File explorer fails on Network drives on build 22454 on Clean install

jimbo45

Well-known member
Member
VIP
Local time
9:49 AM
Posts
598
Location
Hafnarfjörður IS
Hi folks
On clean install on build 22454 I can't get file explorer to display contents of networked and shared folders ( i.e files within them) == computers together with shared folders are displayed but when clicking -- nothing !! -- local disks are OK plus external ones.
SMB set correctly etc etc.

On an UPDATE from a previous build this defect doesn't occur.

These are running on physical hardware - not VM's.

Cheers
jimbo
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows XP,7,10,11 Linux Arch Linux
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    2 X Intel i7

johnlgalt

Antidisestablishmentarianistentarianist
Power User
VIP
Local time
5:49 AM
Posts
1,873
Location
3rd Rock
I've had massive network problems after clean installing 22454 and triple checking I had the latest drivers for all three of my NICs - one of them kept failing out no matter what I did.

I finally rebooted my switch and everything is back to normal and super fast. So, worth a shot.
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10 Pro X64
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HomeBrew
    CPU
    AMD Ryzen 9 3950X
    Motherboard
    MSI MEG X570 GODLIKE
    Memory
    4 * Corsair Vengeance 32 GB 3600 MHz
    Graphics Card(s)
    eVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0 (04G-P4-3979-KB)
    Sound Card
    Realtek® ALC1220 Codec
    Monitor(s) Displays
    2 * Lenovo LT2323pwA Widescreeen
    Screen Resolution
    2* 1920*1080
    Hard Drives
    3x Sabrent Rocket PCIe Gen4 NVMe M.2 1 TB SSD (SB-ROCKET-NVMe4-1TB)
    SanDisk Ultra SDSSDHII-960G-G25 960 GB SATA III SSD
    Crucial MX100 CT256MX100SSD1 256GB SATA III SSD
    2 * Seagate Barracuda 7200.12 ST31000528AS 1TB 7200 RPM --> RAID1
    PSU
    PC Power & Cooling’s Silencer Series 1050 Watt, 80 Plus Platinum
    Case
    Fractal Design Define 7 XL Dark ATX Full Tower Case
  • Operating System
    Windows 10 x64 Pro build 21H1
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell Latitude E5470
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i5-6300U CPU @ 2.40GHz, 2501 Mhz, 2 Core(s), 4 Logical Processor(s)
    Motherboard
    Dell
    Memory
    16 GB
    Graphics card(s)
    Intel(R) HD Graphics 520
    Sound Card
    Intel(R) HD Graphics 520 + RealTek Audio
    Monitor(s) Displays
    Dell laptop display 15"
    Screen Resolution
    1920 * 1080
    Hard Drives
    Toshiba 128GB M.2 22300 drive
    INTEL Cherryvill 520 Series SSDSC2CW180A 180 GB SATA III SSD
    PSU
    Dell
    Case
    Dell
    Cooling
    Dell
    Mouse
    Logitech MX Master (shared) | Dell TouchPad
    Keyboard
    Dell
    Internet Speed
    AT&T LightSpeed Gigabit Duplex
    Browser
    Edge Chromium | Chrome | Firefox Nightly | Brave
    Antivirus
    Defender + MB4

jimbo45

Well-known member
Member
VIP
Local time
9:49 AM
Posts
598
Location
Hafnarfjörður IS
I've had massive network problems after clean installing 22454 and triple checking I had the latest drivers for all three of my NICs - one of them kept failing out no matter what I did.

I finally rebooted my switch and everything is back to normal and super fast. So, worth a shot.
Hi there
It didn't work for me -- only an update from any previous version from W11 worked. I noticed also that on a clean install of W11 quite a few drivers were missing such as some Intel hardware things, sd card reader etc. - To install those I did "update drivers" from computer and pointed computer at a previous W11's installation system32->Driverstore. Windows update itself didn't find the required drivers.
I'll postpone any clean W11 install until the next release or the oct 5th one assuming it appears on time.
If networking fails then for me the whole OS is useless.


Cheers
jimbo
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows XP,7,10,11 Linux Arch Linux
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    2 X Intel i7
Top Bottom