Bluestacks with Hyper-V wont run


AdamE

Member
Local time
11:04 AM
Posts
56
OS
W11 Pro
Wondering if anyone else is having this issue?

I am on build 22526, and I have Bluestacks 5 installed (the Hyper-V version). I've enabled all required Hyper-V stuff as said in the Bluestacks docs, yet when I start it I am told I have to enable Hyper-V!! Can't figure what to do next. I've made sure I am an administrator for the Hyper-V group etc.

Fingers crossed someone else has found the issue!? Thanks
 

My Computer

System One

  • OS
    W11 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell XPS One 2720
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i7-4770
    Motherboard
    Dell
    Memory
    16GB
    Graphics Card(s)
    Intel HD 4600 & GeForce GT 750M
    Sound Card
    Realtek HD Audio
    Monitor(s) Displays
    27"
    Screen Resolution
    2560*1440
    Hard Drives
    Samsung SSD850 Evo mSATA 250GB
    1TB Standard HD for data
    Case
    AIO
    Internet Speed
    1GB Fibre
    Antivirus
    Microsoft

The-Hive

The First Three Star Guru
Guru
VIP
Local time
11:04 AM
Posts
10,439
Location
Wiltshire UK
OS
Windows 11 Pro
Is it enabled in BIOS or EUFI?
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Alienware Area 51m R2
    CPU
    10th Gen Core i9 10900K
    Memory
    32GB
    Graphics Card(s)
    Geforce RTX 2080 Super
    Sound Card
    Nvidia HD
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    C: Samsung 2TB P981A
    D: Samsung 2TB 970 Evo
    Case
    Dark side of the moon
    Mouse
    Alienware AW610M
    Browser
    Chrome and Firefox
    Antivirus
    Norton
    Other Info
    Killer E3000 Ethernet Controller
    Killer AX1650i Wi-Fi Network Adaptor
    Alienware Z01G Graphic Amplifier
    Tobii Eye Tracker
  • Operating System
    Dual Boot Windows 11 Pro / Windows 11 Pro Dev build
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell Inspiron 3501
    CPU
    11th Gen i-7 2.80 gb
    Memory
    16Gb
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    512Gb SSD
    WD 2GB EXT
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    Norton

Alex__ASSR

MrBison Alex
Member
Local time
7:04 AM
Posts
95
Location
Brazil
OS
Windows 11, Pro for Workstations, 21H2 (22000.652)
Wondering if anyone else is having this issue?

I am on build 22526, and I have Bluestacks 5 installed (the Hyper-V version). I've enabled all required Hyper-V stuff as said in the Bluestacks docs, yet when I start it I am told I have to enable Hyper-V!! Can't figure what to do next. I've made sure I am an administrator for the Hyper-V group etc.

Fingers crossed someone else has found the issue!? Thanks
try this.
dism /online /enable-feature /featurename:"VirtualMachinePlatform" /all
View attachment 185151642081805260.png
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11, Pro for Workstations, 21H2 (22000.652)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    AMD Ryzen 5 3400G 3.7GHz (4.2GHz Turbo)
    Motherboard
    Asus Prime B450M Gaming/BR Chipset B450 AMD AM4 mATX DDR4 - BIOS 3604
    Memory
    DDR4 OLOy Owl Black, 8GB, 3200MHZ, (x2)
    Graphics Card(s)
    Colorful GeForce GTX 1650 Super
    Sound Card
    -
    Monitor(s) Displays
    LG 22EA53(Digital)
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    SSD: 120GB, Sata III, Leitura 560MBs e Gravação 540MBs
    HD: Seagate Barracuda 1TB, Sata III, 7200RPM, 64MB
    PSU
    Corsair ATX CV550 550W, 80 Plus Bronze, PFC Ativo
    Case
    Wheel Jack, Mid Tower, Vidro Temperado, Black
    Cooling
    default
    Keyboard
    common
    Mouse
    commom
    Internet Speed
    600mb
    Browser
    Opera
    Antivirus
    Windows Defender

cereberus

Well-known member
Pro User
VIP
Local time
11:04 AM
Posts
2,281
OS
Windows 10 Pro + others in VHDs
Wondering if anyone else is having this issue?

I am on build 22526, and I have Bluestacks 5 installed (the Hyper-V version). I've enabled all required Hyper-V stuff as said in the Bluestacks docs, yet when I start it I am told I have to enable Hyper-V!! Can't figure what to do next. I've made sure I am an administrator for the Hyper-V group etc.

Fingers crossed someone else has found the issue!? Thanks
These so called hyper-v versions are very flakey, and very slow.

I would uninstall it, an install the normal bluestacks version and follow this post i.e. create a dual boot entry where the hypervisor is not running. The guide here talks about virtualbox, but the solution works for bluestack as well. It works for W10 and W11 as well.

 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Pro + others in VHDs
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    ASUS Vivobook 14
    CPU
    I7
    Motherboard
    Yep, Laptop has one.
    Memory
    16 GB
    Graphics Card(s)
    Integrated Intel Iris XE
    Sound Card
    Realtek built in
    Monitor(s) Displays
    N/A
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    1 TB Optane NVME SSD, 1 TB NVME SSD
    PSU
    Yep, got one
    Case
    Yep, got one
    Cooling
    Stella Artois
    Keyboard
    Built in
    Mouse
    Bluetooth , wired
    Internet Speed
    72 Mb/s :-(
    Browser
    Edge mostly
    Antivirus
    Defender
    Other Info
    TPM 2.0

AdamE

Member
Thread Starter
Local time
11:04 AM
Posts
56
OS
W11 Pro

My Computer

System One

  • OS
    W11 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell XPS One 2720
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i7-4770
    Motherboard
    Dell
    Memory
    16GB
    Graphics Card(s)
    Intel HD 4600 & GeForce GT 750M
    Sound Card
    Realtek HD Audio
    Monitor(s) Displays
    27"
    Screen Resolution
    2560*1440
    Hard Drives
    Samsung SSD850 Evo mSATA 250GB
    1TB Standard HD for data
    Case
    AIO
    Internet Speed
    1GB Fibre
    Antivirus
    Microsoft

The-Hive

The First Three Star Guru
Guru
VIP
Local time
11:04 AM
Posts
10,439
Location
Wiltshire UK
OS
Windows 11 Pro
That is the best starting point, because you said you had all the right things enabled in Windows
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Alienware Area 51m R2
    CPU
    10th Gen Core i9 10900K
    Memory
    32GB
    Graphics Card(s)
    Geforce RTX 2080 Super
    Sound Card
    Nvidia HD
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    C: Samsung 2TB P981A
    D: Samsung 2TB 970 Evo
    Case
    Dark side of the moon
    Mouse
    Alienware AW610M
    Browser
    Chrome and Firefox
    Antivirus
    Norton
    Other Info
    Killer E3000 Ethernet Controller
    Killer AX1650i Wi-Fi Network Adaptor
    Alienware Z01G Graphic Amplifier
    Tobii Eye Tracker
  • Operating System
    Dual Boot Windows 11 Pro / Windows 11 Pro Dev build
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell Inspiron 3501
    CPU
    11th Gen i-7 2.80 gb
    Memory
    16Gb
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    512Gb SSD
    WD 2GB EXT
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    Norton

Alex__ASSR

MrBison Alex
Member
Local time
7:04 AM
Posts
95
Location
Brazil
OS
Windows 11, Pro for Workstations, 21H2 (22000.652)
only virtualization needs to be enabled in the bios right?
you can check it on task manager.
1642083044114.png
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11, Pro for Workstations, 21H2 (22000.652)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    AMD Ryzen 5 3400G 3.7GHz (4.2GHz Turbo)
    Motherboard
    Asus Prime B450M Gaming/BR Chipset B450 AMD AM4 mATX DDR4 - BIOS 3604
    Memory
    DDR4 OLOy Owl Black, 8GB, 3200MHZ, (x2)
    Graphics Card(s)
    Colorful GeForce GTX 1650 Super
    Sound Card
    -
    Monitor(s) Displays
    LG 22EA53(Digital)
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    SSD: 120GB, Sata III, Leitura 560MBs e Gravação 540MBs
    HD: Seagate Barracuda 1TB, Sata III, 7200RPM, 64MB
    PSU
    Corsair ATX CV550 550W, 80 Plus Bronze, PFC Ativo
    Case
    Wheel Jack, Mid Tower, Vidro Temperado, Black
    Cooling
    default
    Keyboard
    common
    Mouse
    commom
    Internet Speed
    600mb
    Browser
    Opera
    Antivirus
    Windows Defender

AdamE

Member
Thread Starter
Local time
11:04 AM
Posts
56
OS
W11 Pro
Well I am at a total loss now as it says it's enabled - yet BlueStacks says no LOL

1642118372771.png
 

My Computer

System One

  • OS
    W11 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell XPS One 2720
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i7-4770
    Motherboard
    Dell
    Memory
    16GB
    Graphics Card(s)
    Intel HD 4600 & GeForce GT 750M
    Sound Card
    Realtek HD Audio
    Monitor(s) Displays
    27"
    Screen Resolution
    2560*1440
    Hard Drives
    Samsung SSD850 Evo mSATA 250GB
    1TB Standard HD for data
    Case
    AIO
    Internet Speed
    1GB Fibre
    Antivirus
    Microsoft

haiizul

New member
Local time
5:04 PM
Posts
1
OS
Windows 11
Hi there. I'm facing the same problem. I'm now in build 22598. Does anyone have any solution?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11

cereberus

Well-known member
Pro User
VIP
Local time
11:04 AM
Posts
2,281
OS
Windows 10 Pro + others in VHDs
Hi there. I'm facing the same problem. I'm now in build 22598. Does anyone have any solution?
I gave the answer in post #4.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Pro + others in VHDs
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    ASUS Vivobook 14
    CPU
    I7
    Motherboard
    Yep, Laptop has one.
    Memory
    16 GB
    Graphics Card(s)
    Integrated Intel Iris XE
    Sound Card
    Realtek built in
    Monitor(s) Displays
    N/A
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    1 TB Optane NVME SSD, 1 TB NVME SSD
    PSU
    Yep, got one
    Case
    Yep, got one
    Cooling
    Stella Artois
    Keyboard
    Built in
    Mouse
    Bluetooth , wired
    Internet Speed
    72 Mb/s :-(
    Browser
    Edge mostly
    Antivirus
    Defender
    Other Info
    TPM 2.0
Top Bottom