Solved A Powershell dummy needs a Powershell expert


glasskuter

aka Mama Glass
Guru
VIP
Local time
10:49 PM
Posts
7,135
Location
The Lone Star State of Texas
OS
Windows 11 Pro 23H2 22631.3737
I am pretty much illiterate in powershell so I need some help.

1. Treesize shows 5 Dell apps using about 2 gb of disk space in folder C:\Windows|Program Files\Windows Apps. (see screenshot attached) These are all apps I uninstalled using Revo when I got this computer.

2. When I run Get-AppxPackage | Select Name, PackageFullName I do not see these apps installed for my user in the list. However, when I run Get-AppxPackage –AllUsers | Select Name, PackageFullName I do see these apps in the list for allusers.

3. In PS as admin, Using both package name and wildcards( *.*) I have attempted to remove these packages for all users.
Using PowerDirectorforDell as an example I enter either of the following:

PS C:\WINDOWS\system32> Get-AppxPackage -AllUsers *PowerDirector* | Remove-AppxPackage
PS C:\WINDOWS\system32> Get-AppxPackage -AllUsers DB6EA5DB.PowerDirectorforDell | Remove-AppxPackage


Each time it accepts either of those commands with no errors, but I followup with another Get-AppxPackage –AllUsers | Select Name, PackageFullName and the apps are still there. (Yes, I've restarted)

How do I get rid of these suckers?? What am I doing wrong? Is this something to do with permissions, maybe? Why does it accept the commands but not remove them? I want my 2 gb of storage back on principal more than anything else.

ARRRGGHHH!!!!! I hate powershell.


 

Attachments

  • Treesize1.jpg
    Treesize1.jpg
    354.6 KB · Views: 4

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 22631.3737
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell Optiplex 7080
    CPU
    i9-10900 10 core 20 threads
    Motherboard
    DELL 0J37VM
    Memory
    32 gb
    Graphics Card(s)
    none-Intel UHD Graphics 630
    Sound Card
    Integrated Realtek
    Monitor(s) Displays
    Benq 27
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1tb Solidigm m.2 nvme+256gb SKHynix m.2 nvme /External +512gb Samsung m.2 sata+1tb Kingston m2.nvme
    PSU
    500w
    Case
    MT
    Cooling
    Dell Premium
    Keyboard
    Logitech wired
    Mouse
    Logitech wireless
    Internet Speed
    so slow I'm too embarrassed to tell
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Defender+MWB Premium
  • Operating System
    Windows 10 Pro 22H2 19045.3930
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell Optiplex 9020
    CPU
    i7-4770
    Memory
    24 gb
    Monitor(s) Displays
    Benq 27
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    256 gb Toshiba BG4 M.2 NVE SSB and 1 tb hdd
    PSU
    500w
    Case
    MT
    Cooling
    Dell factory
    Mouse
    Logitech wireless
    Keyboard
    Logitech wired
    Internet Speed
    still not telling
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Defender+MWB Premium
2. If you specify User Name, then cmdlet returns packages ONLY installed for that user.

3. Have you checked you have file/folder permissions on Windows Apps subfolder?
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD Ryzen 5 5600
    Motherboard
    MSI B550-A Pro
    Memory
    16 GB
    Graphics Card(s)
    Sapphire Radeon RX 6500XT (8 GB version)
    Monitor(s) Displays
    BenQ Mobuiz EX2710Q QHD, Iiyama ProLite X23377HDS
    Hard Drives
    MSI Spatium M461 4TB
  • Operating System
    Windows 11
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Acer A114
    CPU
    Intel Celeron N4020
It might be worthwhile running those commands with a Process Monitor trace and then filtering the saved trace to the corresponding directories. It could possibly be "silently" failing.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11, Windows 10, Linux Fedora Cinnamon
Enable the built-in Admin account, log in and remove them using Powershell?

Disable it again after of course

Are these apps not in the Start menu? Again, try it from the Admin account
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 (RP channel)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Gigabyte
    CPU
    AMD Ryzen 5900X 12-core
    Motherboard
    X570 Aorus Xtreme
    Memory
    64GB Corsair Platinum RGB 3600MHz CL16
    Graphics Card(s)
    MSI Suprim X 3080 Ti
    Sound Card
    Soundblaster AE-5 Plus
    Monitor(s) Displays
    ASUS TUF Gaming VG289Q
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    Samsung 990 Pro 2TB
    Samsung 980 Pro 2TB
    Samsung 970 Evo Plus 1TB
    Samsung 870 Evo 4TB
    Samsung T7 Touch 1TB
    PSU
    Asus ROG Strix 1000W
    Case
    Corsair D750 Airflow
    Cooling
    Noctua NH-D15S
    Keyboard
    Asus ROG Flare
    Mouse
    Logitech G903 with PowerPlay charger
    Internet Speed
    500Mb/sec
    Browser
    Microsoft Edge
    Antivirus
    Windows Defender
Have you checked you have file/folder permissions on Windows Apps subfolder?
Yes, that's why I mentioned permissions above. The sub folder is owned by trusted installer. I hesitate to take control of the entire folder and there is no option to change ownership of individual packages. Jacking with trusted installer can get one in a such a mess. I was hoping there would be a way to use powershell to deal with these 5 app packages. Does anyone know if there will be no repurcussions by changing ownership of the folder long enough to see if I can remove the packages, and then changing ownership of folder back to trusted installer.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 22631.3737
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell Optiplex 7080
    CPU
    i9-10900 10 core 20 threads
    Motherboard
    DELL 0J37VM
    Memory
    32 gb
    Graphics Card(s)
    none-Intel UHD Graphics 630
    Sound Card
    Integrated Realtek
    Monitor(s) Displays
    Benq 27
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1tb Solidigm m.2 nvme+256gb SKHynix m.2 nvme /External +512gb Samsung m.2 sata+1tb Kingston m2.nvme
    PSU
    500w
    Case
    MT
    Cooling
    Dell Premium
    Keyboard
    Logitech wired
    Mouse
    Logitech wireless
    Internet Speed
    so slow I'm too embarrassed to tell
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Defender+MWB Premium
  • Operating System
    Windows 10 Pro 22H2 19045.3930
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell Optiplex 9020
    CPU
    i7-4770
    Memory
    24 gb
    Monitor(s) Displays
    Benq 27
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    256 gb Toshiba BG4 M.2 NVE SSB and 1 tb hdd
    PSU
    500w
    Case
    MT
    Cooling
    Dell factory
    Mouse
    Logitech wireless
    Keyboard
    Logitech wired
    Internet Speed
    still not telling
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Defender+MWB Premium
Appx packages are installed on a system level, but are individually registered for each user profile. So if you remove them for yourself, it only deletes your AppDataLocal files and settings. This allows other users, and future users to continue using the app for themselves.

The app isn't removed until it's unregistered for all user accounts.

Code:
PS C:\Windows\system32> Get-AppxPackage *Notepad* -AllUsers | Remove-AppPackage -AllUsers
PS C:\Windows\system32> Get-AppxPackage *Notepad* -AllUsers

PS C:\Windows\system32> dir "C:\Program Files\WindowsApps\Microsoft.WindowsNotepad_11.2112.32.0_x64__8wekyb3d8bbwe"
dir : Cannot find path 'C:\Program Files\WindowsApps\Microsoft.WindowsNotepad_11.2112.32.0_x64__8wekyb3d8bbwe' because it does not exist.

Get-AppxPackage -AllUsers DB6EA5DB.PowerDirectorforDell | Remove-AppxPackage -AllUsers
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 7
Maybe WingetUI might be of help?

1691343920708.png
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Win 11 Home & 🐥.
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    ACER Nitro AN16-41
    CPU
    AMD Ryzen™ 7 7735HS Processor 3.2Ghz
    Motherboard
    RB Sierra_PEH (FP7)
    Memory
    32 GB DDR5 4800MHz
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce RTX 4060 8GB GDDR6
    Monitor(s) Displays
    16" QHD+ 165Hz 16:10 IPS Technology
    Screen Resolution
    1920 X 1200
    Hard Drives
    Samsung 990 PRO 2TB
    PSU
    330 Watts
    Mouse
    Lenovo Bluetooth.
    Internet Speed
    500 Mbps
    Browser
    Edge
    Antivirus
    Defender
  • Operating System
    Windows 11
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    ACER NITRO
    CPU
    AMD Ryzen 7 5800H / 3.2 GHz
    Motherboard
    CZ Scala_CAS (FP6)
    Memory
    32 GB DDR4 SDRAM 3200 MHz
    Graphics card(s)
    NVIDIA GeForce RTX 3060 6 GB GDDR6 SDRAM
    Sound Card
    Realtek Audio. NVIDIA High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    15.6" LED backlight 1920 x 1080 (Full HD) 144 Hz
    Screen Resolution
    1920 x 1080 (Full HD)
    Hard Drives
    Samsung 970 Evo Plus 2TB NVMe M.2
    PSU
    180 Watt, 19.5 V
    Mouse
    Lenovo Bluetooth
    Internet Speed
    500 Mbps
    Browser
    Edge
    Antivirus
    Defender
The app isn't removed until it's unregistered for all user accounts.
Yes, I know. I entered that exact command (Post #1 step 3) The command did not error, showed it completed, but package still not removed. Enabled hidden administrator account. Those 5 apps were in all app list. I uninstalled them from that account and then tried to remove the app packages using PS from administrator. Same exact thing. Tried @Fabler2 suggestion. Winget list command does not show those 5 apps installed so can't do anything using Winget.

It just pi$$es me off that I can't get rid of an app package for a manufacturer app. I ain't liking it but guess I have to live with it. Things like this irk me to no end.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 22631.3737
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell Optiplex 7080
    CPU
    i9-10900 10 core 20 threads
    Motherboard
    DELL 0J37VM
    Memory
    32 gb
    Graphics Card(s)
    none-Intel UHD Graphics 630
    Sound Card
    Integrated Realtek
    Monitor(s) Displays
    Benq 27
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1tb Solidigm m.2 nvme+256gb SKHynix m.2 nvme /External +512gb Samsung m.2 sata+1tb Kingston m2.nvme
    PSU
    500w
    Case
    MT
    Cooling
    Dell Premium
    Keyboard
    Logitech wired
    Mouse
    Logitech wireless
    Internet Speed
    so slow I'm too embarrassed to tell
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Defender+MWB Premium
  • Operating System
    Windows 10 Pro 22H2 19045.3930
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell Optiplex 9020
    CPU
    i7-4770
    Memory
    24 gb
    Monitor(s) Displays
    Benq 27
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    256 gb Toshiba BG4 M.2 NVE SSB and 1 tb hdd
    PSU
    500w
    Case
    MT
    Cooling
    Dell factory
    Mouse
    Logitech wireless
    Keyboard
    Logitech wired
    Internet Speed
    still not telling
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Defender+MWB Premium
Are they protected with the NonRemovable flag?
Get-AppxPackage *Dell* | select Name,NonRemovable
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 7

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 22631.3737
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell Optiplex 7080
    CPU
    i9-10900 10 core 20 threads
    Motherboard
    DELL 0J37VM
    Memory
    32 gb
    Graphics Card(s)
    none-Intel UHD Graphics 630
    Sound Card
    Integrated Realtek
    Monitor(s) Displays
    Benq 27
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1tb Solidigm m.2 nvme+256gb SKHynix m.2 nvme /External +512gb Samsung m.2 sata+1tb Kingston m2.nvme
    PSU
    500w
    Case
    MT
    Cooling
    Dell Premium
    Keyboard
    Logitech wired
    Mouse
    Logitech wireless
    Internet Speed
    so slow I'm too embarrassed to tell
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Defender+MWB Premium
  • Operating System
    Windows 10 Pro 22H2 19045.3930
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell Optiplex 9020
    CPU
    i7-4770
    Memory
    24 gb
    Monitor(s) Displays
    Benq 27
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    256 gb Toshiba BG4 M.2 NVE SSB and 1 tb hdd
    PSU
    500w
    Case
    MT
    Cooling
    Dell factory
    Mouse
    Logitech wireless
    Keyboard
    Logitech wired
    Internet Speed
    still not telling
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Defender+MWB Premium
Not sure if this might help or is even possible but have you checked the GPE, I assume it is the Windows Pro as listed in your profile, to see if Dell has changed or added a policy to protect thier software from removal?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro 22H2, build: 22621.521
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Scan 3XS Custom 1700
    CPU
    Intel i7-12700K 3.6GHz Base (5.0GHz Turbo)
    Motherboard
    Asus ProArt Creator B660 D4
    Memory
    64GB DDR 3600Mhz
    Graphics Card(s)
    Asus Tuff RTX 3080 10GB OC
    Sound Card
    Onboard Realtek
    Monitor(s) Displays
    Gigabyte G32QC 32inch 16:9 curved @2560 x 1440p 165Hz Freesync Premium Pro/ Dell SE2422H 24inch 16:9 1920 x 1080p 75Hz Freesync
    Screen Resolution
    2560 x 1440p & 1920 x 1080p
    Hard Drives
    WD SN570 1TB NVME (Boot), Samsung 870QVO 1TB (SSD), SanDisk 3D Ultra 500Gb (SSD) x2, Seagate 3Tb Expansion Desk (Ext HDD), 2x Toshiba 1Tb P300 (Ext HDD)
    PSU
    Corsair RM1000X Modular
    Case
    Corsair 4000D Airflow Desktop
    Cooling
    Corsair Hydro H150i RGB Pro XT 360mm Liquid Cooler, 3 x 120mm fans, 1x Exhaust
    Keyboard
    Microsoft Ergonomic
    Mouse
    Logitech G402
    Internet Speed
    800Mbs
    Browser
    Edge Chromium
    Antivirus
    Defender, Malwarebytes
I think, from what you've written, that you are using
Uninstall Apps - ElevenForumTutorials
and I wondered if asking in the tutorial thread might be useful.

[That comment about the Built-in Admin won't help you. It is no more powerful than any Admin account you have created yourself.]


Best of luck,
Denis
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Home x64 Version 23H2 Build 22631.3447
To anyone interested, I found my answer why I couldn't delete these packages. It seems this is folder specific. When you check permissions for the WindowsApps folder, you get an error message "access point corrupted", even when there's actually not an issue with the folder but still throws out an error message anyway. This was all after I had come up clean with SFC and used DISM.
This is a really informative article you might want to keep handy if you ever have to deal with trusted installer permissions.
I jumped through hoops but was able to get permission away from trusted installer, delete the apps in PS, and then assign trusted installer ownership again. We'll see if I end up having any repurcussions from it when using any of my other store apps. I always have a backup if anything squirrelly happens.
Thanks for your suggestions.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 22631.3737
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell Optiplex 7080
    CPU
    i9-10900 10 core 20 threads
    Motherboard
    DELL 0J37VM
    Memory
    32 gb
    Graphics Card(s)
    none-Intel UHD Graphics 630
    Sound Card
    Integrated Realtek
    Monitor(s) Displays
    Benq 27
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1tb Solidigm m.2 nvme+256gb SKHynix m.2 nvme /External +512gb Samsung m.2 sata+1tb Kingston m2.nvme
    PSU
    500w
    Case
    MT
    Cooling
    Dell Premium
    Keyboard
    Logitech wired
    Mouse
    Logitech wireless
    Internet Speed
    so slow I'm too embarrassed to tell
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Defender+MWB Premium
  • Operating System
    Windows 10 Pro 22H2 19045.3930
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell Optiplex 9020
    CPU
    i7-4770
    Memory
    24 gb
    Monitor(s) Displays
    Benq 27
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    256 gb Toshiba BG4 M.2 NVE SSB and 1 tb hdd
    PSU
    500w
    Case
    MT
    Cooling
    Dell factory
    Mouse
    Logitech wireless
    Keyboard
    Logitech wired
    Internet Speed
    still not telling
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Defender+MWB Premium

Latest Support Threads

Back
Top Bottom