Wireless Mouse Lag in Windows 11 - anything else I can try?


I had a Logitech M510 wireless mouse that did indeed need Logitech drivers, but I was never able to cure the lag and stutter. After months of trying to use it to no avail, I just bought a wired mouse and never looked back. It's odd, because my partner now uses it on her PC with no lag whatsoever. Not sure why, but I could never get it to work on my PC and we both have similar hardware and we both run Windows 11 Pro.
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 11 Pro 23H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self build
    CPU
    Ryzen 5800X
    Motherboard
    Gigabyte x570 Aorus Elite Wifi
    Memory
    32 GB GSkill Trident Neo with pretty LED lights
    Graphics Card(s)
    ASUS TUF GAMING RTX 3070 Ti
    Sound Card
    On board Realtek
    Monitor(s) Displays
    2 x Samsung 32 inch curved - one 4K, one 1080p
    Screen Resolution
    4K, 1920 x 1080
    Hard Drives
    1 TB Samsung 980 Pro Nvme, 1 TB Samsung 970 EVO Nvme, 2 x Samsung 970 2TB SSD SATA
    PSU
    EVGA 1000Q
    Case
    Rosewill something or other
    Cooling
    Noctua NH-D15. A whole schwak of Noctua case fans. $$$
    Keyboard
    Logitech G815
    Mouse
    Logitech G502 Hero
    Internet Speed
    700 up, 600 down
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    MalwareBytes
I had a Logitech M510 wireless mouse that did indeed need Logitech drivers, but I was never able to cure the lag and stutter. After months of trying to use it to no avail, I just bought a wired mouse and never looked back. It's odd, because my partner now uses it on her PC with no lag whatsoever. Not sure why, but I could never get it to work on my PC and we both have similar hardware and we both run Windows 11 Pro.

Could even be this mouse too. This specific M510 is circa 2011 and was part of an original K800 keyboard combo I bought back then. I used the K800 for 12 years straight before it finally gave out and this mouse is all that is left.

Might be time to actually consider just changing the mouse out - that is the cheapest and easiest first test later tonight.

S
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 PRO 23H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    ASUS
    CPU
    Intel i5-13600K
    Motherboard
    PRIME z790-A
    Memory
    Corsair Vengeance LPX 64GB (2x32GB) (CMK64GX5M2B5600C40)
    Graphics Card(s)
    Intel UHD Graphics 770
    Sound Card
    RME UCX-II
    Monitor(s) Displays
    Samsung LN40B530 LCD TV
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Samsung NMVE (990 Pro, 970 EVO)
    PSU
    Seasonic GX750
    Case
    Coolermaster CM-690II
    Cooling
    Noctua
    Keyboard
    Logitech MX Keys
    Mouse
    Logitech M510
    Internet Speed
    1 GBPS+
    Browser
    MS Edge
    Antivirus
    Windows Defender
Good thought and one that has run through my mind as well.

While I try to reuse/avoid e-waste as much as I can - I do understand that after 12 years - the stability of the case could may (but most likely has) changed. Certainly not adverse about bringing something new into the mix.

And I could try the rear port but my understanding on these Logi dongles work much better with a USB2 port if at all possible. This new z790 ASUS board does not have any USB2 ports on the rear - they are all USB3.1/3.2 etc

S
USB 3.0 is backward compatible to USB 2.0.

I have the Comfort Wave keyboard/mouse setup. No lagging here.

It could also be that the battery/batteries are weak.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 23H2 22631.2861
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HP Envy TE01-1xxx
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i7-10700 CPU @ 2.90GHz 2.90 GHz
    Motherboard
    16.0GB Dual-Channel Unknown @ 1463MHz (21-21-21-47)
    Memory
    16384 MBytes
    Graphics Card(s)
    Intel UHD Graphics 630
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    Monitor 1 - Acer 27" Monitor 2 - Acer 27"
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    WDC PC SN530 SDBPNPZ-512G-1006 (SSD)
    Seagate ST1000DM003-1SB102
    Seagate BUP Slim SCSI Disk Device (SSD)
    PSU
    HP
    Case
    HP
    Cooling
    Standard
    Keyboard
    Logitech Wave K350
    Mouse
    Logitech M705
    Internet Speed
    500 mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    That's all Folks!
  • Operating System
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HP
    CPU
    Intel Core i7 (10th gen) 10700
    Motherboard
    Intel
    Memory
    16 GB
    Graphics card(s)
    Intel UHD Graphics 630
    Sound Card
    Built-in
    Monitor(s) Displays
    Acer 27" & Samsung 24"
    Screen Resolution
    1920 x
    Hard Drives
    SSD (512 GB)
    HDD (1 TB)
    Seagate
    PSU
    Intel i7 10th Generation
    Case
    HP
    Cooling
    HP/Intel?
    Mouse
    Logitech M705
    Keyboard
    Logitech Wave K350
    Internet Speed
    50 mbps
    Browser
    Firefox 90.2
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    Headphone/Microphone Combo
    SuperSpeed USB Type-A (4 on front)
    HP 3-in-One Card Readr
    SuperSpeed USB Type-C
    DVD Writer
All

Just wanted to circle back to this thread to report that the simplest fix worked wonders. I simply moved the Unifying receiver to a USB3 port and restarted the machine - the mouse is back to snappy as usual now.

Thanks for all the discussion.

S
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 PRO 23H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    ASUS
    CPU
    Intel i5-13600K
    Motherboard
    PRIME z790-A
    Memory
    Corsair Vengeance LPX 64GB (2x32GB) (CMK64GX5M2B5600C40)
    Graphics Card(s)
    Intel UHD Graphics 770
    Sound Card
    RME UCX-II
    Monitor(s) Displays
    Samsung LN40B530 LCD TV
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Samsung NMVE (990 Pro, 970 EVO)
    PSU
    Seasonic GX750
    Case
    Coolermaster CM-690II
    Cooling
    Noctua
    Keyboard
    Logitech MX Keys
    Mouse
    Logitech M510
    Internet Speed
    1 GBPS+
    Browser
    MS Edge
    Antivirus
    Windows Defender
(y)
 

My Computer

System One

  • OS
    W10, W11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    2 HP Desktops, 1 Dell Desktop, 2 Dell XPS Laptops, 1 HP Laptop
All

Just wanted to circle back to this thread to report that the simplest fix worked wonders. I simply moved the Unifying receiver to a USB3 port and restarted the machine - the mouse is back to snappy as usual now.

Thanks for all the discussion.

S
I had a similar problem and searched high and low for a solution. Finally found it, though it may be very specific to the issue of USB devices (thumb drives, ssd's, etc.) plugged into a USB port. In my case whenever I plugged a USB drive into my front panel connector, my mouse would start jumping, freezing, etc. I tried all the driver updates, settings changes, etc. Nothing worked - until I happened upon a post by Steve108 on TenForums (and also a member here) that identifies this as a known problem due to RF interference.

This can happen when you plug USB devices near each other (particularly vertically stacked, or immediately adjacent USB ports), so, when we move the mouse receiver from Front USB to Back USB or to a 3rd-party USB hub, that typically works because we are physically separating the devices from interfering with each other. My solution was a simple USB extender cable that moved my mouse receiver away from other plugged devices. Steve referenced detailed information at https://www.usb.org/sites/default/files/327216.pdf. It explains in full detail exactly the issue. Hopefully, someone else will find this useful in the future. Many thanks to Steve!
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Dev Build
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    ASUS (Homebuilt)
    CPU
    AMD Ryzen 9 5900X 3.7Ghz
    Motherboard
    ASUS Crossfire VIII Dark Hero
    Memory
    G.Skill Ripjaws V Series 64GB (2x32GB) 228pin SDRAM DDR4 4000 (PC$ 32000)
    Graphics Card(s)
    ASUS GeForce RTX 2060 Overclocked 6G GDDR6 EVO Edition HDMI DisplayPort DVI
    Sound Card
    just on-board Realtek Audio
    Monitor(s) Displays
    2x ASUS 24" VS248
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    System: Samsung 980 Pro M.2 2280 1TB PCI-Express GEn 4.0 x4 NVMe 1.3c
    Drive 1: Western Digital WD4003FZEX 4TB
    Drive 2: Western Digital WD6003FZBX 6TB
    PSU
    Seasonic FOCUS PX-850 80+ Platinum Full Modular
    Case
    Fractal Design Meshify 2 White ATX Mid-Tower
    Cooling
    Fractal Design Celsius+ S36 Dynamic X2 PWM 360mm Slim Radiator AIO CPU Liquid/Water Cooler
    Keyboard
    Logitech MX Keys
    Mouse
    Logitech MX Master 3
    Internet Speed
    1 Gb / 40Mb (Down/up)
    Browser
    Chrome + Edge (Mostly Chrome)
    Antivirus
    Microsoft Defender
@JeffT0962 THAT is some good information. Thank you for sharing.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 22631.3593
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell Optiplex 7080
    CPU
    i9-10900 10 core 20 threads
    Motherboard
    DELL 0J37VM
    Memory
    32 gb
    Graphics Card(s)
    none-Intel UHD Graphics 630
    Sound Card
    Integrated Realtek
    Monitor(s) Displays
    Benq 27
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1tb Solidigm m.2 +256gb ssd+512 gb usb m.2 sata
    PSU
    500w
    Case
    MT
    Cooling
    Dell Premium
    Keyboard
    Logitech wired
    Mouse
    Logitech wireless
    Internet Speed
    so slow I'm too embarrassed to tell
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Defender+MWB Premium
  • Operating System
    Windows 10 Pro 22H2 19045.3930
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell Optiplex 9020
    CPU
    i7-4770
    Memory
    24 gb
    Monitor(s) Displays
    Benq 27
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    256 gb Toshiba BG4 M.2 NVE SSB and 1 tb hdd
    PSU
    500w
    Case
    MT
    Cooling
    Dell factory
    Mouse
    Logitech wireless
    Keyboard
    Logitech wired
    Internet Speed
    still not telling
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Defender+MWB Premium

Latest Support Threads

Back
Top Bottom