I'm lost on enabling secure boot

3gsd's

Member
Local time
4:27 PM
Posts
8
I ran pchealth and the results say "this pc must support secure boot. I go into uefi and secure boot is enabled. I tried both standard and custom secure bot mode and still get the same message in pchealth. Am I not changing something? I was, however, successful in enabling TPM2.0 earlier today. This is my build:
mwmory: corsair vengence16gb lpx@3200 mt/s
cpu: amd ryzen 5 3400g
ssd: crucial P5 1TB 3D nand nvme internal ssd, 3400 mb/s - CT1000P5SSD8
m/b: asrock b450m-hdv r4.0 am4 amd promontory b450 sata 6Gb/s micro atx amd motherboad

Thanks.
Mark
 

My Computer

System One

  • Operating System
    win 10 pro 64 bit
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    home build
    CPU
    amd ryzen 5 3400g
    Motherboard
    asrock b450m-hdv r4.0 am4 amd promontory b450 sata 6Gb/s micro atx amd motherboad
    Memory
    corsair vengence16gb lpx@3200 mt/s
    Graphics Card(s)
    none
    Sound Card
    none
    Monitor(s) Displays
    lg
    Hard Drives
    crucial P5 1TB 3D nand nvme internal ssd, 3400 mb/s - CT1000P5SSD8
    PSU
    evga 600w 100-w1-0600-k1 80+
    Case
    phanteks eclipse p300 tg

NavyLCDR

Well-known member
Power User
VIP
Local time
1:27 PM
Posts
315
Press Win + R to open a run dialog box. Run:
Code:
msinfo32

What does it say about secure boot?

Capture1.jpg
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Homebuilt
    CPU
    AMD Ryzen 7 3800XT
    Motherboard
    ASUS ROG Crosshair VII Hero (WiFi)
    Memory
    32GB
    Graphics Card(s)
    EVGA GeForce GTX 1080 Ti
  • Operating System
    Windows 11 Education
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell Inspiron 7773
    CPU
    Intel i7-8550U
    Memory
    32GB
    Graphics card(s)
    Nvidia Geforce MX150
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    17"
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    Toshiba 512GB NVMe SSD
    SK Hynix 512GB SATA SSD
    Internet Speed
    Fast!

3gsd's

Member
Thread Starter
Local time
4:27 PM
Posts
8
Thanks. It says unsupported.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    win 10 pro 64 bit
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    home build
    CPU
    amd ryzen 5 3400g
    Motherboard
    asrock b450m-hdv r4.0 am4 amd promontory b450 sata 6Gb/s micro atx amd motherboad
    Memory
    corsair vengence16gb lpx@3200 mt/s
    Graphics Card(s)
    none
    Sound Card
    none
    Monitor(s) Displays
    lg
    Hard Drives
    crucial P5 1TB 3D nand nvme internal ssd, 3400 mb/s - CT1000P5SSD8
    PSU
    evga 600w 100-w1-0600-k1 80+
    Case
    phanteks eclipse p300 tg

NavyLCDR

Well-known member
Power User
VIP
Local time
1:27 PM
Posts
315
This is page 69 of your motherboard manual. After you change the setting, make sure you are going to the exit tab and saving changes.

Capture2.jpg
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Homebuilt
    CPU
    AMD Ryzen 7 3800XT
    Motherboard
    ASUS ROG Crosshair VII Hero (WiFi)
    Memory
    32GB
    Graphics Card(s)
    EVGA GeForce GTX 1080 Ti
  • Operating System
    Windows 11 Education
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell Inspiron 7773
    CPU
    Intel i7-8550U
    Memory
    32GB
    Graphics card(s)
    Nvidia Geforce MX150
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    17"
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    Toshiba 512GB NVMe SSD
    SK Hynix 512GB SATA SSD
    Internet Speed
    Fast!

3gsd's

Member
Thread Starter
Local time
4:27 PM
Posts
8
Navy, do I need to set both supervisor and user passwords?
 

My Computer

System One

  • Operating System
    win 10 pro 64 bit
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    home build
    CPU
    amd ryzen 5 3400g
    Motherboard
    asrock b450m-hdv r4.0 am4 amd promontory b450 sata 6Gb/s micro atx amd motherboad
    Memory
    corsair vengence16gb lpx@3200 mt/s
    Graphics Card(s)
    none
    Sound Card
    none
    Monitor(s) Displays
    lg
    Hard Drives
    crucial P5 1TB 3D nand nvme internal ssd, 3400 mb/s - CT1000P5SSD8
    PSU
    evga 600w 100-w1-0600-k1 80+
    Case
    phanteks eclipse p300 tg

SlicEnDicE

Well-known member
Power User
VIP
Local time
11:27 PM
Posts
618
Location
Finland
Navy, do I need to set both supervisor and user passwords?
No, only enable Secure Boot on that page. Don't set any passwords.
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 11 Pro build 10.0.22483.1011 (Dev Channel)
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Lenovo A485
    CPU
    Ryzen 7 2700U Pro
    Motherboard
    Lenovo
    Memory
    32GB
    Graphics Card(s)
    iGPU Vega 10
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    14" FHD (built-in) + 14" Lenovo Thinkvision M14t (touch+pen) + 32" Asus PB328
    Screen Resolution
    FHD + FHD + 1440p
    Hard Drives
    Intel 660p m.2 nVME PCIe3.0 x2 512GB
    PSU
    65W
    Keyboard
    Thinkpad
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Internet Speed
    400/100Mbit
    Browser
    Edge (Chromium)
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    WSA: Installed
    SecureBoot: Enabled
    TPM2.0: Enabled
    AMD-V: Enabled
    VBS: Enabled
    HVCI: Enabled
  • Operating System
    Windows 10 Pro, Windows 11 Pro build 10.0.22000.282 (VHDX, OfflineInsiderEnrolled to RP) , Linux Mint 20
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    i7-2600k @4.4GHz
    Motherboard
    Asus P8Z68-V PRO/GEN3
    Memory
    16GB 4x4GB 1600MHz CL9
    Graphics card(s)
    MSI GTX970 4GB
    Sound Card
    Soundblaster X-Fi
    Monitor(s) Displays
    32" 10-bit Asus PB328Q
    Screen Resolution
    WQHD 2560x1440
    PSU
    750W
    Case
    Fractal Design (something old)
    Cooling
    Noctua
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Keyboard
    Logitech G710+
    Internet Speed
    400/100Mbit
    Browser
    Edge (Cromium)
    Antivirus
    Windows Defender

SlicEnDicE

Well-known member
Power User
VIP
Local time
11:27 PM
Posts
618
Location
Finland
1633624251646.png
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 11 Pro build 10.0.22483.1011 (Dev Channel)
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Lenovo A485
    CPU
    Ryzen 7 2700U Pro
    Motherboard
    Lenovo
    Memory
    32GB
    Graphics Card(s)
    iGPU Vega 10
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    14" FHD (built-in) + 14" Lenovo Thinkvision M14t (touch+pen) + 32" Asus PB328
    Screen Resolution
    FHD + FHD + 1440p
    Hard Drives
    Intel 660p m.2 nVME PCIe3.0 x2 512GB
    PSU
    65W
    Keyboard
    Thinkpad
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Internet Speed
    400/100Mbit
    Browser
    Edge (Chromium)
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    WSA: Installed
    SecureBoot: Enabled
    TPM2.0: Enabled
    AMD-V: Enabled
    VBS: Enabled
    HVCI: Enabled
  • Operating System
    Windows 10 Pro, Windows 11 Pro build 10.0.22000.282 (VHDX, OfflineInsiderEnrolled to RP) , Linux Mint 20
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    i7-2600k @4.4GHz
    Motherboard
    Asus P8Z68-V PRO/GEN3
    Memory
    16GB 4x4GB 1600MHz CL9
    Graphics card(s)
    MSI GTX970 4GB
    Sound Card
    Soundblaster X-Fi
    Monitor(s) Displays
    32" 10-bit Asus PB328Q
    Screen Resolution
    WQHD 2560x1440
    PSU
    750W
    Case
    Fractal Design (something old)
    Cooling
    Noctua
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Keyboard
    Logitech G710+
    Internet Speed
    400/100Mbit
    Browser
    Edge (Cromium)
    Antivirus
    Windows Defender

3gsd's

Member
Thread Starter
Local time
4:27 PM
Posts
8
Slice, I just rechecked in uefi. secure boot is set to enabled and secure boot mode is set to standard.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    win 10 pro 64 bit
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    home build
    CPU
    amd ryzen 5 3400g
    Motherboard
    asrock b450m-hdv r4.0 am4 amd promontory b450 sata 6Gb/s micro atx amd motherboad
    Memory
    corsair vengence16gb lpx@3200 mt/s
    Graphics Card(s)
    none
    Sound Card
    none
    Monitor(s) Displays
    lg
    Hard Drives
    crucial P5 1TB 3D nand nvme internal ssd, 3400 mb/s - CT1000P5SSD8
    PSU
    evga 600w 100-w1-0600-k1 80+
    Case
    phanteks eclipse p300 tg

NavyLCDR

Well-known member
Power User
VIP
Local time
1:27 PM
Posts
315
Slice, I just rechecked in uefi. secure boot is set to enabled and secure boot mode is set to standard.
I'm not sure why Windows 10 is not detecting it, then. Is your BIOS the latest version offered by Asrock?
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Homebuilt
    CPU
    AMD Ryzen 7 3800XT
    Motherboard
    ASUS ROG Crosshair VII Hero (WiFi)
    Memory
    32GB
    Graphics Card(s)
    EVGA GeForce GTX 1080 Ti
  • Operating System
    Windows 11 Education
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell Inspiron 7773
    CPU
    Intel i7-8550U
    Memory
    32GB
    Graphics card(s)
    Nvidia Geforce MX150
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    17"
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    Toshiba 512GB NVMe SSD
    SK Hynix 512GB SATA SSD
    Internet Speed
    Fast!

3gsd's

Member
Thread Starter
Local time
4:27 PM
Posts
8
Earlier today when trying to enable secure boot, I got a message box saying: "secure boot can be enabled when system is in user mode. Repeat operation after enrolling platform key (PK)." This no longer appears.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    win 10 pro 64 bit
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    home build
    CPU
    amd ryzen 5 3400g
    Motherboard
    asrock b450m-hdv r4.0 am4 amd promontory b450 sata 6Gb/s micro atx amd motherboad
    Memory
    corsair vengence16gb lpx@3200 mt/s
    Graphics Card(s)
    none
    Sound Card
    none
    Monitor(s) Displays
    lg
    Hard Drives
    crucial P5 1TB 3D nand nvme internal ssd, 3400 mb/s - CT1000P5SSD8
    PSU
    evga 600w 100-w1-0600-k1 80+
    Case
    phanteks eclipse p300 tg

3gsd's

Member
Thread Starter
Local time
4:27 PM
Posts
8
I'm not sure why Windows 10 is not detecting it, then. Is your BIOS the latest version offered by Asrock?
When I go into the asrock app shop program, under the bios & drivers tab, the only thing listed is an app to restart into uefi.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    win 10 pro 64 bit
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    home build
    CPU
    amd ryzen 5 3400g
    Motherboard
    asrock b450m-hdv r4.0 am4 amd promontory b450 sata 6Gb/s micro atx amd motherboad
    Memory
    corsair vengence16gb lpx@3200 mt/s
    Graphics Card(s)
    none
    Sound Card
    none
    Monitor(s) Displays
    lg
    Hard Drives
    crucial P5 1TB 3D nand nvme internal ssd, 3400 mb/s - CT1000P5SSD8
    PSU
    evga 600w 100-w1-0600-k1 80+
    Case
    phanteks eclipse p300 tg

geneo

You've got to pick up every stitch
Power User
VIP
Local time
4:27 PM
Posts
715
Earlier today when trying to enable secure boot, I got a message box saying: "secure boot can be enabled when system is in user mode. Repeat operation after enrolling platform key (PK)." This no longer appears.

I am not familiar with that BIOS or AMD. What options does it give other than standard?
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 11 Pro x64
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    DIY
    CPU
    10900KF, 5.1 GHz delid
    Motherboard
    Asus Maximus Hero XII Wifi
    Memory
    64GB G.skill TridentZ RGB 3200CL14 B-die @ 3600 CL16
    Graphics Card(s)
    Asus ROG Strix 2070 Super A8G
    Sound Card
    Onboard Audio, Vanatoo Transparent One; Klipsch R-12SWi Sub
    Monitor(s) Displays
    Eizo CG2730, ViewSonic VP2768
    Screen Resolution
    2560 x 1440p x 2
    Hard Drives
    Samsung 960 Pro 512 GB (OS), Samsung 980 1TB, Raid 0: 1TB 850 EVO + 1TB 860 EVO. Sabrent USB-C DS-SC5B docking station: 6TB WDC Black, 6TB Ironwolf Pro; 2TB WDC Black
    PSU
    750W Seasonic Prime Ultra Titanium
    Case
    Fractal Design Meshify 2
    Cooling
    EK-AIO 360 D-RGB w/Phanteks 120 T30 fans, 2x Noctua NF-A14 Chromax case
    Keyboard
    Glorious GMMK TKL - Brown mechanical
    Mouse
    Logitech G305 wireless gaming
    Internet Speed
    120 Mb/s down, 12 Mb/s up
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Defender, Macrium Reflect 8 ;-)
    Other Info
    Logitech C920e Webcam
  • Operating System
    Mac OS Big Sur
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Apple 13" Macbook Pro 2020 (m1)
    CPU
    M1
    Monitor(s) Displays
    2560x1600

3gsd's

Member
Thread Starter
Local time
4:27 PM
Posts
8
I am not familiar with that BIOS or AMD. What options does it give other than standard?
custom is the other option.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    win 10 pro 64 bit
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    home build
    CPU
    amd ryzen 5 3400g
    Motherboard
    asrock b450m-hdv r4.0 am4 amd promontory b450 sata 6Gb/s micro atx amd motherboad
    Memory
    corsair vengence16gb lpx@3200 mt/s
    Graphics Card(s)
    none
    Sound Card
    none
    Monitor(s) Displays
    lg
    Hard Drives
    crucial P5 1TB 3D nand nvme internal ssd, 3400 mb/s - CT1000P5SSD8
    PSU
    evga 600w 100-w1-0600-k1 80+
    Case
    phanteks eclipse p300 tg

3gsd's

Member
Thread Starter
Local time
4:27 PM
Posts
8
I went into uefi again, secure boot is shown as enabled. Ran the pchealth program and it still says "this pc must support secure boot". I have the latest asrock m/b drivers installed- at least what was listed in their app shop program
 

Attachments

  • DSC06846 [640x480].JPG
    DSC06846 [640x480].JPG
    42.2 KB · Views: 3

My Computer

System One

  • Operating System
    win 10 pro 64 bit
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    home build
    CPU
    amd ryzen 5 3400g
    Motherboard
    asrock b450m-hdv r4.0 am4 amd promontory b450 sata 6Gb/s micro atx amd motherboad
    Memory
    corsair vengence16gb lpx@3200 mt/s
    Graphics Card(s)
    none
    Sound Card
    none
    Monitor(s) Displays
    lg
    Hard Drives
    crucial P5 1TB 3D nand nvme internal ssd, 3400 mb/s - CT1000P5SSD8
    PSU
    evga 600w 100-w1-0600-k1 80+
    Case
    phanteks eclipse p300 tg

pparks1

Active member
Member
VIP
Local time
4:27 PM
Posts
132
The thing that is perplexing is that from my testing, you only need to have support for Secure Boot to actually clean install or to upgrade to WIndows 11. No workarounds are needed, and no error messages or warnings are presented when I have secure boot disabled.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 11 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Beelink SEI8
    CPU
    Intel Core i5-8279u
    Motherboard
    AZW SEI
    Memory
    32GB DDR4 2666Mhz
    Graphics Card(s)
    Intel Iris Plus 655
    Sound Card
    Intel SST
    Monitor(s) Displays
    Asus ProArt PA278QV
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    512GB NVMe
    PSU
    NA
    Case
    NA
    Cooling
    NA
    Keyboard
    NA
    Mouse
    NA
    Internet Speed
    500/50
    Browser
    Edge
    Antivirus
    Defender
    Other Info
    Mini PC used for testing Windows 11.

tinmar49

Active member
Local time
9:27 PM
Posts
115
Location
UK
It is not entirely definite as to whether secure boot is required to be running or not to be eligable for the W10 to W11 upgrade. I have it on my W11 machine with a password to get the hard disk (an M2) into the Windows startup. My other machine running W10 also has secure boot enabled in the bios and mentioned as running in Windows, but without the password. That machine has been waiting for the update since the 5th, but may not be important enough to Micrisoft to get W11 just yet. I could speed things up by joining the insider program like the first machine and probably be offered W11 straight away, but I cannot run both at once, so I will have to be patient.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    W11 pro beta
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Athlon 3000G
    Motherboard
    Asrock A320M-HDV r4.0
    Memory
    8Gb Crucial DDR4 2400
    Graphics Card(s)
    onboard cpu
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    AOC 27
    Screen Resolution
    2560-1440
    Hard Drives
    WD black SN750 M2 500Gb
    PSU
    400W Novatech semi modular 80+bronze.
    Case
    Fractal Design
    Keyboard
    Front 2 x 120mmmm, rear 100mm, stock psu cooler.
    Internet Speed
    215/21
    Browser
    Firefox and edge
    Antivirus
    Windows Security and free Malwarebytes
Top Bottom