Xbox app is very, very slow.


Hulky

Member
Local time
10:53 AM
Posts
17
OS
Windows 11.
This is an issue I've had even since Windows 10. These are the issues I have with it:

- Xbox app launches but shows pulsing Xbox logo for 30 seconds or longer.
- Xbox app launches, but everything is stuck on a gray background as if my PC is extremely slow, or it's downloading the metadata of the icons in the background.
- Xbox app launches, but I can't click anything. Everything on screen looks normal, but I can't click them. If I hover over them, it can take up to a minute for it to register I'm hovering over something. Normally, if this happens, the app just crashes after me waiting for a few minutes.

I've looked online to see if others have these issues and while I see people are saying the app is bad, they don't go into detail as to what issues they're facing.

I've disabled services in the past I felt weren't needed in the background 24/7, so it could very well be I disabled something the Xbox app relies on. The services I've seen the Xbox app need are:

- AppX - Manual (Trigger Start) - I believe this only effects Microsoft Store, no?
- Gaming Services - There are 2 Gaming Services services. One is set to Automatic, the other Automatic (Trigger Start).
- IP Helper - Automatic.
- Storage Service - Automatic (Delayed Start, Triggered Start).
- Xbox Accessory Management Service - Manual.
- Xbox Live Auth Manager - Manual.
- Xbox Live Game Save - Manual.
- Xbox Live Networking Service - Manual.
- Windows Time - Automatic (Trigger Start) - time is automatically adjusting within Windows Settings.

All services above enabled, of course.

Are there any services I'm missing that the Xbox app relies on that I might have disabled?
 
Windows Build/Version
22H2

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11.
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel i7-8700K.
    Motherboard
    ASRock Z370 Killer SLI/ac.
    Memory
    CORSAIR VENGEANCE RGB PRO 32GB (4x8GB), DDR4, 3600MHz, C18.
    Graphics Card(s)
    ZOTAC GeForce GTX 1080 Ti Mini 11GB/
    Monitor(s) Displays
    1x AOC CQ32G1 31.5".
    Screen Resolution
    1440p.
    PSU
    EVGA 500 W1, 80+ WHITE 500W.

BrianInEngland

Well-known member
Member
VIP
Local time
3:53 PM
Posts
545
OS
Windows 11 Pro 22H2 (RP channel)
This is an issue I've had even since Windows 10. These are the issues I have with it:

- Xbox app launches but shows pulsing Xbox logo for 30 seconds or longer.
- Xbox app launches, but everything is stuck on a gray background as if my PC is extremely slow, or it's downloading the metadata of the icons in the background.
- Xbox app launches, but I can't click anything. Everything on screen looks normal, but I can't click them. If I hover over them, it can take up to a minute for it to register I'm hovering over something. Normally, if this happens, the app just crashes after me waiting for a few minutes.

I've looked online to see if others have these issues and while I see people are saying the app is bad, they don't go into detail as to what issues they're facing.

I've disabled services in the past I felt weren't needed in the background 24/7, so it could very well be I disabled something the Xbox app relies on. The services I've seen the Xbox app need are:

- AppX - Manual (Trigger Start) - I believe this only effects Microsoft Store, no?
- Gaming Services - There are 2 Gaming Services services. One is set to Automatic, the other Automatic (Trigger Start).
- IP Helper - Automatic.
- Storage Service - Automatic (Delayed Start, Triggered Start).
- Xbox Accessory Management Service - Manual.
- Xbox Live Auth Manager - Manual.
- Xbox Live Game Save - Manual.
- Xbox Live Networking Service - Manual.
- Windows Time - Automatic (Trigger Start) - time is automatically adjusting within Windows Settings.

All services above enabled, of course.

Are there any services I'm missing that the Xbox app relies on that I might have disabled?
Similar problem here, I just think the app is buggy and/or has issues downloading from the server. Unfortunately the app is needed for installing games or I'd get rid of it.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro 22H2 (RP channel)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Gigabyte
    CPU
    AMD Ryzen 5900X 12-core
    Motherboard
    X570 Aorus Xtreme
    Memory
    32GB Corsair Platinum RGB 3600MHz
    Graphics Card(s)
    MSI Suprim X 3080 Ti
    Sound Card
    Soundblaster AE-5 Plus
    Monitor(s) Displays
    ASUS TUF Gaming VG289
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    Samsung 980 Pro 2TB
    Samsung 970 Pro Plus 1TB
    Samsung 970 Pro 1TB
    Samsung T7 Touch 1TB
    PSU
    Asus ROG Strix 1000W
    Case
    Corsair D750 Airflow
    Cooling
    Noctua NH-D15S
    Keyboard
    Logitech G810
    Mouse
    Logitech G903 with PowerPlay charger
    Internet Speed
    500Mb/sec
    Browser
    Microsoft Edge

Hulky

Member
Thread Starter
Local time
10:53 AM
Posts
17
OS
Windows 11.
Similar problem here, I just think the app is buggy and/or has issues downloading from the server. Unfortunately the app is needed for installing games or I'd get rid of it.
Sadly, yes.

Another issue with the Xbox app is that it's required to view game clips or shared post within messages. If you try viewing them from within Xbox Game Bar, you receive a This message contains unknown content error. So, each time someone messages me sharing their content, I'm forced to open the app.

You used to be able to use the Xbox Companion App to view messages. I never had issues with that app. Now, if you try to view messages from within the app, it tells you to use the Xbox app for that content.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11.
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel i7-8700K.
    Motherboard
    ASRock Z370 Killer SLI/ac.
    Memory
    CORSAIR VENGEANCE RGB PRO 32GB (4x8GB), DDR4, 3600MHz, C18.
    Graphics Card(s)
    ZOTAC GeForce GTX 1080 Ti Mini 11GB/
    Monitor(s) Displays
    1x AOC CQ32G1 31.5".
    Screen Resolution
    1440p.
    PSU
    EVGA 500 W1, 80+ WHITE 500W.

DigitalGoat

Well-known member
Member
VIP
Local time
3:53 PM
Posts
282
Location
United Kingdom
OS
Windows 11 Pro 22H2, build: 22621.521
Never used the app myself until just now, it started and pulsed the XBox logo 3 times, updated (took maybe 10 seconds, then opened to my account choice page. Closed the app down then re opened it, logo pulsed 3 times and opened to account choice page, no delay.
Windows 11 21H2 build 22000.832.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro 22H2, build: 22621.521
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Scan 3XS Custom 1700
    CPU
    Intel i7-12700K 3.6GHz Base (5.0GHz Turbo)
    Motherboard
    Asus ProArt Creator B660 D4
    Memory
    64GB DDR 3600Mhz
    Graphics Card(s)
    Asus Tuff RTX 3080 10GB OC
    Sound Card
    Onboard Realtek
    Monitor(s) Displays
    Gigabyte G32QC 32inch 16:9 curved @2560 x 1440p 165Hz Freesync Premium Pro/ Dell SE2422H 24inch 16:9 1920 x 1080p 75Hz Freesync
    Screen Resolution
    2560 x 1440p & 1920 x 1080p
    Hard Drives
    WD SN570 1TB NVME (Boot), Samsung 870QVO 1TB (SSD), SanDisk 3D Ultra 500Gb (SSD) x2, Seagate 3Tb Expansion Desk (Ext HDD), 2x Toshiba 1Tb P300 (Ext HDD)
    PSU
    Corsair RM1000X Modular
    Case
    Corsair 4000D Airflow Desktop
    Cooling
    Corsair Hydro H150i RGB Pro XT 360mm Liquid Cooler, 3 x 120mm fans, 1x Exhaust
    Keyboard
    Microsoft Ergonomic
    Mouse
    Logitech G402
    Internet Speed
    800Mbs
    Browser
    Edge Chromium
    Antivirus
    Defender, Malwarebytes

Hulky

Member
Thread Starter
Local time
10:53 AM
Posts
17
OS
Windows 11.
Never used the app myself until just now, it started and pulsed the XBox logo 3 times, updated (took maybe 10 seconds, then opened to my account choice page. Closed the app down then re opened it, logo pulsed 3 times and opened to account choice page, no delay.
Windows 11 21H2 build 22000.832.
Thank you for testing. You made me remember something I forgot to mention in my post.

Out of 10 launches, about 2-3 of them are normal. Decent speeds, everything loads as it should.

I can close the app fully (either task tray or Task Manager) and it may load fine again. Most times, though, it doesn't.

EDIT: Do you have Game Mode and Hardware-Accelerated GPU Scheduling enabled within your Windows Settings? HAGS doesn't seem like it'd matter, but I'd like to know. Thanks!
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11.
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel i7-8700K.
    Motherboard
    ASRock Z370 Killer SLI/ac.
    Memory
    CORSAIR VENGEANCE RGB PRO 32GB (4x8GB), DDR4, 3600MHz, C18.
    Graphics Card(s)
    ZOTAC GeForce GTX 1080 Ti Mini 11GB/
    Monitor(s) Displays
    1x AOC CQ32G1 31.5".
    Screen Resolution
    1440p.
    PSU
    EVGA 500 W1, 80+ WHITE 500W.

DigitalGoat

Well-known member
Member
VIP
Local time
3:53 PM
Posts
282
Location
United Kingdom
OS
Windows 11 Pro 22H2, build: 22621.521
Sure, I have game mode disabled (Windows Settings), HAGS works differently on Win11 I believe, instead of a global setting it can be applied per app, ReBAR is also enabled in BIOS.
Not sure if ReBAR makes any difference to how Windows processes graphics calls, I know it is designed for games to bypass CPU for texture loading (if coded to take advantage of it), whether Windows can or does make use of it in any capacity I don't know.
Is it possible the XBox app has been suspended when you encounter slow response? Or maybe paged out?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro 22H2, build: 22621.521
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Scan 3XS Custom 1700
    CPU
    Intel i7-12700K 3.6GHz Base (5.0GHz Turbo)
    Motherboard
    Asus ProArt Creator B660 D4
    Memory
    64GB DDR 3600Mhz
    Graphics Card(s)
    Asus Tuff RTX 3080 10GB OC
    Sound Card
    Onboard Realtek
    Monitor(s) Displays
    Gigabyte G32QC 32inch 16:9 curved @2560 x 1440p 165Hz Freesync Premium Pro/ Dell SE2422H 24inch 16:9 1920 x 1080p 75Hz Freesync
    Screen Resolution
    2560 x 1440p & 1920 x 1080p
    Hard Drives
    WD SN570 1TB NVME (Boot), Samsung 870QVO 1TB (SSD), SanDisk 3D Ultra 500Gb (SSD) x2, Seagate 3Tb Expansion Desk (Ext HDD), 2x Toshiba 1Tb P300 (Ext HDD)
    PSU
    Corsair RM1000X Modular
    Case
    Corsair 4000D Airflow Desktop
    Cooling
    Corsair Hydro H150i RGB Pro XT 360mm Liquid Cooler, 3 x 120mm fans, 1x Exhaust
    Keyboard
    Microsoft Ergonomic
    Mouse
    Logitech G402
    Internet Speed
    800Mbs
    Browser
    Edge Chromium
    Antivirus
    Defender, Malwarebytes

Hulky

Member
Thread Starter
Local time
10:53 AM
Posts
17
OS
Windows 11.
Sure, I have game mode disabled (Windows Settings), HAGS works differently on Win11 I believe, instead of a global setting it can be applied per app, ReBAR is also enabled in BIOS.
Not sure if ReBAR makes any difference to how Windows processes graphics calls, I know it is designed for games to bypass CPU for texture loading (if coded to take advantage of it), whether Windows can or does make use of it in any capacity I don't know.
Is it possible the XBox app has been suspended when you encounter slow response? Or maybe paged out?
I'll have to see if my BIOS allows rebar.

I checked how many times the logo pulsed when opening the app after closing it when it was working, and I counted about 25 times. Memory usage stayed a constant 48.7MB, and jumped to 108MB when load.

This is what I've seen for the last 3 minutes of the tool being opened: 1659865632946.png
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11.
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel i7-8700K.
    Motherboard
    ASRock Z370 Killer SLI/ac.
    Memory
    CORSAIR VENGEANCE RGB PRO 32GB (4x8GB), DDR4, 3600MHz, C18.
    Graphics Card(s)
    ZOTAC GeForce GTX 1080 Ti Mini 11GB/
    Monitor(s) Displays
    1x AOC CQ32G1 31.5".
    Screen Resolution
    1440p.
    PSU
    EVGA 500 W1, 80+ WHITE 500W.

DigitalGoat

Well-known member
Member
VIP
Local time
3:53 PM
Posts
282
Location
United Kingdom
OS
Windows 11 Pro 22H2, build: 22621.521
My app starts instantly, logo pulsed maybe twice, was very quick, then it auto logged into my XBox account and displayed lists of games etc, again almost instantly.
I have a feeling that unless you have a 3rd party anti virus or a VPN getting in the way then you need to possibly reset the app and/ or fix corrupt system files using SFC.

XB01.jpg
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro 22H2, build: 22621.521
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Scan 3XS Custom 1700
    CPU
    Intel i7-12700K 3.6GHz Base (5.0GHz Turbo)
    Motherboard
    Asus ProArt Creator B660 D4
    Memory
    64GB DDR 3600Mhz
    Graphics Card(s)
    Asus Tuff RTX 3080 10GB OC
    Sound Card
    Onboard Realtek
    Monitor(s) Displays
    Gigabyte G32QC 32inch 16:9 curved @2560 x 1440p 165Hz Freesync Premium Pro/ Dell SE2422H 24inch 16:9 1920 x 1080p 75Hz Freesync
    Screen Resolution
    2560 x 1440p & 1920 x 1080p
    Hard Drives
    WD SN570 1TB NVME (Boot), Samsung 870QVO 1TB (SSD), SanDisk 3D Ultra 500Gb (SSD) x2, Seagate 3Tb Expansion Desk (Ext HDD), 2x Toshiba 1Tb P300 (Ext HDD)
    PSU
    Corsair RM1000X Modular
    Case
    Corsair 4000D Airflow Desktop
    Cooling
    Corsair Hydro H150i RGB Pro XT 360mm Liquid Cooler, 3 x 120mm fans, 1x Exhaust
    Keyboard
    Microsoft Ergonomic
    Mouse
    Logitech G402
    Internet Speed
    800Mbs
    Browser
    Edge Chromium
    Antivirus
    Defender, Malwarebytes

Hulky

Member
Thread Starter
Local time
10:53 AM
Posts
17
OS
Windows 11.
My app starts instantly, logo pulsed maybe twice, was very quick, then it auto logged into my XBox account and displayed lists of games etc, again almost instantly.
I have a feeling that unless you have a 3rd party anti virus or a VPN getting in the way then you need to possibly reset the app and/ or fix corrupt system files using SFC.
Not sure if this is testing variation but I disabled my DNS protection along with my adblocker (AdGaurd) and it seems it launched in under 5 pulses.

If that is the problem, I don't know how I'll bypass that without disabling DNS protection. I'll see how it goes without DNS protection for speed. Thank you for allowing me to think outside the box. I appreciate it! Stops me from always blaming Microsoft.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11.
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel i7-8700K.
    Motherboard
    ASRock Z370 Killer SLI/ac.
    Memory
    CORSAIR VENGEANCE RGB PRO 32GB (4x8GB), DDR4, 3600MHz, C18.
    Graphics Card(s)
    ZOTAC GeForce GTX 1080 Ti Mini 11GB/
    Monitor(s) Displays
    1x AOC CQ32G1 31.5".
    Screen Resolution
    1440p.
    PSU
    EVGA 500 W1, 80+ WHITE 500W.

DigitalGoat

Well-known member
Member
VIP
Local time
3:53 PM
Posts
282
Location
United Kingdom
OS
Windows 11 Pro 22H2, build: 22621.521
Well I would assume that anything getting between the app and the server would necessarily add some form of delay, in your case it is delaying the login authentication and then causing extreme delay fetching graphics which your adblocker could possibly see as adverts, which in a way they are.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro 22H2, build: 22621.521
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Scan 3XS Custom 1700
    CPU
    Intel i7-12700K 3.6GHz Base (5.0GHz Turbo)
    Motherboard
    Asus ProArt Creator B660 D4
    Memory
    64GB DDR 3600Mhz
    Graphics Card(s)
    Asus Tuff RTX 3080 10GB OC
    Sound Card
    Onboard Realtek
    Monitor(s) Displays
    Gigabyte G32QC 32inch 16:9 curved @2560 x 1440p 165Hz Freesync Premium Pro/ Dell SE2422H 24inch 16:9 1920 x 1080p 75Hz Freesync
    Screen Resolution
    2560 x 1440p & 1920 x 1080p
    Hard Drives
    WD SN570 1TB NVME (Boot), Samsung 870QVO 1TB (SSD), SanDisk 3D Ultra 500Gb (SSD) x2, Seagate 3Tb Expansion Desk (Ext HDD), 2x Toshiba 1Tb P300 (Ext HDD)
    PSU
    Corsair RM1000X Modular
    Case
    Corsair 4000D Airflow Desktop
    Cooling
    Corsair Hydro H150i RGB Pro XT 360mm Liquid Cooler, 3 x 120mm fans, 1x Exhaust
    Keyboard
    Microsoft Ergonomic
    Mouse
    Logitech G402
    Internet Speed
    800Mbs
    Browser
    Edge Chromium
    Antivirus
    Defender, Malwarebytes

BrianInEngland

Well-known member
Member
VIP
Local time
3:53 PM
Posts
545
OS
Windows 11 Pro 22H2 (RP channel)
Not sure if this is testing variation but I disabled my DNS protection along with my adblocker (AdGaurd) and it seems it launched in under 5 pulses.

If that is the problem, I don't know how I'll bypass that without disabling DNS protection. I'll see how it goes without DNS protection for speed. Thank you for allowing me to think outside the box. I appreciate it! Stops me from always blaming Microsoft.
I only use the default Windows Defender and I have the same problem as you. Sometimes it will load quick, other times it takes ages.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro 22H2 (RP channel)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Gigabyte
    CPU
    AMD Ryzen 5900X 12-core
    Motherboard
    X570 Aorus Xtreme
    Memory
    32GB Corsair Platinum RGB 3600MHz
    Graphics Card(s)
    MSI Suprim X 3080 Ti
    Sound Card
    Soundblaster AE-5 Plus
    Monitor(s) Displays
    ASUS TUF Gaming VG289
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    Samsung 980 Pro 2TB
    Samsung 970 Pro Plus 1TB
    Samsung 970 Pro 1TB
    Samsung T7 Touch 1TB
    PSU
    Asus ROG Strix 1000W
    Case
    Corsair D750 Airflow
    Cooling
    Noctua NH-D15S
    Keyboard
    Logitech G810
    Mouse
    Logitech G903 with PowerPlay charger
    Internet Speed
    500Mb/sec
    Browser
    Microsoft Edge
Top Bottom