Solved With One Ethernet Connection

Josey Wales

Endeavor to Persevere
Power User
VIP
Local time
5:27 PM
Posts
429
Location
USA-Ohio
I keep losing the Network and if this keeps up I will go back to Windows 10. I like am Dumbfounded by this It just happened again. I never had this in 10 EVER.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 11 Pro 22000.258
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Digital Storm Velox
    CPU
    Intel Core i9-10940X
    Motherboard
    MSI X299 PRO (Intel X299 Chipset) (Up to 4x PCI-E Devices)
    Memory
    128 GB DDR4 3200 MHz Corsair Vengance LPX
    Graphics Card(s)
    EVGA GeForce RTX 2080 Ti Black
    Sound Card
    Integrated Motherboard Audio-Realtek
    Monitor(s) Displays
    Dell S2419HGF
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    1x SSD M.2 (1TB Digital Storm M.2 Performance Series)(Crucial)
    1x Storage (2TB Seagate
    1x Samsung 860 Pro
    1x 1TB Samsung 860 EVO External Storage
    PSU
    Corsair / EVGA / Thermaltake (Modular) (80 Plus Gold)
    Case
    VELOX
    Cooling
    H20: Stage 2: Digital Storm Vortex Liquid CPU Cooler (Dual Fan) (Fully Sealed + No Maintenance)
    Keyboard
    EVGA Z10 RGB
    Mouse
    EVGA X17 Gaming Mouse
    Internet Speed
    1000Gb's Down-20 Up
    Browser
    Firefox 93
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    Cyberpower CP1350AVRLCD -UPS

Ed Tittel

Active member
MVP
Member
VIP
Local time
4:27 PM
Posts
91
Are you getting any error messages in Reliability Monitor or Event Viewer? If so, they may lead you to some possible remedies. First thing to check: make sure your driver is current and known to work with Windows 11...
Hope you get things fixed soon. Nothing is more frustrating than flaky networking. I had a similar problem last month when an Ethernet NIC started failing on an older PC. It would knock the switch over, and cause the network to reset, at random intervals. Drove me nuts till I figured things out.
HTH,
--Ed--
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 11
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Lenovo X380 Yoga
    CPU
    i7-8650U (8th Gen/Kaby Lake)
    Motherboard
    20LH000MUS (U3E1)
    Memory
    16 GB
    Graphics Card(s)
    Intel UHD Graphics 620
    Sound Card
    Integrated Conexant SmartAudio HD
    Monitor(s) Displays
    FlexView Display
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Toshiba 1 TB PCIe x3 NVMe SSD
    external 5TB Seagate USB-C attached HDD
    PSU
    Lenovo integrated 65W power brick
    Case
    Laptop
    Cooling
    Laptop
    Keyboard
    Integrated Lenovo ThinkPad keyboard
    Mouse
    touchscreen, touchpad
    Internet Speed
    GbE (Spectrum/Charter)
    Browser
    all of em
    Antivirus
    Defender
    Other Info
    Purchased early 2019 as Windows Insider test PC

FreeBooter

Active member
Member
VIP
Local time
12:27 AM
Posts
130
Try newest or oldest network card driver to see problem resolves.

You can also reset TCP/IP protocol suite, hopefully that will help.
 

Attachments

  • ResetNetworkCompenents.bat
    3 KB · Views: 6

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HP Pavilion
    CPU
    AMD Ryzen 7 5700G
    Motherboard
    HP Pavilion Gaming Desktop TG01-2019nt
    Memory
    Micron Technology DDR4-3200 16GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce RTX 3060
    Sound Card
    Realtek ALC671
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster U28E590
    Screen Resolution
    3840 x 2160
    Hard Drives
    SAMSUNG MZVLQ1T0HALB-000H1

Josey Wales

Endeavor to Persevere
Power User
VIP
Local time
5:27 PM
Posts
429
Location
USA-Ohio
Try newest or oldest network card driver to see problem resolves.

You can also reset TCP/IP protocol suite, hopefully that will help.
I did that , it is still working. Thanks. (y)
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 11 Pro 22000.258
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Digital Storm Velox
    CPU
    Intel Core i9-10940X
    Motherboard
    MSI X299 PRO (Intel X299 Chipset) (Up to 4x PCI-E Devices)
    Memory
    128 GB DDR4 3200 MHz Corsair Vengance LPX
    Graphics Card(s)
    EVGA GeForce RTX 2080 Ti Black
    Sound Card
    Integrated Motherboard Audio-Realtek
    Monitor(s) Displays
    Dell S2419HGF
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    1x SSD M.2 (1TB Digital Storm M.2 Performance Series)(Crucial)
    1x Storage (2TB Seagate
    1x Samsung 860 Pro
    1x 1TB Samsung 860 EVO External Storage
    PSU
    Corsair / EVGA / Thermaltake (Modular) (80 Plus Gold)
    Case
    VELOX
    Cooling
    H20: Stage 2: Digital Storm Vortex Liquid CPU Cooler (Dual Fan) (Fully Sealed + No Maintenance)
    Keyboard
    EVGA Z10 RGB
    Mouse
    EVGA X17 Gaming Mouse
    Internet Speed
    1000Gb's Down-20 Up
    Browser
    Firefox 93
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    Cyberpower CP1350AVRLCD -UPS

Josey Wales

Endeavor to Persevere
Power User
VIP
Local time
5:27 PM
Posts
429
Location
USA-Ohio
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 11 Pro 22000.258
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Digital Storm Velox
    CPU
    Intel Core i9-10940X
    Motherboard
    MSI X299 PRO (Intel X299 Chipset) (Up to 4x PCI-E Devices)
    Memory
    128 GB DDR4 3200 MHz Corsair Vengance LPX
    Graphics Card(s)
    EVGA GeForce RTX 2080 Ti Black
    Sound Card
    Integrated Motherboard Audio-Realtek
    Monitor(s) Displays
    Dell S2419HGF
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    1x SSD M.2 (1TB Digital Storm M.2 Performance Series)(Crucial)
    1x Storage (2TB Seagate
    1x Samsung 860 Pro
    1x 1TB Samsung 860 EVO External Storage
    PSU
    Corsair / EVGA / Thermaltake (Modular) (80 Plus Gold)
    Case
    VELOX
    Cooling
    H20: Stage 2: Digital Storm Vortex Liquid CPU Cooler (Dual Fan) (Fully Sealed + No Maintenance)
    Keyboard
    EVGA Z10 RGB
    Mouse
    EVGA X17 Gaming Mouse
    Internet Speed
    1000Gb's Down-20 Up
    Browser
    Firefox 93
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    Cyberpower CP1350AVRLCD -UPS

FreeBooter

Active member
Member
VIP
Local time
12:27 AM
Posts
130
I did that , it is still working. Thanks. (y)
Good, if it won't work try resetting network card by executing netcfg -d command from administrative Command Prompt and restart your computer.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HP Pavilion
    CPU
    AMD Ryzen 7 5700G
    Motherboard
    HP Pavilion Gaming Desktop TG01-2019nt
    Memory
    Micron Technology DDR4-3200 16GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce RTX 3060
    Sound Card
    Realtek ALC671
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster U28E590
    Screen Resolution
    3840 x 2160
    Hard Drives
    SAMSUNG MZVLQ1T0HALB-000H1

Josey Wales

Endeavor to Persevere
Power User
VIP
Local time
5:27 PM
Posts
429
Location
USA-Ohio
Well I did a Repair Install and had another loss of Net, one more and I will be back in Windows 10. I have had it!
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 11 Pro 22000.258
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Digital Storm Velox
    CPU
    Intel Core i9-10940X
    Motherboard
    MSI X299 PRO (Intel X299 Chipset) (Up to 4x PCI-E Devices)
    Memory
    128 GB DDR4 3200 MHz Corsair Vengance LPX
    Graphics Card(s)
    EVGA GeForce RTX 2080 Ti Black
    Sound Card
    Integrated Motherboard Audio-Realtek
    Monitor(s) Displays
    Dell S2419HGF
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    1x SSD M.2 (1TB Digital Storm M.2 Performance Series)(Crucial)
    1x Storage (2TB Seagate
    1x Samsung 860 Pro
    1x 1TB Samsung 860 EVO External Storage
    PSU
    Corsair / EVGA / Thermaltake (Modular) (80 Plus Gold)
    Case
    VELOX
    Cooling
    H20: Stage 2: Digital Storm Vortex Liquid CPU Cooler (Dual Fan) (Fully Sealed + No Maintenance)
    Keyboard
    EVGA Z10 RGB
    Mouse
    EVGA X17 Gaming Mouse
    Internet Speed
    1000Gb's Down-20 Up
    Browser
    Firefox 93
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    Cyberpower CP1350AVRLCD -UPS

bobkn

Well-known member
Member
VIP
Local time
5:27 PM
Posts
412
Location
Danbury, CT, USA
Don't know what to suggest. My motherboard has a Realtek L8200A network controller. Pretty similar to the Realtek controller on your motherboard. I've had zero trouble with it under 11.

My Win 11 installation was a clean install using an ISO from uupdump.net.
 
Last edited:

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 11 22000.194
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    homebuilt
    CPU
    Ryzen 9 5950X
    Motherboard
    Asus Tuf X570 Plus Gaming
    Memory
    32GB Gskill DDR4 2800
    Graphics Card(s)
    Radeon RX 6900 XT
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    Asus PA329C
    Screen Resolution
    3940 X 2160
    Hard Drives
    WB Black SN850 1TB M.2 NVME SSD
    Seagate Iron Wolf 8TB
    PSU
    Seasonic SS-1250XM
    Case
    Corsair Obsidian 750D
    Cooling
    Corsair H100i RGB Pro XT
    Internet Speed
    1200 Mbps
  • Operating System
    windows 10 19044.1151
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    homebuilt
    CPU
    Ryzen 9 3900X
    Motherboard
    MSI MPG X570 Gaming Plus
    Memory
    32GB
    Graphics card(s)
    Gigabyte RTX 2080 Super
    Sound Card
    built in Realtek
    Monitor(s) Displays
    Samsung LU28R550UQNXZA
    Screen Resolution
    3840 X 2160
    Hard Drives
    Sabrent 1 TB PCI-E 4.0 X4 NVME M.2
    4 GB Seagate Ironwolf
    PSU
    eVGA SuperNOVA 750 G1+
    Case
    Phanteks ENTHOO Pro M
    Cooling
    Corsair H100i RGB Pro XT
    Internet Speed
    400 Mbps

badrobot

Well-known member
MVP
Member
VIP
Local time
5:27 PM
Posts
359
Location
Toronto, CANADA
Happened to me. But my mobo has 2 ethernet ports. Realtek isn't working. The Intel Ethernet does work. So, my quick fix was just to switch ethernet ports.

1627962835978.png
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10/11 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    i7-4790K
    Motherboard
    ASRock Xtreme6 Z97
    Memory
    16GB Corsair Vengeance Pro
    Graphics Card(s)
    MSI R9 290
    Monitor(s) Displays
    LG Ultrawide 34"
    Screen Resolution
    3440x1440
    Hard Drives
    Samsung M.2
    PSU
    Thermaltake 475 Watts 80 Bronze
    Case
    Thermaltake Commander I Snow Edition
    Cooling
    Deep Cool Archer Air Cooler
    Internet Speed
    1Gbps
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    "Moderna"
  • Operating System
    Windows 10 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD Ryzen 7 3700X
    Motherboard
    MSI MPG Gaming Edge Wifi (X570)
    Memory
    32GB Adata XPG DDR4
    Graphics card(s)
    ASUS GTX 1070 8GB ROG Strix
    Monitor(s) Displays
    LG Ultrawide 34"
    Screen Resolution
    3440x1440
    Hard Drives
    Main Boot Drive : 512GB Adata XPG RGB Gen3x4 NVMe M.2 SSD
    PSU
    EVGA 600 Watts Gold
    Case
    Deepcool Genome II
    Cooling
    Deepcool Fryzen
    Mouse
    Logitech G402
    Keyboard
    Armageddon MKA-5R RGB-Hornet
    Internet Speed
    1Gbps
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    Moderna

Ghot

Well-known member
Power User
VIP
Local time
5:27 PM
Posts
1,188
Location
PA, USA
Well I did a Repair Install and had another loss of Net, one more and I will be back in Windows 10. I have had it!



Since I had Windows 10 set up exactly like I wanted, and it never seems to have problems...

I made a full OS Image backup of Win 10 and restored it (in my case) to a separate SSD.
Then... I did an In-Place Upgrade of the Win 10 copy. Haven't had any Win 11 issues other than things like the Win 11 Start Menu, which MS did on purpose anyway.
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Win 10 Home 10.0.22000.258 (x64)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot®
    CPU
    AMD Ryzen 7 3700X
    Motherboard
    Asus Pro WS X570-ACE
    Memory
    G.Skill (F4-3200C14D-16GTZKW)
    Graphics Card(s)
    EVGA RTX 2070 (08G-P4-2171-KR)
    Sound Card
    (onboard) Realtek ALC1220P / ALC S1220A
    Monitor(s) Displays
    Dell U3011 30"
    Screen Resolution
    2560 x 1600
    Hard Drives
    Samsung 860 EVO 500GB,
    WD 4TB Black FZBX - SATA III,
    WD 8TB Black FZBX - SATA III,
    LG GH22LS30 CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling 750W Quad EPS12V
    Case
    COOLER MASTER ATCS 840 Full Tower
    Cooling
    CM Hyper 212 EVO (push/pull)
    Keyboard
    Ducky DK9008 Shine II Blue LED
    Mouse
    Logitech Optical M-100
    Internet Speed
    100/100
    Browser
    Firefox (latest)
    Antivirus
    Bitdefender Internet Security 2020
    Other Info
    Speakers: Klipsch Pro Media 2.1
  • Operating System
    Windows XP Pro 32bit w/SP3
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot®
    CPU
    AMD Athlon 64 X2 5000+ (OC'd @ 3.2Ghz)
    Motherboard
    ASUS M2N32-SLI Deluxe Wireless Edition
    Memory
    TWIN2X2048-6400C4DHX (2 x 1GB, DDR2 800)
    Graphics card(s)
    EVGA 256-P2-N758-TR GeForce 8600GT SSC
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    ViewSonic G90FB Black 19" Professional (CRT)
    Screen Resolution
    up to 2048 x 1536
    Hard Drives
    WD 36GB 10,000rpm Raptor SATA
    Seagate 80GB 7200rpm SATA
    Lite-On LTR-52246S CD/RW
    Lite-On LH-18A1P CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling Silencer 750 Quad EPS12V
    Case
    Generic Beige case, 80mm fans
    Cooling
    ZALMAN 9500A 92mm CPU Cooler
    Mouse
    Logitech Optical M-BT96a
    Keyboard
    Logitech Classic Keybooard 200
    Internet Speed
    100/100
    Browser
    Firefox 3.x ??
    Antivirus
    Symantec (Norton)
    Other Info
    Still assembled, still runs. Haven't turned it on for 13 years?

    http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?183088-5000-B-E-on-M2N32-SLI-Dlx-Overclocked&p=2891724#post2891724

Cliff S

ꓠꓳꓪꓱꓷ ꓶꓯꓕꓲꓨꓲꓷ ꓘꓤꓯꓷ
Member
VIP
Local time
11:27 PM
Posts
276
Location
Bamberg, Bavaria, Germany
Josey take a look at the driver in Device Manager and make sure the power saving crap is turned off(unselected)
1627970279924.png

(While there, look through the USB controllers, system devices, keyboards, and mice devices and turn the power saving is also turned off ;) )
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Win10 Pro, Win10 Pro N, Win10 Home, Windows 8.1 Pro, Ubuntu
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    ۞ΞЖ†ԘΜΞ۞
    CPU
    Intel Core i9 9900K
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus X Hero
    Memory
    32 GB Quad Kit, G.Skill Trident Z RGB Series schwarz, DDR4-3866, 18-19-19-39-2T
    Graphics Card(s)
    ASUS GeForce RTX 3090 ROG Strix O24G, 24576 MB GDDR6X
    Sound Card
    (1) HD Webcam C270 (2) NVIDIA High Definition Audio (3) Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    BenQ BL2711U(4K) and a hp 27vx(1080p)
    Hard Drives
    C: Samsung 960 EVO NVMe M.2 SSD
    E: & O: Libraries & OneDrive-> Samsung 850 EVO 1TB
    D: Hyper-V VM's -> Samsung PM951 Client M.2 512Gb SSD
    G: System Images -> Samsung 860 Pro 2TB
    PSU
    Corsair HX1000i High Performance ATX Power Supply 80+ Platinum
    Case
    Phanteks Enthoo Pro TG
    Cooling
    Thermaltake Floe Riing RGB TT Premium-Edition 360mm and 2x120 Phantek& Halo front, and 1x140 Phanteks
    Keyboard
    Trust GTX THURA
    Mouse
    Trust GTX 148
    Internet Speed
    25+/5+ (+usually faster)
    Browser
    Edge; Chrome;
    Antivirus
    Windows Defender of course & Malwarebytes Anti-Exploit as an added layer between browser & OS
    Other Info
    Router: FRITZ!Box 7490
    Sound system: SHARP HT-SBW460 Dolby Atmos Soundbar
    Webcam: Logitech BRIO ULTRA HD PRO WEBCAM 4K webcam with HDR

TairikuOkami

Well-known member
Member
VIP
Local time
11:27 PM
Posts
153
Location
Trnava, SK
Well I did a Repair Install and had another loss of Net, one more and I will be back in Windows 10. I have had it!
I had the same problem a few times a day, but when I allowed SYSTEM to ping?, it stopped.

capture_08032021_090301.jpg
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 11 Home
    CPU
    AMD Ryzen 5 3600 (07/19)
    Motherboard
    MSI B450 TOMAHAWK 7C02v1H5 (07/19)
    Memory
    4x 8GB ADATA XPG GAMMIX D10 DDR4 3200MHz CL16
    Graphics Card(s)
    MSI Radeon RX 580 ARMOR 8G OC (08/19)
    Sound Card
    Creative Sound Blaster Z (11/16)
    Monitor(s) Displays
    24" AOC G2460VQ6 (01/19)
    Screen Resolution
    1920×1080@75Hz + FreeSync (DisplayPort)
    Hard Drives
    ADATA XPG GAMMIX S11 Pro SSD 512GB (07/19)
    PSU
    Seasonic M12II-520 80 Plus Bronze (11/16)
    Case
    Lian Li PC-7NB + 3x Noctua NF-S12A FLX@700rpm (11/16)
    Cooling
    CPU Cooler Noctua NH-U12S@700rpm
    Keyboard
    HP Pavilion Wireless Keyboard 600 (05/21)
    Mouse
    HP Wireless Silent 280M Mouse (05/21)
    Internet Speed
    300/30 Mbps via RouterOS (05/21) + TCP Optimizer
    Browser
    Microsoft Edge
    Antivirus
    None
    Other Info
    Headphones: Sennheiser RS170 (09/10) + Software: https://tinyurl.com/7hkjyhsj

Ghot

Well-known member
Power User
VIP
Local time
5:27 PM
Posts
1,188
Location
PA, USA
Happened to me. But my mobo has 2 ethernet ports. Realtek isn't working. The Intel Ethernet does work. So, my quick fix was just to switch ethernet ports.

View attachment 4702




Mine motherboard has two ethernet ports as well.
Like you I chose the Intel ethernet port.
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Win 10 Home 10.0.22000.258 (x64)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot®
    CPU
    AMD Ryzen 7 3700X
    Motherboard
    Asus Pro WS X570-ACE
    Memory
    G.Skill (F4-3200C14D-16GTZKW)
    Graphics Card(s)
    EVGA RTX 2070 (08G-P4-2171-KR)
    Sound Card
    (onboard) Realtek ALC1220P / ALC S1220A
    Monitor(s) Displays
    Dell U3011 30"
    Screen Resolution
    2560 x 1600
    Hard Drives
    Samsung 860 EVO 500GB,
    WD 4TB Black FZBX - SATA III,
    WD 8TB Black FZBX - SATA III,
    LG GH22LS30 CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling 750W Quad EPS12V
    Case
    COOLER MASTER ATCS 840 Full Tower
    Cooling
    CM Hyper 212 EVO (push/pull)
    Keyboard
    Ducky DK9008 Shine II Blue LED
    Mouse
    Logitech Optical M-100
    Internet Speed
    100/100
    Browser
    Firefox (latest)
    Antivirus
    Bitdefender Internet Security 2020
    Other Info
    Speakers: Klipsch Pro Media 2.1
  • Operating System
    Windows XP Pro 32bit w/SP3
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot®
    CPU
    AMD Athlon 64 X2 5000+ (OC'd @ 3.2Ghz)
    Motherboard
    ASUS M2N32-SLI Deluxe Wireless Edition
    Memory
    TWIN2X2048-6400C4DHX (2 x 1GB, DDR2 800)
    Graphics card(s)
    EVGA 256-P2-N758-TR GeForce 8600GT SSC
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    ViewSonic G90FB Black 19" Professional (CRT)
    Screen Resolution
    up to 2048 x 1536
    Hard Drives
    WD 36GB 10,000rpm Raptor SATA
    Seagate 80GB 7200rpm SATA
    Lite-On LTR-52246S CD/RW
    Lite-On LH-18A1P CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling Silencer 750 Quad EPS12V
    Case
    Generic Beige case, 80mm fans
    Cooling
    ZALMAN 9500A 92mm CPU Cooler
    Mouse
    Logitech Optical M-BT96a
    Keyboard
    Logitech Classic Keybooard 200
    Internet Speed
    100/100
    Browser
    Firefox 3.x ??
    Antivirus
    Symantec (Norton)
    Other Info
    Still assembled, still runs. Haven't turned it on for 13 years?

    http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?183088-5000-B-E-on-M2N32-SLI-Dlx-Overclocked&p=2891724#post2891724

barman58

Moderator
Staff member
Local time
10:27 PM
Posts
518
Josey
Now for the out of the box thought, "how long has the network cabling been in place?" I recently solved my own wired networking which came down to a bad connection in a short Ethernet extension cable that happened regularly but intermittently, I temporarily removed the extension and the almost daily failures went away, I have a new extension arriving today but also have an additional switch on the way - which will give me a totally reliable connection (although the last extension lasted almost 10 years without a a glitch )
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10 Pro x64 [Latest Release Preview]
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Chillblast to my design
    CPU
    Ryzen 9 5950X, 4.9GHz
    Motherboard
    Asus Prime X570-Pro Motherboard
    Memory
    64GB DDR4 3200MHz
    Graphics Card(s)
    4GB NVIDIA GEFORCE GTX 1650 Ti - HDMI, DP
    Sound Card
    On motherboard Feeding SPDiF 5.1 system
    Monitor(s) Displays
    32" UHD 32 Bit HDR Monitor + 43" UHD 4K 32Bit HDR TV
    Screen Resolution
    2 x 3840 x 2160
    Hard Drives
    1TB M2 SSD OS, 500GB Fast Access SSD, 2 x 8TB Data + Various Externals from 1TB to 4TB, 10TB NAS
    PSU
    NZXT C750 80 PLUS Gold 750W Modular PSU
    Case
    Chillblast Silent Workstation PC Case - Black
    Cooling
    NZXT Kraken X63 280mm CPU Cooler, Quiet Case fans Fan
    Keyboard
    Wireless Logitec MX Keys + K830 [Depending on where I'm Sat]
    Mouse
    Wireless Logitec - MX Master 3 + M570 Trackball
    Internet Speed
    72 MB Down 18.5 MB Up
    Browser
    Latest Chrome
    Antivirus
    BitDefender Total Security 2021
    Other Info
    Also run...
    Laptop - Quad 8GB - Windows 10 Pro x64 HP 15.2"
    Nexus 7 Android tablet
    Samsung 10.2" tablet
    Sony Z3 Android Smartphone
    Samsung S9 Plus Smartphone
    Samsung Note S20
    Wacom Pro Medium Pen Pad
    Wacom Pro Small Pen Pad
    Wacom ExpressKey Remote
    Loopdeck+ Graphics Controller
    Shuttle Pro v2 Control Pad
  • Operating System
    Windows 10 Pro x64 [Latest release]
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell XPS 17 9700
    CPU
    i7 10750H
    Motherboard
    Stock
    Memory
    32 GB
    Graphics card(s)
    Stock Intel + GTX 1650 Ti
    Sound Card
    Stock 4 speaker
    Monitor(s) Displays
    Stock 17"
    Screen Resolution
    3840 x 2160 HDR touchscreen
    Hard Drives
    2TB M2
    PSU
    Stock
    Case
    Stock Aluminium / Carbon Fibre
    Cooling
    Stock + 2 fan cooling pad
    Mouse
    Stock Trackpad
    Keyboard
    Stock Illuminated
    Internet Speed
    72 MB Down 18.5 MB Up
    Browser
    Latest Chrome
    Antivirus
    BitDefender Total Security 2021

jimbo45

Well-known member
Member
VIP
Local time
9:27 PM
Posts
597
Location
Hafnarfjörður IS
Works fine on these Nic's - I use the USB->LAN one as I then run short piece of LAN cable to a Switch. The laptop doesn't have any LAN connectors. Also set to FULL DUPLEX gets maximum throughput on Network.

hw.png



Duplex setting :

hw1.png

Cheers
jimbo
 
Last edited:

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows XP,7,10,11 Linux Arch Linux
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    2 X Intel i7

Josey Wales

Endeavor to Persevere
Power User
VIP
Local time
5:27 PM
Posts
429
Location
USA-Ohio
My Intel is not Wireless, Thanks ROBO but that was not checked and at the moment I am back on 19043.1051.

I just checked and it was Checked on Both of them, I may go back.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 11 Pro 22000.258
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Digital Storm Velox
    CPU
    Intel Core i9-10940X
    Motherboard
    MSI X299 PRO (Intel X299 Chipset) (Up to 4x PCI-E Devices)
    Memory
    128 GB DDR4 3200 MHz Corsair Vengance LPX
    Graphics Card(s)
    EVGA GeForce RTX 2080 Ti Black
    Sound Card
    Integrated Motherboard Audio-Realtek
    Monitor(s) Displays
    Dell S2419HGF
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    1x SSD M.2 (1TB Digital Storm M.2 Performance Series)(Crucial)
    1x Storage (2TB Seagate
    1x Samsung 860 Pro
    1x 1TB Samsung 860 EVO External Storage
    PSU
    Corsair / EVGA / Thermaltake (Modular) (80 Plus Gold)
    Case
    VELOX
    Cooling
    H20: Stage 2: Digital Storm Vortex Liquid CPU Cooler (Dual Fan) (Fully Sealed + No Maintenance)
    Keyboard
    EVGA Z10 RGB
    Mouse
    EVGA X17 Gaming Mouse
    Internet Speed
    1000Gb's Down-20 Up
    Browser
    Firefox 93
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    Cyberpower CP1350AVRLCD -UPS

Josey Wales

Endeavor to Persevere
Power User
VIP
Local time
5:27 PM
Posts
429
Location
USA-Ohio
Josey take a look at the driver in Device Manager and make sure the power saving crap is turned off(unselected)
View attachment 4712

(While there, look through the USB controllers, system devices, keyboards, and mice devices and turn the power saving is also turned off ;) )
Thanks Cliff That has seemed to fix it! :thumbsup:
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 11 Pro 22000.258
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Digital Storm Velox
    CPU
    Intel Core i9-10940X
    Motherboard
    MSI X299 PRO (Intel X299 Chipset) (Up to 4x PCI-E Devices)
    Memory
    128 GB DDR4 3200 MHz Corsair Vengance LPX
    Graphics Card(s)
    EVGA GeForce RTX 2080 Ti Black
    Sound Card
    Integrated Motherboard Audio-Realtek
    Monitor(s) Displays
    Dell S2419HGF
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    1x SSD M.2 (1TB Digital Storm M.2 Performance Series)(Crucial)
    1x Storage (2TB Seagate
    1x Samsung 860 Pro
    1x 1TB Samsung 860 EVO External Storage
    PSU
    Corsair / EVGA / Thermaltake (Modular) (80 Plus Gold)
    Case
    VELOX
    Cooling
    H20: Stage 2: Digital Storm Vortex Liquid CPU Cooler (Dual Fan) (Fully Sealed + No Maintenance)
    Keyboard
    EVGA Z10 RGB
    Mouse
    EVGA X17 Gaming Mouse
    Internet Speed
    1000Gb's Down-20 Up
    Browser
    Firefox 93
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    Cyberpower CP1350AVRLCD -UPS

Cliff S

ꓠꓳꓪꓱꓷ ꓶꓯꓕꓲꓨꓲꓷ ꓘꓤꓯꓷ
Member
VIP
Local time
11:27 PM
Posts
276
Location
Bamberg, Bavaria, Germany
You're welcome Josey, I hope it was just that "simple"(but it usually never is:():)
The driver power management is controlled by what ever C-state your system is in at the moment, I have all C-States turned on in my BIOS, but I don't allow my peripherals to turn off inside of Windows.

To learn more about C-states see my post here: Table of what the C-States do
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Win10 Pro, Win10 Pro N, Win10 Home, Windows 8.1 Pro, Ubuntu
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    ۞ΞЖ†ԘΜΞ۞
    CPU
    Intel Core i9 9900K
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus X Hero
    Memory
    32 GB Quad Kit, G.Skill Trident Z RGB Series schwarz, DDR4-3866, 18-19-19-39-2T
    Graphics Card(s)
    ASUS GeForce RTX 3090 ROG Strix O24G, 24576 MB GDDR6X
    Sound Card
    (1) HD Webcam C270 (2) NVIDIA High Definition Audio (3) Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    BenQ BL2711U(4K) and a hp 27vx(1080p)
    Hard Drives
    C: Samsung 960 EVO NVMe M.2 SSD
    E: & O: Libraries & OneDrive-> Samsung 850 EVO 1TB
    D: Hyper-V VM's -> Samsung PM951 Client M.2 512Gb SSD
    G: System Images -> Samsung 860 Pro 2TB
    PSU
    Corsair HX1000i High Performance ATX Power Supply 80+ Platinum
    Case
    Phanteks Enthoo Pro TG
    Cooling
    Thermaltake Floe Riing RGB TT Premium-Edition 360mm and 2x120 Phantek& Halo front, and 1x140 Phanteks
    Keyboard
    Trust GTX THURA
    Mouse
    Trust GTX 148
    Internet Speed
    25+/5+ (+usually faster)
    Browser
    Edge; Chrome;
    Antivirus
    Windows Defender of course & Malwarebytes Anti-Exploit as an added layer between browser & OS
    Other Info
    Router: FRITZ!Box 7490
    Sound system: SHARP HT-SBW460 Dolby Atmos Soundbar
    Webcam: Logitech BRIO ULTRA HD PRO WEBCAM 4K webcam with HDR

Josey Wales

Endeavor to Persevere
Power User
VIP
Local time
5:27 PM
Posts
429
Location
USA-Ohio
You're welcome Josey, I hope it was just that "simple"(but it usually never is:():)
The driver power management is controlled by what ever C-state your system is in at the moment, I have all C-States turned on in my BIOS, but I don't allow my peripherals to turn off inside of Windows.

To learn more about C-states see my post here: Table of what the C-States do
Sorry but it was not, the same thing started to happen the second I went into EDGE. I am Done , Back on 10 till 11 gets right.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 11 Pro 22000.258
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Digital Storm Velox
    CPU
    Intel Core i9-10940X
    Motherboard
    MSI X299 PRO (Intel X299 Chipset) (Up to 4x PCI-E Devices)
    Memory
    128 GB DDR4 3200 MHz Corsair Vengance LPX
    Graphics Card(s)
    EVGA GeForce RTX 2080 Ti Black
    Sound Card
    Integrated Motherboard Audio-Realtek
    Monitor(s) Displays
    Dell S2419HGF
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    1x SSD M.2 (1TB Digital Storm M.2 Performance Series)(Crucial)
    1x Storage (2TB Seagate
    1x Samsung 860 Pro
    1x 1TB Samsung 860 EVO External Storage
    PSU
    Corsair / EVGA / Thermaltake (Modular) (80 Plus Gold)
    Case
    VELOX
    Cooling
    H20: Stage 2: Digital Storm Vortex Liquid CPU Cooler (Dual Fan) (Fully Sealed + No Maintenance)
    Keyboard
    EVGA Z10 RGB
    Mouse
    EVGA X17 Gaming Mouse
    Internet Speed
    1000Gb's Down-20 Up
    Browser
    Firefox 93
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    Cyberpower CP1350AVRLCD -UPS

johnlgalt

Antidisestablishmentarianistentarianist
Power User
VIP
Local time
5:27 PM
Posts
1,872
Location
3rd Rock
Are you still having issues with Edge and Firefox sync also?

This loss of connection might actually be what was happening the whole time.

Try resetting Edge to all defaults / create a new profile in Edge with only default settings without syncing and see if it happens.

If not, try syncing the new profile and see if it starts.
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10 Pro X64
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HomeBrew
    CPU
    AMD Ryzen 9 3950X
    Motherboard
    MSI MEG X570 GODLIKE
    Memory
    4 * Corsair Vengeance 32 GB 3600 MHz
    Graphics Card(s)
    eVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0 (04G-P4-3979-KB)
    Sound Card
    Realtek® ALC1220 Codec
    Monitor(s) Displays
    2 * Lenovo LT2323pwA Widescreeen
    Screen Resolution
    2* 1920*1080
    Hard Drives
    3x Sabrent Rocket PCIe Gen4 NVMe M.2 1 TB SSD (SB-ROCKET-NVMe4-1TB)
    SanDisk Ultra SDSSDHII-960G-G25 960 GB SATA III SSD
    Crucial MX100 CT256MX100SSD1 256GB SATA III SSD
    2 * Seagate Barracuda 7200.12 ST31000528AS 1TB 7200 RPM --> RAID1
    PSU
    PC Power & Cooling’s Silencer Series 1050 Watt, 80 Plus Platinum
    Case
    Fractal Design Define 7 XL Dark ATX Full Tower Case
  • Operating System
    Windows 10 x64 Pro build 21H1
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell Latitude E5470
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i5-6300U CPU @ 2.40GHz, 2501 Mhz, 2 Core(s), 4 Logical Processor(s)
    Motherboard
    Dell
    Memory
    16 GB
    Graphics card(s)
    Intel(R) HD Graphics 520
    Sound Card
    Intel(R) HD Graphics 520 + RealTek Audio
    Monitor(s) Displays
    Dell laptop display 15"
    Screen Resolution
    1920 * 1080
    Hard Drives
    Toshiba 128GB M.2 22300 drive
    INTEL Cherryvill 520 Series SSDSC2CW180A 180 GB SATA III SSD
    PSU
    Dell
    Case
    Dell
    Cooling
    Dell
    Mouse
    Logitech MX Master (shared) | Dell TouchPad
    Keyboard
    Dell
    Internet Speed
    AT&T LightSpeed Gigabit Duplex
    Browser
    Edge Chromium | Chrome | Firefox Nightly | Brave
    Antivirus
    Defender + MB4
Top Bottom