Outlook Email Notification Sound Gone


specialkone

Member
Local time
4:58 PM
Posts
29
OS
Windows 11 Pro
I had the sound before when I received Outlook emails Now it's gome. I get no notification whatsoever. Any ideas?

Outlook Sounds.png
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Corsair Obsidian
    CPU
    i7 6700K
    Motherboard
    Asuss Maximus Formula VIII
    Memory
    16GB
    Graphics Card(s)
    Nvidia GTX 1080 TI
    Sound Card
    Sound Blaster Z
    Monitor(s) Displays
    Benq XL 2720
    Screen Resolution
    1920X1080 144HZ
    Hard Drives
    Samsung 500 GB SSD , Segate 3TB HDD
Here's a list of 6 things to check...



The site I just linked, offers a tool to fix Windows... just ignore that.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Win 11 Home ♦♦♦22631.3880 ♦♦♦♦♦♦♦23H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot® [May 2020]
    CPU
    AMD Ryzen 7 3700X
    Motherboard
    Asus Pro WS X570-ACE (BIOS 4702)
    Memory
    G.Skill (F4-3200C14D-16GTZKW)
    Graphics Card(s)
    EVGA RTX 2070 (08G-P4-2171-KR)
    Sound Card
    Realtek ALC1220P / ALC S1220A
    Monitor(s) Displays
    Dell U3011 30"
    Screen Resolution
    2560 x 1600
    Hard Drives
    2x Samsung 860 EVO 500GB,
    WD 4TB Black FZBX - SATA III,
    WD 8TB Black FZBX - SATA III,
    DRW-24B1ST CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling 750W Quad EPS12V
    Case
    Cooler Master ATCS 840 Tower
    Cooling
    CM Hyper 212 EVO (push/pull)
    Keyboard
    Ducky DK9008 Shine II Blue LED
    Mouse
    Logitech Optical M-100
    Internet Speed
    300/300
    Browser
    Firefox (latest)
    Antivirus
    Bitdefender Internet Security
    Other Info
    Speakers: Klipsch Pro Media 2.1
  • Operating System
    Windows XP Pro 32bit w/SP3
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot® (not in use)
    CPU
    AMD Athlon 64 X2 5000+ (OC'd @ 3.2Ghz)
    Motherboard
    ASUS M2N32-SLI Deluxe Wireless Edition
    Memory
    TWIN2X2048-6400C4DHX (2 x 1GB, DDR2 800)
    Graphics card(s)
    EVGA 256-P2-N758-TR GeForce 8600GT SSC
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    ViewSonic G90FB Black 19" Professional (CRT)
    Screen Resolution
    up to 2048 x 1536
    Hard Drives
    WD 36GB 10,000rpm Raptor SATA
    Seagate 80GB 7200rpm SATA
    Lite-On LTR-52246S CD/RW
    Lite-On LH-18A1P CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling Silencer 750 Quad EPS12V
    Case
    Generic Beige case, 80mm fans
    Cooling
    ZALMAN 9500A 92mm CPU Cooler
    Mouse
    Logitech Optical M-BT96a
    Keyboard
    Logitech Classic Keybooard 200
    Internet Speed
    300/300
    Browser
    Firefox 3.x ??
    Antivirus
    Symantec (Norton)
    Other Info
    Still assembled, still runs. Haven't turned it on for 13 years?
Here's a list of 6 things to check...

The site I just linked, offers a tool to fix Windows... just ignore that.

Thanks Ghot, unless I mssed something I think I have those steps covered. Settings have always been like this. Maybe there's a ghost in my system who likes things quiet. LOL.

Outlook Notification Sounds.png
FocusAssist.png
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Corsair Obsidian
    CPU
    i7 6700K
    Motherboard
    Asuss Maximus Formula VIII
    Memory
    16GB
    Graphics Card(s)
    Nvidia GTX 1080 TI
    Sound Card
    Sound Blaster Z
    Monitor(s) Displays
    Benq XL 2720
    Screen Resolution
    1920X1080 144HZ
    Hard Drives
    Samsung 500 GB SSD , Segate 3TB HDD
Well that is weird to me. I was testing Outlook notification and sound by sending an email from my gmail to my Bell Sympatico account. No notification, no sound.An employee at CP Railway who worked for me long ago just sent me an email to the sympatico account. I received a notification and a sound. Had someone else send me an email just to make sure. Same positive result.

I promise you fine. knowledgeable, helpful members I haven't been drinking, but it seems no notification happens when I send an email to myself, from gmail to sympatico. Thanks all.

PS: Brink, SOLVED.(y)
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Corsair Obsidian
    CPU
    i7 6700K
    Motherboard
    Asuss Maximus Formula VIII
    Memory
    16GB
    Graphics Card(s)
    Nvidia GTX 1080 TI
    Sound Card
    Sound Blaster Z
    Monitor(s) Displays
    Benq XL 2720
    Screen Resolution
    1920X1080 144HZ
    Hard Drives
    Samsung 500 GB SSD , Segate 3TB HDD
Well that is weird to me. I was testing Outlook notification and sound by sending an email from my gmail to my Bell Sympatico account. No notification, no sound.An employee at CP Railway who worked for me long ago just sent me an email to the sympatico account. I received a notification and a sound. Had someone else send me an email just to make sure. Same positive result.

I promise you fine. knowledgeable, helpful members I haven't been drinking, but it seems no notification happens when I send an email to myself, from gmail to sympatico. Thanks all.

PS: Brink, SOLVED.(y)


Did you reboot the computer, like the article said to do? :-)
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Win 11 Home ♦♦♦22631.3880 ♦♦♦♦♦♦♦23H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot® [May 2020]
    CPU
    AMD Ryzen 7 3700X
    Motherboard
    Asus Pro WS X570-ACE (BIOS 4702)
    Memory
    G.Skill (F4-3200C14D-16GTZKW)
    Graphics Card(s)
    EVGA RTX 2070 (08G-P4-2171-KR)
    Sound Card
    Realtek ALC1220P / ALC S1220A
    Monitor(s) Displays
    Dell U3011 30"
    Screen Resolution
    2560 x 1600
    Hard Drives
    2x Samsung 860 EVO 500GB,
    WD 4TB Black FZBX - SATA III,
    WD 8TB Black FZBX - SATA III,
    DRW-24B1ST CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling 750W Quad EPS12V
    Case
    Cooler Master ATCS 840 Tower
    Cooling
    CM Hyper 212 EVO (push/pull)
    Keyboard
    Ducky DK9008 Shine II Blue LED
    Mouse
    Logitech Optical M-100
    Internet Speed
    300/300
    Browser
    Firefox (latest)
    Antivirus
    Bitdefender Internet Security
    Other Info
    Speakers: Klipsch Pro Media 2.1
  • Operating System
    Windows XP Pro 32bit w/SP3
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot® (not in use)
    CPU
    AMD Athlon 64 X2 5000+ (OC'd @ 3.2Ghz)
    Motherboard
    ASUS M2N32-SLI Deluxe Wireless Edition
    Memory
    TWIN2X2048-6400C4DHX (2 x 1GB, DDR2 800)
    Graphics card(s)
    EVGA 256-P2-N758-TR GeForce 8600GT SSC
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    ViewSonic G90FB Black 19" Professional (CRT)
    Screen Resolution
    up to 2048 x 1536
    Hard Drives
    WD 36GB 10,000rpm Raptor SATA
    Seagate 80GB 7200rpm SATA
    Lite-On LTR-52246S CD/RW
    Lite-On LH-18A1P CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling Silencer 750 Quad EPS12V
    Case
    Generic Beige case, 80mm fans
    Cooling
    ZALMAN 9500A 92mm CPU Cooler
    Mouse
    Logitech Optical M-BT96a
    Keyboard
    Logitech Classic Keybooard 200
    Internet Speed
    300/300
    Browser
    Firefox 3.x ??
    Antivirus
    Symantec (Norton)
    Other Info
    Still assembled, still runs. Haven't turned it on for 13 years?
Did you reboot the computer, like the article said to do?
That's the first thing I did, taking the easiest fix first. Didn't work. Guess someone, somewhere doesn't think emails to myself count.:confused::LOL:
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Corsair Obsidian
    CPU
    i7 6700K
    Motherboard
    Asuss Maximus Formula VIII
    Memory
    16GB
    Graphics Card(s)
    Nvidia GTX 1080 TI
    Sound Card
    Sound Blaster Z
    Monitor(s) Displays
    Benq XL 2720
    Screen Resolution
    1920X1080 144HZ
    Hard Drives
    Samsung 500 GB SSD , Segate 3TB HDD
That's the first thing I did, taking the easiest fix first. Didn't work. Guess someone, somewhere doesn't think emails to myself count.:confused::LOL:


That's possible. :-)
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Win 11 Home ♦♦♦22631.3880 ♦♦♦♦♦♦♦23H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot® [May 2020]
    CPU
    AMD Ryzen 7 3700X
    Motherboard
    Asus Pro WS X570-ACE (BIOS 4702)
    Memory
    G.Skill (F4-3200C14D-16GTZKW)
    Graphics Card(s)
    EVGA RTX 2070 (08G-P4-2171-KR)
    Sound Card
    Realtek ALC1220P / ALC S1220A
    Monitor(s) Displays
    Dell U3011 30"
    Screen Resolution
    2560 x 1600
    Hard Drives
    2x Samsung 860 EVO 500GB,
    WD 4TB Black FZBX - SATA III,
    WD 8TB Black FZBX - SATA III,
    DRW-24B1ST CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling 750W Quad EPS12V
    Case
    Cooler Master ATCS 840 Tower
    Cooling
    CM Hyper 212 EVO (push/pull)
    Keyboard
    Ducky DK9008 Shine II Blue LED
    Mouse
    Logitech Optical M-100
    Internet Speed
    300/300
    Browser
    Firefox (latest)
    Antivirus
    Bitdefender Internet Security
    Other Info
    Speakers: Klipsch Pro Media 2.1
  • Operating System
    Windows XP Pro 32bit w/SP3
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot® (not in use)
    CPU
    AMD Athlon 64 X2 5000+ (OC'd @ 3.2Ghz)
    Motherboard
    ASUS M2N32-SLI Deluxe Wireless Edition
    Memory
    TWIN2X2048-6400C4DHX (2 x 1GB, DDR2 800)
    Graphics card(s)
    EVGA 256-P2-N758-TR GeForce 8600GT SSC
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    ViewSonic G90FB Black 19" Professional (CRT)
    Screen Resolution
    up to 2048 x 1536
    Hard Drives
    WD 36GB 10,000rpm Raptor SATA
    Seagate 80GB 7200rpm SATA
    Lite-On LTR-52246S CD/RW
    Lite-On LH-18A1P CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling Silencer 750 Quad EPS12V
    Case
    Generic Beige case, 80mm fans
    Cooling
    ZALMAN 9500A 92mm CPU Cooler
    Mouse
    Logitech Optical M-BT96a
    Keyboard
    Logitech Classic Keybooard 200
    Internet Speed
    300/300
    Browser
    Firefox 3.x ??
    Antivirus
    Symantec (Norton)
    Other Info
    Still assembled, still runs. Haven't turned it on for 13 years?
Try sending from a non-Gmail account.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 23H2 Current build
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HomeBrew
    CPU
    AMD Ryzen 9 3950X
    Motherboard
    MSI MEG X570 GODLIKE
    Memory
    4 * 32 GB - Corsair Vengeance 3600 MHz
    Graphics Card(s)
    EVGA GeForce RTX 3080 Ti XC3 ULTRA GAMING (12G-P5-3955-KR)
    Sound Card
    Realtek® ALC1220 Codec
    Monitor(s) Displays
    2x Eve Spectrum ES07D03 4K Gaming Monitor (Matte) | Eve Spectrum ES07DC9 4K Gaming Monitor (Glossy)
    Screen Resolution
    3x 3840 x 2160
    Hard Drives
    3x Samsung 980 Pro NVMe PCIe 4 M.2 2 TB SSD (MZ-V8P2T0B/AM) } 3x Sabrent Rocket NVMe 4.0 1 TB SSD (USB)
    PSU
    PC Power & Cooling’s Silencer Series 1050 Watt, 80 Plus Platinum
    Case
    Fractal Design Define 7 XL Dark ATX Full Tower Case
    Cooling
    Arctic Liquid Freezer III 420 RGB + Air 3x 140mm case fans (pull front) + 1x 120 mm (push back) and 1 x 120 mm (pull bottom)
    Keyboard
    SteelSeries Apex Pro Wired Gaming Keyboard
    Mouse
    Logitech MX Master 3S | MX Master 3 for Business
    Internet Speed
    AT&T LightSpeed Gigabit Duplex Ftth
    Browser
    Nightly (default) + Firefox (stable), Chrome, Edge , Arc
    Antivirus
    Defender + MB 5 Beta
  • Operating System
    ChromeOS Flex Dev Channel (current)
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell Latitude E5470
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i5-6300U CPU @ 2.40GHz, 2501 Mhz, 2 Core(s), 4 Logical Processor(s)
    Motherboard
    Dell
    Memory
    16 GB
    Graphics card(s)
    Intel(R) HD Graphics 520
    Sound Card
    Intel(R) HD Graphics 520 + RealTek Audio
    Monitor(s) Displays
    Dell laptop display 15"
    Screen Resolution
    1920 * 1080
    Hard Drives
    Toshiba 128GB M.2 22300 drive
    INTEL Cherryville 520 Series SSDSC2CW180A 180 GB SATA III SSD
    PSU
    Dell
    Case
    Dell
    Cooling
    Dell
    Mouse
    Logitech MX Master 3S (shared w. Sys 1) | Dell TouchPad
    Keyboard
    Dell
    Internet Speed
    AT&T LightSpeed Gigabit Duplex Ftth
When my Outlook begins to go wonky, I do a repair install. That typically will fix most errors.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 24H2 RP channel
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Home built
    CPU
    Ryzen 9 5900X
    Motherboard
    MSI MPG X570S Edge Max WiFi
    Memory
    Corsair Vengeance RGB PRO 64GB (2x32GB) DDR4 3600 (PC4-28800) C18
    Graphics Card(s)
    ASUS GeForce RTX 4070 Super OC 12GB DDR6 / ZOTAC RTX 3060 Twin Edge OC 12GB GDDR6
    Sound Card
    Proprietary on MB
    Monitor(s) Displays
    ViewSonic XG2530 25"/Benq XL2411P 24"/ ASUS VA24DQSB) 23.8"
    Screen Resolution
    1920x1080 240Hz/144Hz/60Hz (based on monitor setup above)
    Hard Drives
    SK hynix Gold P31 1TB PCIe NVMe Gen3 M.2 2280 Internal SSD
    ADATA XPG SX8200 Pro 1TB
    Samsung SSD 860 EVO 1TB 2.5 Inch SATA III Internal SSD
    PSU
    Corsair RM1000e
    Case
    Phanteks Enthoo Pro Full Tower Chassis with Window
    Cooling
    Corsair iCUE H60i RGB PRO XT Liquid CPU Cooler
    Keyboard
    Corsair K70
    Mouse
    Logitech MX Master 3
    Internet Speed
    ~950Mb/s download / ~700Mb/s upload
    Browser
    Edge (Chromium)
    Antivirus
    Norton 360
  • Operating System
    Windows 11 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Home Built
    CPU
    Ryzen 7 3700X
    Motherboard
    MSI B550 Gaming GEN3 Gaming Motherboard
    Memory
    32MB DDR4
    Graphics card(s)
    I forget, but it's old. I can't see the need to upgrade it.
    Sound Card
    Propietary
    Monitor(s) Displays
    ACER LED 24"
    Screen Resolution
    1920X1080
    Hard Drives
    1TB Samsung SSD 3.5"
    Case
    Corsair
    Cooling
    Stock
    Mouse
    Logitech
    Keyboard
    Logitech
    Internet Speed
    ~750Mb/s download / ~750Mb/s upload
    Browser
    Edge
    Antivirus
    Defender and Malware Bytes
I found a fix for this issue.

Symptoms: even though I had activated the notification sound in both Outlook Rules and Alerts and in Outlook Options > Mail, after 12-24 hours the notification sound always stopped working. In addition, Focus Assist was OFF. Only rebooting the computer restored the notification sound, but again for only 12-24 hours.

I fixed this by (1) opening Focus Assist, (2) turning Focus Assist ON by selecting Priority Only, (3) opening Customize Priority List, (4) adding Outlook to the list, and (5) turning Focus Assist OFF again.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
Back
Top Bottom