TB3 external nvme ssd enclosure freezes computer

psideburns

New member
Local time
5:25 PM
Posts
8
Hello, first post here. I'm new to Win11, just updated last week from 10 pro. My problem is whenever I plug in TB3 cable attached to my highpoint nvme ssd enclosure, the computer locks up and becomes unresponsive. When I unplug cable, it comes back to life. On the previous Win 10pro build, everything worked fine. I updated with all extrenal devices unplugged as per upgrade info. So I have a caldigit TB3 dock inbetween the computer and nvme enclosure. When enclosure is unplugged from dock, all is well and everything shows up in TB utility. The problem is when I plug in the nvme enclosure, it freezes. When I unplug it, back to normal. This is unacceptable as I have many games on nvme enclosure and need them. Before I roll back to Win 10pro is there any advice on things to try to fix this in Win 11. I like the interface and I would rather make this work. Thanks in advance!- Paul
 

My Computer

System One

  • Operating System
    win 11

iko22

Active member
Member
VIP
Local time
10:25 PM
Posts
349
Location
South West England
Welcome to Eleven Forums, psideburns.

It is a shame to hear this is happening on your Win 11, especially as you report it was working well on windows 10.

To help us assist you, can you confirm if the issue occurs :

1) when the NVMe device is plugged in at cold boot, or
2) when it is plugged in when the OS is running?
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 10
    CPU
    TBA
    Motherboard
    TBA

bobkn

Well-known member
Member
VIP
Local time
5:25 PM
Posts
430
Location
Danbury, CT, USA
I suppose that Caldigit support puts you off with something like "Windows 11 is unsupported until it is released".

Right?
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 11 22000.194
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    homebuilt
    CPU
    Ryzen 9 5950X
    Motherboard
    Asus Tuf X570 Plus Gaming
    Memory
    32GB Gskill DDR4 2800
    Graphics Card(s)
    Radeon RX 6900 XT
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    Asus PA329C
    Screen Resolution
    3940 X 2160
    Hard Drives
    WB Black SN850 1TB M.2 NVME SSD
    Seagate Iron Wolf 8TB
    PSU
    Seasonic SS-1250XM
    Case
    Corsair Obsidian 750D
    Cooling
    Corsair H100i RGB Pro XT
    Internet Speed
    1200 Mbps
  • Operating System
    windows 10 19044.1151
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    homebuilt
    CPU
    Ryzen 9 3900X
    Motherboard
    MSI MPG X570 Gaming Plus
    Memory
    32GB
    Graphics card(s)
    Gigabyte RTX 2080 Super
    Sound Card
    built in Realtek
    Monitor(s) Displays
    Samsung LU28R550UQNXZA
    Screen Resolution
    3840 X 2160
    Hard Drives
    Sabrent 1 TB PCI-E 4.0 X4 NVME M.2
    4 GB Seagate Ironwolf
    PSU
    eVGA SuperNOVA 750 G1+
    Case
    Phanteks ENTHOO Pro M
    Cooling
    Corsair H100i RGB Pro XT
    Internet Speed
    400 Mbps

psideburns

New member
Thread Starter
Local time
5:25 PM
Posts
8
Welcome to Eleven Forums, psideburns.

It is a shame to hear this is happening on your Win 11, especially as you report it was working well on windows 10.

To help us assist you, can you confirm if the issue occurs :

1) when the NVMe device is plugged in at cold boot, or
2) when it is plugged in when the OS is running?
Yes of course. It happens only when OS is running that I can observe system lockup and with unplugging, immeadiate restore of control to system. Almost like a screenshot mode that unfreezes when you unplug it. On system startup it fails and freezes during the circular dots indicator of windowsstart screen, never progresses during boot process. It fails at that point and needs a force power to restart if nvme is unplugged of course. You know, its funny but I tried to upgrtade the first time with every device plugged in had same startup effect. Then I read the reccomendations to unplug devices and it went thru at that point. I didnt make the connection until just now...
 

My Computer

System One

  • Operating System
    win 11

psideburns

New member
Thread Starter
Local time
5:25 PM
Posts
8
I suppose that Caldigit support puts you off with something like "Windows 11 is unsupported until it is released".

Right?
Well yes, but there is no operational problem with just the caldigit dock connected thru TB3 cable with win11. System functions normally, only when I plug in the external nvme enclosure from Highpoint- RocketStor 6661A- basically an external PCIE x3 nvme drive which connects with TB3 cable. Thats when the system locks up. Definately a problem with Win11 as this very setup worked flawlessly with Win10 pro. Hope I dont have to downgrade as I have over 7TB of games I dont want to have to reinstall. Particularily with Epic Game launcher as there is no workaround to get library noticed if you install new OS. Its a flaw with them as Ive researched a fix to no avail online...
 

My Computer

System One

  • Operating System
    win 11

psideburns

New member
Thread Starter
Local time
5:25 PM
Posts
8
Well yes, but there is no operational problem with just the caldigit dock connected thru TB3 cable with win11. System functions normally, only when I plug in the external nvme enclosure from Highpoint- RocketStor 6661A- basically an external PCIE x3 nvme drive which connects with TB3 cable. Thats when the system locks up. Definately a problem with Win11 as this very setup worked flawlessly with Win10 pro. Hope I dont have to downgrade as I have over 7TB of games I dont want to have to reinstall. Particularily with Epic Game launcher as there is no workaround to get library noticed if you install new OS. Its a flaw with them as Ive researched a fix to no avail online...
I spent alot of time and money to get fast large nvme external storage just for gaming and digital photography.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    win 11

psideburns

New member
Thread Starter
Local time
5:25 PM
Posts
8
Well yes, but there is no operational problem with just the caldigit dock connected thru TB3 cable with win11. System functions normally, only when I plug in the external nvme enclosure from Highpoint- RocketStor 6661A- basically an external PCIE x3 nvme drive which connects with TB3 cable. Thats when the system locks up. Definately a problem with Win11 as this very setup worked flawlessly with Win10 pro. Hope I dont have to downgrade as I have over 7TB of games I dont want to have to reinstall. Particularily with Epic Game launcher as there is no workaround to get library noticed if you install new OS. Its a flaw with them as Ive researched a fix to no avail online...
Here is a screenshot of the windows thunderbolt utility running and reading the dock normally in Win11 as proof it functions.
 

Attachments

  • 2021-08-17.png
    2021-08-17.png
    366.1 KB · Views: 11

My Computer

System One

  • Operating System
    win 11

bobkn

Well-known member
Member
VIP
Local time
5:25 PM
Posts
430
Location
Danbury, CT, USA
Can you directly connect the drive to the PC?

(I'm rather hazy on the compatibility between USB-C and Thunderbolt devices.)
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 11 22000.194
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    homebuilt
    CPU
    Ryzen 9 5950X
    Motherboard
    Asus Tuf X570 Plus Gaming
    Memory
    32GB Gskill DDR4 2800
    Graphics Card(s)
    Radeon RX 6900 XT
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    Asus PA329C
    Screen Resolution
    3940 X 2160
    Hard Drives
    WB Black SN850 1TB M.2 NVME SSD
    Seagate Iron Wolf 8TB
    PSU
    Seasonic SS-1250XM
    Case
    Corsair Obsidian 750D
    Cooling
    Corsair H100i RGB Pro XT
    Internet Speed
    1200 Mbps
  • Operating System
    windows 10 19044.1151
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    homebuilt
    CPU
    Ryzen 9 3900X
    Motherboard
    MSI MPG X570 Gaming Plus
    Memory
    32GB
    Graphics card(s)
    Gigabyte RTX 2080 Super
    Sound Card
    built in Realtek
    Monitor(s) Displays
    Samsung LU28R550UQNXZA
    Screen Resolution
    3840 X 2160
    Hard Drives
    Sabrent 1 TB PCI-E 4.0 X4 NVME M.2
    4 GB Seagate Ironwolf
    PSU
    eVGA SuperNOVA 750 G1+
    Case
    Phanteks ENTHOO Pro M
    Cooling
    Corsair H100i RGB Pro XT
    Internet Speed
    400 Mbps

psideburns

New member
Thread Starter
Local time
5:25 PM
Posts
8
Can you directly connect the drive to the PC?

(I'm rather hazy on the compatibility between USB-C and Thunderbolt devices.)
I will try that when I get home tonight. Any other thoughts?
Has anyone heard of any incompatablity between TB3 external enclosure or ssd hard drives by way of TB3 and Win11?
 

My Computer

System One

  • Operating System
    win 11

johnlgalt

Antidisestablishmentarianistentarianist
Power User
VIP
Local time
5:25 PM
Posts
1,922
Location
3rd Rock
Only thing I can think of is that Windows might have replaced a dedicated USB 3 driver for your system with a generic one from Windows Update. Might be something to take a look at.
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10 Pro X64
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HomeBrew
    CPU
    AMD Ryzen 9 3950X
    Motherboard
    MSI MEG X570 GODLIKE
    Memory
    4 * Corsair Vengeance 32 GB 3600 MHz
    Graphics Card(s)
    eVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0 (04G-P4-3979-KB)
    Sound Card
    Realtek® ALC1220 Codec
    Monitor(s) Displays
    2 * Lenovo LT2323pwA Widescreeen
    Screen Resolution
    2* 1920*1080
    Hard Drives
    3x Sabrent Rocket PCIe Gen4 NVMe M.2 1 TB SSD (SB-ROCKET-NVMe4-1TB)
    SanDisk Ultra SDSSDHII-960G-G25 960 GB SATA III SSD
    Crucial MX100 CT256MX100SSD1 256GB SATA III SSD
    2 * Seagate Barracuda 7200.12 ST31000528AS 1TB 7200 RPM --> RAID1
    PSU
    PC Power & Cooling’s Silencer Series 1050 Watt, 80 Plus Platinum
    Case
    Fractal Design Define 7 XL Dark ATX Full Tower Case
  • Operating System
    Windows 10 x64 Pro build 21H1
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell Latitude E5470
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i5-6300U CPU @ 2.40GHz, 2501 Mhz, 2 Core(s), 4 Logical Processor(s)
    Motherboard
    Dell
    Memory
    16 GB
    Graphics card(s)
    Intel(R) HD Graphics 520
    Sound Card
    Intel(R) HD Graphics 520 + RealTek Audio
    Monitor(s) Displays
    Dell laptop display 15"
    Screen Resolution
    1920 * 1080
    Hard Drives
    Toshiba 128GB M.2 22300 drive
    INTEL Cherryvill 520 Series SSDSC2CW180A 180 GB SATA III SSD
    PSU
    Dell
    Case
    Dell
    Cooling
    Dell
    Mouse
    Logitech MX Master (shared) | Dell TouchPad
    Keyboard
    Dell
    Internet Speed
    AT&T LightSpeed Gigabit Duplex
    Browser
    Edge Chromium | Chrome | Firefox Nightly | Brave
    Antivirus
    Defender + MB4

iko22

Active member
Member
VIP
Local time
10:25 PM
Posts
349
Location
South West England
Yes of course. It happens only when OS is running that I can observe system lockup and with unplugging, immeadiate restore of control to system. Almost like a screenshot mode that unfreezes when you unplug it. On system startup it fails and freezes during the circular dots indicator of windowsstart screen, never progresses during boot process. It fails at that point and needs a force power to restart if nvme is unplugged of course. You know, its funny but I tried to upgrtade the first time with every device plugged in had same startup effect. Then I read the reccomendations to unplug devices and it went thru at that point. I didnt make the connection until just now...

Well yes, but there is no operational problem with just the caldigit dock connected thru TB3 cable with win11. System functions normally, only when I plug in the external nvme enclosure from Highpoint- RocketStor 6661A- basically an external PCIE x3 nvme drive which connects with TB3 cable. Thats when the system locks up. Definately a problem with Win11 as this very setup worked flawlessly with Win10 pro. Hope I dont have to downgrade as I have over 7TB of games I dont want to have to reinstall. Particularily with Epic Game launcher as there is no workaround to get library noticed if you install new OS. Its a flaw with them as Ive researched a fix to no avail online...
Had you checked the CalDigit website for a firmware update for your device?

Other thing is the NVMe drive formatted to contain any system files?

And finally, do you have Fast Startup enabled on Windows 11?
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 10
    CPU
    TBA
    Motherboard
    TBA

psideburns

New member
Thread Starter
Local time
5:25 PM
Posts
8
Had you checked the CalDigit website for a firmware update for your device?

Other thing is the NVMe drive formatted to contain any system files?

And finally, do you have Fast Startup enabled on Windows 11?
Yes just updated firmware on caldigit to v44, nvme drives were formatted to contain any file type, they work flawlessly with 10pro and finally, fast startup was checked. I just unchecked it...
Also I ran the thunderbolt driver also again and updated thunderbolt control center from MS store. It registers caldigit...
 

My Computer

System One

  • Operating System
    win 11

psideburns

New member
Thread Starter
Local time
5:25 PM
Posts
8
See if there is any improvement in stability with fast startup switched off.
I will do that tonight, life gave me some reasons to not mess with this problem for a few days but I am back on it. Thnk you for all advice sos far. More to come tonight!
 

My Computer

System One

  • Operating System
    win 11

tonez4466

Member
Local time
10:25 PM
Posts
37
try plug direct to the MB I had one the other day using enclosure after direct it worked fine
 

My Computer

System One

  • Operating System
    win11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Me
    CPU
    i9 10850
    Motherboard
    MS-7C75
    Memory
    16GB
    Graphics Card(s)
    nVIDEA Geoforce 3070
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    Samsung 55inch TV
    Screen Resolution
    3040 X 2160
    Hard Drives
    6TB over 4 drives
    Case
    generic
    Cooling
    water cooled
    Keyboard
    generic
    Mouse
    generic
    Internet Speed
    500mb
    Browser
    various
    Antivirus
    ATM Bitdefender

roadster

Member
Local time
10:25 PM
Posts
2
I have this problem on an Asrock Deskmini 310 running pre-release build 22458. I also have a similar problem with a built in card reader on a Samsung Book 12. A Gigabyte Brix N4000 is the only Windows 11 one that can mount these devices correctly.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    windows 11
Top Bottom