Windows Security wants to download an app?


Ken429

New member
Local time
6:50 AM
Posts
9
OS
Windows 11
Somewhere in the last several weeks I started getting the little yellow triangle on the Windows Security Icon in the task bar. When I hover the mouse over the Icon I get the message "Windows Security - Actions Recommended". If I click on the Windows Security Icon I get several options. However, no matter what option I click on I get a pop up box saying :You'll need a new app to open this windowsdefender link. Look for the app in the Microsoft Store". Microsoft Store says "No result found".

I have the same version of Windows 11 running on three other systems and do have this issue on any of them. All of the systems are running an AMD processor with various X470 and X570 motherboards. The system with the issue is running a 5600X on an MSI X570 MB. If that means anything.

Help appreciated.
 
Windows Build/Version
Windows Version 21H2 (Build 22000.652).

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11

jimbo45

Well-known member
Power User
VIP
Local time
11:50 AM
Posts
1,631
Location
Hafnarfjörður IS
OS
Windows XP,7,10,11 Linux Arch Linux
Somewhere in the last several weeks I started getting the little yellow triangle on the Windows Security Icon in the task bar. When I hover the mouse over the Icon I get the message "Windows Security - Actions Recommended". If I click on the Windows Security Icon I get several options. However, no matter what option I click on I get a pop up box saying :You'll need a new app to open this windowsdefender link. Look for the app in the Microsoft Store". Microsoft Store says "No result found".

I have the same version of Windows 11 running on three other systems and do have this issue on any of them. All of the systems are running an AMD processor with various X470 and X570 motherboards. The system with the issue is running a 5600X on an MSI X570 MB. If that means anything.

Help appreciated.
I had that a while ago --- My problem was I hadn't allocated the recommended disk storage space for installing W11 (64GB min) -- even though I only wanted a relatively small Windows installation -- and I installed with dism /Apply-Image so the standard checks were bypassed.

So there's something wrong with your install / system -- possible remedies -- check the files with the windows utility -- I think it's something like scannow.exe (I've forgotten what it is - no doubt others can post) , or, restore previous version and upgrade or re-install.

Others have tried this too : check this thread :


Cheers
jimbo
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows XP,7,10,11 Linux Arch Linux
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    2 X Intel i7

barman58

Moderator
Staff member
Local time
12:50 PM
Posts
1,112
OS
Windows 10 Pro x64 [Latest Release Preview]

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 10 Pro x64 [Latest Release Preview]
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Chillblast to my design
    CPU
    Ryzen 9 5950X, 4.9GHz
    Motherboard
    Asus Prime X570-Pro Motherboard
    Memory
    64GB DDR4 3200MHz
    Graphics Card(s)
    4GB NVIDIA GEFORCE GTX 1650 Ti - HDMI, DP
    Sound Card
    On motherboard Feeding SPDiF 5.1 system
    Monitor(s) Displays
    32" UHD 32 Bit HDR Monitor + 43" UHD 4K 32Bit HDR TV
    Screen Resolution
    2 x 3840 x 2160
    Hard Drives
    1TB M2 SSD OS, 500GB Fast Access SSD, 2 x 8TB Data + Various Externals from 1TB to 4TB, 10TB NAS
    PSU
    NZXT C750 80 PLUS Gold 750W Modular PSU
    Case
    Chillblast Silent Workstation PC Case - Black
    Cooling
    NZXT Kraken X63 280mm CPU Cooler, Quiet Case fans Fan
    Keyboard
    Wireless Logitec MX Keys + K830 [Depending on where I'm Sat]
    Mouse
    Wireless Logitec - MX Master 3 + M570 Trackball
    Internet Speed
    72 MB Down 18.5 MB Up
    Browser
    Latest Chrome
    Antivirus
    BitDefender Total Security 2021
    Other Info
    Also run...
    Laptop - Quad 8GB - Windows 10 Pro x64 HP 15.2"
    Nexus 7 Android tablet [x2]
    Samsung 10.2" tablet
    Blackview 10.2 Tablet
    Sony Z3 Android Smartphone
    Samsung S9 Plus Smartphone
    Samsung Note S20
    Wacom Pro Medium Pen Pad
    Wacom Pro Small Pen Pad
    Wacom ExpressKey Remote
    Loopdeck+ Graphics Controller
    Shuttle Pro v2 Control Pad
  • Operating System
    Windows 10 Pro x64 [Latest release]
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell XPS 17 9700
    CPU
    i7 10750H
    Motherboard
    Stock
    Memory
    32 GB
    Graphics card(s)
    Stock Intel + GTX 1650 Ti
    Sound Card
    Stock 4 speaker
    Monitor(s) Displays
    Stock 17"
    Screen Resolution
    3840 x 2160 HDR touchscreen
    Hard Drives
    2TB M2 NVMe
    PSU
    Stock
    Case
    Stock Aluminium / Carbon Fibre
    Cooling
    Stock + 2 fan cooling pad
    Mouse
    Stock Trackpad +Logi Mx Master 3
    Keyboard
    Stock Illuminated + Logi - MX Keys
    Internet Speed
    72 MB Down 18.5 MB Up
    Browser
    Latest Chrome
    Antivirus
    BitDefender Total Security 2021

Ken429

New member
Thread Starter
Local time
6:50 AM
Posts
9
OS
Windows 11
Lokien,
Thanks for the link. Whatever it did - ignoring all the errors it generated while it was updating stuff - it worked. I think what triggered the issue in the first place was when I downloaded the latest version of Phoenix Miner and it installed something that Windows did not like. Once I ran the Powershell script I was able to access all the Windows Security features and see the problem file.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
Top Bottom