Solved No system sounds

Dwarfr66

Member
Local time
9:50 PM
Posts
17
Hey guys did an inplace upgrade last night, and found that ALL system sounds are silent, ALL others such as vlc, youtube etc are fine (after going into setttings and make my onboard sound for those apps default).

System sounds is the default audio, and cannot change it, but it ain't working! Any ideas?
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Win 11 Pro 22000.282
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel i5-8400
    Motherboard
    ASUS Rog Strix B360-G
    Memory
    4x 8gb DDR4 2666
    Graphics Card(s)
    Gigabyte 1660Ti
    Sound Card
    onbaord
    Monitor(s) Displays
    Acer 32inch, 60Hz
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1x 250gb XPG Gammix S11 NVME
    1x 2TB WD HDD (Downloads)
    2x 1TB BX500 (Games)
    PSU
    Thermaltake Smart BX 1, 650w
    Case
    Corsair Carbide 100R
    Cooling
    Deep Cool Gammaxx GTE V2 CPU.
    Keyboard
    K551 Vara by Redragon
    Mouse
    Inphic Wireless Mouse
    Internet Speed
    100/40
    Browser
    Chrome + Pale Moon
    Antivirus
    WIndows

johnlgalt

Antidisestablishmentarianistentarianist
Power User
VIP
Local time
9:50 AM
Posts
1,922
Location
3rd Rock
Driver incompatibility, probably.
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10 Pro X64
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HomeBrew
    CPU
    AMD Ryzen 9 3950X
    Motherboard
    MSI MEG X570 GODLIKE
    Memory
    4 * Corsair Vengeance 32 GB 3600 MHz
    Graphics Card(s)
    eVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0 (04G-P4-3979-KB)
    Sound Card
    Realtek® ALC1220 Codec
    Monitor(s) Displays
    2 * Lenovo LT2323pwA Widescreeen
    Screen Resolution
    2* 1920*1080
    Hard Drives
    3x Sabrent Rocket PCIe Gen4 NVMe M.2 1 TB SSD (SB-ROCKET-NVMe4-1TB)
    SanDisk Ultra SDSSDHII-960G-G25 960 GB SATA III SSD
    Crucial MX100 CT256MX100SSD1 256GB SATA III SSD
    2 * Seagate Barracuda 7200.12 ST31000528AS 1TB 7200 RPM --> RAID1
    PSU
    PC Power & Cooling’s Silencer Series 1050 Watt, 80 Plus Platinum
    Case
    Fractal Design Define 7 XL Dark ATX Full Tower Case
  • Operating System
    Windows 10 x64 Pro build 21H1
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell Latitude E5470
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i5-6300U CPU @ 2.40GHz, 2501 Mhz, 2 Core(s), 4 Logical Processor(s)
    Motherboard
    Dell
    Memory
    16 GB
    Graphics card(s)
    Intel(R) HD Graphics 520
    Sound Card
    Intel(R) HD Graphics 520 + RealTek Audio
    Monitor(s) Displays
    Dell laptop display 15"
    Screen Resolution
    1920 * 1080
    Hard Drives
    Toshiba 128GB M.2 22300 drive
    INTEL Cherryvill 520 Series SSDSC2CW180A 180 GB SATA III SSD
    PSU
    Dell
    Case
    Dell
    Cooling
    Dell
    Mouse
    Logitech MX Master (shared) | Dell TouchPad
    Keyboard
    Dell
    Internet Speed
    AT&T LightSpeed Gigabit Duplex
    Browser
    Edge Chromium | Chrome | Firefox Nightly | Brave
    Antivirus
    Defender + MB4

Dwarfr66

Member
Thread Starter
Local time
9:50 PM
Posts
17
It works fine in everything else but no windows sounds.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Win 11 Pro 22000.282
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel i5-8400
    Motherboard
    ASUS Rog Strix B360-G
    Memory
    4x 8gb DDR4 2666
    Graphics Card(s)
    Gigabyte 1660Ti
    Sound Card
    onbaord
    Monitor(s) Displays
    Acer 32inch, 60Hz
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1x 250gb XPG Gammix S11 NVME
    1x 2TB WD HDD (Downloads)
    2x 1TB BX500 (Games)
    PSU
    Thermaltake Smart BX 1, 650w
    Case
    Corsair Carbide 100R
    Cooling
    Deep Cool Gammaxx GTE V2 CPU.
    Keyboard
    K551 Vara by Redragon
    Mouse
    Inphic Wireless Mouse
    Internet Speed
    100/40
    Browser
    Chrome + Pale Moon
    Antivirus
    WIndows

johnlgalt

Antidisestablishmentarianistentarianist
Power User
VIP
Local time
9:50 AM
Posts
1,922
Location
3rd Rock
Make sure system sounds is not set to 0 in Settings --> (search for) Sound mixer settings.

They are working for me just fine.
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10 Pro X64
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HomeBrew
    CPU
    AMD Ryzen 9 3950X
    Motherboard
    MSI MEG X570 GODLIKE
    Memory
    4 * Corsair Vengeance 32 GB 3600 MHz
    Graphics Card(s)
    eVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0 (04G-P4-3979-KB)
    Sound Card
    Realtek® ALC1220 Codec
    Monitor(s) Displays
    2 * Lenovo LT2323pwA Widescreeen
    Screen Resolution
    2* 1920*1080
    Hard Drives
    3x Sabrent Rocket PCIe Gen4 NVMe M.2 1 TB SSD (SB-ROCKET-NVMe4-1TB)
    SanDisk Ultra SDSSDHII-960G-G25 960 GB SATA III SSD
    Crucial MX100 CT256MX100SSD1 256GB SATA III SSD
    2 * Seagate Barracuda 7200.12 ST31000528AS 1TB 7200 RPM --> RAID1
    PSU
    PC Power & Cooling’s Silencer Series 1050 Watt, 80 Plus Platinum
    Case
    Fractal Design Define 7 XL Dark ATX Full Tower Case
  • Operating System
    Windows 10 x64 Pro build 21H1
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell Latitude E5470
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i5-6300U CPU @ 2.40GHz, 2501 Mhz, 2 Core(s), 4 Logical Processor(s)
    Motherboard
    Dell
    Memory
    16 GB
    Graphics card(s)
    Intel(R) HD Graphics 520
    Sound Card
    Intel(R) HD Graphics 520 + RealTek Audio
    Monitor(s) Displays
    Dell laptop display 15"
    Screen Resolution
    1920 * 1080
    Hard Drives
    Toshiba 128GB M.2 22300 drive
    INTEL Cherryvill 520 Series SSDSC2CW180A 180 GB SATA III SSD
    PSU
    Dell
    Case
    Dell
    Cooling
    Dell
    Mouse
    Logitech MX Master (shared) | Dell TouchPad
    Keyboard
    Dell
    Internet Speed
    AT&T LightSpeed Gigabit Duplex
    Browser
    Edge Chromium | Chrome | Firefox Nightly | Brave
    Antivirus
    Defender + MB4

Dwarfr66

Member
Thread Starter
Local time
9:50 PM
Posts
17
I worked it out, forgot I had FX Sound installed, only realised when loading up Black Mesa had no sound either! Uninstalled FX Sound, and bang all is good again, even got the startup sound when rebooting.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Win 11 Pro 22000.282
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel i5-8400
    Motherboard
    ASUS Rog Strix B360-G
    Memory
    4x 8gb DDR4 2666
    Graphics Card(s)
    Gigabyte 1660Ti
    Sound Card
    onbaord
    Monitor(s) Displays
    Acer 32inch, 60Hz
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1x 250gb XPG Gammix S11 NVME
    1x 2TB WD HDD (Downloads)
    2x 1TB BX500 (Games)
    PSU
    Thermaltake Smart BX 1, 650w
    Case
    Corsair Carbide 100R
    Cooling
    Deep Cool Gammaxx GTE V2 CPU.
    Keyboard
    K551 Vara by Redragon
    Mouse
    Inphic Wireless Mouse
    Internet Speed
    100/40
    Browser
    Chrome + Pale Moon
    Antivirus
    WIndows

fafhrd

Member
VIP
Local time
2:50 PM
Posts
57
Location
Portsmouth UK
Often this is due to the generic Windows HD audio driver not working properly with the Realtek HD audio chip on the motherboard, if you have on-board audio support. You may need to search for the Realtek download site and download and install genuine Realtek drivers and codecs. I went for several months after upgrading to Windows 8 from 7, believing it had no sounds, then I discovered the reason why.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 11, update 21H2 29/06/2021 10.0.22000.51
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Apple iMac9,1
    CPU
    Intel(R) Core(TM)2 Duo E8435 @ 3.06GHz
    Motherboard
    Apple Inc. Mac-F2218FA9
    Memory
    8 GB DDR3
    Graphics Card(s)
    Nvidia GForce GT 130
    Sound Card
    Realtek HD audio
    Monitor(s) Displays
    Imac 2009 23"
    Screen Resolution
    1920x1200
    Hard Drives
    WDC WD1001FALS-40K1B0 SATA 1TB
    PSU
    Apple
    Case
    Aluminium (or is it Aluminum?)
    Cooling
    Fan
    Keyboard
    USB UK extended generic
    Mouse
    Novatech USB wheel optical mouse
    Internet Speed
    51.4 down 16.7 up ethernet
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    MS Defender
    Other Info
    obtained secondhand from CEX 2018 £140

Dwarfr66

Member
Thread Starter
Local time
9:50 PM
Posts
17
You may need to search for the Realtek download site and download and install genuine Realtek drivers and codecs
I do know that, I have update drivers of all I need on this pc. All FX Sound did on win 11 was stop SOME sounds. Anyway I uninstalled FX Sound and all good.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Win 11 Pro 22000.282
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel i5-8400
    Motherboard
    ASUS Rog Strix B360-G
    Memory
    4x 8gb DDR4 2666
    Graphics Card(s)
    Gigabyte 1660Ti
    Sound Card
    onbaord
    Monitor(s) Displays
    Acer 32inch, 60Hz
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1x 250gb XPG Gammix S11 NVME
    1x 2TB WD HDD (Downloads)
    2x 1TB BX500 (Games)
    PSU
    Thermaltake Smart BX 1, 650w
    Case
    Corsair Carbide 100R
    Cooling
    Deep Cool Gammaxx GTE V2 CPU.
    Keyboard
    K551 Vara by Redragon
    Mouse
    Inphic Wireless Mouse
    Internet Speed
    100/40
    Browser
    Chrome + Pale Moon
    Antivirus
    WIndows

Dwarfr66

Member
Thread Starter
Local time
9:50 PM
Posts
17

My Computer

System One

  • Operating System
    Win 11 Pro 22000.282
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel i5-8400
    Motherboard
    ASUS Rog Strix B360-G
    Memory
    4x 8gb DDR4 2666
    Graphics Card(s)
    Gigabyte 1660Ti
    Sound Card
    onbaord
    Monitor(s) Displays
    Acer 32inch, 60Hz
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1x 250gb XPG Gammix S11 NVME
    1x 2TB WD HDD (Downloads)
    2x 1TB BX500 (Games)
    PSU
    Thermaltake Smart BX 1, 650w
    Case
    Corsair Carbide 100R
    Cooling
    Deep Cool Gammaxx GTE V2 CPU.
    Keyboard
    K551 Vara by Redragon
    Mouse
    Inphic Wireless Mouse
    Internet Speed
    100/40
    Browser
    Chrome + Pale Moon
    Antivirus
    WIndows

Solidjeuh

Member
Local time
3:50 PM
Posts
12
I had the same problem with FX Sound. I uninstalled it, and installed again. And it works again.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 11
    CPU
    Intel Core i7 8700 @ 3.20GHz Coffee Lake 14nm Technology
    Motherboard
    MEDION B360H4-EM (U3E1)
    Memory
    16,0GB Dual-Channel Unknown @ 1197MHz
    Graphics Card(s)
    3071MB NVIDIA GeForce GTX 1060 3GB
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    TCL SMART TV
    Screen Resolution
    3840 x 2160 60 Hz
    Hard Drives
    931GB TOSHIBA DT01ACA100 (SATA )
    119GB FORESEE 128GB SSD (SATA (SSD))
    1862GB Western Digital WD Elements 10B8 USB Device (USB (SATA)
    3725GB Western Digital WD My Passport 25E1 USB Device (USB (SATA) (SSD)
    1862GB Western Digital WD Elements 25A3 USB Device (USB (SATA))
    Browser
    Firefox Beta 64 Bits
    Antivirus
    Windows Defender
Top Bottom