Solved Weird Video Artifacts Randomly Appearing


ASFinavar2023

Member
Local time
3:52 AM
Posts
3
OS
Windows 11
I am running Win 11 23H2 22631.2792 (full specs in my profile) and have seen this weird video thing happen (see attached).

Sometimes it just flashes on the screen and then goes away. It's usually triggered by mouse movement (both BT mouse and USB mouse). Sometimes, it does that for a second or two; others, it stays like that. This most often happens when I have a web browser open and the Everquest game client. However, it seems to happen with some other apps as well.

What I have tried so far:
  • Disabling every start-up program not essential
  • Clean install of the nVidia driver
  • Up to date on all Windows patches
  • Once it starts happening, killing all apps and slowly killing background tasks, nothing consistently resolves it
  • It's a home-built machine, but one of a pair and the only one that exhibits the problem
  • Heat doesn't seem to be an issue; Everything runs in the mid-50s on idle and has peaked at 68, well below the 85 max for GPU throttling.

Rebooting *usually* clears it. Cold start always does, at least for a while. Sometimes, this takes an hour or more to show up; sometimes, it happens immediately. I am looking for any clues at this point.
 

Attachments

  • IMG_2916.JPEG
    IMG_2916.JPEG
    416.9 KB · Views: 3

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Core i5-13600K
    Motherboard
    ASUS ROG Strix B760-I Gaming WiFi Intel® B760 LGA 1700 mini-ITX motherboard
    Memory
    T-Force Delta TUF Gaming Alliance RGB DDR5 Ram 32GB (2x16GB) 5200MHz PC5-41600 CL40
    Graphics Card(s)
    ASUS GeForce RTX 3060 V2 OC Edition 12GB GDDR6 Gaming Graphics Card (PCIe 4.0, 12GB GDDR6)
    Sound Card
    RealTek
    Monitor(s) Displays
    Samsung 4K TV
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    Crucial P5 Plus 1TB PCIe Gen4 3D NAND NVMe M.2 Gaming SSD
    PSU
    SilverStone SX700-PT SFX 700W, 80+ Platinum Power Supply
    Case
    Cooler Master MasterBox NR200/P Mini ITX Case Black
    Cooling
    Thermaltake Contac 9 SE CPU Cooler
    Keyboard
    Logitech MX Keys Mechanical
    Mouse
    Logitech MX Master 3S
    Internet Speed
    FIOS 1GB
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Microsoft
Have you tried physically reseating your graphics card, it may have a poor connection in the card edge connector slot.

Another possibility is the power connections to the card. Check and clean all pins etc. with some INOX or electrical contact cleaner.

It may also be failing RAM on the graphics card. There is software out there that can test the graphics card RAM.

memtest_vulkan is one such software, but I'm not sure it is suitable for your particular graphics card.

It may also be other software running on your system causing a conflict.

Try booting into safe mode and see if you still have the issue there.

BTW, Welcome to the forum :-)
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Ryzen 9 3900X
    Motherboard
    ASUS ROG Strix X570-E Gaming
    Memory
    G-Skill RipjawsV F4-3600C18 (16GB x 2)
    Graphics Card(s)
    Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC
    Sound Card
    Realtek ALC1220P
    Monitor(s) Displays
    ASUS VE278 (x 2)
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Samsung 850 Pro 256GB
    Samsung 970 Pro NVMe 512GB (x 2)
    ST10000VN0004 10TB (x 2)
    ST10000VN0008 10TB (x 2)
    ST4000VN000 4TB (x 2)
    PSU
    Corsair HX1000
    Case
    Corsair Carbide 400R
    Cooling
    AMD Wraith Prism (Stock)
    Keyboard
    Logitech G213
    Mouse
    Logitech G502
    Internet Speed
    100Mbps down / 40Mbps up
    Browser
    Firefox - Chrome - Edge
    Antivirus
    Windows Defender - Clamwin
Intel UHD Graphics 770

Same when switching to integrated graphics ?

Is the HDMI cable good ?
 

My Computer

System One

  • OS
    Microsoft Windows 11 Home
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    MSI MS-7D98
    CPU
    Intel Core i5-13490F
    Motherboard
    MSI B760 GAMING PLUS WIFI
    Memory
    2 x 16 Patriot Memory (PDP Systems) PSD516G560081
    Graphics Card(s)
    GIGABYTE GeForce RTX 4070 WINDFORCE OC 12G (GV-N4070WF3OC-12GD)
    Sound Card
    Bluetooth Аудио
    Monitor(s) Displays
    INNOCN 15K1F
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    WD_BLACK SN770 250GB
    KINGSTON SNV2S1000G (ELFK0S.6)
    PSU
    Thermaltake Toughpower GF3 1000W
    Case
    CG560 - DeepCool
    Cooling
    ID-COOLING SE-224-XTS / 2 x 140Mm Fan - rear and top; 3 x 120Mm - front
    Keyboard
    Corsair K70 RGB TKL
    Mouse
    Corsair KATAR PRO XT
    Internet Speed
    100 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Microsoft Defender Antivirus
    Other Info
    https://www.userbenchmark.com/UserRun/66553205
Have you overclocked your graphics card. If so turn it off. In fact, if one has a problem, troubleshooting should be done with all overclocking off. I'd be zeroing in on the graphics card or it's driver. As was suggested, reseat the card. You say you reinstalled the Nvidia driver. Did you uninstall the previous driver and graphics software using Display Driver Uninstaller (DDU) in safe mode. Try an older driver. Also try another video cable.
If none of that works, I would be suspecting the card.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 22631.3155
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell Optiplex 7080
    CPU
    i9-10900 10 core 20 threads
    Motherboard
    DELL 0J37VM
    Memory
    32 gb
    Graphics Card(s)
    none-Intel UHD Graphics 630
    Sound Card
    Integrated Realtek
    Monitor(s) Displays
    Benq 27
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1tb Solidigm m.2 +256gb ssd+512 gb usb m.2 sata
    PSU
    500w
    Case
    MT
    Cooling
    Dell Premium
    Keyboard
    Logitech wired
    Mouse
    Logitech wireless
    Internet Speed
    so slow I'm too embarrassed to tell
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Defender+MWB Premium
  • Operating System
    Windows 10 Pro 22H2 19045.3930
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell Optiplex 9020
    CPU
    i7-4770
    Memory
    24 gb
    Monitor(s) Displays
    Benq 27
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    256 gb Toshiba BG4 M.2 NVE SSB and 1 tb hdd
    PSU
    500w
    Case
    MT
    Cooling
    Dell factory
    Mouse
    Logitech wireless
    Keyboard
    Logitech wired
    Internet Speed
    still not telling
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Defender+MWB Premium
Does it show the same problem in the simple BIOS screen? Could be a failing GPU. There is a fix to bake failing GPUs in the oven but it never worked for me.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Core i7-13700K
    Motherboard
    Asus TUF Gaming Plus WiFi Z790
    Memory
    64 GB Kingston Fury Beast DDR5
    Graphics Card(s)
    Gigabyte GeForce RTX 2060 Super Gaming OC 8G
    Sound Card
    Realtek S1200A
    Monitor(s) Displays
    Viewsonic VP2770
    Screen Resolution
    2560 x 1440
    Hard Drives
    Kingston KC3000 2TB NVME SSD & SATA HDDs & SSD
    PSU
    EVGA SuperNova G2 850W
    Case
    Nanoxia Deep Silence 1
    Cooling
    Noctua NH-D14
    Keyboard
    Microsoft Digital Media Pro
    Mouse
    Logitech Wireless
    Internet Speed
    15 Mb / s
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    Defender
Thanks for the suggestions; great stuff.

  • I don't overclock anything, always seems to be more trouble than it's worth.
  • I downloaded and ran a memtest on the graphics card, and it came back clean
  • No reason to suspect the cable, but swapped it out anyway with a known good one.

When I get a chance today, I will reseat the card as well. The problem isn't consistent; sometimes it manifests immediately, sometimes hours later, so I'll see how it goes.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Core i5-13600K
    Motherboard
    ASUS ROG Strix B760-I Gaming WiFi Intel® B760 LGA 1700 mini-ITX motherboard
    Memory
    T-Force Delta TUF Gaming Alliance RGB DDR5 Ram 32GB (2x16GB) 5200MHz PC5-41600 CL40
    Graphics Card(s)
    ASUS GeForce RTX 3060 V2 OC Edition 12GB GDDR6 Gaming Graphics Card (PCIe 4.0, 12GB GDDR6)
    Sound Card
    RealTek
    Monitor(s) Displays
    Samsung 4K TV
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    Crucial P5 Plus 1TB PCIe Gen4 3D NAND NVMe M.2 Gaming SSD
    PSU
    SilverStone SX700-PT SFX 700W, 80+ Platinum Power Supply
    Case
    Cooler Master MasterBox NR200/P Mini ITX Case Black
    Cooling
    Thermaltake Contac 9 SE CPU Cooler
    Keyboard
    Logitech MX Keys Mechanical
    Mouse
    Logitech MX Master 3S
    Internet Speed
    FIOS 1GB
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Microsoft
I tried the DDU in Safe Mode this time and it looks promising. I can't reproduce it on demand, but several hours of use and no issue.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Core i5-13600K
    Motherboard
    ASUS ROG Strix B760-I Gaming WiFi Intel® B760 LGA 1700 mini-ITX motherboard
    Memory
    T-Force Delta TUF Gaming Alliance RGB DDR5 Ram 32GB (2x16GB) 5200MHz PC5-41600 CL40
    Graphics Card(s)
    ASUS GeForce RTX 3060 V2 OC Edition 12GB GDDR6 Gaming Graphics Card (PCIe 4.0, 12GB GDDR6)
    Sound Card
    RealTek
    Monitor(s) Displays
    Samsung 4K TV
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    Crucial P5 Plus 1TB PCIe Gen4 3D NAND NVMe M.2 Gaming SSD
    PSU
    SilverStone SX700-PT SFX 700W, 80+ Platinum Power Supply
    Case
    Cooler Master MasterBox NR200/P Mini ITX Case Black
    Cooling
    Thermaltake Contac 9 SE CPU Cooler
    Keyboard
    Logitech MX Keys Mechanical
    Mouse
    Logitech MX Master 3S
    Internet Speed
    FIOS 1GB
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Microsoft
I have some glitches too and had performance inpact when updated to 23H2. I think 23H2 is full of bugs
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 22H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Allways built myself
    CPU
    AMD Ryzen 7 5900X
    Motherboard
    MSI X570 Tomahawk wifi
    Memory
    Fury Beast RGB DDR4 4x8GB 3600mhz
    Graphics Card(s)
    MSI Nvidia Geforce RTX 2070 SUPER
    Sound Card
    Built In REALTEK
    Monitor(s) Displays
    AOC 32" Curved 144HZ
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Samsung 980 PRO NVME 1TB
    Samsung 970 PRO NVME 500GB
    Samsung 850 EVO SSD 250GB
    PSU
    Corsair RM850 850W (2019)
    Case
    Lian Li Dynamic EVO
    Cooling
    NZXT Kraken Z73
    Keyboard
    SteelSeries Apex PRO
    Mouse
    XTRFY XG-M4-RGB
    Internet Speed
    500Mbit down and 100mbit up
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    Total AV
    Other Info
    Cooling Fans: Lian Li UNI FAN SL-INFINITY 10 pieces

Latest Tutorials

Back
Top Bottom