Bootup Hangs at Bios Post screen


RubberDuck

Well-known member
Member
VIP
Local time
11:03 AM
Posts
119
OS
Windows 11
I have a Western Digital My Book external drive. It has been connected to a USB 3.0 port for two years. The computer has started with no issues during this time.
I moved into a new house. the computer is connected exactly the way it was before the move. Each time I reboot now, I have to disconnect the USB cord before the
PC will continue to load Windows 11. The boot cycle hangs where the bios post screen appears. I have reverted back from the latest Dev version. I am now on build22543.rs.prerealese.220122-2315. That didn't help. I have checked and made sure all the relevant drivers had been updated. I am on the latest bios revision.
If any of you are experiencing this issue, I would appreciate any ideas that would resolve this issue. Thanks
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HP Pavilion Gaming 790-0077c
    CPU
    I7 8700
    Motherboard
    Berks Form factor: ATX, 36.45 x 24.88 cm (15.35 x 9.79 in)
    Memory
    16gb
    Graphics Card(s)
    MSI 1050t
    Sound Card
    Creative SoundBlaster AE-9
    Monitor(s) Displays
    Twin Samsung 27" curved
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    512Gb and 1Tb
Use CrystalDiskInfo program to view health report of the hard disk drives connected to your computer.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HP Pavilion
    CPU
    AMD Ryzen 7 5700G
    Motherboard
    Erica6
    Memory
    Micron Technology DDR4-3200 16GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce RTX 3060
    Sound Card
    Realtek ALC671
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster U28E590
    Screen Resolution
    3840 x 2160
    Hard Drives
    SAMSUNG MZVLQ1T0HALB-000H1
Use CrystalDiskInfo program to view health report of the hard disk drives connected to your computer.
Will Do! I failed to mention, this is not the boot drive. It's also not the only external drive connected. That one is over
12 years old. No issues with that one. I suspect it's not a Win 11 issue, but a Bios problem. I may have to get a new motherboard.
I haven't had the time to dig into the PC. I will try CrystalDiskInfo also. Thanks for the reply.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HP Pavilion Gaming 790-0077c
    CPU
    I7 8700
    Motherboard
    Berks Form factor: ATX, 36.45 x 24.88 cm (15.35 x 9.79 in)
    Memory
    16gb
    Graphics Card(s)
    MSI 1050t
    Sound Card
    Creative SoundBlaster AE-9
    Monitor(s) Displays
    Twin Samsung 27" curved
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    512Gb and 1Tb
1) Please post an image of the full box task manager startup tab.



2) Post images of Disk Management:
a) widen these columns: Volume and Status > make sure that no characters are cut off
b) widen these rows: Disk 0, disk 1, disk 2, etc. > make sure that no characters are cut off


3) During the startup hang press the numerical lock key and indicate whether the light goes on and off.
Reboot then disconnect the drive and perform the same step during any startup hang.
Reboot then reconnect the drive and perform the same step during any startup hang.


Trial and error steps:

4) Flash the BIOS:

How to Clear Your Computers CMOS to Reset BIOS Settings:
3 Ways to Reset Your BIOS - wikiHow:
3 Easy Ways to Clear CMOS (Reset BIOS)



5) Clear the drive letter assignments:


6) Place the computer into clean boot:
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    HP
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i7-4800MQ CPU @ 2.70GHz
    Motherboard
    Product : 190A Version : KBC Version 94.56
    Memory
    16 GB Total: Manufacturer : Samsung MemoryType : DDR3 FormFactor : SODIMM Capacity : 8GB Speed : 1600
    Graphics Card(s)
    NVIDIA Quadro K3100M; Intel(R) HD Graphics 4600
    Sound Card
    IDT High Definition Audio CODEC; PNP Device ID HDAUDIO\FUNC_01&VEN_111D&DEV_76E0
    Hard Drives
    Model Hitachi HTS727575A9E364
    Antivirus
    Microsoft Defender
    Other Info
    Mobile Workstation
I had problems with 3.0 external drives while booting ..... something to do with polling the drive during boot.
you can test whether its the drive or not that is hanging the system by just unplugging it and booting.
down load Hard disk sentinel Hard Disk Sentinel - HDD health and temperature monitoring
check the drive for errors. defrag or trim the external.

Pay particular attention to @zbook 's post.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    windows 10, 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Gateway DX4370G
    CPU
    2.20 gigahertz AMD A6-3620 APU
    Motherboard
    Gateway DX4370G
    Memory
    16 gigs
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GT 710
    Sound Card
    AMD HDMI AUDIO
    Monitor(s) Displays
    Samsung c27f390 (curved) 27 inch
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    931GB Western Digital WDC WDBNCE0010PNC (SATA (SSD))
    465GB SHGS31-500GS-2 (SATA (SSD))
    multiple usb drives
    PSU
    unknown
    Case
    tower
    Keyboard
    logitech k400r
    Mouse
    logitech m570
    Internet Speed
    113 mbps
    Browser
    firefox
    Antivirus
    malwarebytes
  • Operating System
    Windows 11 Pro 21H2 22000.493
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    hp Pavillion 590-p0053w
    CPU
    2.80 gigahertz Intel core i5-8400
    Motherboard
    hp 843B 00
    Memory
    16 gigs
    Graphics card(s)
    Intel(R) UDH Graphics 630
    Sound Card
    Intel(R) Display Audio onboard
    Monitor(s) Displays
    Samsung c27f390 (curved) 27 inch
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Ct500mx500ssd1 (500 gig)
    M2 pcie nvme 500 gig
    Case
    box
    Mouse
    logitech k270
    Keyboard
    logitech m185
    Browser
    firefox
    Antivirus
    malwarebytes
Just a comment, there's been issues with booting USB drives with the BIOS having built-in support for USB 2 ports but USB 3 required having drivers loaded by the Operating System, most of my machines are like that. There are much newer motherboards and Notebooks that have combination 3/2 ports that don't have the issue, my small 11" and 12" are that way.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Win11 Pro RTM
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Dell Vostro 3400
    CPU
    Intel Core i5 11th Gen. 2.40GHz
    Memory
    12GB
    Hard Drives
    256GB SSD NVMe
  • Operating System
    Windows 11 Pro RTM x64
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell Vostro 5890
    CPU
    Intel Core i5 10th Gen. 2.90GHz
    Memory
    16GB
    Graphics card(s)
    Onboard, no VGA, using a DisplayPort-to-VGA adapter
    Monitor(s) Displays
    24" Dell
    Hard Drives
    512GB SSD NVMe, 2TB WDC HDD
    Browser
    Firefox, Edge
    Antivirus
    Windows Defender/Microsoft Security
I greatly suspect the drive itself has an issue. I connected it to another computer. The PC never recognized it. I tried a different USB 3.0 cord (new).
It still failed to be recognized. Tomorrow, I will place it back on the PC it was working on. I will run that CrystalDiskInfo app and see what results it presents. That is if the drives appears in the list. I've never had one fail in this fashion before so I've learned something. I will come back and report on the results here.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HP Pavilion Gaming 790-0077c
    CPU
    I7 8700
    Motherboard
    Berks Form factor: ATX, 36.45 x 24.88 cm (15.35 x 9.79 in)
    Memory
    16gb
    Graphics Card(s)
    MSI 1050t
    Sound Card
    Creative SoundBlaster AE-9
    Monitor(s) Displays
    Twin Samsung 27" curved
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    512Gb and 1Tb
The Crystal Disk produces instantaneous SMART results.
These are predictive results of drive failure.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    HP
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i7-4800MQ CPU @ 2.70GHz
    Motherboard
    Product : 190A Version : KBC Version 94.56
    Memory
    16 GB Total: Manufacturer : Samsung MemoryType : DDR3 FormFactor : SODIMM Capacity : 8GB Speed : 1600
    Graphics Card(s)
    NVIDIA Quadro K3100M; Intel(R) HD Graphics 4600
    Sound Card
    IDT High Definition Audio CODEC; PNP Device ID HDAUDIO\FUNC_01&VEN_111D&DEV_76E0
    Hard Drives
    Model Hitachi HTS727575A9E364
    Antivirus
    Microsoft Defender
    Other Info
    Mobile Workstation
I connected the drive back up to the original PC and ran CrystalDiskInfo on it. It The Health Status indicated "Good". I left it connected and restarted the PC. It loaded perfectly with no delay and no hang-up. There is one change I made that may have made the difference. The power adapter was not the one that came with the drive. It was only rated at 1/5 amp. I found the original and connected it. It was 1.5 amp capacity.
From this point the drive tested and ran normally. I would say the issue was the low capacity power adapter.

I appreciate all the responses and the tip to obtain and run CrystalDiskInfo. Thanks all and have a great day!
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HP Pavilion Gaming 790-0077c
    CPU
    I7 8700
    Motherboard
    Berks Form factor: ATX, 36.45 x 24.88 cm (15.35 x 9.79 in)
    Memory
    16gb
    Graphics Card(s)
    MSI 1050t
    Sound Card
    Creative SoundBlaster AE-9
    Monitor(s) Displays
    Twin Samsung 27" curved
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    512Gb and 1Tb
I connected the drive back up to the original PC and ran CrystalDiskInfo on it. It The Health Status indicated "Good". I left it connected and restarted the PC. It loaded perfectly with no delay and no hang-up. There is one change I made that may have made the difference. The power adapter was not the one that came with the drive. It was only rated at 1/5 amp. I found the original and connected it. It was 1.5 amp capacity.
From this point the drive tested and ran normally. I would say the issue was the low capacity power adapter.

I appreciate all the responses and the tip to obtain and run CrystalDiskInfo. Thanks all and have a great day!
It does pay to use the proper power adapter. I'm surprised the drive even worked. :)
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Canary Channel
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    PowerSpec B746
    CPU
    Intel Core i7-10700K
    Motherboard
    ASRock Z490 Phantom Gaming 4/ax
    Memory
    16GB (8GB PC4-19200 DDR4 SDRAM x2)
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTX 1050 TI
    Sound Card
    Realtek Audio
    Monitor(s) Displays
    Samsung SAM0A87 Samsung SAM0D32
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    NVMe WDC WDS100T2B0C-00PXH0 1TB
    Samsung SSD 860 EVO 1TB
    PSU
    750 Watts (62.5A)
    Case
    PowerSpec/Lian Li ATX 205
    Keyboard
    Logitech K270
    Mouse
    Logitech M185
    Browser
    Microsoft Edge and Firefox
    Antivirus
    ESET Internet Security
  • Operating System
    Windows 11 Canary Channel
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    PowerSpec G156
    CPU
    Intel Core i5-8400 CPU @ 2.80GHz
    Motherboard
    AsusTeK Prime B360M-S
    Memory
    16 MB DDR 4-2666
    Monitor(s) Displays
    23" Speptre HDMI 75Hz
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Samsung 970 EVO 500GB NVMe
    Mouse
    Logitek M185
    Keyboard
    Logitek K270
    Browser
    Firefox, Edge and Edge Canary
    Antivirus
    Windows Defender
Please mark the thread as solved.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 22631.2861
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    homebuilt
    CPU
    Amd Threadripper 7970X
    Motherboard
    Gigabyte TRX50 Aero D
    Memory
    128GB (4 X 32) Kingston DDR5 5200 (RDIMM)
    Graphics Card(s)
    Gigabyte RTX 4090 OC
    Sound Card
    none (USB to speakers), Realtek
    Monitor(s) Displays
    Philips 27E1N8900 OLED
    Screen Resolution
    3840 X 2160 @ 60Hz
    Hard Drives
    Crucial T700 2TB M.2 NVME SSD
    WD 4TB Blue SATA SSD
    Seagate 18TB IronWolf Pro
    PSU
    eVGA SuperNOVA 1600 GT
    Case
    Lian Li 011 Dynamic Evo XL
    Cooling
    Alphacool Eisbaer Pro Aurora 360, with 3 Phanteks T30 fans
    Keyboard
    Logitech K120 (wired)
    Mouse
    Logitech M500s (wired)
    Internet Speed
    1200 Mbps
  • Operating System
    windows 11 22631.2861
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    homebuilt
    CPU
    Intel I9-13900K
    Motherboard
    Asus RoG Strix Z690-E
    Memory
    64GB G.Skill DDR5-6000
    Graphics card(s)
    Gigabyte RTX 3090 ti
    Sound Card
    built in Realtek
    Monitor(s) Displays
    Asus PA329C
    Screen Resolution
    3840 X 2160 @60Hz
    Hard Drives
    WDC SN850 1TB
    8 TB Seagate Ironwolf
    4TB Seagate Ironwolf
    PSU
    eVGA SuperNOVA 1300 GT
    Case
    Lian Li 011 Dynamic Evo
    Cooling
    Corsair iCUE H150i ELITE CAPELLIX Liquid CPU Cooler
    Mouse
    Logitech M500s (wired)
    Keyboard
    Logitech K120 (wired)
It does pay to use the proper power adapter. I'm surprised the drive even worked. :)
I'm surprised I solved it as quickly as I did! It wouldn't work on my laptop. Now I'll mark this as solved when I figure out how to do that. 😁

OK duh! How do I mark the thread as solved? I can't find a button or do I just add the word "SOLVED"!
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    HP Pavilion Gaming 790-0077c
    CPU
    I7 8700
    Motherboard
    Berks Form factor: ATX, 36.45 x 24.88 cm (15.35 x 9.79 in)
    Memory
    16gb
    Graphics Card(s)
    MSI 1050t
    Sound Card
    Creative SoundBlaster AE-9
    Monitor(s) Displays
    Twin Samsung 27" curved
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    512Gb and 1Tb
There should be a "Mark Solved" Button just above your original post

1645566293580.png
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Win 11 Pro 23H2 22631.3737
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self Built
    CPU
    Intel® Core™ i7-14700F
    Motherboard
    ASUS TUF GAMING Z690-PLUS WIFI
    Memory
    G.SKILL Ripjaws S5 Series 64GB (2 x 32GB) DDR5
    Graphics Card(s)
    RTX 4070 Super OC 12 GB
    Sound Card
    Sound Blaster AE-5 Plus
    Monitor(s) Displays
    ASUS TUF Gaming 27" 2K HDR Gaming
    Screen Resolution
    2560 x 1440
    Hard Drives
    Samsung 990 Pro 1TB NVMe (Win 11)
    SK hynix P41 500GB NVMe (Win 10)
    SK hynix P41 2TB NVMe (x3)
    Crucial P3 Plus 4TB
    PSU
    Corsair RM850x Shift
    Case
    Antec Dark Phantom DP502 FLUX
    Cooling
    Noctua NH-U12A chromax.black + 7 Phantek T-30's
    Keyboard
    Logitech MK 320
    Mouse
    Razer Basilisk V3
    Internet Speed
    350Mbs
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Winows Security
    Other Info
    Windows 10 22H2 19045.4291
    On System One
  • Operating System
    Win 11 Pro 23H2 22631.3737
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self Built
    CPU
    Intel Core i7-11700F
    Motherboard
    Asus TUF Gaming Z590 Plus WiFi
    Memory
    64 GB DDR4
    Graphics card(s)
    EVGA GeForce RTX 3050 XC Black Gaming
    Sound Card
    SoundBlaster X-Fi Titanium
    Monitor(s) Displays
    Samsung F27T350
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Samsung 980 Pro 1TB
    Samsung 970 EVO Plus 2TB
    Samsung 870 EVO 500GB SSD
    PSU
    Corsair HX750
    Case
    Cougar MX330-G Window
    Cooling
    Hyper 212 EVO
    Internet Speed
    350Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Windows Security
I'm surprised I solved it as quickly as I did! It wouldn't work on my laptop. Now I'll mark this as solved when I figure out how to do that. 😁
Your username is the same name that I used back when CB radio was the big craze.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Canary Channel
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    PowerSpec B746
    CPU
    Intel Core i7-10700K
    Motherboard
    ASRock Z490 Phantom Gaming 4/ax
    Memory
    16GB (8GB PC4-19200 DDR4 SDRAM x2)
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTX 1050 TI
    Sound Card
    Realtek Audio
    Monitor(s) Displays
    Samsung SAM0A87 Samsung SAM0D32
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    NVMe WDC WDS100T2B0C-00PXH0 1TB
    Samsung SSD 860 EVO 1TB
    PSU
    750 Watts (62.5A)
    Case
    PowerSpec/Lian Li ATX 205
    Keyboard
    Logitech K270
    Mouse
    Logitech M185
    Browser
    Microsoft Edge and Firefox
    Antivirus
    ESET Internet Security
  • Operating System
    Windows 11 Canary Channel
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    PowerSpec G156
    CPU
    Intel Core i5-8400 CPU @ 2.80GHz
    Motherboard
    AsusTeK Prime B360M-S
    Memory
    16 MB DDR 4-2666
    Monitor(s) Displays
    23" Speptre HDMI 75Hz
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Samsung 970 EVO 500GB NVMe
    Mouse
    Logitek M185
    Keyboard
    Logitek K270
    Browser
    Firefox, Edge and Edge Canary
    Antivirus
    Windows Defender

Latest Support Threads

Back
Top Bottom