M2 SSD not seen

nightowl17

New member
Local time
5:53 PM
Posts
6
I have 2 M2 SSD drives that are seen in the BIOS but are not seen In windows How ca I get these disk Back? They are not seen in the disk management toll either.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Asus
    CPU
    AMD Ryzen 9 3900x
    Motherboard
    Tuf Gaming X570 Pro
    Memory
    32Gig DDR 4 2132

Slavic

Member
Local time
12:53 AM
Posts
57
If you don't see a drive in Disk Management, try to find it in Device Manager. It may have missed a driver and is shown as unidentified device. If Windows cannot install this driver automatically (it's a rare case, at least a generic driver usually works, even if not perfectly), then try to install the driver from SSD manufacturer.
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 11 Pro (Beta channel); Windows 8.1 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    i7-6700 (Skylake)
    Motherboard
    Asus Maximus VIII Gene (no TPM)
    Memory
    16 GB
    Graphics Card(s)
    Asus GeForce 1050 Ti, 4 GB
    Monitor(s) Displays
    Philips 235PQ
    Screen Resolution
    1920x1080 (FHD)
    Hard Drives
    Windows 11: Samsung SSD 870 EVO, 500 GB (SATA)
    Windows 8.1: Samsung SSD 950 PRO, 512 GB (M.2)
    PSU
    Platimax D.F. 1050 W (80 Plus Platinum)
    Browser
    Google Chrome

bobkn

Well-known member
Member
VIP
Local time
5:53 PM
Posts
362
Location
Danbury, CT, USA

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 11 22000.100
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    homebuilt
    CPU
    Ryzen 9 5950X
    Motherboard
    Asus Tuf X570 Plus Gaming
    Memory
    32GB Gskill DDR4 2800
    Graphics Card(s)
    Radeon RX 6900 XT
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    Asus PA329C
    Screen Resolution
    3940 X 2160
    Hard Drives
    WB Black SN850 1TB
    Seagate Iron Wolf 8TB
    PSU
    Seasonic SS-1250XM
    Case
    Corsair Obsidian 750D
    Cooling
    Corsair H100i RGB Pro XT
    Internet Speed
    400 Mbps
  • Operating System
    windows 10 19044.1151
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    homebuilt
    CPU
    Ryzen 9 3900X
    Motherboard
    MSI MPG X570 Gaming Plus
    Memory
    32GB
    Graphics card(s)
    Gigabyte RTX 2080 Super
    Sound Card
    built in Realtek
    Monitor(s) Displays
    Samsung LU28R550UQNXZA
    Screen Resolution
    3840 X 2160
    Hard Drives
    Sabrent 1 TB PCI-E 4.0 X4 NVME M.2
    4 GB Seagate Ironwolf
    PSU
    eVGA SuperNOVA 750 G1+
    Case
    Phanteks ENTHOO Pro M
    Cooling
    Corsair H100i RGB Pro XT
    Internet Speed
    400 Mbps

bobkn

Well-known member
Member
VIP
Local time
5:53 PM
Posts
362
Location
Danbury, CT, USA
I have 2 M2 SSD drives that are seen in the BIOS but are not seen In windows How ca I get these disk Back? They are not seen in the disk management toll either.

"Back"? You were able to see them in Windows previously?
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 11 22000.100
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    homebuilt
    CPU
    Ryzen 9 5950X
    Motherboard
    Asus Tuf X570 Plus Gaming
    Memory
    32GB Gskill DDR4 2800
    Graphics Card(s)
    Radeon RX 6900 XT
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    Asus PA329C
    Screen Resolution
    3940 X 2160
    Hard Drives
    WB Black SN850 1TB
    Seagate Iron Wolf 8TB
    PSU
    Seasonic SS-1250XM
    Case
    Corsair Obsidian 750D
    Cooling
    Corsair H100i RGB Pro XT
    Internet Speed
    400 Mbps
  • Operating System
    windows 10 19044.1151
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    homebuilt
    CPU
    Ryzen 9 3900X
    Motherboard
    MSI MPG X570 Gaming Plus
    Memory
    32GB
    Graphics card(s)
    Gigabyte RTX 2080 Super
    Sound Card
    built in Realtek
    Monitor(s) Displays
    Samsung LU28R550UQNXZA
    Screen Resolution
    3840 X 2160
    Hard Drives
    Sabrent 1 TB PCI-E 4.0 X4 NVME M.2
    4 GB Seagate Ironwolf
    PSU
    eVGA SuperNOVA 750 G1+
    Case
    Phanteks ENTHOO Pro M
    Cooling
    Corsair H100i RGB Pro XT
    Internet Speed
    400 Mbps

nightowl17

New member
Local time
5:53 PM
Posts
6
Got it I had RAID installed so the SATA device was set as RAID instead of ACH
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Asus
    CPU
    AMD Ryzen 9 3900x
    Motherboard
    Tuf Gaming X570 Pro
    Memory
    32Gig DDR 4 2132

bobkn

Well-known member
Member
VIP
Local time
5:53 PM
Posts
362
Location
Danbury, CT, USA
You have to change the Sata Configuration setting from Bios can you post screenshot of Sata Configuration options.
Sorry, that's incomprehensible (to me).

I see that the OP found his error. (I presume that the wrong setting didn't happen spontaneously.)
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 11 22000.100
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    homebuilt
    CPU
    Ryzen 9 5950X
    Motherboard
    Asus Tuf X570 Plus Gaming
    Memory
    32GB Gskill DDR4 2800
    Graphics Card(s)
    Radeon RX 6900 XT
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    Asus PA329C
    Screen Resolution
    3940 X 2160
    Hard Drives
    WB Black SN850 1TB
    Seagate Iron Wolf 8TB
    PSU
    Seasonic SS-1250XM
    Case
    Corsair Obsidian 750D
    Cooling
    Corsair H100i RGB Pro XT
    Internet Speed
    400 Mbps
  • Operating System
    windows 10 19044.1151
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    homebuilt
    CPU
    Ryzen 9 3900X
    Motherboard
    MSI MPG X570 Gaming Plus
    Memory
    32GB
    Graphics card(s)
    Gigabyte RTX 2080 Super
    Sound Card
    built in Realtek
    Monitor(s) Displays
    Samsung LU28R550UQNXZA
    Screen Resolution
    3840 X 2160
    Hard Drives
    Sabrent 1 TB PCI-E 4.0 X4 NVME M.2
    4 GB Seagate Ironwolf
    PSU
    eVGA SuperNOVA 750 G1+
    Case
    Phanteks ENTHOO Pro M
    Cooling
    Corsair H100i RGB Pro XT
    Internet Speed
    400 Mbps

barman58

Moderator
Staff member
Local time
10:53 PM
Posts
334
I've seen BIOS's where the Default setting for SATA is RAID, [makes no sense to me], if this is one of these cases then a glitch could set it back to default
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10 Pro x64 [Latest Release Preview]
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Chillblast to my design
    CPU
    Ryzen 9 5950X, 4.9GHz
    Motherboard
    Asus Prime X570-Pro Motherboard
    Memory
    64GB DDR4 3200MHz
    Graphics Card(s)
    4GB NVIDIA GEFORCE GTX 1650 Ti - HDMI, DP
    Sound Card
    On motherboard Feeding SPDiF 5.1 system
    Monitor(s) Displays
    32" UHD 32 Bit HDR Monitor + 43" UHD 4K 32Bit HDR TV
    Screen Resolution
    2 x 3840 x 2160
    Hard Drives
    1TB M2 SSD OS, 500GB Fast Access SSD, 2 x 8TB Data + Various Externals from 1TB to 4TB, 10TB NAS
    PSU
    NZXT C750 80 PLUS Gold 750W Modular PSU
    Case
    Chillblast Silent Workstation PC Case - Black
    Cooling
    NZXT Kraken X63 280mm CPU Cooler, Quiet Case fans Fan
    Keyboard
    Wireless Logitec MX Keys + K830 [Depending on where I'm Sat]
    Mouse
    Wireless Logitec - MX Master 3 + M570 Trackball
    Internet Speed
    72 MB Down 18.5 MB Up
    Browser
    Latest Chrome
    Antivirus
    BitDefender Total Security 2021
    Other Info
    Also run...
    Laptop - Quad 8GB - Windows 10 Pro x64 HP 15.2"
    Nexus 7 Android tablet
    Samsung 10.2" tablet
    Sony Z3 Android Smartphone
    Samsung S9 Plus Smartphone
    Samsung Note S20
    Wacom Pro Medium Pen Pad
    Wacom Pro Small Pen Pad
    Wacom ExpressKey Remote
    Loopdeck+ Graphics Controller
    Shuttle Pro v2 Control Pad
  • Operating System
    Windows 10 Pro x64 [Latest release]
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell XPS 17 9700
    CPU
    i7 10750H
    Motherboard
    Stock
    Memory
    32 GB
    Graphics card(s)
    Stock Intel + GTX 1650 Ti
    Sound Card
    Stock 4 speaker
    Monitor(s) Displays
    Stock 17"
    Screen Resolution
    3840 x 2160 HDR touchscreen
    Hard Drives
    2TB M2
    PSU
    Stock
    Case
    Stock Aluminium / Carbon Fibre
    Cooling
    Stock + 2 fan cooling pad
    Mouse
    Stock Trackpad
    Keyboard
    Stock Illuminated
    Internet Speed
    72 MB Down 18.5 MB Up
    Browser
    Latest Chrome
    Antivirus
    BitDefender Total Security 2021

bobkn

Well-known member
Member
VIP
Local time
5:53 PM
Posts
362
Location
Danbury, CT, USA
I've seen BIOS's where the Default setting for SATA is RAID, [makes no sense to me], if this is one of these cases then a glitch could set it back to default

Not a rhetorical question: have you seen anything similar for NVME (PCI-E) M.2 drives?
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 11 22000.100
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    homebuilt
    CPU
    Ryzen 9 5950X
    Motherboard
    Asus Tuf X570 Plus Gaming
    Memory
    32GB Gskill DDR4 2800
    Graphics Card(s)
    Radeon RX 6900 XT
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    Asus PA329C
    Screen Resolution
    3940 X 2160
    Hard Drives
    WB Black SN850 1TB
    Seagate Iron Wolf 8TB
    PSU
    Seasonic SS-1250XM
    Case
    Corsair Obsidian 750D
    Cooling
    Corsair H100i RGB Pro XT
    Internet Speed
    400 Mbps
  • Operating System
    windows 10 19044.1151
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    homebuilt
    CPU
    Ryzen 9 3900X
    Motherboard
    MSI MPG X570 Gaming Plus
    Memory
    32GB
    Graphics card(s)
    Gigabyte RTX 2080 Super
    Sound Card
    built in Realtek
    Monitor(s) Displays
    Samsung LU28R550UQNXZA
    Screen Resolution
    3840 X 2160
    Hard Drives
    Sabrent 1 TB PCI-E 4.0 X4 NVME M.2
    4 GB Seagate Ironwolf
    PSU
    eVGA SuperNOVA 750 G1+
    Case
    Phanteks ENTHOO Pro M
    Cooling
    Corsair H100i RGB Pro XT
    Internet Speed
    400 Mbps

barman58

Moderator
Staff member
Local time
10:53 PM
Posts
334
I have not, but of course they are relatively modern and I no longer build more than the occasional system, whereas at one time I used to build a lot for Business clients many of which actually needed the RAID active

of course you can have NVME SATA Drives so these could be in a raid array

Edit
Just out of curiosity I just checked the manual for my current Motherboard and it includes a separate on off switch in the BIOS for RAID for the board's two NVMe M2 connectors
 
Last edited:

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10 Pro x64 [Latest Release Preview]
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Chillblast to my design
    CPU
    Ryzen 9 5950X, 4.9GHz
    Motherboard
    Asus Prime X570-Pro Motherboard
    Memory
    64GB DDR4 3200MHz
    Graphics Card(s)
    4GB NVIDIA GEFORCE GTX 1650 Ti - HDMI, DP
    Sound Card
    On motherboard Feeding SPDiF 5.1 system
    Monitor(s) Displays
    32" UHD 32 Bit HDR Monitor + 43" UHD 4K 32Bit HDR TV
    Screen Resolution
    2 x 3840 x 2160
    Hard Drives
    1TB M2 SSD OS, 500GB Fast Access SSD, 2 x 8TB Data + Various Externals from 1TB to 4TB, 10TB NAS
    PSU
    NZXT C750 80 PLUS Gold 750W Modular PSU
    Case
    Chillblast Silent Workstation PC Case - Black
    Cooling
    NZXT Kraken X63 280mm CPU Cooler, Quiet Case fans Fan
    Keyboard
    Wireless Logitec MX Keys + K830 [Depending on where I'm Sat]
    Mouse
    Wireless Logitec - MX Master 3 + M570 Trackball
    Internet Speed
    72 MB Down 18.5 MB Up
    Browser
    Latest Chrome
    Antivirus
    BitDefender Total Security 2021
    Other Info
    Also run...
    Laptop - Quad 8GB - Windows 10 Pro x64 HP 15.2"
    Nexus 7 Android tablet
    Samsung 10.2" tablet
    Sony Z3 Android Smartphone
    Samsung S9 Plus Smartphone
    Samsung Note S20
    Wacom Pro Medium Pen Pad
    Wacom Pro Small Pen Pad
    Wacom ExpressKey Remote
    Loopdeck+ Graphics Controller
    Shuttle Pro v2 Control Pad
  • Operating System
    Windows 10 Pro x64 [Latest release]
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell XPS 17 9700
    CPU
    i7 10750H
    Motherboard
    Stock
    Memory
    32 GB
    Graphics card(s)
    Stock Intel + GTX 1650 Ti
    Sound Card
    Stock 4 speaker
    Monitor(s) Displays
    Stock 17"
    Screen Resolution
    3840 x 2160 HDR touchscreen
    Hard Drives
    2TB M2
    PSU
    Stock
    Case
    Stock Aluminium / Carbon Fibre
    Cooling
    Stock + 2 fan cooling pad
    Mouse
    Stock Trackpad
    Keyboard
    Stock Illuminated
    Internet Speed
    72 MB Down 18.5 MB Up
    Browser
    Latest Chrome
    Antivirus
    BitDefender Total Security 2021

bobkn

Well-known member
Member
VIP
Local time
5:53 PM
Posts
362
Location
Danbury, CT, USA
(snip)

of course you can have NVME SATA Drives so these could be in a raid array

Edit
Just out of curiosity I just checked the manual for my current Motherboard and it includes a separate on off switch in the BIOS for RAID for the board's two NVMe M2 connectors

To pick a nit, I believe that NVME exists only for PCI-E drives. SATA M.2 drives cannot include NVME. There are also PCI-E M.2 drives that are not NVME; I have an old one from Plextor. (Not in service now.)

I have a motherboard that permits RAID for NVME M.2 drives. It's not turned on by default, fortunately. (I'm only using one M.2 drive, regardless. It's PCI-E 4.0.)
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 11 22000.100
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    homebuilt
    CPU
    Ryzen 9 5950X
    Motherboard
    Asus Tuf X570 Plus Gaming
    Memory
    32GB Gskill DDR4 2800
    Graphics Card(s)
    Radeon RX 6900 XT
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    Asus PA329C
    Screen Resolution
    3940 X 2160
    Hard Drives
    WB Black SN850 1TB
    Seagate Iron Wolf 8TB
    PSU
    Seasonic SS-1250XM
    Case
    Corsair Obsidian 750D
    Cooling
    Corsair H100i RGB Pro XT
    Internet Speed
    400 Mbps
  • Operating System
    windows 10 19044.1151
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    homebuilt
    CPU
    Ryzen 9 3900X
    Motherboard
    MSI MPG X570 Gaming Plus
    Memory
    32GB
    Graphics card(s)
    Gigabyte RTX 2080 Super
    Sound Card
    built in Realtek
    Monitor(s) Displays
    Samsung LU28R550UQNXZA
    Screen Resolution
    3840 X 2160
    Hard Drives
    Sabrent 1 TB PCI-E 4.0 X4 NVME M.2
    4 GB Seagate Ironwolf
    PSU
    eVGA SuperNOVA 750 G1+
    Case
    Phanteks ENTHOO Pro M
    Cooling
    Corsair H100i RGB Pro XT
    Internet Speed
    400 Mbps

FreeBooter

Member
Member
VIP
Local time
12:53 AM
Posts
65
 

My Computer

System One

  • Operating System
    Windows 10

NavyLCDR

Well-known member
Member
VIP
Local time
2:53 PM
Posts
198
I agree that setting SATA ports to IDE is not the correct answer. Making sure RAID is disabled is the correct answer. While you can create a RAID array using SSDs, if you are not doing a RAID array, you want AHCI for SATA, not IDE. And neither AHCI nor IDE applies to NVMe SSDs. They require NMVe drivers, not AHCI nor IDE drivers.
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Homebuilt
    CPU
    AMD Ryzen 7 3800XT
    Motherboard
    ASUS ROG Crosshair VII Hero (WiFi)
    Memory
    32GB
    Graphics Card(s)
    EVGA GeForce GTX 1080 Ti
  • Operating System
    Windows 11 Education
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell Inspiron 7773
    CPU
    Intel i7-8550U
    Memory
    32GB
    Graphics card(s)
    Nvidia Geforce MX150
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    17"
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    Toshiba 512GB NVMe SSD
    SK Hynix 512GB SATA SSD
    Internet Speed
    Fast!

badrobot

Well-known member
MVP
Member
VIP
Local time
5:53 PM
Posts
352
Location
Toronto, CANADA
missing drive letter?
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10/11 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    i7-4790K
    Motherboard
    ASRock Xtreme6 Z97
    Memory
    16GB Corsair Vengeance Pro
    Graphics Card(s)
    MSI R9 290
    Monitor(s) Displays
    LG Ultrawide 34"
    Screen Resolution
    3440x1440
    Hard Drives
    Samsung M.2
    PSU
    Thermaltake 475 Watts 80 Bronze
    Case
    Thermaltake Commander I Snow Edition
    Cooling
    Deep Cool Archer Air Cooler
    Internet Speed
    1Gbps
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    "Moderna"
  • Operating System
    Windows 10 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD Ryzen 7 3700X
    Motherboard
    MSI MPG Gaming Edge Wifi (X570)
    Memory
    32GB Adata XPG DDR4
    Graphics card(s)
    ASUS GTX 1070 8GB ROG Strix
    Monitor(s) Displays
    LG Ultrawide 34"
    Screen Resolution
    3440x1440
    Hard Drives
    Main Boot Drive : 512GB Adata XPG RGB Gen3x4 NVMe M.2 SSD
    PSU
    EVGA 600 Watts Gold
    Case
    Deepcool Genome II
    Cooling
    Deepcool Fryzen
    Mouse
    Logitech G402
    Keyboard
    Armageddon MKA-5R RGB-Hornet
    Internet Speed
    1Gbps
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    Moderna

Dru2

Well-known member
Member
VIP
Local time
5:53 PM
Posts
446
Location
Virginia
I have 2 M2 SSD drives that are seen in the BIOS but are not seen In windows How ca I get these disk Back? They are not seen in the disk management toll either.
You need to configure BIOS SATA Configuration setting to IDE.

What!!!??? :what:

Uh, yeah.... no SSD's do not use IDE or connect to IDE cables. IDE was a thing of yesteryear (80's to late 90's) ;)
 
Last edited:

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Win 10 Pro (x64) 21H1 (19043.1055)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom built
    CPU
    Intel i9-9900K
    Motherboard
    Gigabyte Aorus Z390 Xtreme
    Memory
    32G (4x8) DDR4 Corsair RGB Dominator Platinum (3600Mhz)
    Graphics Card(s)
    Radeon VII
    Sound Card
    Onboard (ESS Sabre HiFi using Realtek drivers)
    Monitor(s) Displays
    NEC PA242w (24 inch)
    Screen Resolution
    1920 x 1200
    Hard Drives
    5 Samsung SSD drives: 2X 970 NVME (512 & 1TB), 3X EVO SATA (2X 2TB, 1X 1TB)
    PSU
    EVGA Super Nova I000 P2 (1000 watt)
    Case
    Cooler Master H500M
    Cooling
    Corsair H115i RGB Platinum
    Keyboard
    Logitech Craft
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Internet Speed
    100mb
    Browser
    Edge Chromium
    Antivirus
    Windows Security
    Other Info
    System used for gaming and photography.
  • Operating System
    Win 11 Pro Dev build 22454.1000
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Lenovo ThinkPad Yoga X1
    CPU
    Intel i7-7600U
    Motherboard
    Intel
    Memory
    16igg
    Graphics card(s)
    Intel HD 620
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    14.0 WQHD OLED Touch
    Screen Resolution
    2560 x 1440
    Hard Drives
    1TB NVMe Drive (stock)
    PSU
    laptop
    Case
    laptop
    Cooling
    Laptop cooling
    Mouse
    Logitech MX Anywhere 2S
    Keyboard
    Laptop
    Internet Speed
    100MB
    Browser
    Edge Chromium
    Antivirus
    Windows Security

johnlgalt

Antidisestablishmentarianistentarianist
Power User
VIP
Local time
5:53 PM
Posts
1,768
Location
3rd Rock
Actually, DRU. on my old BIOS machine, though the SSDs I had were connected via SATA, they (and the controller they were connected to) actually showed up in Windows 10 as IDE devices, not SATA.

So this is entirely possible. However, it is more likely that this machine with M.2 support is actually UEFI based, so the whole IDE thing is highly unlikely.
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Windows 10 Pro X64
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HomeBrew
    CPU
    AMD Ryzen 9 3950X
    Motherboard
    MSI MEG X570 GODLIKE
    Memory
    4 * Corsair Vengeance 32 GB 3600 MHz
    Graphics Card(s)
    eVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0 (04G-P4-3979-KB)
    Sound Card
    Realtek® ALC1220 Codec
    Monitor(s) Displays
    2 * Lenovo LT2323pwA Widescreeen
    Screen Resolution
    2* 1920*1080
    Hard Drives
    3x Sabrent Rocket PCIe Gen4 NVMe M.2 1 TB SSD (SB-ROCKET-NVMe4-1TB)
    SanDisk Ultra SDSSDHII-960G-G25 960 GB SATA III SSD
    Crucial MX100 CT256MX100SSD1 256GB SATA III SSD
    2 * Seagate Barracuda 7200.12 ST31000528AS 1TB 7200 RPM --> RAID1
    PSU
    PC Power & Cooling’s Silencer Series 1050 Watt, 80 Plus Platinum
    Case
    Fractal Design Define 7 XL Dark ATX Full Tower Case
  • Operating System
    Windows 10 x64 Pro build 21H1
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell Latitude E5470
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i5-6300U CPU @ 2.40GHz, 2501 Mhz, 2 Core(s), 4 Logical Processor(s)
    Motherboard
    Dell
    Memory
    16 GB
    Graphics card(s)
    Intel(R) HD Graphics 520
    Sound Card
    Intel(R) HD Graphics 520 + RealTek Audio
    Monitor(s) Displays
    Dell laptop display 15"
    Screen Resolution
    1920 * 1080
    Hard Drives
    Toshiba 128GB M.2 22300 drive
    INTEL Cherryvill 520 Series SSDSC2CW180A 180 GB SATA III SSD
    PSU
    Dell
    Case
    Dell
    Cooling
    Dell
    Mouse
    Logitech MX Master (shared) | Dell TouchPad
    Keyboard
    Dell
    Internet Speed
    AT&T LightSpeed Gigabit Duplex
    Browser
    Edge Chromium | Chrome | Firefox Nightly | Brave
    Antivirus
    Defender + MB4

Dru2

Well-known member
Member
VIP
Local time
5:53 PM
Posts
446
Location
Virginia
Actually, DRU. on my old BIOS machine, though the SSDs I had were connected via SATA, they (and the controller they were connected to) actually showed up in Windows 10 as IDE devices, not SATA.

So this is entirely possible. However, it is more likely that this machine with M.2 support is actually UEFI based, so the whole IDE thing is highly unlikely.

Let's "actually" put things in perspective here.... show me an m.2 SSD drive using any kind of IDE port or cable? Show me an X570 chipset with a UEFI BIOS having an IDE option?

We can always find whataboutisms. Find one that applies to the OP's question with regards to an m.2 SSD drive that involves IDE?

Thanks.
 

My Computers

System One System Two

  • Operating System
    Win 10 Pro (x64) 21H1 (19043.1055)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom built
    CPU
    Intel i9-9900K
    Motherboard
    Gigabyte Aorus Z390 Xtreme
    Memory
    32G (4x8) DDR4 Corsair RGB Dominator Platinum (3600Mhz)
    Graphics Card(s)
    Radeon VII
    Sound Card
    Onboard (ESS Sabre HiFi using Realtek drivers)
    Monitor(s) Displays
    NEC PA242w (24 inch)
    Screen Resolution
    1920 x 1200
    Hard Drives
    5 Samsung SSD drives: 2X 970 NVME (512 & 1TB), 3X EVO SATA (2X 2TB, 1X 1TB)
    PSU
    EVGA Super Nova I000 P2 (1000 watt)
    Case
    Cooler Master H500M
    Cooling
    Corsair H115i RGB Platinum
    Keyboard
    Logitech Craft
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Internet Speed
    100mb
    Browser
    Edge Chromium
    Antivirus
    Windows Security
    Other Info
    System used for gaming and photography.
  • Operating System
    Win 11 Pro Dev build 22454.1000
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Lenovo ThinkPad Yoga X1
    CPU
    Intel i7-7600U
    Motherboard
    Intel
    Memory
    16igg
    Graphics card(s)
    Intel HD 620
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    14.0 WQHD OLED Touch
    Screen Resolution
    2560 x 1440
    Hard Drives
    1TB NVMe Drive (stock)
    PSU
    laptop
    Case
    laptop
    Cooling
    Laptop cooling
    Mouse
    Logitech MX Anywhere 2S
    Keyboard
    Laptop
    Internet Speed
    100MB
    Browser
    Edge Chromium
    Antivirus
    Windows Security
Top Bottom