Sound level at 100% on startup


jc_bromley

Member
Local time
6:46 AM
Posts
1
OS
Windows 11
Hi, whenever I start my pc up the sound is always at 100% and the sound level graphic is showing on the top left corner of my monitor. If I reboot immediately the graphic has gone but the sound is still at 100% but can be lowered.
I've had a good look around the internet but can't find a resolution to this, can anyone here help, please?

I'm running OS version 21H2 (22000.282)
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Home build.
    CPU
    Ryzen 5 2600X
    Motherboard
    ASrock B450M Pro4
    Memory
    32GB
    Graphics Card(s)
    Radeon RX 5700
    Sound Card
    Realtek HD
    Monitor(s) Displays
    2 x 27"
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    1TB Sabrent Rocket
    PSU
    500W
    Case
    Unknown
    Cooling
    Standard
    Keyboard
    HP
    Mouse
    Microsoft
    Internet Speed
    100Mbps
    Browser
    Brave
    Antivirus
    Defender/Malwarebytes
Hi and welcome to the forum
From what you're describing it sounds like the audio driver is reinstalling itself or resetting itself when you restart your device. Are the drivers from Realtex? One possible fix could be to get the latest drivers for your device and reinstall them.

That might just clear up the issue.
HTH.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Home(Release Preview) - 24H2 - 26100.1150
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Banana Junior 5600- G Series
    CPU
    AMD Ryzen 5 5600G
    Motherboard
    Asus ROG Strix B550-F
    Memory
    G.SKILL Ripjaws V Series 64GB 4x16
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTX TITAN X
    Monitor(s) Displays
    28" ASUS VP28U
    Screen Resolution
    4K
    Hard Drives
    Primary SAMSUNG 970 EVO Plus
    PSU
    EVGA BQ 700w 80+ Bronze
    Case
    Zalman i3 NEO
    Cooling
    ARCTIC Freezer 7 X
    Keyboard
    Corsair
    Mouse
    Amazon Generic with Cord
    Internet Speed
    Download: 295.11 mbps Upload: 65.35 mbps T-Mobile Internet
    Browser
    Firefox and Edge
    Antivirus
    MS - Defender
    Other Info
    Speakers: Klipsch ProMedia 2.1

Latest Support Threads

Back
Top Bottom