Hyper T4
    Mouse
    Logitec M-U0007
    Keyboard
    MS KC0405
    Internet Speed
    940 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Avast!
    Other Info
    I have a Case Speaker!
Back
Top Bottom