Snipping Tool problem


BrianInEngland

Well-known member
Power User
VIP
Local time
3:50 AM
Posts
1,721
OS
Windows 11 Pro 23H2 (RP channel)
I've been getting problems with Snipping Tool since a recent update (see pic)
I've tried repairing, resetting, uninstall and re-install.

I don't get this error if I turn OFF 'automatically save screenshots'
 

Attachments

  • Screenshot (15).png
    Screenshot (15).png
    11.6 KB · Views: 3

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 (RP channel)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Gigabyte
    CPU
    AMD Ryzen 5900X 12-core
    Motherboard
    X570 Aorus Xtreme
    Memory
    64GB Corsair Platinum RGB 3600MHz CL16
    Graphics Card(s)
    MSI Suprim X 3080 Ti
    Sound Card
    Soundblaster AE-5 Plus
    Monitor(s) Displays
    ASUS TUF Gaming VG289Q
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    Samsung 990 Pro 2TB
    Samsung 980 Pro 2TB
    Samsung 970 Evo Plus 1TB
    Samsung 870 Evo 4TB
    Samsung T7 Touch 1TB
    PSU
    Asus ROG Strix 1000W
    Case
    Corsair D750 Airflow
    Cooling
    Noctua NH-D15S
    Keyboard
    Asus ROG Flare
    Mouse
    Logitech G903 with PowerPlay charger
    Internet Speed
    500Mb/sec
    Browser
    Microsoft Edge
    Antivirus
    Windows Defender
Have you tried selecting "Open the Screenshots Folder" in the 3-dot drop-down menu in Snipping Tool?
I am curious to learn whether or not this action resolves to a folder location that you can actually reach.
This may be the reason why the program throws an error when you set it to automatically save the screen snip.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Home Built
    CPU
    Ryzen 5 5600G
    Motherboard
    ASUS X470 Prime Pro
    Memory
    32GB
    Monitor(s) Displays
    Alienware 2518HF
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    Boot: NVME WDC WDS500G; ASUS M.2 Riser card with 3 additional NVME drives
    Various Internal SDD (Samsung and WDC) and HDD drives mostly Western Digital
    PSU
    Seasonic Focus Gold 650W
    Case
    Corsair 200R
    Cooling
    Noctua PWM fans x 3
    Keyboard
    Corsair K60 SE Pro
    Mouse
    Corsair Dark Core RGB Pro SE
    Internet Speed
    75/75
    Browser
    MS Edge
    Antivirus
    Malwarebytes Premium
Have you tried selecting "Open the Screenshots Folder" in the 3-dot drop-down menu in Snipping Tool?
I am curious to learn whether or not this action resolves to a folder location that you can actually reach.
This may be the reason why the program throws an error when you set it to automatically save the screen snip.

No problem on W11 pro latest canary edition. Images in the middle folder -

Skjámynd 2024-02-22 133349.png

Cheers
jimbo
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows XP,7,10,11 Linux Arch Linux
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    2 X Intel i7
The only issue I've had with the Snipping Tool is I inadvertently left it open last evening [just closed the lid and went to bed] and this morning had screen flashing like it was refreshing. Rebooted and flashing still there, turned off Snipping Tool and rebooted, flashing gone.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Win11 Pro RTM
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell Vostro 3400
    CPU
    Intel Core i5 11th Gen. 2.40GHz
    Memory
    12GB
    Hard Drives
    256GB SSD NVMe
  • Operating System
    Windows 11 Pro RTM x64
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell Vostro 5890
    CPU
    Intel Core i5 10th Gen. 2.90GHz
    Memory
    16GB
    Graphics card(s)
    Onboard, no VGA, using a DisplayPort-to-VGA adapter
    Monitor(s) Displays
    24" Dell
    Hard Drives
    512GB SSD NVMe, 2TB WDC HDD
    Browser
    Firefox, Edge
    Antivirus
    Windows Defender/Microsoft Security
No problem on W11 pro latest canary edition. Images in the middle folder -

View attachment 87959

Cheers
jimbo

Have you tried selecting "Open the Screenshots Folder" in the 3-dot drop-down menu in Snipping Tool?
I am curious to learn whether or not this action resolves to a folder location that you can actually reach.
This may be the reason why the program throws an error when you set it to automatically save the screen snip.
Yes it opens the screenshots folder, which is Pictures/Screenshots
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 (RP channel)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Gigabyte
    CPU
    AMD Ryzen 5900X 12-core
    Motherboard
    X570 Aorus Xtreme
    Memory
    64GB Corsair Platinum RGB 3600MHz CL16
    Graphics Card(s)
    MSI Suprim X 3080 Ti
    Sound Card
    Soundblaster AE-5 Plus
    Monitor(s) Displays
    ASUS TUF Gaming VG289Q
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    Samsung 990 Pro 2TB
    Samsung 980 Pro 2TB
    Samsung 970 Evo Plus 1TB
    Samsung 870 Evo 4TB
    Samsung T7 Touch 1TB
    PSU
    Asus ROG Strix 1000W
    Case
    Corsair D750 Airflow
    Cooling
    Noctua NH-D15S
    Keyboard
    Asus ROG Flare
    Mouse
    Logitech G903 with PowerPlay charger
    Internet Speed
    500Mb/sec
    Browser
    Microsoft Edge
    Antivirus
    Windows Defender
Forgot to say, even with the error the screenshot does actually save to the Screenshots folder
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 (RP channel)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Gigabyte
    CPU
    AMD Ryzen 5900X 12-core
    Motherboard
    X570 Aorus Xtreme
    Memory
    64GB Corsair Platinum RGB 3600MHz CL16
    Graphics Card(s)
    MSI Suprim X 3080 Ti
    Sound Card
    Soundblaster AE-5 Plus
    Monitor(s) Displays
    ASUS TUF Gaming VG289Q
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    Samsung 990 Pro 2TB
    Samsung 980 Pro 2TB
    Samsung 970 Evo Plus 1TB
    Samsung 870 Evo 4TB
    Samsung T7 Touch 1TB
    PSU
    Asus ROG Strix 1000W
    Case
    Corsair D750 Airflow
    Cooling
    Noctua NH-D15S
    Keyboard
    Asus ROG Flare
    Mouse
    Logitech G903 with PowerPlay charger
    Internet Speed
    500Mb/sec
    Browser
    Microsoft Edge
    Antivirus
    Windows Defender
I use that snipping tool a lot. But I always draw an area to snip.
What I like is I can take a snip and not save it, then simply paste into a thread on this forum.
Like right now
1708630790704.png
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    some kind of old ASUS MB
    CPU
    old AMD B95
    Motherboard
    ASUS
    Memory
    8gb
    Hard Drives
    ssd WD 500 gb
I use that snipping tool a lot. But I always draw an area to snip.
What I like is I can take a snip and not save it, then simply paste into a thread on this forum.
Like right now
View attachment 88012
Oh yes it's very useful, I've got a workaround for my issue for now but I don't know why it's started misbehaving.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 (RP channel)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Gigabyte
    CPU
    AMD Ryzen 5900X 12-core
    Motherboard
    X570 Aorus Xtreme
    Memory
    64GB Corsair Platinum RGB 3600MHz CL16
    Graphics Card(s)
    MSI Suprim X 3080 Ti
    Sound Card
    Soundblaster AE-5 Plus
    Monitor(s) Displays
    ASUS TUF Gaming VG289Q
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    Samsung 990 Pro 2TB
    Samsung 980 Pro 2TB
    Samsung 970 Evo Plus 1TB
    Samsung 870 Evo 4TB
    Samsung T7 Touch 1TB
    PSU
    Asus ROG Strix 1000W
    Case
    Corsair D750 Airflow
    Cooling
    Noctua NH-D15S
    Keyboard
    Asus ROG Flare
    Mouse
    Logitech G903 with PowerPlay charger
    Internet Speed
    500Mb/sec
    Browser
    Microsoft Edge
    Antivirus
    Windows Defender
I use that snipping tool a lot. But I always draw an area to snip.
What I like is I can take a snip and not save it, then simply paste into a thread on this forum.
Like right now
View attachment 88012
Just save to clipboard rather than to a file. I think the problem then is that the Forum expects to upload an image from a file rather than accept from paste from th clipboard -- not a snipping tool problem but how theForum handles image content.

Cheers
jimbo
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows XP,7,10,11 Linux Arch Linux
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    2 X Intel i7
Just save to clipboard rather than to a file. I think the problem then is that the Forum expects to upload an image from a file rather than accept from paste from th clipboard -- not a snipping tool problem but how theForum handles image content.

Cheers
jimbo
All I do is snip , then use paste, file is never saved as it does not exist and it appears on the forum. Every new snip wipes out the old snip like it never was. Just a copy of an image in memory
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    some kind of old ASUS MB
    CPU
    old AMD B95
    Motherboard
    ASUS
    Memory
    8gb
    Hard Drives
    ssd WD 500 gb

Latest Support Threads

Back
Top Bottom