BIOS refuses to update


GetTheClicker

Member
Local time
10:06 PM
Posts
29
OS
Windows 11
Aorus Master X570S Master just absolutely refuses to update.
I've tried a USB stick through the BIOS
I've tried through the App Center
It doesn't matter how I go about it I get the same results.
It tells me the system will Automatically reboot in 10 seconds but it actually shuts down. I give it 5 mins and power on the system myself. No update. I'm still Version F3 when I was trying for Versions F5 or F6C

Having issues with USB ports losing signal or power randomly.
My Xbox dongle and the controller lose signal which is really bad while gaming. I've tried different ports but it doesn't seem to happen when it's plugged into the 7 port hub. Not sure about that one.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Aorus
    CPU
    AMD 5950X
    Motherboard
    Aorus X570S Master
    Memory
    64gigs DDR4 4000mhz Neo TridentZ
    Graphics Card(s)
    Radeon 7900XTX
    Monitor(s) Displays
    Dual 42" Insignia 1080p 55" TCL 6 series
    Screen Resolution
    3200x1800 / 3840x2160
    Hard Drives
    3x 2TB NvMe
    1 500gb NvMe
    PSU
    1000 watt EVGA
    Cooling
    ARCTIC Liquid Freezer II 360
Random thought. Have you tried setting the BIOS back to default settings and unpluging every other USB device before using Q-Flash?
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 Build: 22631.3593
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Sin-built
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i7-4770K CPU @ 3.50GHz (4th Gen?)
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus VI Formula
    Memory
    32.0 GB of I forget and the box is in storage.
    Graphics Card(s)
    Gigabyte nVidia GeForce GTX 1660 Super OC 6GB
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    4 x LG 23MP75 1 x 24" LG M38H 1 x 32" LF6300 TV Monitor 1 x Wacom Pro 22" Tablet
    Screen Resolution
    All over the place
    Hard Drives
    2 x WD something Something 8TB HDD's / 2 x WD something Something 4TB HDD's / 1 x EVO 1TB SSD / 2 x QVO 1TB SSD's / 1 x EVO 250 GB SSD / 2 x QVO 1TB (External Hub) / 1 x EVO 1TB (Portable Backup Case)
    PSU
    Silverstone 1500
    Case
    NZXT Phantom 820 Full-Tower Case
    Cooling
    Noctua NH-D15 Elite Class Dual Tower CPU Cooler / 6 x EziDIY 120mm / 2 x Corsair 140mm somethings / 1 x 140mm Thermaltake something / 2 x 200mm Corsair.
    Keyboard
    Corsair K95 / Logitech diNovo Edge Wireless
    Mouse
    Logitech G402 / G502 / Mx Masters / MX Air Cordless
    Internet Speed
    100/40Mbps
    Browser
    All sorts
    Antivirus
    Kaspersky Premium
    Other Info
    I’m on a horse.
  • Operating System
    Windows 11 Pro 22621.2215
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    LENOVO Yoga 7i EVO OLED 14" Touchscreen i5 12 Core 16GB/512GB
    CPU
    Intel Core 12th Gen i5-1240P Processor (1.7 - 4.4GHz)
    Memory
    16GB LPDDR5 RAM
    Graphics card(s)
    Graphics processor is an Intel Iris Xe
    Sound Card
    optimized with Dolby Atmos®
    Screen Resolution
    QHD 2880 x 1800 OLED
    Hard Drives
    M.2 512GB
    Other Info
    …still on a horse.
If the reset didn't work, old school solution is to remove the CMOS battery for a several minutes with any available jumper in "clear BIOS" position and after putting back to normal, reinsert the battery.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro (23H2)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Self Build
    CPU
    AMD Ryzen 9 5950X
    Motherboard
    Asus ROG Strix 550A -AM4
    Memory
    32GB
    Graphics Card(s)
    Nividia 2600
    Sound Card
    On board
    Monitor(s) Displays
    LG
    Hard Drives
    2GB NVME, 2GB SSD x 2
    PSU
    650W
    Cooling
    Air
    Internet Speed
    1GB
    Browser
    Edge and Chrome
    Antivirus
    Total AV
    Other Info
    Also have LT using W11 pro and 23H2
  • Operating System
    W11 Pro (23H2)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    self build
    CPU
    AMD Ryzen 5900
    Motherboard
    Giagabyte Aorus B550
    Memory
    32 GB
    Graphics card(s)
    AMD RX550
    Sound Card
    onboard
    Hard Drives
    Crucial 50GB NVME
    2x 12TB Seagate spinners.
    2TB WD spinner
    PSU
    650W
    Cooling
    Air
    Internet Speed
    IGB
    Browser
    Edge and Chrome
    Antivirus
    Total AV
    Other Info
    Its my Server / occasional user.
    The 12TB drives use Stablebit Drivepool :)

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 Build: 22631.3593
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Sin-built
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i7-4770K CPU @ 3.50GHz (4th Gen?)
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus VI Formula
    Memory
    32.0 GB of I forget and the box is in storage.
    Graphics Card(s)
    Gigabyte nVidia GeForce GTX 1660 Super OC 6GB
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    4 x LG 23MP75 1 x 24" LG M38H 1 x 32" LF6300 TV Monitor 1 x Wacom Pro 22" Tablet
    Screen Resolution
    All over the place
    Hard Drives
    2 x WD something Something 8TB HDD's / 2 x WD something Something 4TB HDD's / 1 x EVO 1TB SSD / 2 x QVO 1TB SSD's / 1 x EVO 250 GB SSD / 2 x QVO 1TB (External Hub) / 1 x EVO 1TB (Portable Backup Case)
    PSU
    Silverstone 1500
    Case
    NZXT Phantom 820 Full-Tower Case
    Cooling
    Noctua NH-D15 Elite Class Dual Tower CPU Cooler / 6 x EziDIY 120mm / 2 x Corsair 140mm somethings / 1 x 140mm Thermaltake something / 2 x 200mm Corsair.
    Keyboard
    Corsair K95 / Logitech diNovo Edge Wireless
    Mouse
    Logitech G402 / G502 / Mx Masters / MX Air Cordless
    Internet Speed
    100/40Mbps
    Browser
    All sorts
    Antivirus
    Kaspersky Premium
    Other Info
    I’m on a horse.
  • Operating System
    Windows 11 Pro 22621.2215
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    LENOVO Yoga 7i EVO OLED 14" Touchscreen i5 12 Core 16GB/512GB
    CPU
    Intel Core 12th Gen i5-1240P Processor (1.7 - 4.4GHz)
    Memory
    16GB LPDDR5 RAM
    Graphics card(s)
    Graphics processor is an Intel Iris Xe
    Sound Card
    optimized with Dolby Atmos®
    Screen Resolution
    QHD 2880 x 1800 OLED
    Hard Drives
    M.2 512GB
    Other Info
    …still on a horse.
First I would ask are you sure you're using the correct motherboard bios?
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 7/10/11
    Computer type
    PC/Desktop
    Other Info
    I'm a computer enthusiast so have quite a few systems that I run. More like an advanced hobby.

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 Build: 22631.3593
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Sin-built
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i7-4770K CPU @ 3.50GHz (4th Gen?)
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus VI Formula
    Memory
    32.0 GB of I forget and the box is in storage.
    Graphics Card(s)
    Gigabyte nVidia GeForce GTX 1660 Super OC 6GB
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    4 x LG 23MP75 1 x 24" LG M38H 1 x 32" LF6300 TV Monitor 1 x Wacom Pro 22" Tablet
    Screen Resolution
    All over the place
    Hard Drives
    2 x WD something Something 8TB HDD's / 2 x WD something Something 4TB HDD's / 1 x EVO 1TB SSD / 2 x QVO 1TB SSD's / 1 x EVO 250 GB SSD / 2 x QVO 1TB (External Hub) / 1 x EVO 1TB (Portable Backup Case)
    PSU
    Silverstone 1500
    Case
    NZXT Phantom 820 Full-Tower Case
    Cooling
    Noctua NH-D15 Elite Class Dual Tower CPU Cooler / 6 x EziDIY 120mm / 2 x Corsair 140mm somethings / 1 x 140mm Thermaltake something / 2 x 200mm Corsair.
    Keyboard
    Corsair K95 / Logitech diNovo Edge Wireless
    Mouse
    Logitech G402 / G502 / Mx Masters / MX Air Cordless
    Internet Speed
    100/40Mbps
    Browser
    All sorts
    Antivirus
    Kaspersky Premium
    Other Info
    I’m on a horse.
  • Operating System
    Windows 11 Pro 22621.2215
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    LENOVO Yoga 7i EVO OLED 14" Touchscreen i5 12 Core 16GB/512GB
    CPU
    Intel Core 12th Gen i5-1240P Processor (1.7 - 4.4GHz)
    Memory
    16GB LPDDR5 RAM
    Graphics card(s)
    Graphics processor is an Intel Iris Xe
    Sound Card
    optimized with Dolby Atmos®
    Screen Resolution
    QHD 2880 x 1800 OLED
    Hard Drives
    M.2 512GB
    Other Info
    …still on a horse.
The first thing I did was revert the BIOS to default. The only setting I ever adjusted was the RAM XMP profile. I learned the hard way leaving that option on caused a big issue.

I haven't tried resetting the BIOS or removing the cmos battery. Will try that tomorrow or sooner if I find the time.

I would assume the files I've tried were correct since the app center allowed them to "install" and they came straight from the Gigabyte website.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Aorus
    CPU
    AMD 5950X
    Motherboard
    Aorus X570S Master
    Memory
    64gigs DDR4 4000mhz Neo TridentZ
    Graphics Card(s)
    Radeon 7900XTX
    Monitor(s) Displays
    Dual 42" Insignia 1080p 55" TCL 6 series
    Screen Resolution
    3200x1800 / 3840x2160
    Hard Drives
    3x 2TB NvMe
    1 500gb NvMe
    PSU
    1000 watt EVGA
    Cooling
    ARCTIC Liquid Freezer II 360
If all else fails, contact Gigabyte support.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 22631.3737
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell Optiplex 7080
    CPU
    i9-10900 10 core 20 threads
    Motherboard
    DELL 0J37VM
    Memory
    32 gb
    Graphics Card(s)
    none-Intel UHD Graphics 630
    Sound Card
    Integrated Realtek
    Monitor(s) Displays
    Benq 27
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1tb Solidigm m.2 nvme+256gb SKHynix m.2 nvme /External +512gb Samsung m.2 sata+1tb Kingston m2.nvme
    PSU
    500w
    Case
    MT
    Cooling
    Dell Premium
    Keyboard
    Logitech wired
    Mouse
    Logitech wireless
    Internet Speed
    so slow I'm too embarrassed to tell
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Defender+MWB Premium
  • Operating System
    Windows 10 Pro 22H2 19045.3930
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Dell Optiplex 9020
    CPU
    i7-4770
    Memory
    24 gb
    Monitor(s) Displays
    Benq 27
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    256 gb Toshiba BG4 M.2 NVE SSB and 1 tb hdd
    PSU
    500w
    Case
    MT
    Cooling
    Dell factory
    Mouse
    Logitech wireless
    Keyboard
    Logitech wired
    Internet Speed
    still not telling
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Defender+MWB Premium
I used to be a member of the Gigabyte user forums. That is until Gigabyte killed it completely. It eventually ended up only being user supported with no official Gigabyte support. I remember one of the recommendations was to NOT use their App Center as it tended to mess things up. Also there was post after post about problematic "Master" motherboards. I vowed I would never own one.
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 7/10/11
    Computer type
    PC/Desktop
    Other Info
    I'm a computer enthusiast so have quite a few systems that I run. More like an advanced hobby.
I haven't tried resetting the BIOS or removing the cmos battery. Will try that tomorrow or sooner if I find the time.

You should only need to use the CMOS button at the back of the MB (back of PC top most of the MB panel)
Take a look at the Manual link I posted.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 Build: 22631.3593
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Sin-built
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i7-4770K CPU @ 3.50GHz (4th Gen?)
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus VI Formula
    Memory
    32.0 GB of I forget and the box is in storage.
    Graphics Card(s)
    Gigabyte nVidia GeForce GTX 1660 Super OC 6GB
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    4 x LG 23MP75 1 x 24" LG M38H 1 x 32" LF6300 TV Monitor 1 x Wacom Pro 22" Tablet
    Screen Resolution
    All over the place
    Hard Drives
    2 x WD something Something 8TB HDD's / 2 x WD something Something 4TB HDD's / 1 x EVO 1TB SSD / 2 x QVO 1TB SSD's / 1 x EVO 250 GB SSD / 2 x QVO 1TB (External Hub) / 1 x EVO 1TB (Portable Backup Case)
    PSU
    Silverstone 1500
    Case
    NZXT Phantom 820 Full-Tower Case
    Cooling
    Noctua NH-D15 Elite Class Dual Tower CPU Cooler / 6 x EziDIY 120mm / 2 x Corsair 140mm somethings / 1 x 140mm Thermaltake something / 2 x 200mm Corsair.
    Keyboard
    Corsair K95 / Logitech diNovo Edge Wireless
    Mouse
    Logitech G402 / G502 / Mx Masters / MX Air Cordless
    Internet Speed
    100/40Mbps
    Browser
    All sorts
    Antivirus
    Kaspersky Premium
    Other Info
    I’m on a horse.
  • Operating System
    Windows 11 Pro 22621.2215
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    LENOVO Yoga 7i EVO OLED 14" Touchscreen i5 12 Core 16GB/512GB
    CPU
    Intel Core 12th Gen i5-1240P Processor (1.7 - 4.4GHz)
    Memory
    16GB LPDDR5 RAM
    Graphics card(s)
    Graphics processor is an Intel Iris Xe
    Sound Card
    optimized with Dolby Atmos®
    Screen Resolution
    QHD 2880 x 1800 OLED
    Hard Drives
    M.2 512GB
    Other Info
    …still on a horse.
I used to be a member of the Gigabyte user forums. That is until Gigabyte killed it completely.

I could never understand why they did that. There is a Gigabyte community forum in the UK but I had no luck joining.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 Build: 22631.3593
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Sin-built
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i7-4770K CPU @ 3.50GHz (4th Gen?)
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus VI Formula
    Memory
    32.0 GB of I forget and the box is in storage.
    Graphics Card(s)
    Gigabyte nVidia GeForce GTX 1660 Super OC 6GB
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    4 x LG 23MP75 1 x 24" LG M38H 1 x 32" LF6300 TV Monitor 1 x Wacom Pro 22" Tablet
    Screen Resolution
    All over the place
    Hard Drives
    2 x WD something Something 8TB HDD's / 2 x WD something Something 4TB HDD's / 1 x EVO 1TB SSD / 2 x QVO 1TB SSD's / 1 x EVO 250 GB SSD / 2 x QVO 1TB (External Hub) / 1 x EVO 1TB (Portable Backup Case)
    PSU
    Silverstone 1500
    Case
    NZXT Phantom 820 Full-Tower Case
    Cooling
    Noctua NH-D15 Elite Class Dual Tower CPU Cooler / 6 x EziDIY 120mm / 2 x Corsair 140mm somethings / 1 x 140mm Thermaltake something / 2 x 200mm Corsair.
    Keyboard
    Corsair K95 / Logitech diNovo Edge Wireless
    Mouse
    Logitech G402 / G502 / Mx Masters / MX Air Cordless
    Internet Speed
    100/40Mbps
    Browser
    All sorts
    Antivirus
    Kaspersky Premium
    Other Info
    I’m on a horse.
  • Operating System
    Windows 11 Pro 22621.2215
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    LENOVO Yoga 7i EVO OLED 14" Touchscreen i5 12 Core 16GB/512GB
    CPU
    Intel Core 12th Gen i5-1240P Processor (1.7 - 4.4GHz)
    Memory
    16GB LPDDR5 RAM
    Graphics card(s)
    Graphics processor is an Intel Iris Xe
    Sound Card
    optimized with Dolby Atmos®
    Screen Resolution
    QHD 2880 x 1800 OLED
    Hard Drives
    M.2 512GB
    Other Info
    …still on a horse.
Have you tried using different USB sticks. I know it sound silly, but I had 2 new Sandisk USB sticks and I could see them in the BIOS updater but neither would load correctly and I got the reboot problem. I tried a third older Kingston USB stick and the process ran trouble free.

I only updated the BIOS as Gigabyte had a fix for the LogoFAIL UEFI vulnerability (F29). I'm so glad I did as I could only ever use XMP2 with the previous BIOS (F24) without the system crashing occasionally but now I'm running XMP1 and it is flawless.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11 Pro Version 23H2 OS Build 22631.3374
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Local shop built (KC Computers Ltd)
    CPU
    Intel Core i9 13900F
    Motherboard
    Gigabyte Z690 Gaming X (rev. 1.0/1.1) - (BIOS: F29 Dec 22, 2023)
    Memory
    2 x Kingston Fury 32gb DDR5 5600 Beast
    Graphics Card(s)
    Gigabyte Eagle (Nvidia) RTX 3060
    Sound Card
    Chord Async USB 44.1kHz - 384kHz 2Qute DAC
    Monitor(s) Displays
    piXL PX27UDH4K 27 Inch Frameless IPS Monitor
    Screen Resolution
    4K (3840 x 2160) 60fps
    Hard Drives
    1 x KINGSTON NVMe M.2 SSDSKC3000D2048G 2TB
    1 x Samsung SSD 870 EVO 250GB
    2 x Crucial CT4000MX500SSD1 4TB
    2 x Crucial CT2000MX500SSD1 2TB
    1 x Crucial CT250MX500SSD1 250.0 GB
    PSU
    Gigabyte 750w
    Case
    Fractal Torrent
    Cooling
    Stock Intel CPU, 2 x Fractal 180mm PWM (front), 3 x Fractal 140mm PWM (bottom)
    Keyboard
    Logitech MX Mechanical Wireless Illuminated Performance Keyboard
    Mouse
    Logitech MX Master 3S Wireless Performance Mouse
    Internet Speed
    900 Mbps/300 Mbps Trooli FTTP
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Eset Nod32
Having issues with USB ports losing signal or power randomly.
If you're using Q-Flash on a board hobbled with USB issues, that isn't good; and especially if you're trying to update the BIOS.

Before updating the BIOS, I've look to insure the USB ports are fully working. If everything is working when using Q-Flash to update the BIOS, it should see the .bin file for the update. However, if the USB ports are erratic, that "could" cause your issue.

All that said, if the board is new or still under warranty, I'd look to have it replaced of serviced. You might also consider calling Gigabyte. I've been using Gigabyte boards since 2008 and have always found Gigabyte's support helpful when needed.

My two cents.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 (Build 22631.3296)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom built
    CPU
    Intel i9-9900K
    Motherboard
    Gigabyte Aorus Z390 Xtreme
    Memory
    32G (4x8) DDR4 Corsair RGB Dominator Platinum (3600Mhz)
    Graphics Card(s)
    Radeon VII
    Sound Card
    Onboard (ESS Sabre HiFi using Realtek drivers)
    Monitor(s) Displays
    NEC PA242w (24 inch)
    Screen Resolution
    1920 x 1200
    Hard Drives
    5 Samsung SSD drives: 2X 970 NVME (512 & 1TB), 3X EVO SATA (2X 2TB, 1X 1TB)
    PSU
    EVGA Super Nova I000 G2 (1000 watt)
    Case
    Cooler Master H500M
    Cooling
    Corsair H115i RGB Platinum
    Keyboard
    Logitech Craft
    Mouse
    Logitech MX Master 3
    Internet Speed
    500mb Download. 11mb Upload
    Browser
    Microsoft Edge Chromium
    Antivirus
    Windows Security
    Other Info
    System used for gaming, photography, music, school.
  • Operating System
    Win 10 Pro 22H2 (build 19045.2130)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom Built
    CPU
    Intel i7-7700K
    Motherboard
    Gigabyte GA-Z270X-GAMING 8
    Memory
    32G (4x8) DDR4 Corsair Dominator Platinum (3333Mhz)
    Graphics card(s)
    AMD Radeon R9 Fury
    Sound Card
    Onboard (Creative Sound Blaster certified ZxRi)
    Monitor(s) Displays
    Dell U2415 (24 inch)
    Screen Resolution
    1920 x 1200
    Hard Drives
    3 Samsung SSD drives: 1x 512gig 950 NVMe drive (OS drive), 1 x 512gig 850 Pro, 1x 256gig 840 Pro.
    PSU
    EVGA Super Nova 1000 P2 (1000 watt)
    Case
    Phantek Enthoo Luxe
    Cooling
    Corsair H100i
    Mouse
    Logitech MX Master
    Keyboard
    Logitech MK 710
    Internet Speed
    100MB
    Browser
    Edge Chromium
    Antivirus
    Windows Security
    Other Info
    This is my backup system.
I used to be a member of the Gigabyte user forums. That is until Gigabyte killed it completely. It eventually ended up only being user supported with no official Gigabyte support. I remember one of the recommendations was to NOT use their App Center as it tended to mess things up. Also there was post after post about problematic "Master" motherboards. I vowed I would never own one.
I could never understand why they did that. There is a Gigabyte community forum in the UK but I had no luck joining.
I've always had good success on this site (overclock.net) for Gigabyte questions. I use intel boards, but this is the forum for AMD based boards.

And yeah, most (me included) do not recommend App Center. In fact, the first (and last time) I used App Center was somewhere around 2008 with the second of 5 Gigabyte boards I've used thus far. Never looked at it again. That said, I can't say if it's gotten any better since than or not.

I didn't catch this at first....
I would assume the files I've tried were correct since the app center allowed them to "install" and they came straight from the Gigabyte website.
but dump @bios (In App Center) and stick to Q-Flash.

I've used 5 Gigabyte boards (including the one in my system specs) and I've NEVER used @bios for any BIOS updates. I'd almost guarantee success using Q-Flash (assuming you don't have USB port issues).
 
Last edited:

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 (Build 22631.3296)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom built
    CPU
    Intel i9-9900K
    Motherboard
    Gigabyte Aorus Z390 Xtreme
    Memory
    32G (4x8) DDR4 Corsair RGB Dominator Platinum (3600Mhz)
    Graphics Card(s)
    Radeon VII
    Sound Card
    Onboard (ESS Sabre HiFi using Realtek drivers)
    Monitor(s) Displays
    NEC PA242w (24 inch)
    Screen Resolution
    1920 x 1200
    Hard Drives
    5 Samsung SSD drives: 2X 970 NVME (512 & 1TB), 3X EVO SATA (2X 2TB, 1X 1TB)
    PSU
    EVGA Super Nova I000 G2 (1000 watt)
    Case
    Cooler Master H500M
    Cooling
    Corsair H115i RGB Platinum
    Keyboard
    Logitech Craft
    Mouse
    Logitech MX Master 3
    Internet Speed
    500mb Download. 11mb Upload
    Browser
    Microsoft Edge Chromium
    Antivirus
    Windows Security
    Other Info
    System used for gaming, photography, music, school.
  • Operating System
    Win 10 Pro 22H2 (build 19045.2130)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom Built
    CPU
    Intel i7-7700K
    Motherboard
    Gigabyte GA-Z270X-GAMING 8
    Memory
    32G (4x8) DDR4 Corsair Dominator Platinum (3333Mhz)
    Graphics card(s)
    AMD Radeon R9 Fury
    Sound Card
    Onboard (Creative Sound Blaster certified ZxRi)
    Monitor(s) Displays
    Dell U2415 (24 inch)
    Screen Resolution
    1920 x 1200
    Hard Drives
    3 Samsung SSD drives: 1x 512gig 950 NVMe drive (OS drive), 1 x 512gig 850 Pro, 1x 256gig 840 Pro.
    PSU
    EVGA Super Nova 1000 P2 (1000 watt)
    Case
    Phantek Enthoo Luxe
    Cooling
    Corsair H100i
    Mouse
    Logitech MX Master
    Keyboard
    Logitech MK 710
    Internet Speed
    100MB
    Browser
    Edge Chromium
    Antivirus
    Windows Security
    Other Info
    This is my backup system.
After disconnecting every other USB device, make sure your thumbdrive with latest BIOS is inserted in port F, which is the Q-Flash port (see pic.). No other port will work.
Screenshot_20240108_073541_Acrobat for Samsung.jpg


Also make sure Q-Flash Plus functionality is enabled in BIOS. Refer to your manual for instructions.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 build 10.0.22631.3296 (Release Channel) / Linux Mint 21.3 Cinnamon
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Lenovo A485
    CPU
    Ryzen 7 2700U Pro
    Motherboard
    Lenovo (WiFi/BT module upgraded to Intel Wireless-AC-9260)
    Memory
    32GB
    Graphics Card(s)
    iGPU Vega 10
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    14" FHD (built-in) + 14" Lenovo Thinkvision M14t (touch+pen) + 32" Asus PB328
    Screen Resolution
    FHD + FHD + 1440p
    Hard Drives
    Intel 660p m.2 nVME PCIe3.0 x2 512GB
    PSU
    65W
    Keyboard
    Thinkpad / Logitech MX Keys
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Internet Speed
    600/300Mbit
    Browser
    Edge (Chromium)
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    SecureBoot: Enabled
    TPM2.0: Enabled
    AMD-V: Enabled
  • Operating System
    Windows 11 Pro 23H2 build 10.0.22631.3296(Release Preview Channel)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    i7-7700k @4.8GHz
    Motherboard
    Asus PRIME Z270-A
    Memory
    32GB 2x16GB 2133MHz CL15
    Graphics card(s)
    EVGA GTX1080Ti FTW 11GB
    Sound Card
    Integrated
    Monitor(s) Displays
    32" 10-bit Asus PB328Q
    Screen Resolution
    WQHD 2560x1440
    Hard Drives
    512GB ADATA SX8000NP NVMe PCIe Gen 3 x4
    PSU
    850W
    Case
    Fractal Design Define 7
    Cooling
    Noctua NH-D15 chromax.black
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Keyboard
    Logitech MX Keys
    Internet Speed
    600/300Mbit
    Browser
    Edge (Cromium)
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    AC WiFi Card
After disconnecting every other USB device, make sure your thumbdrive with latest BIOS is inserted in port F, which is the Q-Flash port (see pic.). No other port will work.
View attachment 83472


Also make sure Q-Flash Plus functionality is enabled in BIOS. Refer to your manual for instructions.
That's a damn good point, and one I forgot to mention. Yes, you need to use the port dedicated for Q-Flash. Please doublecheck the owner's manual that you're using the correct port for Q-Flash BIOS updates!!!

BTW, if using the correct port there should be zero reason to disconnect other devices. Between the five Gigabyte boards (Intel) I have I've probably done at least 15 to 20 BIOS update using Q-Flash and have never disconnected other devices.

That said, and given your issues, I can fully understand where @SlicEnDicE is coming from so it's worth a try, though under normal circumstances, it's unnecessary.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 (Build 22631.3296)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom built
    CPU
    Intel i9-9900K
    Motherboard
    Gigabyte Aorus Z390 Xtreme
    Memory
    32G (4x8) DDR4 Corsair RGB Dominator Platinum (3600Mhz)
    Graphics Card(s)
    Radeon VII
    Sound Card
    Onboard (ESS Sabre HiFi using Realtek drivers)
    Monitor(s) Displays
    NEC PA242w (24 inch)
    Screen Resolution
    1920 x 1200
    Hard Drives
    5 Samsung SSD drives: 2X 970 NVME (512 & 1TB), 3X EVO SATA (2X 2TB, 1X 1TB)
    PSU
    EVGA Super Nova I000 G2 (1000 watt)
    Case
    Cooler Master H500M
    Cooling
    Corsair H115i RGB Platinum
    Keyboard
    Logitech Craft
    Mouse
    Logitech MX Master 3
    Internet Speed
    500mb Download. 11mb Upload
    Browser
    Microsoft Edge Chromium
    Antivirus
    Windows Security
    Other Info
    System used for gaming, photography, music, school.
  • Operating System
    Win 10 Pro 22H2 (build 19045.2130)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom Built
    CPU
    Intel i7-7700K
    Motherboard
    Gigabyte GA-Z270X-GAMING 8
    Memory
    32G (4x8) DDR4 Corsair Dominator Platinum (3333Mhz)
    Graphics card(s)
    AMD Radeon R9 Fury
    Sound Card
    Onboard (Creative Sound Blaster certified ZxRi)
    Monitor(s) Displays
    Dell U2415 (24 inch)
    Screen Resolution
    1920 x 1200
    Hard Drives
    3 Samsung SSD drives: 1x 512gig 950 NVMe drive (OS drive), 1 x 512gig 850 Pro, 1x 256gig 840 Pro.
    PSU
    EVGA Super Nova 1000 P2 (1000 watt)
    Case
    Phantek Enthoo Luxe
    Cooling
    Corsair H100i
    Mouse
    Logitech MX Master
    Keyboard
    Logitech MK 710
    Internet Speed
    100MB
    Browser
    Edge Chromium
    Antivirus
    Windows Security
    Other Info
    This is my backup system.
BTW, if using the correct port there should be zero reason to disconnect other devices. Between the five Gigabyte boards (Intel) I have I've probably done at least 15 to 20 BIOS update using Q-Flash and have never disconnected other devices.
There's always a good reason to unplug everything not needed, especially in cases where there already are issues with USB-ports. Normally it's not necessary, but in this case I think it's vital. We don't want a failed flash to occur because of some power interruptions in the ports.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 build 10.0.22631.3296 (Release Channel) / Linux Mint 21.3 Cinnamon
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Lenovo A485
    CPU
    Ryzen 7 2700U Pro
    Motherboard
    Lenovo (WiFi/BT module upgraded to Intel Wireless-AC-9260)
    Memory
    32GB
    Graphics Card(s)
    iGPU Vega 10
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    14" FHD (built-in) + 14" Lenovo Thinkvision M14t (touch+pen) + 32" Asus PB328
    Screen Resolution
    FHD + FHD + 1440p
    Hard Drives
    Intel 660p m.2 nVME PCIe3.0 x2 512GB
    PSU
    65W
    Keyboard
    Thinkpad / Logitech MX Keys
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Internet Speed
    600/300Mbit
    Browser
    Edge (Chromium)
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    SecureBoot: Enabled
    TPM2.0: Enabled
    AMD-V: Enabled
  • Operating System
    Windows 11 Pro 23H2 build 10.0.22631.3296(Release Preview Channel)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    i7-7700k @4.8GHz
    Motherboard
    Asus PRIME Z270-A
    Memory
    32GB 2x16GB 2133MHz CL15
    Graphics card(s)
    EVGA GTX1080Ti FTW 11GB
    Sound Card
    Integrated
    Monitor(s) Displays
    32" 10-bit Asus PB328Q
    Screen Resolution
    WQHD 2560x1440
    Hard Drives
    512GB ADATA SX8000NP NVMe PCIe Gen 3 x4
    PSU
    850W
    Case
    Fractal Design Define 7
    Cooling
    Noctua NH-D15 chromax.black
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Keyboard
    Logitech MX Keys
    Internet Speed
    600/300Mbit
    Browser
    Edge (Cromium)
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    AC WiFi Card
There's always a good reason to unplug everything not needed, especially in cases where there already are issues with USB-ports. Normally it's not necessary, but in this case I think it's vital. We don't want a failed flash to occur because of some power interruptions in the ports.


Deserves at least a three banger, but I'm out of reacts. :(
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Win 11 Home ♦♦♦22631.3737 ♦♦♦♦♦♦♦23H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot® [May 2020]
    CPU
    AMD Ryzen 7 3700X
    Motherboard
    Asus Pro WS X570-ACE (BIOS 4702)
    Memory
    G.Skill (F4-3200C14D-16GTZKW)
    Graphics Card(s)
    EVGA RTX 2070 (08G-P4-2171-KR)
    Sound Card
    Realtek ALC1220P / ALC S1220A
    Monitor(s) Displays
    Dell U3011 30"
    Screen Resolution
    2560 x 1600
    Hard Drives
    2x Samsung 860 EVO 500GB,
    WD 4TB Black FZBX - SATA III,
    WD 8TB Black FZBX - SATA III,
    DRW-24B1ST CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling 750W Quad EPS12V
    Case
    Cooler Master ATCS 840 Tower
    Cooling
    CM Hyper 212 EVO (push/pull)
    Keyboard
    Ducky DK9008 Shine II Blue LED
    Mouse
    Logitech Optical M-100
    Internet Speed
    300/300
    Browser
    Firefox (latest)
    Antivirus
    Bitdefender Internet Security
    Other Info
    Speakers: Klipsch Pro Media 2.1
  • Operating System
    Windows XP Pro 32bit w/SP3
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot® (not in use)
    CPU
    AMD Athlon 64 X2 5000+ (OC'd @ 3.2Ghz)
    Motherboard
    ASUS M2N32-SLI Deluxe Wireless Edition
    Memory
    TWIN2X2048-6400C4DHX (2 x 1GB, DDR2 800)
    Graphics card(s)
    EVGA 256-P2-N758-TR GeForce 8600GT SSC
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    ViewSonic G90FB Black 19" Professional (CRT)
    Screen Resolution
    up to 2048 x 1536
    Hard Drives
    WD 36GB 10,000rpm Raptor SATA
    Seagate 80GB 7200rpm SATA
    Lite-On LTR-52246S CD/RW
    Lite-On LH-18A1P CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling Silencer 750 Quad EPS12V
    Case
    Generic Beige case, 80mm fans
    Cooling
    ZALMAN 9500A 92mm CPU Cooler
    Mouse
    Logitech Optical M-BT96a
    Keyboard
    Logitech Classic Keybooard 200
    Internet Speed
    300/300
    Browser
    Firefox 3.x ??
    Antivirus
    Symantec (Norton)
    Other Info
    Still assembled, still runs. Haven't turned it on for 13 years?
Okay some misinfo here regarding flashing. Please guys get it correct. There is NO specific USB port you have to use with Q-Flash. Any USB port will work and you can even have the bios on a hard drive. Q-Flash Plus however must use the specific USB port designated for Q-Flash Plus. This is made clear in the manual. Q-Flash Plus is designed to used on a motherboard powered off state with power connected...as in not booted up.

Q-Flash Plus is similar to Flash Back on other motherboards.
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 7/10/11
    Computer type
    PC/Desktop
    Other Info
    I'm a computer enthusiast so have quite a few systems that I run. More like an advanced hobby.
@BamaInArk please note that other methods has already failed after several attempts. Q-Flash Plus is the last option and the dedicated port should be used.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 build 10.0.22631.3296 (Release Channel) / Linux Mint 21.3 Cinnamon
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Lenovo A485
    CPU
    Ryzen 7 2700U Pro
    Motherboard
    Lenovo (WiFi/BT module upgraded to Intel Wireless-AC-9260)
    Memory
    32GB
    Graphics Card(s)
    iGPU Vega 10
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    14" FHD (built-in) + 14" Lenovo Thinkvision M14t (touch+pen) + 32" Asus PB328
    Screen Resolution
    FHD + FHD + 1440p
    Hard Drives
    Intel 660p m.2 nVME PCIe3.0 x2 512GB
    PSU
    65W
    Keyboard
    Thinkpad / Logitech MX Keys
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Internet Speed
    600/300Mbit
    Browser
    Edge (Chromium)
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    SecureBoot: Enabled
    TPM2.0: Enabled
    AMD-V: Enabled
  • Operating System
    Windows 11 Pro 23H2 build 10.0.22631.3296(Release Preview Channel)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    i7-7700k @4.8GHz
    Motherboard
    Asus PRIME Z270-A
    Memory
    32GB 2x16GB 2133MHz CL15
    Graphics card(s)
    EVGA GTX1080Ti FTW 11GB
    Sound Card
    Integrated
    Monitor(s) Displays
    32" 10-bit Asus PB328Q
    Screen Resolution
    WQHD 2560x1440
    Hard Drives
    512GB ADATA SX8000NP NVMe PCIe Gen 3 x4
    PSU
    850W
    Case
    Fractal Design Define 7
    Cooling
    Noctua NH-D15 chromax.black
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Keyboard
    Logitech MX Keys
    Internet Speed
    600/300Mbit
    Browser
    Edge (Cromium)
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    AC WiFi Card
Back
Top Bottom