Solved Rebuild EFI partition after Linux install wipes all traces of Windows


Calab

Well-known member
Member
Local time
10:57 PM
Posts
81
Location
Alberta, Canada
OS
Windows 11
I have a dual boot system between Windows 11 and Linux Mint 21.3. Linux is booting fine from Grub, but the Windows installation is not listed. I did some investigation and my EFI partition only has info for the Linux install. The Window data is gone.

How can I rebuild the EFI partition so that both OSes can be booted?

I don't have the Build/Version number for Windows as I can't boot into it. It is Windows 11 with the most recent updates as of yesterday.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    C.S.D.
    CPU
    i9-12900k
    Motherboard
    Gigabyte Z690 UD AX DDR4
    Memory
    32 GB DDR4
    Graphics Card(s)
    Strix RTX 3060
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    LG QNED75URA 43" TV
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    One 1tb M.2 for Windows, one 500gb M.2 for Linux, and a 8 TB HDD for data
    PSU
    850 watt
    Case
    Cougar
    Cooling
    MSI liquid cooling
    Keyboard
    Cherry Stream wireless
    Mouse
    Logitech G305
    Internet Speed
    1Gbit/100mb
    Browser
    Edge
    Antivirus
    Microsoft
    Other Info
    Bluray optical writer drive
Do you want the Windows entry to show up in GRUB2?

Wait...are you sure Windows EFI bootloader is missing from the EFI partition?

You have 2 drives, one for Windows and one for Linux. I assume your Windows EFI is on the 1TB drive and Linux one (GRUB2) on the 500GB one.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 build 10.0.22631.3296 (Release Channel) / Linux Mint 21.3 Cinnamon
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Lenovo A485
    CPU
    Ryzen 7 2700U Pro
    Motherboard
    Lenovo (WiFi/BT module upgraded to Intel Wireless-AC-9260)
    Memory
    32GB
    Graphics Card(s)
    iGPU Vega 10
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    14" FHD (built-in) + 14" Lenovo Thinkvision M14t (touch+pen) + 32" Asus PB328
    Screen Resolution
    FHD + FHD + 1440p
    Hard Drives
    Intel 660p m.2 nVME PCIe3.0 x2 512GB
    PSU
    65W
    Keyboard
    Thinkpad / Logitech MX Keys
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Internet Speed
    600/300Mbit
    Browser
    Edge (Chromium)
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    SecureBoot: Enabled
    TPM2.0: Enabled
    AMD-V: Enabled
  • Operating System
    Windows 11 Pro 23H2 build 10.0.22631.3296(Release Preview Channel)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    i7-7700k @4.8GHz
    Motherboard
    Asus PRIME Z270-A
    Memory
    32GB 2x16GB 2133MHz CL15
    Graphics card(s)
    EVGA GTX1080Ti FTW 11GB
    Sound Card
    Integrated
    Monitor(s) Displays
    32" 10-bit Asus PB328Q
    Screen Resolution
    WQHD 2560x1440
    Hard Drives
    512GB ADATA SX8000NP NVMe PCIe Gen 3 x4
    PSU
    850W
    Case
    Fractal Design Define 7
    Cooling
    Noctua NH-D15 chromax.black
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Keyboard
    Logitech MX Keys
    Internet Speed
    600/300Mbit
    Browser
    Edge (Cromium)
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    AC WiFi Card
Hi,
Restore a system image or use the recovery WinRE features by powering off and starting up repeatedly until winRE kicks in.
Latest updates would still be 23h2
Just download it and use it.

Go to bios and use it's boot menu instead of grub
Secure boot seems to have failed to save the windows if you just boot to linux again.
 

My Computer

System One

  • OS
    Win-7-10-11Pro's
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Acer 17" Nitro 7840sn/ 2x16gb 5600c40/ 4060/ stock 1tb-os/ 4tb sn850x
    CPU
    10900k & 9940x & 5930k
    Motherboard
    z490-Apex & x299-Apex & x99-Sabertooth
    Memory
    Trident-Z Royal 4000c16 2x16gb & Trident-Z 3600c16 4x8gb & 3200c14 4x8gb
    Graphics Card(s)
    Titan Xp & 1080ti FTW3 & evga 980ti gaming
    Sound Card
    Onboard Realtek x3
    Monitor(s) Displays
    1-AOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz/ 2nd 1-ASUS VG248QE 24"/ 3rd LG 43" series
    Screen Resolution
    1920-1080 not sure what the t.v is besides 43" class scales from 1920-1080 perfectly
    Hard Drives
    2-WD-sn850x 4tb/ 970evo+500gb/ 980 pro 2tb.
    PSU
    1000p2 & 1200p2 & 850p2
    Case
    D450 x2 & 1 Test bench in cherry Entertainment center
    Cooling
    Custom water loops x3 with 2x mora 360mm rads only 980ti gaming air cooled
    Keyboard
    G710+x3
    Mouse
    Redragon x3
    Internet Speed
    xfinity gigabyte
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    mbam pro
Do you want the Windows entry to show up in GRUB2?

Wait...are you sure Windows EFI bootloader is missing from the EFI partition?

You have 2 drives, one for Windows and one for Linux. I assume your Windows EFI is on the 1TB drive and Linux one (GRUB2) on the 500GB one.
Yes, I want the Windows entry to show up in Grub2.

Actually, it's funny that you mentioned that... It turns out that the SATA cable had come loose from the Windows drive. It wasn't the EFI partition all all. It was just me being clumsy.

Sorry, this is a different system than the one listed as in My Computers here. Windows is on a 120GB SSD. Linux is on a 500GB NVME. The EFI partition and Grub2 is installed on the 500GB drive.

Problem is fixed though... Just a loose cable.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    C.S.D.
    CPU
    i9-12900k
    Motherboard
    Gigabyte Z690 UD AX DDR4
    Memory
    32 GB DDR4
    Graphics Card(s)
    Strix RTX 3060
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    LG QNED75URA 43" TV
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    One 1tb M.2 for Windows, one 500gb M.2 for Linux, and a 8 TB HDD for data
    PSU
    850 watt
    Case
    Cougar
    Cooling
    MSI liquid cooling
    Keyboard
    Cherry Stream wireless
    Mouse
    Logitech G305
    Internet Speed
    1Gbit/100mb
    Browser
    Edge
    Antivirus
    Microsoft
    Other Info
    Bluray optical writer drive
Hi,
Restore a system image or use the recovery WinRE features by powering off and starting up repeatedly until winRE kicks in.
Latest updates would still be 23h2
Just download it and use it.

Go to bios and use it's boot menu instead of grub
Secure boot seems to have failed to save the windows if you just boot to linux again.
I thought that the BIOS boot menu would work, but the drive wasn't listed...

Seems that I knocked a SATA cable loose installing the new 500GB NVME drive. THAT was the cause of my issue. :ROFLMAO:

Everything is working fine now.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 11
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    C.S.D.
    CPU
    i9-12900k
    Motherboard
    Gigabyte Z690 UD AX DDR4
    Memory
    32 GB DDR4
    Graphics Card(s)
    Strix RTX 3060
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    LG QNED75URA 43" TV
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    One 1tb M.2 for Windows, one 500gb M.2 for Linux, and a 8 TB HDD for data
    PSU
    850 watt
    Case
    Cougar
    Cooling
    MSI liquid cooling
    Keyboard
    Cherry Stream wireless
    Mouse
    Logitech G305
    Internet Speed
    1Gbit/100mb
    Browser
    Edge
    Antivirus
    Microsoft
    Other Info
    Bluray optical writer drive
Stuff happens...glad you got it sorted out.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 11 Pro 23H2 build 10.0.22631.3296 (Release Channel) / Linux Mint 21.3 Cinnamon
    Computer type
    Laptop
    Manufacturer/Model
    Lenovo A485
    CPU
    Ryzen 7 2700U Pro
    Motherboard
    Lenovo (WiFi/BT module upgraded to Intel Wireless-AC-9260)
    Memory
    32GB
    Graphics Card(s)
    iGPU Vega 10
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    14" FHD (built-in) + 14" Lenovo Thinkvision M14t (touch+pen) + 32" Asus PB328
    Screen Resolution
    FHD + FHD + 1440p
    Hard Drives
    Intel 660p m.2 nVME PCIe3.0 x2 512GB
    PSU
    65W
    Keyboard
    Thinkpad / Logitech MX Keys
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Internet Speed
    600/300Mbit
    Browser
    Edge (Chromium)
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    SecureBoot: Enabled
    TPM2.0: Enabled
    AMD-V: Enabled
  • Operating System
    Windows 11 Pro 23H2 build 10.0.22631.3296(Release Preview Channel)
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    i7-7700k @4.8GHz
    Motherboard
    Asus PRIME Z270-A
    Memory
    32GB 2x16GB 2133MHz CL15
    Graphics card(s)
    EVGA GTX1080Ti FTW 11GB
    Sound Card
    Integrated
    Monitor(s) Displays
    32" 10-bit Asus PB328Q
    Screen Resolution
    WQHD 2560x1440
    Hard Drives
    512GB ADATA SX8000NP NVMe PCIe Gen 3 x4
    PSU
    850W
    Case
    Fractal Design Define 7
    Cooling
    Noctua NH-D15 chromax.black
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Keyboard
    Logitech MX Keys
    Internet Speed
    600/300Mbit
    Browser
    Edge (Cromium)
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    AC WiFi Card
Those pesky SATA cables. :D
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Win 11 Home ♦♦♦22631.3737 ♦♦♦♦♦♦♦23H2
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot® [May 2020]
    CPU
    AMD Ryzen 7 3700X
    Motherboard
    Asus Pro WS X570-ACE (BIOS 4702)
    Memory
    G.Skill (F4-3200C14D-16GTZKW)
    Graphics Card(s)
    EVGA RTX 2070 (08G-P4-2171-KR)
    Sound Card
    Realtek ALC1220P / ALC S1220A
    Monitor(s) Displays
    Dell U3011 30"
    Screen Resolution
    2560 x 1600
    Hard Drives
    2x Samsung 860 EVO 500GB,
    WD 4TB Black FZBX - SATA III,
    WD 8TB Black FZBX - SATA III,
    DRW-24B1ST CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling 750W Quad EPS12V
    Case
    Cooler Master ATCS 840 Tower
    Cooling
    CM Hyper 212 EVO (push/pull)
    Keyboard
    Ducky DK9008 Shine II Blue LED
    Mouse
    Logitech Optical M-100
    Internet Speed
    300/300
    Browser
    Firefox (latest)
    Antivirus
    Bitdefender Internet Security
    Other Info
    Speakers: Klipsch Pro Media 2.1
  • Operating System
    Windows XP Pro 32bit w/SP3
    Computer type
    PC/Desktop
    Manufacturer/Model
    Built by Ghot® (not in use)
    CPU
    AMD Athlon 64 X2 5000+ (OC'd @ 3.2Ghz)
    Motherboard
    ASUS M2N32-SLI Deluxe Wireless Edition
    Memory
    TWIN2X2048-6400C4DHX (2 x 1GB, DDR2 800)
    Graphics card(s)
    EVGA 256-P2-N758-TR GeForce 8600GT SSC
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    ViewSonic G90FB Black 19" Professional (CRT)
    Screen Resolution
    up to 2048 x 1536
    Hard Drives
    WD 36GB 10,000rpm Raptor SATA
    Seagate 80GB 7200rpm SATA
    Lite-On LTR-52246S CD/RW
    Lite-On LH-18A1P CD/DVD Burner
    PSU
    PC Power & Cooling Silencer 750 Quad EPS12V
    Case
    Generic Beige case, 80mm fans
    Cooling
    ZALMAN 9500A 92mm CPU Cooler
    Mouse
    Logitech Optical M-BT96a
    Keyboard
    Logitech Classic Keybooard 200
    Internet Speed
    300/300
    Browser
    Firefox 3.x ??
    Antivirus
    Symantec (Norton)
    Other Info
    Still assembled, still runs. Haven't turned it on for 13 years?

Latest Support Threads

Back
Top Bottom