Windows Explorer seems to run out of resources until Explorer.exe is killed and a new Explorer.exe process is ran again

Almighty1

Active member
Member
VIP
Local time
1:15 PM
Posts
398
Location
San Francisco, California USA
It seems that after a few hours of uptime, Windows Explorer will become sluggish and the entire system is seriously lagging, functions which include Task View, Widgets and double clicking the Date/Time on the taskbar would no longer have a response. This is even after changing in the registry HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\SubSystems\Windows so that Windows SharedSection=1024,20480,x where x has been changed to both 1024, 2048, 4096, 8192 which did not make a difference. What values have you tried for the Desktop heap size?
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows XP/7/8/8.1/10/11, Linux, Android, FreeBSD Unix
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell XPS 15 9570
    CPU
    Intel® Core™ i7-8750H 8th Gen Processor 2.2Ghz up to 4.1Ghz
    Motherboard
    Dell XPS 15 9570
    Memory
    32GB using 2x16GB modules
    Graphics Card(s)
    Intel UHD 630 & NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti with 4GB DDR5
    Sound Card
    Realtek ALC3266-CG
    Monitor(s) Displays
    15.6" 4K Touch UltraHD 3840x2160 made by Sharp
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    Toshiba KXG60ZNV1T02 NVMe 1024GB/1TB SSD
    PSU
    Dell XPS 15 9570
    Case
    Dell XPS 15 9570
    Cooling
    Stock
    Keyboard
    Stock
    Mouse
    SwitftPoint ProPoint
    Internet Speed
    Comcast/XFinity 1.44Gbps/42.5Mbps
    Browser
    Microsoft EDGE (Chromium based) & Google Chrome
    Antivirus
    Windows Defender that came with Windows

johnlgalt

Antidisestablishmentarianistentarianist
Power User
VIP
Local time
4:15 PM
Posts
1,922
Location
3rd Rock
Default. But I'm an edge case, for sure, because it would probably take days for it to go stupid on my machine.

I Haven't seen it noticeably increasing in size, though.

It's currently occupying 143+ MB in Task Manager.

I'm taking a trip out of town, and I never let my computer sleep / hibernate, so we'll see what it looks like when I get back several hours from now.
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10 Pro X64
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HomeBrew
    CPU
    AMD Ryzen 9 3950X
    Motherboard
    MSI MEG X570 GODLIKE
    Memory
    4 * Corsair Vengeance 32 GB 3600 MHz
    Graphics Card(s)
    eVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0 (04G-P4-3979-KB)
    Sound Card
    Realtek® ALC1220 Codec
    Monitor(s) Displays
    2 * Lenovo LT2323pwA Widescreeen
    Screen Resolution
    2* 1920*1080
    Hard Drives
    3x Sabrent Rocket PCIe Gen4 NVMe M.2 1 TB SSD (SB-ROCKET-NVMe4-1TB)
    SanDisk Ultra SDSSDHII-960G-G25 960 GB SATA III SSD
    Crucial MX100 CT256MX100SSD1 256GB SATA III SSD
    2 * Seagate Barracuda 7200.12 ST31000528AS 1TB 7200 RPM --> RAID1
    PSU
    PC Power & Cooling’s Silencer Series 1050 Watt, 80 Plus Platinum
    Case
    Fractal Design Define 7 XL Dark ATX Full Tower Case
  • Operating System
    Windows 10 x64 Pro build 21H1
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell Latitude E5470
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i5-6300U CPU @ 2.40GHz, 2501 Mhz, 2 Core(s), 4 Logical Processor(s)
    Motherboard
    Dell
    Memory
    16 GB
    Graphics card(s)
    Intel(R) HD Graphics 520
    Sound Card
    Intel(R) HD Graphics 520 + RealTek Audio
    Monitor(s) Displays
    Dell laptop display 15"
    Screen Resolution
    1920 * 1080
    Hard Drives
    Toshiba 128GB M.2 22300 drive
    INTEL Cherryvill 520 Series SSDSC2CW180A 180 GB SATA III SSD
    PSU
    Dell
    Case
    Dell
    Cooling
    Dell
    Mouse
    Logitech MX Master (shared) | Dell TouchPad
    Keyboard
    Dell
    Internet Speed
    AT&T LightSpeed Gigabit Duplex
    Browser
    Edge Chromium | Chrome | Firefox Nightly | Brave
    Antivirus
    Defender + MB4

unifex

Active member
Member
VIP
Local time
10:15 PM
Posts
140
Screenshot 2021-07-05 174421.png

Does not seem to show that problem.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 10
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    i5-10600K
    Motherboard
    Asus Rog Strix Z490-A Gaming
    Memory
    16 GB
    Graphics Card(s)
    GeForce GTX 1650
    Monitor(s) Displays
    Samsung U32J59x 32" 4K
    Screen Resolution
    3840x2160

Almighty1

Active member
Member
VIP
Thread Starter
Local time
1:15 PM
Posts
398
Location
San Francisco, California USA
You wouldn't be able to see the problem from task manager itself as it can happen in hours or days and I am not using anything other than the browsers on a notebook with 32GB RAM since the issue is Windows have a certain amount of resources available which are known as GDI among others. People have had to use this registry hack even since the Windows XP days which was also used in 7/10.
 
Last edited:

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows XP/7/8/8.1/10/11, Linux, Android, FreeBSD Unix
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell XPS 15 9570
    CPU
    Intel® Core™ i7-8750H 8th Gen Processor 2.2Ghz up to 4.1Ghz
    Motherboard
    Dell XPS 15 9570
    Memory
    32GB using 2x16GB modules
    Graphics Card(s)
    Intel UHD 630 & NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti with 4GB DDR5
    Sound Card
    Realtek ALC3266-CG
    Monitor(s) Displays
    15.6" 4K Touch UltraHD 3840x2160 made by Sharp
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    Toshiba KXG60ZNV1T02 NVMe 1024GB/1TB SSD
    PSU
    Dell XPS 15 9570
    Case
    Dell XPS 15 9570
    Cooling
    Stock
    Keyboard
    Stock
    Mouse
    SwitftPoint ProPoint
    Internet Speed
    Comcast/XFinity 1.44Gbps/42.5Mbps
    Browser
    Microsoft EDGE (Chromium based) & Google Chrome
    Antivirus
    Windows Defender that came with Windows

ryo

New member
Local time
4:15 AM
Posts
6
Not sure whether it is related to your issue, but I notice Windows 11 consume higher memory compare to Windows 10 even during idle. Maybe there is some bug that cause memory leak somewhere.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 10 Professional x64

JMedlock83

Former NWS Storm Spotter
Member
VIP
Local time
3:15 PM
Posts
341
Location
Van Buren, AR
Not sure whether it is related to your issue, but I notice Windows 11 consume higher memory compare to Windows 10 even during idle. Maybe there is some bug that cause memory leak somewhere.
What are your PC specs? Mine are 16GB RAM, 8-Core CPU, and an SSD. . . . I do NOT get those issues
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 11 Pro x64
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD Ryzen 1800X
    Motherboard
    Asus Crosshair VI Hero
    Memory
    16GB
    Graphics Card(s)
    AMD Radeon R290
    Sound Card
    On Board
    Monitor(s) Displays
    Pavilion 27xi
    Screen Resolution
    1920X1080
    Hard Drives
    WD 500GB SSD
    4TB HDD (extra storage)
    PSU
    Apevia 1100 Watt Worlock
    Case
    NZXT
    Cooling
    Air Cooling
    Keyboard
    Logitech Ergonomic
    Mouse
    MX Master
    Internet Speed
    150Mbps/5Mbps
    Browser
    Chrome/Edge
    Antivirus
    Malwarebytes
  • Operating System
    Windows 10 Pro x64
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD FX 8350
    Motherboard
    Asus Crosshair V Formula Z
    Memory
    16GB
    Graphics card(s)
    AMD Radeon R290
    Sound Card
    On Board
    Monitor(s) Displays
    AOC 27"
    Screen Resolution
    1920X1080
    Hard Drives
    250GB Intel SSD
    500GB Seagate
    PSU
    Cougar CMX 1000w
    Cooling
    Air Cooling
    Mouse
    MX Master
    Keyboard
    Microsoft Ergonomic 4000
    Internet Speed
    150Mbps/5Mbps
    Browser
    Edge/Chrome
    Antivirus
    Malwarebytes

Almighty1

Active member
Member
VIP
Thread Starter
Local time
1:15 PM
Posts
398
Location
San Francisco, California USA
What are your PC specs? Mine are 16GB RAM, 8-Core CPU, and an SSD. . . . I do NOT get those issues
My specs is a Dell XPS 15 9570 Notebook with 32GB RAM DDR Hynix, Intel Core i7 8th Generation 8750H 2.2Ghz 6 Core CPU, Toshiba 1TB NVMe KXG60ZNV1T02 but it's a notebook which can have higher CPU % usage because of the heat which may or may not be fixable with a replacement Thermal Interface Material since I had the problem with high CPU usage with other systems 16 years ago which lowered the CPU usage when the Thermal Interface Material was replaced and remember it's a production system so I am a power user running a lot of things as I also make over $US300k-$US500k worth of gains in investments using it running ThinkorSwim software. The issue is the system is fine with 20% CPU time but then it will seriously lag like it will take 5-10 seconds before it will respond to input when the CPU hits 80-90%. Some of the things I am running could have GDI resource leaks as I do have software that 99% of the people would probably not use. Since Windows 10, there are no hacks that would work to modify the system to give bigger amount of GDI resources.
 
Last edited:

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows XP/7/8/8.1/10/11, Linux, Android, FreeBSD Unix
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell XPS 15 9570
    CPU
    Intel® Core™ i7-8750H 8th Gen Processor 2.2Ghz up to 4.1Ghz
    Motherboard
    Dell XPS 15 9570
    Memory
    32GB using 2x16GB modules
    Graphics Card(s)
    Intel UHD 630 & NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti with 4GB DDR5
    Sound Card
    Realtek ALC3266-CG
    Monitor(s) Displays
    15.6" 4K Touch UltraHD 3840x2160 made by Sharp
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    Toshiba KXG60ZNV1T02 NVMe 1024GB/1TB SSD
    PSU
    Dell XPS 15 9570
    Case
    Dell XPS 15 9570
    Cooling
    Stock
    Keyboard
    Stock
    Mouse
    SwitftPoint ProPoint
    Internet Speed
    Comcast/XFinity 1.44Gbps/42.5Mbps
    Browser
    Microsoft EDGE (Chromium based) & Google Chrome
    Antivirus
    Windows Defender that came with Windows

Almighty1

Active member
Member
VIP
Thread Starter
Local time
1:15 PM
Posts
398
Location
San Francisco, California USA
Not sure whether it is related to your issue, but I notice Windows 11 consume higher memory compare to Windows 10 even during idle. Maybe there is some bug that cause memory leak somewhere.
It's not memory that is the issue as Windows had always had limited amounts of resources as you are talking about system memory which is not related to this issue. Windows had always had a limit of 64KB (yes, that's KiloBytes) each for the GDI and User heaps which does not matter how little or how much RAM one has since this is also known as system resources.



I found some more info:
https://www.reddit.com/r/SolidWorks/comments/f424au
But it seems I was incorrect earlier as others have on Windows 10 (tested on 1803, 1809, 1903, 1909 and 2004), it can be changed as follows:

For GDI handles change the following Registry Keys:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows\GDIProcessHandleQuota
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WOW6432Node\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows\GDIProcessHandleQuota
Range: 256 - 65,536. Default value: 10000

For USER handles change the following Registry Keys:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows\USERProcessHandleQuota
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WOW6432Node\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows\USERProcessHandleQuota
Range: 200 - 18,000. Default value: 10000

Update:

It seems like I am having the lag as soon as I login to Windows before I run any apps/programs even when the CPU is at 15%.
 
Last edited:

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows XP/7/8/8.1/10/11, Linux, Android, FreeBSD Unix
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell XPS 15 9570
    CPU
    Intel® Core™ i7-8750H 8th Gen Processor 2.2Ghz up to 4.1Ghz
    Motherboard
    Dell XPS 15 9570
    Memory
    32GB using 2x16GB modules
    Graphics Card(s)
    Intel UHD 630 & NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti with 4GB DDR5
    Sound Card
    Realtek ALC3266-CG
    Monitor(s) Displays
    15.6" 4K Touch UltraHD 3840x2160 made by Sharp
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    Toshiba KXG60ZNV1T02 NVMe 1024GB/1TB SSD
    PSU
    Dell XPS 15 9570
    Case
    Dell XPS 15 9570
    Cooling
    Stock
    Keyboard
    Stock
    Mouse
    SwitftPoint ProPoint
    Internet Speed
    Comcast/XFinity 1.44Gbps/42.5Mbps
    Browser
    Microsoft EDGE (Chromium based) & Google Chrome
    Antivirus
    Windows Defender that came with Windows

Almighty1

Active member
Member
VIP
Thread Starter
Local time
1:15 PM
Posts
398
Location
San Francisco, California USA
I think I fixed the problem today as it seems that it's related to the Power Plan, I am always plugged in so basically I changed from:

Processor Power Management:
Minimum processor state:
On battery: 5%
Plugged in: 5%
Maximum processor state:
On battery: 100%
Plugged in: 100%

to:
Processor Power Management:
Minimum processor state:
On battery: 5%
Plugged in: 100%
Maximum processor state:
On battery: 100%
Plugged in: 100%

without rebooting...
and now even though the CPU is still at 50%, the system is no longer sluggish
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows XP/7/8/8.1/10/11, Linux, Android, FreeBSD Unix
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell XPS 15 9570
    CPU
    Intel® Core™ i7-8750H 8th Gen Processor 2.2Ghz up to 4.1Ghz
    Motherboard
    Dell XPS 15 9570
    Memory
    32GB using 2x16GB modules
    Graphics Card(s)
    Intel UHD 630 & NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti with 4GB DDR5
    Sound Card
    Realtek ALC3266-CG
    Monitor(s) Displays
    15.6" 4K Touch UltraHD 3840x2160 made by Sharp
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    Toshiba KXG60ZNV1T02 NVMe 1024GB/1TB SSD
    PSU
    Dell XPS 15 9570
    Case
    Dell XPS 15 9570
    Cooling
    Stock
    Keyboard
    Stock
    Mouse
    SwitftPoint ProPoint
    Internet Speed
    Comcast/XFinity 1.44Gbps/42.5Mbps
    Browser
    Microsoft EDGE (Chromium based) & Google Chrome
    Antivirus
    Windows Defender that came with Windows

unifex

Active member
Member
VIP
Local time
10:15 PM
Posts
140
If my CPU was at 50% all the time, I would investigate.

Capture5.PNGCapture6.PNG
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 10
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    i5-10600K
    Motherboard
    Asus Rog Strix Z490-A Gaming
    Memory
    16 GB
    Graphics Card(s)
    GeForce GTX 1650
    Monitor(s) Displays
    Samsung U32J59x 32" 4K
    Screen Resolution
    3840x2160

johnlgalt

Antidisestablishmentarianistentarianist
Power User
VIP
Local time
4:15 PM
Posts
1,922
Location
3rd Rock
I think I fixed the problem today as it seems that it's related to the Power Plan, I am always plugged in so basically I changed from:

<snip>

without rebooting...
and now even though the CPU is still at 50%, the system is no longer sluggish

That explains why mine is using nothing. I always use the Ultimate Performance power plan.
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10 Pro X64
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HomeBrew
    CPU
    AMD Ryzen 9 3950X
    Motherboard
    MSI MEG X570 GODLIKE
    Memory
    4 * Corsair Vengeance 32 GB 3600 MHz
    Graphics Card(s)
    eVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0 (04G-P4-3979-KB)
    Sound Card
    Realtek® ALC1220 Codec
    Monitor(s) Displays
    2 * Lenovo LT2323pwA Widescreeen
    Screen Resolution
    2* 1920*1080
    Hard Drives
    3x Sabrent Rocket PCIe Gen4 NVMe M.2 1 TB SSD (SB-ROCKET-NVMe4-1TB)
    SanDisk Ultra SDSSDHII-960G-G25 960 GB SATA III SSD
    Crucial MX100 CT256MX100SSD1 256GB SATA III SSD
    2 * Seagate Barracuda 7200.12 ST31000528AS 1TB 7200 RPM --> RAID1
    PSU
    PC Power & Cooling’s Silencer Series 1050 Watt, 80 Plus Platinum
    Case
    Fractal Design Define 7 XL Dark ATX Full Tower Case
  • Operating System
    Windows 10 x64 Pro build 21H1
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell Latitude E5470
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i5-6300U CPU @ 2.40GHz, 2501 Mhz, 2 Core(s), 4 Logical Processor(s)
    Motherboard
    Dell
    Memory
    16 GB
    Graphics card(s)
    Intel(R) HD Graphics 520
    Sound Card
    Intel(R) HD Graphics 520 + RealTek Audio
    Monitor(s) Displays
    Dell laptop display 15"
    Screen Resolution
    1920 * 1080
    Hard Drives
    Toshiba 128GB M.2 22300 drive
    INTEL Cherryvill 520 Series SSDSC2CW180A 180 GB SATA III SSD
    PSU
    Dell
    Case
    Dell
    Cooling
    Dell
    Mouse
    Logitech MX Master (shared) | Dell TouchPad
    Keyboard
    Dell
    Internet Speed
    AT&T LightSpeed Gigabit Duplex
    Browser
    Edge Chromium | Chrome | Firefox Nightly | Brave
    Antivirus
    Defender + MB4

Almighty1

Active member
Member
VIP
Thread Starter
Local time
1:15 PM
Posts
398
Location
San Francisco, California USA
If my CPU was at 50% all the time, I would investigate.

View attachment 2279View attachment 2280
50% is actually normal on laptops due to lack of cooling compared to desktops because remember that if it runs at higher temperatures, it also pushes the CPU to close to 100% as I am actually running at close to 98% most of the time since the post. Probably need to replace the Thermal Grease as that would knock down CPU usage because it transfer heat better.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows XP/7/8/8.1/10/11, Linux, Android, FreeBSD Unix
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell XPS 15 9570
    CPU
    Intel® Core™ i7-8750H 8th Gen Processor 2.2Ghz up to 4.1Ghz
    Motherboard
    Dell XPS 15 9570
    Memory
    32GB using 2x16GB modules
    Graphics Card(s)
    Intel UHD 630 & NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti with 4GB DDR5
    Sound Card
    Realtek ALC3266-CG
    Monitor(s) Displays
    15.6" 4K Touch UltraHD 3840x2160 made by Sharp
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    Toshiba KXG60ZNV1T02 NVMe 1024GB/1TB SSD
    PSU
    Dell XPS 15 9570
    Case
    Dell XPS 15 9570
    Cooling
    Stock
    Keyboard
    Stock
    Mouse
    SwitftPoint ProPoint
    Internet Speed
    Comcast/XFinity 1.44Gbps/42.5Mbps
    Browser
    Microsoft EDGE (Chromium based) & Google Chrome
    Antivirus
    Windows Defender that came with Windows

johnlgalt

Antidisestablishmentarianistentarianist
Power User
VIP
Local time
4:15 PM
Posts
1,922
Location
3rd Rock
Huh?

Uh, the more utilization you have the higher the temps. Not the other way around.
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10 Pro X64
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HomeBrew
    CPU
    AMD Ryzen 9 3950X
    Motherboard
    MSI MEG X570 GODLIKE
    Memory
    4 * Corsair Vengeance 32 GB 3600 MHz
    Graphics Card(s)
    eVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0 (04G-P4-3979-KB)
    Sound Card
    Realtek® ALC1220 Codec
    Monitor(s) Displays
    2 * Lenovo LT2323pwA Widescreeen
    Screen Resolution
    2* 1920*1080
    Hard Drives
    3x Sabrent Rocket PCIe Gen4 NVMe M.2 1 TB SSD (SB-ROCKET-NVMe4-1TB)
    SanDisk Ultra SDSSDHII-960G-G25 960 GB SATA III SSD
    Crucial MX100 CT256MX100SSD1 256GB SATA III SSD
    2 * Seagate Barracuda 7200.12 ST31000528AS 1TB 7200 RPM --> RAID1
    PSU
    PC Power & Cooling’s Silencer Series 1050 Watt, 80 Plus Platinum
    Case
    Fractal Design Define 7 XL Dark ATX Full Tower Case
  • Operating System
    Windows 10 x64 Pro build 21H1
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell Latitude E5470
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i5-6300U CPU @ 2.40GHz, 2501 Mhz, 2 Core(s), 4 Logical Processor(s)
    Motherboard
    Dell
    Memory
    16 GB
    Graphics card(s)
    Intel(R) HD Graphics 520
    Sound Card
    Intel(R) HD Graphics 520 + RealTek Audio
    Monitor(s) Displays
    Dell laptop display 15"
    Screen Resolution
    1920 * 1080
    Hard Drives
    Toshiba 128GB M.2 22300 drive
    INTEL Cherryvill 520 Series SSDSC2CW180A 180 GB SATA III SSD
    PSU
    Dell
    Case
    Dell
    Cooling
    Dell
    Mouse
    Logitech MX Master (shared) | Dell TouchPad
    Keyboard
    Dell
    Internet Speed
    AT&T LightSpeed Gigabit Duplex
    Browser
    Edge Chromium | Chrome | Firefox Nightly | Brave
    Antivirus
    Defender + MB4

Almighty1

Active member
Member
VIP
Thread Starter
Local time
1:15 PM
Posts
398
Location
San Francisco, California USA
That explains why mine is using nothing. I always use the Ultimate Performance power plan.
That's the other issue. I added Ultimate Performance Power Plan from the command line/PowerShell but it still is not showing up on the system after a reboot. It seems that systems are picky especially notebooks after some time as when it's new with the same thing running, it will always have low CPU % times but once it ages, 2 years in my case, it needs to have the Thermal Interface Material replaced which will push down temperatures a lot and also CPU time. From experience, if it hits close to 100% like it is now, it is usually because of heat. This problem is more evident in a laptop/notebook because of airflow compared to bigger sized machines. The only thing is that I have read that notebook laptop CPUs of the last few years are very picky about Thermal Grease because unlike desktop Heatsinks, it is not as tight fitting so the Thermal Grease will dry out very quickly. So I will need to see what other people used and then do the repasting when I also get my Intel 210AX WiFi 6E card in a few weeks and see if it makes a difference.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows XP/7/8/8.1/10/11, Linux, Android, FreeBSD Unix
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell XPS 15 9570
    CPU
    Intel® Core™ i7-8750H 8th Gen Processor 2.2Ghz up to 4.1Ghz
    Motherboard
    Dell XPS 15 9570
    Memory
    32GB using 2x16GB modules
    Graphics Card(s)
    Intel UHD 630 & NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti with 4GB DDR5
    Sound Card
    Realtek ALC3266-CG
    Monitor(s) Displays
    15.6" 4K Touch UltraHD 3840x2160 made by Sharp
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    Toshiba KXG60ZNV1T02 NVMe 1024GB/1TB SSD
    PSU
    Dell XPS 15 9570
    Case
    Dell XPS 15 9570
    Cooling
    Stock
    Keyboard
    Stock
    Mouse
    SwitftPoint ProPoint
    Internet Speed
    Comcast/XFinity 1.44Gbps/42.5Mbps
    Browser
    Microsoft EDGE (Chromium based) & Google Chrome
    Antivirus
    Windows Defender that came with Windows

johnlgalt

Antidisestablishmentarianistentarianist
Power User
VIP
Local time
4:15 PM
Posts
1,922
Location
3rd Rock
Or, you have some 3rd party / OEM software that is hiding it. Which could also be interfering with other aspects of your Win11 install as hardly any OEM-specific software offerings, particularly those that help 'manage' their products, are fully Windows 11 compliant yet.
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10 Pro X64
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HomeBrew
    CPU
    AMD Ryzen 9 3950X
    Motherboard
    MSI MEG X570 GODLIKE
    Memory
    4 * Corsair Vengeance 32 GB 3600 MHz
    Graphics Card(s)
    eVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0 (04G-P4-3979-KB)
    Sound Card
    Realtek® ALC1220 Codec
    Monitor(s) Displays
    2 * Lenovo LT2323pwA Widescreeen
    Screen Resolution
    2* 1920*1080
    Hard Drives
    3x Sabrent Rocket PCIe Gen4 NVMe M.2 1 TB SSD (SB-ROCKET-NVMe4-1TB)
    SanDisk Ultra SDSSDHII-960G-G25 960 GB SATA III SSD
    Crucial MX100 CT256MX100SSD1 256GB SATA III SSD
    2 * Seagate Barracuda 7200.12 ST31000528AS 1TB 7200 RPM --> RAID1
    PSU
    PC Power & Cooling’s Silencer Series 1050 Watt, 80 Plus Platinum
    Case
    Fractal Design Define 7 XL Dark ATX Full Tower Case
  • Operating System
    Windows 10 x64 Pro build 21H1
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell Latitude E5470
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i5-6300U CPU @ 2.40GHz, 2501 Mhz, 2 Core(s), 4 Logical Processor(s)
    Motherboard
    Dell
    Memory
    16 GB
    Graphics card(s)
    Intel(R) HD Graphics 520
    Sound Card
    Intel(R) HD Graphics 520 + RealTek Audio
    Monitor(s) Displays
    Dell laptop display 15"
    Screen Resolution
    1920 * 1080
    Hard Drives
    Toshiba 128GB M.2 22300 drive
    INTEL Cherryvill 520 Series SSDSC2CW180A 180 GB SATA III SSD
    PSU
    Dell
    Case
    Dell
    Cooling
    Dell
    Mouse
    Logitech MX Master (shared) | Dell TouchPad
    Keyboard
    Dell
    Internet Speed
    AT&T LightSpeed Gigabit Duplex
    Browser
    Edge Chromium | Chrome | Firefox Nightly | Brave
    Antivirus
    Defender + MB4

Almighty1

Active member
Member
VIP
Thread Starter
Local time
1:15 PM
Posts
398
Location
San Francisco, California USA
Huh?

Uh, the more utilization you have the higher the temps. Not the other way around.
Except 80% of the utilization is coming from System Idle so it's not the utilization itself, it is related to the Thermal Paste as I need to find something to figure out the temperatures. Basically, it's what's known as the TIM drying out or pump out. I had the same high cpu issues with Windows XP back in the 1990s and 2000's which new thermal paste had always fixed as the temps were lower after the repaste.
This thread explains it well:
https://www.reddit.com/r/overclocking/comments/j4kms0
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows XP/7/8/8.1/10/11, Linux, Android, FreeBSD Unix
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell XPS 15 9570
    CPU
    Intel® Core™ i7-8750H 8th Gen Processor 2.2Ghz up to 4.1Ghz
    Motherboard
    Dell XPS 15 9570
    Memory
    32GB using 2x16GB modules
    Graphics Card(s)
    Intel UHD 630 & NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti with 4GB DDR5
    Sound Card
    Realtek ALC3266-CG
    Monitor(s) Displays
    15.6" 4K Touch UltraHD 3840x2160 made by Sharp
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    Toshiba KXG60ZNV1T02 NVMe 1024GB/1TB SSD
    PSU
    Dell XPS 15 9570
    Case
    Dell XPS 15 9570
    Cooling
    Stock
    Keyboard
    Stock
    Mouse
    SwitftPoint ProPoint
    Internet Speed
    Comcast/XFinity 1.44Gbps/42.5Mbps
    Browser
    Microsoft EDGE (Chromium based) & Google Chrome
    Antivirus
    Windows Defender that came with Windows

Almighty1

Active member
Member
VIP
Thread Starter
Local time
1:15 PM
Posts
398
Location
San Francisco, California USA
Or, you have some 3rd party / OEM software that is hiding it. Which could also be interfering with other aspects of your Win11 install as hardly any OEM-specific software offerings, particularly those that help 'manage' their products, are fully Windows 11 compliant yet.
The problem happens with windows 10 as well since about a few weeks ago and I haven't changed or added anything. I know Dell's Data Collector can be a culprit so I turned it to manual and made sure it's not running by refreshing services.msc.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows XP/7/8/8.1/10/11, Linux, Android, FreeBSD Unix
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell XPS 15 9570
    CPU
    Intel® Core™ i7-8750H 8th Gen Processor 2.2Ghz up to 4.1Ghz
    Motherboard
    Dell XPS 15 9570
    Memory
    32GB using 2x16GB modules
    Graphics Card(s)
    Intel UHD 630 & NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti with 4GB DDR5
    Sound Card
    Realtek ALC3266-CG
    Monitor(s) Displays
    15.6" 4K Touch UltraHD 3840x2160 made by Sharp
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    Toshiba KXG60ZNV1T02 NVMe 1024GB/1TB SSD
    PSU
    Dell XPS 15 9570
    Case
    Dell XPS 15 9570
    Cooling
    Stock
    Keyboard
    Stock
    Mouse
    SwitftPoint ProPoint
    Internet Speed
    Comcast/XFinity 1.44Gbps/42.5Mbps
    Browser
    Microsoft EDGE (Chromium based) & Google Chrome
    Antivirus
    Windows Defender that came with Windows

johnlgalt

Antidisestablishmentarianistentarianist
Power User
VIP
Local time
4:15 PM
Posts
1,922
Location
3rd Rock
Except 80% of the utilization is coming from System Idle so it's not the utilization itself, it is related to the Thermal Paste as I need to find something to figure out the temperatures. Basically, it's what's known as the TIM drying out or pump out. I had the same high cpu issues with Windows XP back in the 1990s and 2000's which new thermal paste had always fixed as the temps were lower after the repaste.
This thread explains it well:
https://www.reddit.com/r/overclocking/comments/j4kms0

Uh, no.
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10 Pro X64
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HomeBrew
    CPU
    AMD Ryzen 9 3950X
    Motherboard
    MSI MEG X570 GODLIKE
    Memory
    4 * Corsair Vengeance 32 GB 3600 MHz
    Graphics Card(s)
    eVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0 (04G-P4-3979-KB)
    Sound Card
    Realtek® ALC1220 Codec
    Monitor(s) Displays
    2 * Lenovo LT2323pwA Widescreeen
    Screen Resolution
    2* 1920*1080
    Hard Drives
    3x Sabrent Rocket PCIe Gen4 NVMe M.2 1 TB SSD (SB-ROCKET-NVMe4-1TB)
    SanDisk Ultra SDSSDHII-960G-G25 960 GB SATA III SSD
    Crucial MX100 CT256MX100SSD1 256GB SATA III SSD
    2 * Seagate Barracuda 7200.12 ST31000528AS 1TB 7200 RPM --> RAID1
    PSU
    PC Power & Cooling’s Silencer Series 1050 Watt, 80 Plus Platinum
    Case
    Fractal Design Define 7 XL Dark ATX Full Tower Case
  • Operating System
    Windows 10 x64 Pro build 21H1
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell Latitude E5470
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i5-6300U CPU @ 2.40GHz, 2501 Mhz, 2 Core(s), 4 Logical Processor(s)
    Motherboard
    Dell
    Memory
    16 GB
    Graphics card(s)
    Intel(R) HD Graphics 520
    Sound Card
    Intel(R) HD Graphics 520 + RealTek Audio
    Monitor(s) Displays
    Dell laptop display 15"
    Screen Resolution
    1920 * 1080
    Hard Drives
    Toshiba 128GB M.2 22300 drive
    INTEL Cherryvill 520 Series SSDSC2CW180A 180 GB SATA III SSD
    PSU
    Dell
    Case
    Dell
    Cooling
    Dell
    Mouse
    Logitech MX Master (shared) | Dell TouchPad
    Keyboard
    Dell
    Internet Speed
    AT&T LightSpeed Gigabit Duplex
    Browser
    Edge Chromium | Chrome | Firefox Nightly | Brave
    Antivirus
    Defender + MB4

Almighty1

Active member
Member
VIP
Thread Starter
Local time
1:15 PM
Posts
398
Location
San Francisco, California USA
Until you have the problem, you won't know because the Thermal Grease could have dried out. I haven't been active in taking apart machines regularly like I did 12+ years ago. Since remember if the TG is failing, then it won't transfer heat as well which will cause the CPU to throttle due to the high temps and that also increases CPU utilization. As a Astrophysicist, I believe experiments and the results more from the experiments which I will know in a few weeks time when I replace the Thermal Paste except need to find out what is good and what is not that is good performance wise and also does not need frequent replacing. Remember this is a notebook and Dell who OEMs from Quanta and Compal is not exactly known for good cooling. Even during the days of the Dell Inspiron 8200's which are from the late 1990s, I had 3 of them. They were also doing 80%+ CPU utilization after some time of use and when the thermal interface materal was replaced with either Arctic Silver 5 or Nanotherm PCM+, the temps went down significantly and the CPU never hit more than 40%. Laptops/Notebooks do not run at the lower temperatures as desktops do and the CPU Utilization % is always higher. That's why unlike desktops where I can use Motherboard Monitor 5 to monitor the temperatures, it's harder to do with a notebook.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows XP/7/8/8.1/10/11, Linux, Android, FreeBSD Unix
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell XPS 15 9570
    CPU
    Intel® Core™ i7-8750H 8th Gen Processor 2.2Ghz up to 4.1Ghz
    Motherboard
    Dell XPS 15 9570
    Memory
    32GB using 2x16GB modules
    Graphics Card(s)
    Intel UHD 630 & NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti with 4GB DDR5
    Sound Card
    Realtek ALC3266-CG
    Monitor(s) Displays
    15.6" 4K Touch UltraHD 3840x2160 made by Sharp
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    Toshiba KXG60ZNV1T02 NVMe 1024GB/1TB SSD
    PSU
    Dell XPS 15 9570
    Case
    Dell XPS 15 9570
    Cooling
    Stock
    Keyboard
    Stock
    Mouse
    SwitftPoint ProPoint
    Internet Speed
    Comcast/XFinity 1.44Gbps/42.5Mbps
    Browser
    Microsoft EDGE (Chromium based) & Google Chrome
    Antivirus
    Windows Defender that came with Windows

Almighty1

Active member
Member
VIP
Thread Starter
Local time
1:15 PM
Posts
398
Location
San Francisco, California USA
Also, it is a known problem with the Dell XPS 15 9570 which is what I am using as the comments should be useful info:
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows XP/7/8/8.1/10/11, Linux, Android, FreeBSD Unix
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell XPS 15 9570
    CPU
    Intel® Core™ i7-8750H 8th Gen Processor 2.2Ghz up to 4.1Ghz
    Motherboard
    Dell XPS 15 9570
    Memory
    32GB using 2x16GB modules
    Graphics Card(s)
    Intel UHD 630 & NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti with 4GB DDR5
    Sound Card
    Realtek ALC3266-CG
    Monitor(s) Displays
    15.6" 4K Touch UltraHD 3840x2160 made by Sharp
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    Toshiba KXG60ZNV1T02 NVMe 1024GB/1TB SSD
    PSU
    Dell XPS 15 9570
    Case
    Dell XPS 15 9570
    Cooling
    Stock
    Keyboard
    Stock
    Mouse
    SwitftPoint ProPoint
    Internet Speed
    Comcast/XFinity 1.44Gbps/42.5Mbps
    Browser
    Microsoft EDGE (Chromium based) & Google Chrome
    Antivirus
    Windows Defender that came with Windows
Top Bottom